Το φαινόμενο του θερμοκηπίου και η κλιματική αλλαγή (II)

Το φαινόμενο του θερμοκηπίου και η κλιματική αλλαγή (ΙΙ)

Tου Στέφανου Ε. Μπινιάρη*

Στις 20 Ιανουαρίου του 2022 Σας μίλησα με θέμα: «Το Φαινόμενο του Θερμοκηπίου και η Κλιματική Αλλαγή». Έχω κάνει στη ζωή μου πράγματι περισσότερες εκατοντάδες επιστημονικές Διαλέξεις και οφείλω να ομολογήσω, ότι ήταν η πρώτη φορά που αμφισβητήθηκαν ορισμένα από αυτά που είπα.

Μετά από την ομιλία μου έκανα έναν απολογισμό, για το τι άκουσαν όσοι παρακολούθησαν τη διάλεξή μου. Άκουσαν λοιπόν κατ’ αρχάς όσα είπα για το φαινόμενο του θερμοκηπίου και την κλιματική αλλαγή. Μετά όμως άκουσαν στη συζήτηση που ακολούθησε, εκτός των άλλων, ότι δεν υπάρχει φαινόμενο του θερμοκηπίου, ή ότι το φαινόμενο του θερμοκηπίου το δημιούργησαν οι Αμερικανοί με τις βόμβες στο Βιετνάμ, ή ότι τα βραβεία Νόμπελ που πήραν οι Επιστήμονες που ασχολήθηκαν με τα θέματα αυτά, τους τα χάρισε ο τότε Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Αλ Γκορ και άλλα παρεμφερή.

Η αμφισβήτηση στα όσα είπα στην πρώτη μου ομιλία προήλθε κατά το πλείστον από ένα γκρουπ γύρω από τον Καθηγητή τον Κύριο Φώσκολο.

Εγώ έχοντας περάσει σχεδόν όλη τη ζωή μου εκτός Ελλάδος, δεν γνώριζα τον Κύριο Φώσκολο. Στις 17 Φεβρουαρίου έκανε ο Κύριος Φώσκολος τη δική του ομιλία με τίτλο «Γιατί θα γίνει ο East- Med αγωγός», την οποία και απόλαυσα. Εντυπωσιάσθηκα από τις γνώσεις του στον τομέα των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων  και μπορώ να φανταστώ, ότι είναι κορυφή και σε παγκόσμιο επίπεδο, κάτι που με έκανε και εμένα υπερήφανο για τον Κύριο Φώσκολο. Επίσης μου έκανε εντύπωση ο τρόπος με τον οποίο μίλησε για το ποιοι ευθύνονται για το ότι δεν έχουμε κάνει ακόμη εξορύξεις, κατονομάζοντας τους υπεύθυνους με αποκορύφωμα το ότι ένας συνάδελφός του, του συνέστησε να προσέχει ιδιαίτερα, εννοώντας προφανώς, ότι μπορεί να κινδυνεύει  και η ζωή του ακόμη. Ανακεφαλαιώνω λοιπόν λέγοντας, ότι ενθουσιάστηκα από την Ομιλία του Κυρίου Φώσκολου. Από τότε βέβαια παρακολουθώ κάθε ομιλία του Κυρίου Φώσκολου, όταν τον καλούν τα διάφορα ΜΜΕ για να αναφερθεί στα κοιτάσματα υδρογονανθράκων.

Σε όλη μου τη ζωή ενθουσιαζόμουν, όταν μάθαινα, ότι κάποιος ήταν πολυεπιστήμων. Π.χ. ο Ισαάκ Νεύτων ήταν φυσικός, μαθηματικός, αστρονόμος, φιλόσοφος, αλχημιστής και θεολόγος. Κάτι τέτοιο ήταν δυνατό σε προηγούμενους αιώνες, όταν το εύρος γνώσεων της κάθε επιστήμης ήταν περιορισμένο. Στις δικές μας εποχές κάτι τέτοιο είναι τελείως αδύνατο. Π.χ. ακόμη και αυτός ο Αϊνστάιν δεν θα είχε γίνει αυτό που έγινε, αν δεν είχε για τα μαθηματικά προβλήματα των θεωριών του την σημαντική βοήθεια (όπως άλλωστε το έχει δηλώσει και ο ίδιος) της μαθηματικής διάνοιας του συμπατριώτη μας Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή.

Έτσι, δεν μπορούμε να περιμένουμε, ότι ο Κύριος Φώσκολος πρέπει να είναι αυθεντία συγχρόνως σε θέματα κοιτασμάτων υδρογονανθράκων και και ΚΑΙ π.χ. της κλιματικής αλλαγής.

Αν είχε προηγηθεί η διάλεξη του Κυρίου Φώσκολου της δικής μου θα είχα αντιμετωπίσει εγώ διαφορετικά τα όσα είπε ο Κύριος Φώσκολος.

Έτσι, ζήτησα από την Διεύθυνση του ΙHΑ μία 2η δυνατότητα να ολοκληρώσω το αντικείμενο «Το Φαινόμενο του Θερμοκηπίου και η Κλιματική Αλλαγή», έτσι ώστε και οι ανεκτίμητες γνώσεις του Κυρίου Φώσκολου να εφαρμοστούν, αλλά και τα επιστημονικά δεδομένα γύρω από το «Φαινόμενο του Θερμοκηπίου και την Κλιματική Αλλαγή» να διατηρήσουν την ορθότητά τους.

Η δυνατότητα αυτή μου δόθηκε και προγραμματίστηκε για την 10η Μαρτίου του 2022. Δυστυχώς όμως η ομιλία αυτή λόγω ανωτέρας βίας δεν έλαβε χώρα, κάτι για το οποίο Σας ζητώ εκ των υστέρων συγνώμη. Η επόμενη δε δυνατότητα που μου δόθηκε είναι για τον Σεπτέμβριο του 2022, κάτι που είναι λόγω της επικαιρότητας αρκετά αργά. Γι’ αυτό το λόγο επέλεξα να παρουσιάσω τις σκέψεις μου με το παρόν Άρθρο.

Βέβαια με τον πόλεμο στην Ουκρανία ανατράπηκαν όλα. Εγώ όμως θα συνεχίσω κατ’ αρχάς από το σημείο της πρώτης μου ομιλίας, έτσι ώστε  να βάλουμε τα πράγματα από επιστημονικής πλευράς σε τάξη. Διότι αργά ή γρήγορα εκεί θα επιστρέψουμε. Στο τέλος όμως του παρόντος Άρθρου θα αναφερθώ για λίγο και στην παρούσα κατάσταση, δηλαδή όπως αυτή έχει διαμορφωθεί μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Αντικείμενο του παρόντος Άρθρου είναι να προστατέψουμε τα εθνικά μας συμφέροντα και αυτό θα επιτευχθεί με τον εξής τρόπο: Θα βασιστούμε απόλυτα στις μελέτες του Κυρίου Φώσκολου για τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων, θα υποστηρίξουμε την αναγκαιότητα εξόρυξης των ελληνικών κοιτασμάτων φυσικού αερίου και όσο και αν αυτό αυτήν την στιγμήν Σας εκπλήσσει, αποδεχόμενοι απόλυτα τα επιστημονικά συμπεράσματα για το φαινόμενο του θερμοκηπίου και την κλιματική αλλαγή. Έχετε Σας παρακαλώ για λίγο υπομονή!

Αξιότιμες Κυρίες αξιότιμοι Κύριοι, αν αποταθούμε στη διεθνή επιστημονική κοινότητα με εκφράσεις του στυλ: «…δεν υπάρχει  φαινόμενο του θερμοκηπίου», ή το «φαινόμενο του θερμοκηπίου το δημιούργησαν οι Αμερικανοί στο Βιετνάμ…» και ότι άλλο ακούστηκε κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην πρώτη μου ομιλία …θα μας λιθοβολήσουν. Όχι λοιπόν! Είμαστε Επιστήμονες πρώτης γραμμής και μιλάμε επί ίσοις όροις με την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα.

Η θέση μας λοιπόν είναι η εξής:

Θεωρούμε τις μελέτες του Κυρίου Φώσκολου ως αξίωμα, δηλαδή δεν επιδέχονται συζήτηση τα περί κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην Πατρίδα μας.

ΑΛΛΑ! Ένα μεγάλο ΑΛΛΑ!   

Αναγνωρίζουμε συγχρόνως όλα τα επιστημονικά δεδομένα γύρω από το φαινόμενο του θερμοκηπίου και την κλιματική αλλαγή.

Κάνουμε τα πάντα για να αποφευχθεί η υπερθέρμανση της Γης μας.

Παραδεχόμαστε, ότι ένα ΜΕΓΑΛΟ μέρος της λύσης του προβλήματος της κλιματικής αλλαγής είναι η χρήση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ). Η κλιματική αλλαγή όμως δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με τις ΑΠΕ!

Επειδή βέβαια έχουμε σφαιρική γνώση της πραγματικότητας, αναγνωρίζουμε, ότι για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα οι μόνες ΑΠΕ με τις οποίες μπορούν να δημιουργηθούν μεγάλα ποσά ενέργειας είναι τα Φωτοβολταϊκά, οι Ανεμογεννήτριες και η Βιομάζα (Τη Βιομάζα θα μπορούσαμε να την περιγράψουμε σε μία άλλη ομιλία).

Είναι αυτονόητο το γεγονός, ότι και οι δύο σπουδαιότερες ΑΠΕ, δηλαδή τα φωτοβολταϊκά και οι ανεμογεννήτριες έχουν τα προβλήματά τους, αφού τα μεν φωτοβολταϊκά δεν λειτουργούν όταν δεν υπάρχει Ήλιος, δηλαδή όλη τη νύχτα και για αυτό το μέρος της ημέρας όπου υπάρχει συννεφιά, οι δε ανεμογεννήτριες δεν λειτουργούν όταν δε υπάρχει ισχυρός άνεμος, δηλαδή περισσότερο από περίπου 3 μέτρα ανά δευτερόλεπτο.

Στη συνέχεια θα ασχοληθούμε λίγο περισσότερο με το παράδειγμα της Γερμανίας. Αυτό σχετίζεται με το ότι η Γερμανία είναι πρωτοπόρος στην Ευρώπη ως προς τα θέματα Περιβάλλοντος, ή με το ότι έχει (σχεδόν) το ίδιο Περιβαλλοντικό Δίκαιο (ως χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης) με εμάς, ή και με το ότι κατά κανόνα αντιδρά γρηγορότερα από ότι εμείς. Έτσι οι Γερμανικές εμπειρίες θα μπορούσαν να βοηθήσουν και εμάς.

Επειδή στη συνέχεια θα αναφέρουμε ποσά ηλεκτρικής ενέργειας, είναι σκόπιμο να γνωρίζετε, ότι, όταν μία μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας έχει μία ισχύ

1 000 Μεγαβάτ, μπορεί χοντρικά να εξυπηρετήσει τις ανάγκες κάτι περισσότερο του ενός εκατομμυρίου ανθρώπων. Έτσι η Πατρίδα μας με τα περίπου 11 εκατομμύρια ανθρώπων χρειάζεται χοντρικά 11 000 Μεγαβάτ.

 • Το 2020 στη Γερμανία η εγκατεστημένηηλεκτρική ισχύς όλων των φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων ήταν τα 26,3% της συνολικής εγκατεστημένης ηλεκτρικής ισχύος. Τον ίδιο χρόνο όμως, δηλαδή το 2020 η ηλεκτρική ενέργεια που παρήχθη από τις φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις ήταν μόνο τα 9,5% της συνολικής ηλεκτρικής ενέργειας που παρήχθη. Κατ’ αρχάς τα δύο αυτά νούμερα εξηγούνται αμέσως, δηλαδή μπορεί η εγκατεστημένη ηλεκτρική ισχύς των φωτοβολταϊκών να είναι τα26,3% της συνολικής εγκατεστημένης ηλεκτρικής ισχύος αλλά δεν παράγουν ηλεκτρική ενέργεια ούτε όλη τη νύχτα ούτε την ημέρα με πυκνή συννεφιά. Αυτό όμως σημαίνει, ότι, αν θέλει η Γερμανία να παράγει με τα φωτοβολταϊκά της την ηλεκτρική ενέργεια που παρήγαγαν στο παρελθόν π.χ. 10 000 Μεγαβάτ εγκατεστημένης ηλεκτρικής ισχύος των λιγνιτικών της μονάδων, τότε θα πρέπει η εγκατεστημένη ισχύς των φωτοβολταϊκών της να είναι 10 000 x 26,3: 9,5 =27 684 Μεγαβάτ με ότι αυτό συνεπάγεται για το επενδυτικό κόστος των φωτοβολταϊκών (επ’ αυτού βλέπε και το Υστερόγραφο στο τέλος του Άρθρου).
 • Η κατάσταση για τις ανεμογεννήτριες δεν είναι τόσο τραγική όπως με τα φωτοβολταϊκά. Αυτό έχει σχέση με το ότι οι ανεμογεννήτριες δεν λειτουργούν μόνο, όταν δε υπάρχει ισχυρός άνεμος, δηλαδή περισσότερο από περίπου 3 μέτρα ανά δευτερόλεπτο. Οι ανεμογεννήτριες όμως τοποθετούνται σε μέρη, που έχουν σκόπιμα επιλεγεί, επειδή εκεί ο άνεμος είναι ιδιαίτερα ισχυρός, όπως π.χ. στις ακτές των θαλασσών ή σε τόπους με μεγάλο υψόμετρο. Για τη Γερμανία ισχύει για το έτος 2020: Εγκατεστημένη ηλεκτρική ισχύς των ανεμογεννητριών 27,9% της συνολικής εγκατεστημένης ηλεκτρικής ισχύος και ηλεκτρική ενέργεια που παρήχθη από τις ανεμογεννήτριες 24,4%.
 • Παρά το ότι οι ανεμογεννήτριες στην Γερμανία συνεισφέρουν μόνο τα 24,4% στην παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος, ο αριθμός των ανεμογεννητριών στη Γερμανία είναι 31 109 Ανεμογεννήτριες. Αυτό οφείλεται στο ότι η συνήθης ισχύς μίας ανεμογεννήτριας είναι σχετικά πολύ μικρή. Αναλογιστείτε, ότι η ισχύς της μεγαλύτερης ανεμογεννήτριας που κατασκευάστηκε μέχρι σήμερα είναι μόνο 14 Μεγαβάτ. Θέτουμε λοιπόν το ερώτημα: Θα μπορούσε η Ελλάδα (που έχει βέβαια 7,6 φορές λιγότερο πληθυσμό από ότι η Γερμανία) να δεχτεί το 1/7,6 των 31 109 ανεμογεννητριών, δηλαδή 4 093 ανεμογεννήτριες και αυτό έχοντας καλύψει μόνο τα 24% των αναγκών μας σε ηλεκτρική ενέργεια; Εδώ χρησιμοποιήσαμε για την αναγωγή απλοποιημένα τον πληθυσμό των 2 χωρών, ενώ σωστότερο θα ήταν η τελική εγκατεστημένη ηλεκτρική ισχύς των φωτοβολταϊκών των δύο χωρών, κάτι το οποίο αυτή τη στιγμή δεν είναι γνωστό για τη χώρα μας. Βέβαια οι συνθήκες στην Ελλάδα (ηλιοφάνεια και ταχύτητα του ανέμου) είναι ευνοϊκότερες από ότι στη Γερμανία. Αυτό όμως δεν αλλάζει ιδιαίτερα το νόημα των προηγούμενων συσχετισμών.
 •  Τίθεται όμως και το εξής σημαντικό ερώτημα: Όταν για οποιονδήποτε λόγο, που προαναφέραμε, δεν λειτουργούν ούτε οι φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις ούτε οι ανεμογεννήτριες, από πού θα πάρουμε την απαραίτητη ηλεκτρική ενέργεια που χρειαζόμαστε; Εδώ υπάρχουν 2 δυνατότητες:

Τελικά τα πράγματα ήρθαν έτσι, ώστε αντικειμενικά δεν πρέπει να παρακαλάει ο Κύριος Φώσκολος τους Ευρωπαίους, αλλά οι Ευρωπαίοι τον Κύριο Φώσκολο.

Έτσι, έγινε αντιληπτό, ότι ο Κύριος Φώσκολος μπορεί να υλοποιήσει το πρόγραμμά του, δίχως να υπάρχει η ανάγκη να αμφισβητήσουμε επιστημονικά δεδομένα σε σχέση με το Φαινόμενο του Θερμοκηπίου και την Κλιματική Αλλαγή.

Βέβαια ήρθε και ο πόλεμος στην Ουκρανία με τις συνέπειές του, όπως εμπάργκο στο φυσικό αέριο και το πετρέλαιο της Ρωσίας, με αλματώδη αύξηση των τιμών ενέργειας, πληθωρισμό, παγκόσμια επισιτιστική κρίση κ.λπ. κ.λπ. Όλα αυτά όμως μπορούν να μειωθούν, αν οι χώρες προσωρινά χρησιμοποιήσουν άλλες πηγές ενέργειας που διαθέτουν. Δεν είναι λοιπόν τυχαίο, ότι στα πρώτα μέτρα που ελήφθησαν και στη χώρα μας είναι και η ενεργοποίηση των λιγνιτικών και λοιπών μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Το μέλλον θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από την διάρκεια του πολέμου και από τα αντανακλαστικά των διαφόρων χωρών να σιγουρέψουν μεγάλα ποσά ενέργειας από άλλες πηγές. Ανεξαρτήτως όμως κρίσης το φυσικό αέριο ως το «καύσιμο γέφυρα» θα είναι τελείως απαραίτητο για πάρα πολλά χρόνια από τώρα. Εμπρός λοιπόν Κύριε Φώσκολε!

Τοποθετήσεις στις Ερωτήσεις που έγιναν  μετά την Ομιλία μου στις 20/01/22

Στη συζήτηση που ακολούθησε την ομιλία μου στις 20/01/22, ειπώθηκαν ορισμένα, που δημιούργησαν αμφιβολίες και πιστεύω, ότι είναι σκόπιμο να επαναληφθούν οι σωστές απαντήσεις:

1. Εγώ είχα πει: Η ηλιακή ακτινοβολία που φτάνει επάνω στην επιφάνεια της Γης, ανάλογα με την επιφάνεια που συναντά συμπεριφέρεται διαφορετικά. Δηλαδή, αν πέσει επάνω σε ένα δάσος το μεγαλύτερο μέρος της ηλιακής ακτινοβολίας απορροφάται από το δάσος. Αν όμως πέσει επάνω σε μία παγωμένη επιφάνεια, τότε το μεγαλύτερο μέρος της ηλιακής ακτινοβολίας αντανακλάται προς το διάστημα.

 • Επ’ αυτού υπήρξε αμφισβήτηση με τη δικαιολογία, ότι αν το μεγαλύτερο μέρος της ηλιακής ακτινοβολίας που πέφτει επάνω σε μία παγωμένη επιφάνεια αντανακλάται, τότε γιατί λειώνουν οι πάγοι;
 • Η αιτιολογία είναι η εξής: Αναζητούμε στη Φυσική το Κεφάλαιο αλβέδο ή αλμπέντο που προέρχεται από τα λατινικά. Η Αλβέδο λοιπόν είναι το ποσοστό της ηλιακής ακτινοβολίας που ανακλάται ή διαχέεται από μία επιφάνεια. Εκεί βλέπουμε, ότι όπως ακριβώς είπα στην ομιλία μου, όταν η ηλιακή ακτινοβολία πέσει σε ένα δάσος αυτή ανακλάται μόνο κατά 20% ενώ απορροφάται κατά 80%. Αντίθετα, όταν η ηλιακή ακτινοβολία πέσει σε μία επιφάνεια που έχει πάγο και χιόνι ανακλάται κατά 90% ενώ απορροφάται μόνο κατά 10%.Το λιώσιμο των πάγων προέρχεται από την αύξηση της θερμοκρασίας (λόγω της κλιματικής αλλαγής) γύρω  από τον πάγο.

2. Εγώ είχα πει, ότι τα ακραία καιρικά φαινόμενα που θα ακολουθήσουν την κλιματική αλλαγή, θα είναι τόσο ισχυρά, ώστε κανένα ρέμα, κανένα αποχετευτικό σύστημα (από τα υπαρχοντα) δεν θα μπορεί να διαχειριστεί τις πλημμύρες που θα ακολουθήσουν.

 • Επ’ αυτού υπήρξε αμφισβήτηση με τη δικαιολογία, ότι όταν κατασκευάζουμε ένα έργο λαβαίνουμε υπ’ όψη τη χειρότερη πλημμύρα των τελευταίων 1 000 ή και 10 000 ετών.
 • Το σωστό όμως είναι το εξής: Αν συνεχίσουμε να κατασκευάζουμε τα έργα μας με αυτά τα παλαιά στατιστικά στοιχεία, τότε μετά την κλιματική αλλαγή θα συνεχίζουμε να βλέπουμε παρά τα όσα μέτρα θα έχουμε λάβει υπ’ όψη, δωμάτια πλημμυρισμένα με νερό μέχρι 1,5 μέτρα ύψος και αυτοκίνητα να κολυμπάνε στο νερό επάνω στη στεριά. Διότι αυτό ακριβώς εξηγήσαμε, ότι δηλαδή είναι άλλο πράγμα η χειρότερη πλημμύρα έστω και των τελευταίων 1 000 ή και 10 000 ετών και άλλο πράγμα οι πλημμύρες που θα ακολουθήσουν, κατά τις οποίες θα πέφτει σε έναν τόπο π.χ. μέσα σε 2 ώρες η βροχή που έπεφτε στον ίδιο τόπο στο παρελθόν μέσα σε μισό χρόνο (κάτι παρόμοιο έχει συμβεί ήδη περισσότερες φορές, ακόμη και με την σημερινή κακοκαιρία με το όνομα Genesis). Ποιο είναι επομένως το συμπέρασμα; Πρέπει οι Μηχανικοί να προσαρμόσουν τα στατιστικά τους στοιχεία όχι βάσει της χειρότερης πλημμύρας των τελευταίων 10 000 ετών, αλλά βάσει των πλημμυρών που έχουν ήδη έρθει και θα ακολουθήσουν λόγω της κλιματικής αλλαγής.

3. Όταν λέμε, ότι στο χρονικό διάστημα από το 1901 έως το 2010 η μέση τιμή της στάθμης της θάλασσας ανέβηκε παγκοσμίως κατά 17 έως 21 εκατοστά του μέτρου, δεν έχει έννοια να ρωτάμε με ποια ακρίβεια, γιατί όταν μετράμε το ύψος της στάθμης της θάλασσας, υπάρχει βέβαια μία αβεβαιότητα της μέτρησης π.χ. συν πλην 1 ή 2 εκατοστά του μέτρου, δηλαδή τα 21 εκατοστά του μέτρου άντε να είναι από 19 εκατοστά του μέτρου μέχρι 23 εκατοστά του μέτρου. Δεν έχει όμως έννοια να περιμένουμε ότι τα 21 εκατοστά του μέτρου που μετρήσαμε μπορεί να είναι και μηδέν εκατοστά του μέτρου, για να δικαιολογήσουμε, ότι δεν υπάρχει άνοδος της στάθμης της θάλασσας, διότι τότε θα μας πουν, ότι βάλαμε έναν άνθρωπο του Νεάντερνταλ και έκανε τη μέτρηση! Τα νούμερα που αναφέρονται εδώ είναι μέσες τιμές της στάθμης της θάλασσας και διαφέρουν κατά τι από τις τιμές που ανέφερα στην Ομιλία μου, οι οποίες ήταν τιμές για το εύρος των μετρήσεων, δηλαδή από … έως. Όλες όμως οι τιμές είναι σωστές!

4. Και κάτι τελευταίο: Στο Φίλο μου τον Κύριο Σμυρλή θα του έλεγα, να είναι βέβαιος, ότι όχι ο Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Αλ Γκορ αλλά ούτε ο Πάπας της Ρώμης δεν μπορεί να επηρεάσει την επιλογή ενός Βραβείου Νόμπελ. Θα του στείλω τον τρόπο επιλογής ενός Βραβείου Νόμπελ.

./.

Υστερόγραφο: Στη συνέχεια θα Σας δείξω μία από τις αρνητικές συνέπειες της απόφασης για την «Πράσινη Ενέργεια»:

Αναφέραμε προηγουμένως, ότι με μία εγκατεστημένη ηλεκτρική ισχύ 1 000 Μεγαβάτ μίας λιγνιτικής μονάδας (η οποία μπορεί να λειτουργεί όλο το 24ωρο και επί ένα έτος), μπορούμε να εξυπηρετήσουμε τις ανάγκες ενός πληθυσμού περίπου ενός εκατομμυρίου ανθρώπων. Έτσι η Πατρίδα μας με τα περίπου 11 εκατομμύρια ανθρώπων χρειαζόταν στο παρελθόν χοντρικά 11 000 Μεγαβάτ.

Η Γερμανία έχει έναν πληθυσμό περίπου 83,8 εκατομμυρίων. Είναι όμως άκρως βιομηχανική χώρα, έτσι ώστε δικαιολογείται, ότι το 2010 είχε μία συνολική εγκατεστημένη ηλεκτρική ισχύ περίπου 120 000 Μεγαβάτ. Το 2020 όμως η Γερμανία είχε μία συνολική εγκατεστημένη ηλεκτρική ισχύ περίπου 215 000 Μεγαβάτ. Τι συνέβη λοιπόν από το 2010 έως το 2020; Αυξήθηκε η βιομηχανική παραγωγή κατά 79 % ; Κάθε άλλο! Η ηλεκτρική ενέργεια που παρήχθη ήταν σχεδόν η ίδια. Αυτό που άλλαξε είναι, ότι η Γερμανία ήθελε να δείξει, ότι παράγει ένα μεγάλο μέρος της ηλεκτρικής ενέργειάς της με τις ΑΠΕ της, κάτι που είχε σα συνέπεια την υπέρμετρη αύξηση της εγκατεστημένης ηλεκτρικής ισχύος των ΑΠΕ της με το αντίστοιχο κόστος για την εγκατάστασή των . Η Γερμανία έχει χρήματα προς τούτο. Εμείς τα έχουμε;

Όλα αυτά όμως δεν αλλάζουν τίποτα στο γεγονός, ότι η «Πράσινη Ενέργεια» έχει τα θετικά της εις ότι αφορά την υγεία των ανθρώπων και το μέλλον της Γης μας. Αυτό σημαίνει σφαιρική αντιμετώπιση ενός προβλήματος, δηλαδή να γνωρίζεις όλα τα θετικά και τα αρνητικά μίας λύσης, έτσι ώστε να μπορείς να παίρνεις μία σωστή απόφαση μη επηρεαζόμενος από π.χ. 2 αρνητικά αγνοώντας π.χ. 5 θετικά και τανάπαλιν.

(*) Διπλωματούχος Μηχανολόγος-Μηχανικός, Διπλωματούχος Οικονομολόγος – Μηχανικός , Διδάκτωρ Μηχανολόγος-Μηχανικός.  Πρώην Υπεύθυνος για την Προστασία του Περιβάλλοντος της τότε μεγαλύτερης Εταιρείας Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας της Ευρώπης RWEEnergieAG.

__________________________________________________________________________

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα του ΙΗΑ εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς – μέλη του ΙΗΑ. Η ιστοσελίδα του ΙΗΑ δεν λογοκρίνει, ούτε επεμβαίνει σε άρθρα – κείμενα των μελών του ΙΗΑ.

_________________________________________________________________________

INTERNATIONAL HELLENIC ASSOCIATION

4 thoughts on “Το φαινόμενο του θερμοκηπίου και η κλιματική αλλαγή (II)

 1. Με αφορμή το άρθρο του κ.Μπινιάρη θα ήθελα να καταθέσω μερικές σκέψεις.

  1. Η μέση παγκόσμια θερμοκρασία έχει ανέβει κατά 1 βαθμό από την προ-βιομηχανική εποχή αλλά η μέση θερμοκρασία στην Ελλάδα έχει ανέβει κατά πολλούς βαθμούς εδώ και μόνο κάποιες δεκαετίες. Όλοι θυμόμαστε ότι την δεκαετία του 70 η μέση μέγιστη θερμοκρασία του Ιουλίου ήταν περίπου 30 oC ενώ τώρα η μέση θερμοκρασία του Ιουλίου είναι κατά πολύ μεγαλύτερη. Την ιστοσελίδα wunderground όλοι μπορούν να την επισκεφτούν και αν κάποιος αναζητήσει ιστορικά δεδομένα καιρού για την Θεσσαλονίκη μπορεί να δει ότι το 2021 η μέγιστη θερμοκρασία κάθε ημέρας του Ιουλίου, κυρίως ήταν πάνω από 35 oC ενώ το 1998 μόνο για ένα τριήμερο ξεπέρασε τους 35οC. Η διαφορά είναι εντυπωσιακή αν συγκρίνει κανείς χρονιές της δεκαετίας του 70 με αυτές που διανύουμε. Επομένως, ενώ η μέση παγκόσμια θερμοκρασία έχει ανέβει μόνο κατά 1 βαθμό εδώ και 200 χρόνια, στην Ελλάδα μόνο τις τελευταίες δεκαετίες έχουμε άνοδο κατά 5-10 βαθμούς. Άρα η μέση παγκόσμια θερμοκρασία δεν περιγράφει καλά αυτό που βιώνουμε τοπικά. Μπορεί δηλαδή, με τις ΑΠΕ, ο στόχος να επιτευχθεί για τη μέση παγκόσμια θερμοκρασία αλλά εδώ η μέση μέγιστη θερμοκρασία τα καλοκαίρια να φτάσει 45-60 βαθμούς, με ανυπολόγιστες συνέπειες. Το ζήτημα κατά την γνώμη μου είναι να σωθούν οι άνθρωποι και όχι οι μέσοι όροι.
  2. Το φαινόμενο οι τοπικές καιρικές συνθήκες να αλλάζουν κατά πολύ, δηλαδή να υπάρχουν ακραία φαινόμενα, το ανέφερε ο κ. Μπινιάρης που προέβλεψε ότι θα υπάρξουν μεγάλες πλημμύρες. Ένας μηχανισμός που εξισορροπεί τις καιρικές συνθήκες στη γη είναι ο άνεμος. Όταν π.χ. υπάρχουν μεγάλες θερμοκρασίες στη Μέση ανατολή, ανεβαίνει ο θερμός αέρας προς τα ανώτερα στρώματα και προκαλείται μεταφορά δροσερού αέρα από την Ευρώπη (τα γνωστά μελτέμια). Ο άνεμος δηλαδή εξισορροπεί τις θερμοκρασίες, με μεταφορά θερμότητας από ένα σημείο σε ένα άλλο. Αν ο άνεμος περιοριστεί με τις ανεμογεννήτριες, η μεταφορά θαρμότητας και η εξισορρόπηση θερμοκρασιών θα περιοριστούν, με αποτέλεσμα μεγαλύτερες θερμοκρασιακές διαφορές. Οι θερμές περιοχές θα γίνουν πιο θερμές, και οι κρύες πιο κρύες. Επομένως, μπορεί ο στόχος για την παγκόσμια θέρμανση να επιτευχθεί αλλά τοπικά οι καταστροφές να είναι ανυπολόγιστες. Επίσης, ο άνεμος απάγει θερμότητα από τη γη προς τα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας. Με τον περιορισμό των ανέμων, πάλι περιορίζεται αυτή η μεταφορά θερμότητας με αποτέλεσμα μεγαλύτερες θερμοκρασίες στην επιφάνεια της γης.
  3. Είναι ζήτημα μη αποδείξιμο αν τα φωτοβολταϊκά αποδίδουν περισσότερη ενέργεια από αυτήν που ξοδεύτηκε για να παραχθούν. Το ό,τι δόθηκαν επιδοτήσεις για να εγκατασταθούν σημαίνει ότι μάλλον δεν υπάρχει ενεργειακό κέρδος, αλλιώς πιθανότατα κάποιος θα τα εγκαταστούσε χωρίς επιδότηση, απλά για να πάρει την περίσσεια ενέργειας. Το ενεργειακό κέρδος είναι μη αποδείξιμο, διότι κάποιος θα έπρεπε να συνυπολογίσει στην ενέργεια που απαιτήθηκε, τι ακριβώς έκανε τα χρήματα της επιδότησης ο επενδυτής, αφού και αυτά τα χρήματα είναι μέρος τους κόστους της όλης επένδυσης. Ακόμα και αν υπάρχει ενεργειακό κέρδος τώρα, αυτό δεν θα ισχύει πιθανότατα, μετά από κάποια χρόνια διότι τα απαιτούμενα υλικά για τα πάνελς, τους inverters κλπ, εξορύσσονται με όλη μεγαλύτερη δυσκολία και δαπάνη ενέργειας.
  (συνεχίζεται σε επόμενο μήνυμα)

 2. (συνέχεια από προηγούμενο σχόλιο)
  4. Στο διάγραμμα του παρακάτω συνδέσμου, φαίνεται ότι η παγκόσμια θέρμανση είναι κυρίως φαινόμενο των τελευταίων δεκαετιών. Από το 1880 ως το 1980 δεν υπήρξε κάποια ραγδαία μεταβολή, παρόλο που σε αυτό το διάστημα πολλές χώρες ξόδεψαν σχεδόν όλα τα αποθέματα λιγνίτη που είχαν (Αγγλία, Γερμανία, Βέλγιο κλπ). Άρα θα μπορούσε κάποιος να πει ότι η παγκόσμια θέρμανση δεν οφείλεται στις εκπομπές CO2 αλλά ίσως σε κάποιο άλλο φαινόμενο. Ίσως η αποψίλωση των δασών (και η αντικατάστασή τους από τσιμεντένιες επιφάνειες) να είναι ένας από τους λόγους.
  https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A5%CF%80%CE%B5%CF%81%CE%B8%CE%AD%CF%81%CE%BC%CE%B1%CE%BD%CF%83%CE%B7_%CF%84%CE%BF%CF%85_%CF%80%CE%BB%CE%B1%CE%BD%CE%AE%CF%84%CE%B7#/media/%CE%91%CF%81%CF%87%CE%B5%CE%AF%CE%BF:Global_Temperature_Anomaly.svg

Leave a ReplyCancel reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.