Dr. Dimitrios Karamitsos CV

BIOΓPAΦIKO ΣHMEIΩMA

Δημήτρος Θ. Kαραμήτσος

-Γεννήθηκα στη Θεσσαλονίκη τον Δεκέμβριο του 1941. Ο πατέρας μου ήταν γιατρός δερματολόγος αλλά πέθανε όταν ήμουν 11 ετών, ενώ η μητέρα μου είχε πεθάνει όταν ήμουν 5,5 ετών. Στα γυμνασιακά μου χρόνια λόγω των ειδικών οικογενειακών συνθηκών ήμουν οικότροφος ή ημίτροφος στη ιστορική σχολή Κωνσταντινίδη.

Εισήχθηκα στην Ιατρική σχολή του ΑΠΘ με εξετάσεις το 1959 και αποφοίτησα πρώτος την περίοδο Νοεμβρίου του 1965.

-Υπηρέτησα τη στρατιωτική μου θητεία ως έφεδρος ανθυπίατρος δύο χρόνια (1966-1968) και από αυτά τον ενάμισι χρόνο ως γιατρός μονάδος πυροβολικού (166 ΜΒΠ).

-Εργάστηκα ως αγροτικός ιατρός επί 26 μήνες στη Μαρίνα Ημαθίας, έχοντας στην ευθύνη μου συνολικά πέντε χωριά (1968-1970).

-Απέκτησα ειδικότητα Παθολογίας στην Α’ Παθολογική κλινική που διηύθυνε τότε ο αείμνηστος καθηγητής Δ. Bαλτής (AXEΠA 1970-1973). Η κλινική Βαλτή ήταν τότε πρότυπο κλινικής με πανελλήνια φήμη.

-Με προτροπή του καθηγητή Βαλτή συμμετείχα σε εξετάσεις του ΙΚΥ για υποτροφία, χάρη στην οποία και μετεκπαιδεύτηκα στη Διαβητολογία επί 14 μήνες 1974-1975 στο Λονδίνο, στη διεθνώς γνωστή Διαβητολογική κλινική του King’s College Hospital. Ας σημειωθεί ότι την κλινική αυτή ίδρυσε ο R. D. Lawrence, ο οποίος είχε εμφανίσει νεανικό διαβήτη στα φοιτητικά του χρόνια και ήταν ο πρώτος ασθενής που άρχισε θεραπεία με ινσουλίνη.

-Mετά την επιστροφή μου στη Θεσσαλονίκη εκπόνησα τη διδάκτορική μου διατριβή με θέμα την «επίδραση του οινοπνεύματος στην ανοχή γλυκόζης, την έκκριση ινσουλίνης, και τη μεταγευματική υπερλιπιδαιμία σε ασθενείς που παίρνουν γλιβενκλαμίδη» (Διδάκτωρ Iατρικής σχολής AΠΘ με άριστα το 1978) και επεδίωξα να εφαρμόσω τις γνώσεις που είχα αποκτήσει μέχρι τότε. Απόρροια της μετεκπαίδευσής μου στο εξωτερικό ήταν το πρώτο βιβλίο μου για τον σακχαρώδη διαβήτη που εκδόθηκε το 1976.

-Εξελίχθηκα ομαλά στην πανεπιστημιακή ιεραρχία του ΑΠΘ ως βοηθός έδρας, λέκτορας, επίκουρος, αναπληρωτής και τέλος εξελέγην τον Μάιο του 2003 καθηγητής.

-Από το 1978 έθεσα σε λειτουργία το Διαβητολογικό ιατρείο της Β’ Προπαιδευτικής κλινικής στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο (τότε κτήριο Αγία Σοφία). Από το 1978 έως το 2004 πέραν των καθηκόντων μου για παρακολούθηση νοσηλευόμενων ασθενών ―διαβητικών και μη― καθώς και μαθημάτων σε φοιτητές και ειδικευόμενους ιατρούς, εργαζόμουν μόνος αρχικά και αργότερα με διάφορους συνεργάτες στο τακτικό διαβητολογικό ιατρείο.

-Ήμουν υπεύθυνος της λειτουργίας του Διαβητολογικού Kέντρου στο Iπποκράτειο νοσοκομείο από της ιδρύσεώς των Διαβητολογικών Κέντρων (ΔΚ) που θεσμοθετήθηκαν επί υπουργού κ. Γ. Σούρλα το 1990 (τότε ήταν το μόνο ΔΚ στη Θεσσαλονίκη) μέχρι τον Oκτώβριο του 2004, οπότε εξελέγην διευθυντής της A’ Προπαιδευτικής Παθολογικής κλινικής στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ. Εργάστηκα ως διευθυντής της παραπάνω κλινικής επί τέσσερα χρόνια μέχρι την αποχώρησή μου από την ενεργό υπηρεσία. Το ΑΠΘ με τίμησε αμέσως μετά την αφυπηρέτησή μου με τον τίτλο του ομότιμου καθηγητή.

-Είμαι μέλος της Ευρωπαϊκής Διαβητολογικής Εταιρείας Μελέτης του Σακχαρώδη Διαβήτη (ΕΑSD) από το 1975 και της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας (ΕΔΕ) από το 1976. Το 1987 πρωτοστάτησα στην ίδρυση της Διαβητολογικής Εταιρίας Β. Ελλάδας (ΔΕΒΕ) με σκοπό να αυξήσουμε στη Θεσσαλονίκη την επικοινωνία και ανταλλαγή απόψεων των διαβητολόγων ιατρών μεταξύ μας. Υπήρξα ιδρυτικό μέλος της ΔΕΒΕ (πρόεδρος επί τρεις τριετείς θητείες), καθώς και γραμματέας της Ιατρικής Εταιρίας Θεσσαλονίκης επί δύο θητείες. Πιστεύω ότι η ίδρυση της ΔΕΒΕ με τα ετήσια συνέδριά της και άλλες επιστημονικές εκδηλώσεις, καθώς και η από το 1988 κυκλοφορία του επιστημονικού Διαβητολογικού περιοδικού «Ελληνικά Διαβητολογικά Χρονικά» συνέβαλαν στην επιστημονική κατάρτιση πολλών γιατρών στην Διαβητολογία με τελικούς αποδέκτες και ωφελημένους τους πάσχοντες από διαβήτη. Έτσι σήμερα βλέπουμε σε πολύ μικρότερο βαθμό σοβαρές χρόνιες επιπλοκές που βλέπαμε παλαιότερα. Στο Διαβητολογικό Κέντρο του Ιπποκράτειου νοσοκομείου εκπαιδεύτηκαν με την ευθύνη μου πάνω από 30 γιατροί οι περισσότεροι εκ των οποίων στελέχωσαν διάφορα Διαβητολογικά ιατρεία νοσοκομείων της Β. Ελλάδας και Θεσσαλίας.

-Υπήρξα επί μια τριετία μέλος του διοικητικού συμβουλίου του συλλόγου ΔΕΠ Ιατρικής και για έναν χρόνο πρόεδρος του.

-Υπήρξα επίσης μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ιπποκράτειου νοσοκομείου σε δύο θητείες. Τέλος διετέλεσα διευθυντής του τομέα Παθολογίας στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ.

-Ήμουν κύριος επιβλέπων σε 12 διδακτορικές διατριβές και σε πολλές άλλες μέλος τριμελών επιτροπών.

-Ήμουν για τρεις θητείες διευθυντής σύνταξης του περιοδικού Ελληνικά Διαβητολογικά Χρονικά.

-Έχω κάνει μεγάλο αριθμό επιστημονικών διαλέξεων σε πολλές πόλεις της Ελλάδας και της Κύπρου και έχω μιλήσει σε διεθνή διαβητολογικά συνέδρια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Έχω ενεργό συμμετοχή στην οργάνωση πολλών συνεδρίων και σε αρκετά από αυτά ως πρόεδρος ή γραμματέας.

-Έχω εκπονήσει πάνω από 250 επιστημονικές εργασίες μόνος ή με συνεργάτες μου από τις οποίες οι περισσότερες δημοσιεύθηκαν σε Ελληνικά και διεθνή περιοδικά (άνω των 800 βιβλιογραφικών αναφορών σε διεθνή περιοδικά).

-Κείμενά μου έχουν δημοσιευτεί σε εφημερίδες και περιοδικά όπως τα «Ιατρικά θέματα» (του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης ), η «Κασταλία» (του συλλόγου ιατρών λογοτεχνών), και οι εφημερίδες Ελληνικός Βορράς, Μακεδονία, Η Καθημερινή, η ΕΣΤΙΑ και η εβδομαδιαία εφημερίδα της Καστοριάς ΟΔΟΣ. Έχω γράψει άρθρα μετά από πρόσκληση για τα περισσότερα περιοδικά που απευθύνονται σε διαβητικά άτομα.

-Ασχολήθηκα ερασιτεχνικά με την ζωγραφική και πήρα μέρος σε διάφορες ομαδικές εκθέσεις.

-Από τον Σεπτέμβριο του 2008 που αφυπηρέτησα από την Ιατρική σχολή του ΑΠΘ έχω περισσότερο χρόνο για τα λοιπά ενδιαφέροντά μου και ασχολούμαι εντατικά με την ιστορία της νεότερης Ελλάδας. Είμαι μέλος της Εταιρείας Μελέτης της Ελληνικής Ιστορίας, της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, της Μακεδονικής Φιλοεκπαιδευτικης Αδελδότητας και της Φιλοπτώχου Αδελφότητος Ανδρών

-Είχα πάντα καλή σχέση με τον αθλητισμό. Ως φοιτητής ιατρικής ανήκα στην ομάδα που κατέκτησε το διασχολικό πρωτάθλημα μπάσκετ το 1961.

-Συνέβαλα στην πραγματοποίηση των πρώτων δύο κατασκηνώσεων για παιδιά που έχουν διαβήτη και που οργάνωσε προ ετών στη Β. Ελλάδα ο σύλλογος γονέων και κηδεμόνων παιδιών με νεανικό διαβήτη.

-Είμαι παντρεμένος με την μικροβιολόγο υφηγήτρια της Ιατρικής Σχολής ΑΠΘ Πηνελόπη Κεραμιδά και έχουμε μία κόρη, τη Δέσποινα, που είναι καθηγήτρια Αγγλικών και έναν γιο, τον Θόδωρο, που είναι καρδιολόγος εργασθείς επί οκταετία στην Οξφόρδη και νυν επίκουρος καθηγητής του ΑΠΘ.

Πίνακας βιβλίων τα οποία δημοσίευσα

Βιβλία ιατρικά

1. ​Σακχαρώδης Διαβήτης. Παθογένεια, Διάγνωση, Θεραπεία, Επιπλοκαί. Εκδ. Αλ. Σιώκης, Θεσσαλονίκη 1976.

2. ​Σακχαρώδης Διαβήτης (φοιτητικές σημειώσεις). Εκδ. Univ. Studio Press, Θεσσαλονίκη 1986.

3. ​Σακχαρώδης Διαβήτης. Από τη θεωρία στην πράξη. Εκδ. Αλ. Σιώκης, Θεσσαλονίκη 1987.

4. ​Διαβητολογία. Θεωρία και πρακτική στην αντιμετώπιση του σακχαρώδη διαβήτη. Εκδ. Σιώκης, Θεσσαλονίκη 2000.

5. ​Κλινική εξέταση και διάγνωση (επιμ. μετά των Μ. Σιών και Γ. Γιαννόγλου). Εκδ. Univ. Studio Press, Θεσσαλονίκη 2007.

6. ​Διαβητολογία. Θεωρία και πρακτική στην αντιμετώπιση του σακχαρώδη διαβήτη. 2η αναθεωρημένη έκδοση. Εκδ. Σιώκης, Αθήνα 2009.

Βιβλία λογοτεχνικά και ιστορικά

1. Χρονογραφήματα ενός γιατρού – Μεταξύ αστείου και σοβαρού. Εκδ. Univ. Studio Press, Θεσσαλονίκη 2001.

2. Η πόλη μας κι εμείς άλλοτε και τώρα. Θεσσαλονίκη 1941-2005. Εκδ. University Studio Press, Θεσσαλονίκη 2005.

3. Οικογένεια Μπαρλαμπά (Μυθιστόρημα). Εκδ. University Studio Press, Θεσσαλονίκη 2010.

4. Ιστορία της νεότερης Ελλάδας – Πολιτική και στρατιωτική. Α΄τόμος 1897-1941. Eκδ. University Studio Press, Θεσσαλονίκh

2016.

5. Ιστορία της νεότερης Ελλάδας – Πολιτική και στρατιωτική. Β΄τόμος 1942-1967. Eκδ. University Studio Press, Θεσσαλονίκη 2017.

6. Χρονογραφήματα, δοκίμια και άλλα – Μεταξύ αστείου και σοβαρού. Εκδ. Εχέδωρος εκδοτική 2017.