Ο χαμένος Αγώνας και η προδοσία της Κύπρου

*Του Δημήτρη Βόγγολη Υποστρατήγου ε.α μέλους και Δασκάλου του ΙΗΑ

Πολλά από τα στοιχεία παρακάτω, παρμένα από το Υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου, ανήκουν στην φίλη μου Φανούλα Αργυρού.

Στο  μαρτυρικό νησί  στα  8.000 πχ έγινε ανακάλυψη και ανασκαφή του χαλκού, copper, ή Kuprum στα Λατινικά, από τον οποίο και πήρε το όνομα Κύπρος, ονομασία ελληνική της Κύπρου.

Η επιθυμία των Κυπρίων  για την αποτίναξη της βρετανικής κατοχής ήταν η ένωση με την Ελλάδα. Το 1950, έγινε  το δημοψήφισμα της 15ης Ιανουαρίου, που διοργάνωσε η Εκκλησία της Κύπρου, και το 95,7% των ψηφισάντων τάχθηκε υπέρ της ένωσης με την Ελλάδα και την εκλογή του Μακαρίου Γ’ ως Αρχιεπισκόπου Κύπρου στις 20 Οκτωβρίου.

Την 1η Απριλίου 1955 οι Ελληνοκύπριοι ξεσηκώθηκαν για να αποτινάξουν τον βρετανικό ζυγό, με στόχο την «Ένωση» με τη μητέρα-πατρίδα Ελλάδα, ήταν η ημέρα κατά την οποία έγινε γνωστή η έλευση του Στρατηγού Γρίβα Διγενή και άρχισε ο ένοπλος αγώνας ο οποίος διήρκησε μέχρι το 1959.

Τότε υπογράφηκε και η προδοτική συμφωνία Λονδίνου Ζυρίχης με εγγυήτριες δυνάμεις την Ελλάδα, Τουρκία, Αγγλία

Η Κύπρος κέρδισε την ανεξαρτησία της το 1960, για πρώτη φορά έπειτα από 3.500 χρόνια, όμως η ελληνική ταυτότητα της γλώσσας και πολιτισμού είχε διατηρηθεί.

Η.κ.Φανούλα Αργυρού γράφει:
Ο Βρετανός Ύπατος Αρμοστής της Βρετανίας στην Κύπρο Sir David Hunt, αποχωρώντας από την Κύπρο, έγραψε μεταξύ άλλων στις 16 Ιανουαρίου 1967 στην αποχαιρετιστήρια έκθεσή του: «Η αποχαιρετιστήρια έκθεση είναι μια δυνατή παρακίνηση να είσαι δογματικός και αυθαίρετος, γι’ αυτό θα επαναλάβω όσα κατέγραψα στις πρώτες μου εντυπώσεις, ότι ‘οι Έλληνες δεν είναι αναγκαία, όπως πολλοί νομίζουν, ένα φιλοχρήματο έθνος καταστηματαρχών’, αλλά άνθρωποι με ενθουσιασμό που πάντα θα αφήνουν την καρδιά τους να κυβερνά το κεφάλι τους. Η μεγάλη ιδέα της επανένωσης των Πανελλήνων είναι τόσο δυνατή που είμαι σίγουρος ότι θα σαρώσει με μεγάλο κύμα ενθουσιασμού αγνοώντας άλλες λύσεις...

Είμαι διατεθειμένος να παραδεχθώ ότι ίσως να κάνω λάθος υποθέτοντας ότι η πλειοψηφία των Ελληνοκυπρίων υποστηρίζει την Ένωση. Όμως, έστω και αν το παραδέχομαι αυτό, ενάντια σε όλες τις μαρτυρίες όπως τις βλέπω, δεν θα παραβιάσω την κοινή λογική σε σημείο που να ελαττώσω το ποσοστό των πεπεισμένων ενωτικών κάτω από το 40%.

Μια τόσο μεγάλη μειοψηφία με μια θετική πολιτική πρέπει στο τέλος να υπερισχύσει, έστω και μιας πλειοψηφίας της οποίας οι προθέσεις είναι ανάμικτες και περιλαμβάνουν έναν υψηλό βαθμό απάθειας… Είναι εξάλλου και το ΑΚΕΛ, οι ηγέτες του οποίου είναι ακόμα πιο πολύ εναντίον της Ενώσεως από τον Μακάριο, και με καλή δικαιολογία.

»Όπως λέγει μια αμερικανική πολιτική παροιμία: ‘Δεν μπορείς να νικήσεις κάτι με το τίποτα’. Και η Κυπριακή Δημοκρατία, από συναισθηματικής πλευράς, είναι ένα τίποτα. Πότε θα συμβεί (η Ένωση) είναι άλλο θέμα, όμως, ακόμα πιστεύω ότι η Ένωση είναι η πλέον πιθανή τελική λύση. Έχει επίσης ακόμα ένα καλό υπέρ της, το ότι θα είναι όντως η τελική λύση (‘Interest reipublicae ut sit finis litium’)».

O  Sir David Hunt  αναφέρει ότι ο Μακάριος δεν ήθελε την Ένωση, γνώριζε πολύ καλά τον Μακάριο και πίστευε ότι θα έκανε το παν να την αποτρέψει. Πίστευε επίσης ότι και ο δεύτερος τη τάξει, ο Γλ. Κληρίδης, ήταν σφόδρα εναντίον της Ενώσεως και είχε φιλοδοξίες να διαδεχθεί τον Μακάριο σε μιαν ανεξάρτητη Κύπρο. «Είναι ο άνθρωπος που δεν φοβάται να πετάξει την Ένωση στο παρασκήνιο» -έγραψε σε μια του έκθεση- και για τον Δρα Β. Λυσσαρίδη ότι ήταν φιλο-κομμουνιστής και φιλο-αιγύπτιος σύμβουλος του Μακαρίου, μέσω του οποίου ο τελευταίος ασκούσε τον έλεγχό του πάνω στον Τύπο…

Τα τείχη πάντα πέφτουν εκ των ΕΣΩ.


Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα του ΙΗΑ εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς – μέλη του ΙΗΑ. Η ιστοσελίδα του ΙΗΑ δεν λογοκρίνει, ούτε επεμβαίνει σε άρθρα – κείμενα των μελών του ΙΗΑ


International Hellenic Association

2 thoughts on “Ο χαμένος Αγώνας και η προδοσία της Κύπρου

  1. Μια απάντηση του Καθ. Πέτρου Ιωάννου απο την California.

    Εχω διαβάσει το αρθρο του Στρατηγού Βογγολη στο ΙΗΑ που αναφέρετε και στης αντι Μακαριακες δηλώσεις της Κ. Αργυρου. Η Κ. Αργυρού δυστυχώς δεν καταδίκασε από ότι γνωρίζω ποτέ την Χουντα και ΕΟΚΑ Β που έφεραν την καταστροφή στην Κύπρο και ενοχλείτε τάχα ότι ο Μακάριος αρνήθηκε την Ενωση. Ήθελα να υπενθυμίσω ότι η Ελλαδα, Αγγλία και Τουρκια ήταν εναντίον του αγώνα του 1955 για ένωση. Η Ελλάδα 6 μηνες μετα την έναρξη του αγώνα συνομιλούσε με Αγγλια και Τουρκία παρακαλώ που η Ελλαδα δέχτηκε να είναι συμβαλλόμενο μέλος της λύσης για το Κυπριακό κάποια μορφή ανεξαρτησίας με αποκλεισμένη την ένωση. Οι έμπειροι Ελληνες πολιτικοι τοτε γνωριζαν ότι δεν μπορούσε η Ελλάδα να τα βάλει με την Αγγλια και Τουρκία. Ο Κληρίδης ενας από τους ποιο εμπείρους πολιτικούς της Κυπρου το είχε πει επανειλημμένα ότι ο αγώνας του 1955 ήταν καταστροφικός λόγω έλλειψης στρατηγικής τη θα συμβεί ποιοι θα αντιδράσουν και πως θα αντιμετωπιστούν. Την ίδια άποψη έχουν και σήμερα τομεάρχες της τοτε ΕΟΚΑς που δεν είναι πλεον τα νεαρά φανατισμένα ατομα . Με τους Αγγλους θα μπορούσαμε να είχαμε διάλογο και θα μας εδιναν την ανεξαρτησια μας σιγα σιγα, δεν θα είχαμε πρόσφυγες και κατεχόμενα εδάφη, θα συνεχίζαμε να έχουμε τα χωριά μας της εκκλησίες μας και θα συνεχίζαμε να είμαστε υπερήφανοι Έλληνες. Η Αγγλια θα ήταν ο φρουρός μας στα επεκτατικά σχέδια της Τουρκιας που οι βλεψεις της για την Κυπρο πανε πολύ πριν το 1955. Την ένωση με Ελλαδα την ήθελε ολη η Κυπρος αλλα άλλο τη θέλεις και άλλο τη μπορείς να καταφέρεις. Το να παρασύρεις με ότι ο Μακάριος δεν ήθελε ένωση αρα για αυτό δεν έγινε είναι μια μεγάλη παραπληροφόρηση που δείχνει είτε άγνοια της μεγάλης εικόνας η λασπολογία που συνήθως προέρχεται από απομεινάρια της Χούντας και ΕΟΚΑ Β που η ιστορία τους κατάταξε στον κατάλογο προδοτών και τους έφταιξε α Μακαριος διοτι για 7 χρόνια δεν κατάφεραν να τον σκοτώσουν. Κατά τα άλλα η ΕΟΚΑ Β θα έριχνε τη Χουντα θα έφερνε δημοκρατία στην Ελλάδα θα έπαιρνε την Πόλη και θα έριχνε τον εχθρό στη θάλασσα. Αυτές της ανοησίες κυκλοφορούσε. Διαβάστε ποιο κάτω διασταυρωμένες πληροφορίες και προσέξετε την διαφορά ενός προσεκτικού επαγγελματία δημοσιογράφου από μη και ποιος στην δύσκολες στιγμές κράτησε την ψυχραιμία του και έδωσε Ελληνικές και πατριωτικές απαντήσεις στους εκβιασμούς της Τουρκίας. Εάν η Ελλάδα είχε τέτοιο πολιτικό θα είμαστε πολύ ποιο μπροστά στα εθνικά θέματα.

    https://newideas.gr/papandreoy-choynta-amerikanoi-toyrkoi-makarios-toy-kosta-serezi/

    Παρακαλώ τον Ευάγγελο να σταλεί το ποιο πάνω άρθρο σε όλους τους συνδρομητές του ΙΗΑ η και να αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του ΙΗΑ

Leave a ReplyCancel reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.