Ανοικτή Επιστολή σε Γερμανούς εκπαιδευτικούς για τις ναζιστικές θηριωδίες στην ΚρήτηΑνοικτή Επιστολή σε Γερμανούς εκπαιδευτικούς για τις ναζιστικές θηριωδίες στην Κρήτη

Με πρωτοβουλία της Ελληνικής Επιτροπής Γερμανικών Οφειλών (συμμετέχουν οι συντονιστές τεσσάρων γνωστών οργανισμών – International Hellenic Association (ΙΗΑ), Prof. Ελένη Σαββάκη, Canadian Hellenic Congress (CHC), Δρ. Κώστας Πάππας, HellenicAmerican National Council (HANC), Δρ. Παναγιώτης Μπαλτατζής, Ίδρυμα Δημητρίου και Μαρίας Δελιβάνη, Καθ Μαρία Νεγρεπόντη-Δελιβάνη) αναδείχτηκε η μεθοδική προσπάθεια της Γερμανικής κυβέρνησης, μέσω της Γερμανικής Πρεσβείας της Αθήνας, να καλύψει με υποστηριζόμενες ποικιλοτρόπως «πολιτιστικές εκδηλώσεις», την πεισματική άρνηση της να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις που έχει απέναντι σε χώρες και λαούς για τις φρικαλεότητες, τα εγκλήματα και τις καταστροφές που προκάλεσε η φασιστική λαίλαπα του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου.

Μέσα στο παραπάνω πλαίσιο, η Ελληνική Επιτροπή Γερμανικών Οφειλών  αντιδρώντας σε εκδήλωση με τίτλο «Θυμόμαστε και μνημονεύουμε στην Κρήτη – Οι γερμανοελληνικές σχέσεις στον 20ο και 21ο αιώνα» που προγραμματίστηκε και με την συνεργασία της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης (29.03 – 05.04.2023), απέστειλε, στις 8 Φεβρουαρίου 2023, σχετική επιστολή προς τον Γ. Διευθυντή της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης εκφράζοντας τις επιφυλάξεις της και διατυπώνοντας σχετικά ερωτήματα (Σχετικό: Γερμανικά δολώματα για λήθη φρικαλεοτήτων και αποζημιώσεων).

Ένα περίπου μήνα αργότερα, η απάντηση της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης προκάλεσε νέα αντίδραση της Ελληνικής Επιτροπής Γερμανικών Οφειλών (Σχετικό: Η Ορθόδοξος Ακαδημία Κρήτης και τα αναπάντητα ερωτήματα).

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε κανονικά, παρόλη την πολύπλευρη κινητοποίηση του ΕΣΔΟΓΕ (Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης Γερμανικών Οφειλών στην Ελλάδα). Την Παρασκευή 31 Μαρτίου 2023, οι πρόεδροι των πολιτιστικών συλλόγων του Δήμου Καντάνου – Σελίνου (Φλωρίων, Γεώργιος Γεωργιλάκης, Καντάνου, Ιωάννης Κοντεκάκης, Κακοδικίου, Κωνσταντίνος Πετράκης)είχαν συνάντηση με τους Γερμανούς εκπαιδευτικούς που συμμετείχαν στο πρόγραμμα.

Στην συνάντηση αυτή οι Γερμανοί εκπαιδευτικοί συζήτησαν με τους προέδρους των Κρητικών Πολιτιστικών Συλλόγων που τους επισκέφτηκαν, ενημερώθηκαν από αυτούς για την αυθεντική, ιστορική αλήθεια η οποία δεν πρέπει ποτέ να λησμονηθεί και παρέλαβαν μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα Ανοικτή Επιστολή, το πλήρες κείμενο της οποίας έχει ως εξής:

Αγαπητοί/ές φίλοι/ες εκπαιδευτικοί από τη Γερμανία

σας καλωσορίζουμε στον τόπο μας και θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να έχετε τις καλύτερες δυνατές αναμνήσεις από την επίσκεψή σας στην Κρήτη. Άλλωστε η φιλοξενία αποτελεί βασικό στοιχείο της παράδοσής μας, για την οποία είμαστε υπερήφανοι και προσπαθούμε να την τιμούμε

Όπως ήδη γνωρίζετε, ο τόπος μας, τα Χανιά, η Κρήτη και συνολικά η Ελλάδα, έχουν μακραίωνη ιστορία αγώνων για την Ελευθερία, την Εθνική Ανεξαρτησία και τη Δημοκρατία. Ο κρητικός λαός δεν δίστασε ποτέ να ορθώσει το ανάστημά του απέναντι σε κάθε επίδοξο εισβολέα ή κατακτητή,  να προτάξει τα στήθη του απέναντι στην τυραννία, την εξάρτηση, την ξένη κατοχή, την καταπίεση.

Είμαστε υπερήφανοι για τον παλλαϊκό ξεσηκωμό της Μάχης της Κρήτης απέναντι στην εισβολή του Γ’ Ράιχ, η οποία στο πρόγραμμα της επίσκεψής σας αποκαλείται με τη ναζιστική της ονομασία («επιχείρηση Ερμής»)! Γιατί άραγε; Το πρόγραμμα σας μάλιστα περιλαμβάνει επίσκεψη στο Μνημείο Αλεξιπτωτιστών της Βέρμαχτ (!), που δικαίως οι Χανιώτες το έχουμε ονομάσει «κακό πουλί». Έχετε αναρωτηθεί γιατί έπρεπε να επισκεφθείτε αυτό το σύμβολο σκοταδισμού, μισαλλοδοξίας και βαρβαρότητας, που επισκέπτονται μόνο υμνητές του Χίτλερ; 

Είμαστε υπερήφανοι για το έπος της Εθνικής μας Αντίστασης ενάντια στην τριπλή Κατοχή της πατρίδας μας από τη ναζιστική Γερμανία, τη φασιστική Ιταλία και τη μοναρχοφασιστική Βουλγαρία. Ο ελληνικός λαός – με τους Κρήτες πάντα στην πρώτη γραμμή – πρωταγωνίστησε στον αγώνα εναντίον του φασισμού – ναζισμού και, όπως συνήθιζε να λέει ο  Μανώλης Γλέζος, «η Αντίσταση και η θυσία του ελληνικού λαού συνέβαλαν στην απελευθέρωση της Ελλάδας, της Ευρώπης αλλά και της ίδιας της Γερμανίας από τον χιτλερικό εφιάλτη, κάτι που η σύγχρονη δημοκρατική Γερμανία οφείλει να μη λησμονεί»! 

Η χώρα μας πλήρωσε βαρύτατο φόρο αίματος και καταστράφηκε ολοκληρωτικά από τους κατακτητές με πρωταγωνίστρια και κυρίως υπεύθυνη τη ναζιστική Γερμανία:

·        Η Ελλάδα έχει περισσότερα από 120 αναγνωρισμένα ολοκαυτώματα πόλεων και χωριών με το μεγαλύτερο, αναλογικά με τον πληθυσμό, μέρος να αντιστοιχεί στην Κρήτη. 56.225 αθώοι πολίτες δολοφονήθηκαν εν ψυχρώ, 105.000 κατέληξαν όμηροι στα κρεματόρια της φρίκης κι ελάχιστοι εξ αυτών επέζησαν. Η ελληνική εβραϊκή κοινότητα εξολοθρεύθηκε. 

·        1.770 χωριά και 401.000 σπίτια πυρπολήθηκαν. Καταστράφηκε το 70% των λιμενικών εγκαταστάσεων, το 75% του εμπορικού μας στόλου, μεγάλο μέρος του οδικού και σιδηροδρομικού δικτύου και το σύνολο των σιδηροδρομικών γεφυρών και τούνελ, όπως επίσης και το 25% των δασών μας, μεγάλο μέρος σχολείων, εκκλησιών και πολιτιστικών μνημείων. 

·        Δημεύτηκε από το Γ’ Ράιχ το 80% των μέσων μεταφοράς και το 51% των δημόσιων και ιδιωτικών επιχειρήσεων, κατασχέθηκαν και λεηλατήθηκαν οι πλουτοπαραγωγικοί πόροι, τα μεταλλεύματα, τα τρόφιμα και κάθε πολύτιμο αγαθό. Η λεηλασία ολοκληρώθηκε με το κλήρινγκ, τα ψεύτικα μάρκα και, ιδίως, το κατοχικό δάνειο, καθώς η χώρα μας, υποχρεώθηκε για πρώτη φορά στην Ιστορία της να δανείζει τους κατακτητές με τεράστια ποσά μηνιαίως την ώρα που πέθαιναν χιλιάδες Έλληνες από την πείνα. 

·        Επιπλέον, εκλάπησαν, λεηλατήθηκαν και φυγαδεύτηκαν στο Γ’ Ράιχ αρχαιολογικοί και άλλοι πολιτισμικοί θησαυροί ανυπολόγιστης αξίας, που κοσμούν σήμερα μουσεία και ιδιωτικές συλλογές στη Γερμανία και αλλού. Πρόκειται για ένα ιδιαζόντως ειδεχθές έγκλημα κατά της ανθρωπότητας.

Ως αποτέλεσμα όλων των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας που διέπραξαν οι κατακτητές εις βάρος του ελληνικού λαού, μία στις δύο οικογένειες θρήνησαν θύματα, ένας στους δέκα Έλληνες υπέστη αναπηρία, ενώ το 75% των παιδιών υπέφερε από ασθένειες, ακόμα και μετά τη λήξη του πολέμου. Οι συνολικές απώλειες, λόγω των εκτελέσεων, της πείνας, των ασθενειών και της υπογεννητικότητας κατά τη διάρκεια της Κατοχής ανήλθαν σε 1.106.000 ανθρώπους, ή στο 13,5% του ελληνικού πληθυσμού, δηλαδή το υψηλότερο ποσοστό σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Οι απαράγραπτες και ισχυρά τεκμηριωμένες απαιτήσεις της Ελλάδας έναντι της Γερμανίας συνοψίζονται στο τετράπτυχο:

1.   Αποζημιώσεις στις οικογένειες των θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας.

2.   Επανορθώσεις προς το ελληνικό κράτος για τη λεηλασία του εθνικού μας πλούτου και την καταστροφή των υποδομών της Ελλάδας.

3.   Έντοκη επιστροφή κατοχικού αναγκαστικού δανείου.

4.   Επαναπατρισμός των αρχαιολογικών και άλλων πολιτιστικών θησαυρών που έκλεψαν οι δυνάμεις κατοχής από τα Μουσεία και τους Αρχαιολογικούς χώρους.

Όμως η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας, με περισσή αλαζονεία και αναλγησία, αρνείται να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της προς την Ελλάδα και, συνεπώς, αρνείται να αναλάβει την ευθύνη της, ως διάδοχο κράτος του Γ’ Ράιχ, για τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, που διέπραξε η ναζιστική Γερμανία στην Ελλάδα. Τα τελευταία, μάλιστα, χρόνια, η γερμανική κυβέρνηση μέσα από πρωτοβουλίες της («Ελληνογερμανικό Ίδρυμα Νεολαίας», «Ελληνογερμανική Συνέλευση», «Ελληνογερμανικό Ταμείο για το Μέλλον», το πρόγραμμα «Μνήμες από την Κατοχή στην Ελλάδα – MOG», κ.α.) επιχειρεί να αναθεωρήσει την Ιστορία και να υπονομεύσει τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών επιβάλλοντας μία ψευδεπίγραφη «συμφιλίωση» χωρίς την απόδοση Δικαιοσύνης. Είναι χαρακτηριστικό ότι η γερμανική ομάδα «AK Distomo» με έδρα το Αμβούργο και αρκετοί ακόμη Γερμανοί δημοκράτες – αντιφασίστες, που υποστηρίζουν τον αγώνα μας, χαρακτηρίζουν «δούρειο ίππο» τις μεθοδεύσεις αυτές του γερμανικού κράτους, που έχουν ως σκοπό να εξωραΐσουν την εικόνα της γερμανικής κυβέρνησης, να διασπάσουν το κίνημα διεκδίκησης και να δημιουργήσουν ένα μικρό στρατό πολιτικών πρεσβευτών για την προώθηση των συμφερόντων της Γερμανίας στην Ελλάδα υπονομεύοντας τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών. 

Απαντάμε στη γερμανική κυβέρνηση ότι η προσπάθεια αυτή θα πέσει στο κενό και όσοι επιχειρούν να διεισδύσουν στην ελληνική εκπαίδευση και να ξαναγράψουν την Ιστορίας μας θα το βάλουν στα πόδια, όπως και ο ανιστόρητος Ρίχτερ πριν μερικά χρόνια! Η ένδοξη Ιστορία της Κρήτης έχει γραφτεί με το αίμα του κρητικού λαού και δεν παραχαράσσεται! Δεν μπορεί να υπάρξει πραγματική συμφιλίωση των δύο λαών χωρίς Δικαιοσύνη!

Ελπίζουμε ότι θα σας έχουμε δίπλα μας στον δίκαιο αγώνα μας για Μνήμη και Δικαιοσύνη. Άλλωστε η ειρηνική και δημοκρατική συνύπαρξη των λαών μπορεί να θεμελιωθεί μόνο στην Ιστορική Αλήθεια, τον αμοιβαίο σεβασμό και τη Δικαιοσύνη.

Οι πρόεδροι των πολιτιστικών συλλόγων του δήμου Καντάνου – Σελίνου: Φλωρίων, Γεωργιλάκης Γεώργιος, Καντάνου, Κοντεκάκης Ιωάννης, Κακοδικίου, Πετράκης Κωνσταντίνος 


Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα του ΙΗΑ εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς – μέλη του ΙΗΑ. Η ιστοσελίδα του ΙΗΑ δεν λογοκρίνει, ούτε επεμβαίνει σε άρθρα – κείμενα των μελών του ΙΗΑ.

International Hellenic Association

2 thoughts on “Ανοικτή Επιστολή σε Γερμανούς εκπαιδευτικούς για τις ναζιστικές θηριωδίες στην Κρήτη

  1. Θερμά συγχαρητήρια στην επιτροπή για την σπουδαία και εύστοχη τοποθέτηση και προβολή των ελληνικών αξιώσεων. Η επιμονή και η επανάληψη των απαιτήσεών μας κάποτε θα βρει ευήκοα ώτα.

  2. Παλι καλα που υφιστασθε και σεις και ορθωνετε μια λεξη διαμαρτυριας στην παρανοια των αποχαυνομενων Ελληνων. Ξεχνατε ομως οτι συσσωμο το ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΥΝΟ-ΒΟΥΛΙΟ εκτος ελαχίστων εξαιρεσεων συμμπεριλαμβανομενης της Προεδρου της Ελληνικης Δημοκρατιας
    αλλα και της κρητικης οικογενειας του Ελληνα Πρωθυπουργου, κιχ δεν εχουν βγαλει γι ευτες
    τις αυτονοητες διεκδικησεις δικαιου. Ειναι περα για περα οξυμωρον οτι Κρητες διαμαρτυρονται
    σε αντιθεση με τον…….συντεκνο σας πρωθυπουργο της χωρας ……να παθαινει αλλεργια με τετοιου ειδους……….. μη πολιτικα correct ….διεκδικησεις…Κανω λαθος;;;;;; Με εκτιμηση, ΓΣ Λυμουρης

Leave a ReplyCancel reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.