Η κλιματική αλλαγή*

του Βασίλη Μούτσογλου, Μηχανολόγου Μηχανικού, Πολιτικού Επιστήμονα και μέλους του ΙΗΑ

Το κλίμα της Γης δεν είναι σταθερό αλλά μεταβαλλόμενο. Οι κλιματικές αλλαγές πριν από τη βιομηχανική εποχή είχαν ως αιτία είτε τη δραστηριότητα του Ηλίου με μεταβολές στην ακτινοβολία που φθάνει στη Γη, είτε αστρονομικές μεταβολές, όπως αλλαγές στην τροχιά της Γης και της κλίσης του άξονα της, που συμβαίνουν τακτικά σε μεγάλες όμως χρονικά περιόδους. Ακόμη, μπορεί να οφείλονται σε ενδογενή γεγονότα, όπως μεγάλες ηφαιστειακές εκρήξεις και δραστηριότητα των τεκτονικών πλακών ή διαταραχές που οφείλονται σε ωκεάνιες διαδικασίες (ρεύματα, κυκλοφορία υδάτων), ή ακόμη διαδικασίες που οφείλονται σε έμβια όντα, καθώς και στην αλληλεπίδραση της γεώσφαιρας, της υδρόσφαιρας και της ατμόσφαιρας.

Συνέχεια σε .pdf

*Από το βιβλίο του συγγραφέα «Η Γεωγραφική Συνάρτηση στο Γεωπολιτικό Αίνιγμα»

—————————————————————————————————————

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα του ΙΗΑ εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς – μέλη του ΙΗΑ. Η ιστοσελίδα του ΙΗΑ δεν λογοκρίνει, ούτε επεμβαίνει σε άρθρα – κείμενα των μελών του ΙΗΑ.

—————————————————————————————————————–

INTERNATIONAL HELLENIC ASSOCIATION

2 thoughts on “Η κλιματική αλλαγή*

  1. Αν κατάλαβα καλά στην ομιλία του κ. Στέφανου Μπινιάρη στο ΙΗΑ μας έδωσε το παράδειγμα ενός γεμάτου ποτηριού με παγάκια να επιπλέουν η δε στάθμη του νερού να είναι ακριβώς στο χείλος του ποτηριού .
    Και όταν λειώσουν τα παγάκια δεν θα έχουμε υπερχείλιση.
    Στην τήξη των πάγων γιατί να υπάρχει η πιθανή άνοδος της στάθμης της θαλάσσης αν ισχύει το παραπάνω πείραμα;

  2. Εφόσον υπήρξαν περίοδοι που η θερμοκρασία ήταν ψηλότερη από την σημερινή και οι πάγοι δεν είχαν λιώσει τότε γιατί θέλουμε να πιστευουμε ότι σήμερα αν αυξηθει η θερμοκρασία κατά 2 βαθμούς ακόμη θα έχουμε μεγάλες καταστροφές; Μάλιστα μελέτες της ΝΑSA μιλάνε για την έλευση περιόδου παγετώνων.
    Ακόμη όπως αναφέρεται στο άρθρο σας, είχαμε αυξομειώσεις της θερμοκρασίας πολύ πιο πριν από τη βιομηχανική επανάσταση, δεν μπορούμε λοιπόν να βγάλουμε το συμπέρασμα ότι οι αυξομειώσεις αυτές οφείλονται κυρίως σε φυσικές αιτίες και όχι στις ανθρώπινες δραστηριότητες; Τέλος κάποιες μελέτες διαπιστώνουν ότι προηγείται η αύξηση της θερμοκρασίας και έπεται η αύξηση του διοξειδίου του άνθρακα γιαυτό είχαμε μεγαλύτερη συγκέντρωση διοξειδίου του άνθρακα σε περιόδους πριν την βιομηχανική επανάσταση. Δεν πρέπει λοιπόν να αναρωτηθούμε μήπως η εμμονή μας στην κλιματική αλλαγή οφειλόμενη στον ανθρώπινο παράγοντα προέρχεται από άλλες σκόπιμες αιτίες και όχι από την αντικειμενική αντιμετώπιση του θέματος;

Leave a ReplyCancel reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.