Πως η Δύση έχασε τη Ρωσία

Πως η Δύση έχασε τη Ρωσία

της Ελένης Σαββάκη, Ομότιμης Καθηγήτριας Ιατρικής Πανεπιστημίου Κρήτης, μέλους του ΙΗΑ.

Η αληθοφάνεια του αφηγήματός μας, ότι η δημοκρατική φιλελεύθερη Δύση σέβεται το διεθνές δίκαιο και τα ανθρώπινα δικαιώματα και τηρεί συνθήκες και υποσχέσεις ενώ η αυταρχική Ανατολή παραβαίνει τα ως άνω, μπορεί να κριθεί βάσει ιστορικών  γεγονότων. 

1. Το 1993, συνήφθη διμερής συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας για μερικό  πυρηνικό αφοπλισμό της Ρωσίας μετά από την κατάρρευση της Σοβιετικής  Ένωσης (Program Megatons to Megawatts). Η Ρωσία εκπλήρωσε τις  υποχρεώσεις της  επί 20 χρόνια. Έως το 2013 τέθηκαν εκτός στρατιωτικής  διαθεσιμότητας 500 τόνοι ουρανίου, ισοδύναμοι με 20.000 πυρηνικές κεφαλές. 

2. Το 1996 η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ υιοθέτησε την Πολυμερή Συνθήκη για  Πλήρη Απαγόρευση των Πυρηνικών Δοκιμών (Comprehensive Nuclear-Test Ban Treaty). Η Ρωσία επικύρωσε τη Συνθήκη ενώ οι ΗΠΑ δεν την επικύρωσαν. 

3. Όσον αφορά την Πολυμερή Σύμβαση για την απαγόρευση των Χημικών  Όπλων (Chemical Weapons Convention, σε ισχύ 1997) για τη διεθνή ασφάλεια, η  μεν Ρωσία ολοκλήρωσε  τη σχετική διεργασία το 2017, οι δε ΗΠΑ μετέθεσαν την  προθεσμία για εκκαθάριση των χημικών τους όπλων από το έτος 2007 στο 2023. 

4. Η Συμφωνία για την ανακύκλωση πλουτωνίου (2000 Russia-U.S. Plutonium Agreement) προέβλεπε αμοιβαίες ενέργειες ΗΠΑ Ρωσίας για την μη αναστρέψιμη  μετατροπή του πλουτωνίου, μέσω μεταποίησης και καύσης σε αντιδραστήρα. Η_Ρωσία προχώρησε σε παρασκευή καυσίμου και κατασκευή αντιδραστήρα (στην  πόλη Zheleznovodsk της Σιβηρίας) ενώ οι ΗΠΑ δεν προχώρησαν. 

5. Το 2001, οι ΗΠΑ αποχώρησαν από τη Συνθήκη του Κιότο (Kyoto Protocol,  1997) για τη μακροπρόθεσμη αντιμετώπιση του φαινομένου του θερμοκηπίου και  της κλιματικής αλλαγής, όταν ο πρόεδρος George Bush junior αμφισβήτησε την  επιστημονική βάση του Φαινομένου του Θερμοκηπίου. 

6. Το 2002 επί Προέδρου George Bush junior, οι ΗΠΑ αποσύρθηκαν από την  Συνθήκη για τους Αντιβαλλιστικούς Πυραύλους (Anti-Ballistic Missile, ABM Treaty1972), υπονομεύοντας την αρχή της Αμοιβαίας Εξασφαλισμένης  Καταστροφής (Mutually Assured Destruction). 

7. Το 2019 επί προέδρου Donald Trump, οι ΗΠΑ κατάργησαν τη Συνθήκη για τον  περιορισμό των βαλλιστικών πυραύλων, συνθήκη για τον περιορισμό των  πυρηνικών όπλων μεσαίου βεληνεκούς (INF Treaty, 1987). 

8. Η Δύση παραβίασε την υπόσχεσή της στη Ρωσία στο πλαίσιο της Συνθήκης 2+4  του 1990επεκτείνοντας το ΝΑΤΟ ανατολικά ακόμα και σε χώρες του τέως  Σοβιετικού μπλοκ (Ουγγαρία, Τσεχία Πολωνία 1999, Εσθονία Λετονία Λιθουανία  Σλοβενία Σλοβακία Βουλγαρία Ρουμανία 2004, Κροατία Αλβανία 2009, Μαυροβούνιο 2018, Βόρεια Μακεδονία 2020). 

9. Οι ΗΠΑ εκδήλωσαν την πρόθεσή τους να εγκαταστήσουν αντιπυραυλική ασπίδα στη γειτονιά της Ρωσίας, κατά παράβαση της συμφωνίας Ρωσίας-ΝΑΤΟ 1997.  Το 2008 άσκησαν πίεση στους Ευρωπαίους να προσκαλέσουν Γεωργία και  Ουκρανία για ένταξη στο ΝΑΤΟ. Το 2014 έγινε αμερικανοκίνητο πραξικόπημα  στην Ουκρανία.

10. Οι συμφωνίες του Μινσκ (2014 και 2015) με εγγυητές Γερμανία και Γαλλία  ποτέ δεν εφαρμόστηκαν. Η πρώην καγκελάριος της Γερμανίας Angela Merkel και  ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας FrançoiHollande δήλωσαν ότι οι συμφωνίες  έγιναν για να δοθεί χρόνος στην Ουκρανία να ενισχύσει τον στρατό του εναντίον  της Ρωσίας.  

11. To 2023, ένα χρόνο μετά τη Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ο Πρόεδρος Πούτιν  ανακοίνωσε ότι η Ρωσία παγώνει τη συμμετοχή της  στη συνθήκη για τα πυρηνικά  (START-ΙΙ treaty), ισχυριζόμενος ότι η Ουάσινγκτον έθεσε εμπόδια στις  ρωσικές επιθεωρήσεις στις ΗΠΑ παραβιάζοντας τη βασική αρχή της συνθήκης. 

12. Τουλάχιστον μέχρι το 2022, το Ρωσικό δόγμα χρήσης πυρηνικών διατυπώθηκε  ως το «δεύτερο πλήγμα» δηλ. η Ρωσία θα χρησιμοποιούσε πυρηνικά όπλα ως  αντίποινα μόνο αν πρώτα τα χρησιμοποιούσε ο αντίπαλος. Σε αντίθεση, οι ΗΠΑ  έχουν διατυπώσει το δόγμα «πρώτης χρήσης» πυρηνικών. 

13. Μελέτη «Στρατιωτικής Παρέμβασης» στο Πανεπιστήμιο Tufts στη Βοστώνη  αναφέρει ότι μεταξύ 1950 και 2017, οι ΗΠΑ επενέβησαν σε ξένα κράτη εκατόν  είκοσι δύο (122) φορές. Το «Costs of War Project» του Πανεπιστημίου Brown  εξηγεί ότι ο πόλεμος κατά της τρομοκρατίας έχει χρησιμοποιηθεί από τις ΗΠΑ ως  δικαιολογία για επιχειρήσεις σχεδόν στις μισές χώρες του κόσμου, παραβιάζοντας τη Συνθήκη της Βεστφαλίας (Peace of Westphalia1648) που  αναφέρει ότι εσωτερικές υποθέσεις ενός κράτους αφορούν το ίδιο το κράτος και  δεν επιτρέπονται παρεμβάσεις από τρίτους (Westfalian sovereignty). Η  παρέμβαση των ΗΠΑ σε ξένα κράτη παραβιάζει την ιδέα του κυρίαρχου κράτους,  κεντρικού πυλώνα του διεθνούς δικαίου. 

Δεδομένων όλων των ως άνω τίθεται το ερώτημα: Δικαιούται η Δύση να επαίρεται  για σεβασμό του διεθνούς δικαίου

Τα δυτικά ΜΜΕ διαδίδουν ότι η παραβίαση της κυριαρχίας των διαφόρων κρατών  από τη Δύση, δηλαδή η παραβίαση της συνθήκης της Βεστφαλίας, γίνεται για καλό σκοπό. Όμως, έχουμε πειστεί ότι έπρεπε η Δύση να εισβάλει στο Ιράκ και να  βομβαρδίσει τη Λιβύη επειδή ο Σαντάμ Χουσεϊν και ο Μουαμάρ Καντάφι,  αντίστοιχα, ήταν ‘σατανικοί δικτάτορες’; Ότι έπρεπε να στηρίξουμε την  τρομοκρατική οργάνωση του ΙSIS για να ανατρέψουμε το καθεστώς του Άσαντ στη  Συρία; Ότι θα πρέπει να γίνει καθεστωτική αλλαγή σε Ρωσία και Βόρεια Κορέα για  τον ίδιο λόγο; Μήπως έπεται η Κίνα; 

Ποια είναι η αληθινή αιτία παραβίασης της κυριαρχίας των διαφόρων κρατών από τη  Δύση;  ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ……


Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα του ΙΗΑ εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς – μέλη του ΙΗΑ. Η ιστοσελίδα του ΙΗΑ δεν λογοκρίνει, ούτε επεμβαίνει σε άρθρα – κείμενα των μελών του ΙΗΑ.

International Hellenic Association

Leave a ReplyCancel reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.