Αγία Σοφία

         Να λοιπόν που ο αδίστακτος Σουλτάνος μετατρέπει την Αγιά Σοφιά, σύμβολο-μνημείο της παγκόσμιας χριστιανικής κληρονομιάς και αριστούργημα μοναδικό της αρχιτεκτονικής, σε τζαμί. Εργαλειποιεί την Αγιά Σοφιά για την υλοποίηση των όποιων φιλοδοξιών του. Παίζε έν ού παικτοίς:
Δεν είναι δικό του κτήμα. Ανήκει στην ανθρωπότητα.
     Απόφαση-μαχαιριά στην Χριατιανική κοινότητα και όχι μόνο. Μαχαιριά στην Ορθοδοξία, μαχαιριά στον Οικουμενικό Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως, μαχαιριά στον Ορθόδοξο Ελληνισμό. Που έκτισε την Αγία Σοφία και επί χίλια χρόνια λειτουργούσε ως Ορθόδοξος ναός.
     Οι εκκλήσεις του Πατριάρχη,της Ελλάδος, των ΗΠΑ, της Ρωσίας, της ΕΕ, της UNESCO αγνοήθηκαν. Ανοικτή η πρόκληση προς τον πολιτισμένο κόσμο. Οι επιπτώσεις στις σχέσεις της Τουρκίας με την Ελλάδα οπωσδήποτε δυσμενείς. Η σχέση της Τουρκίας με τη Δύση άγνωστη.
      Η απόφαση δεν ήταν έκπληξη. Έκπληξη θα ήταν αν η Αγία Σοφία αποδιδόταν στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, όπου ανήκει, για να αποτελέσει και πάλι Ορθόδοξο ναό: προς δόξαν Θεού.
       Η διεθνής κοινότητα δεν έλαβε σοβαρά υπόψη τις απειλές του Ερντογκάν. Θα μπορούσε κάτι να έχει κάνει για να αποτρέψει αυτή την απόφαση. Δεν έκανε τίποτε. Μόνο συστάσεις που ήταν φανερό ότι θα αποβούν άκαρπες.
       Τώρα τι γίνεται; Μόνο χλιαρές αντιδράσεις, έκφραση λύπης και απογοήτευσης. Δεν αρκούν. Χρειάζεται έμπρακτη υπεράσπιση της ταυτότητας και του πολιτισμού μας.
        Περιμένουμε να δούμε τι μέτρα θα λάβουν εναντίον της Τουρκίας οι μεγάλοι της Χριστιανικής Δύσεως, η ΕΕ, οι χώρες της Ευρώπης, η Ορθόδοξη Ρωσία, οι ΗΠΑ και ο φύλακας της Παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, η UNESCO για την υπεράσπισης της Ορθοδοξίας, της Χριστιανοσύνης έν γένει και του πολιτισμού για την ιερόσυλη ενέργεια της Τουρκίας τη σχετική με τη βάρβαρη θρησκευτική και πολιτιστική βεβήλωση της Αγίας Σοφίας.
          Η Τουρκία δεν καταλαβαίνει από συστάσεις. Χρειάζονται κυρώσεις ανάλογες με τη σοβαρότητα της βδελυράς και απαραδέκτου πράξεως.

    Για την Ο/21 Μακεδονίας-Θράκης, ο Πρόεδρος του ΔΣ
                                          Αθανάσιος Καραντζίκος

Πηγή: INTERNATIONAL HELLENIC ASSOCIATION

3 thoughts on “Αγία Σοφία

  1. Πότε επί τέλους θα καταλάβουμε ότι η Δύση δεν νοιάζεται για την ορθοδοξία και τους Έλληνες. Η ιστορία επαναλαμβάνετε. Νοιάζονται μόνον για τα συμφέροντα τους στην Δύση όπως πάντα. Το θέμα είναι πότε εμείς οι Έλληνες θα ενωθούμε να προστατεύσουμε τα δικά μας Ελληνικά συμφέροντα και όχι μόνον τα προσωπικά συμφέροντα του καθενός. Ο κόσμος όλος πάντα έπαιρνε και πάντα θα παίρνει από τήν Ελλάδα και δεν υπάρχει τίποτα χωρίς Ελλάδα, παρόλα αυτά λίγο τήν υπολογίζουν και παρά πολύ λίγο την στηρίζουν τήν Ελλάδα και αυτό διότι εμείς οι ίδιοι τήν περιφρονούμε δυστυχώς με την ξενομανία μας.

  2. Δεν αντιλαμβάνομαι όλη αυτή την αντίδραση γύρω από την μετατροπή της Αγ. Σοφίας σε τέμενος. Δεν μας είναι βεβαίως ευχάριστη αλλά δεν έχουμε ικανό επ’ αυτού λόγο αντίδρασης(κάποια π.χ διεθνή νομική βάση) παρά μόνο συναισθηματισμούς και πληγωμένο εγωϊσμό. Ποιό είναι πραγματικά το καθεστώς της Αγ. Σοφίας? Πρόκειται για δορύκτητο μνημείο το οποίο ο κατακτητής του μπορούσε να κάνει ό,τι θέλει. Ετσι λοιπόν, το 1453, το μετέβαλε σε τέμενος(μπορούσε να το είχε κατεδαφίσει) και επέβαλε δομικές και καλλιτεχνικές μεταβολές οι οποίες υφίστανται και σήμερα. Εάν ο Ατατούρκ την μετέβαλε εν συνεχεία σε μουσείο δεν έχει ιδιαίτερη σημασία γιατί ο ίδιος ή οι διάδοχοί του θα μπορούσαν με τον ίδιο τρόπο να την επαναφέρουν στο καθεστώς της Αλώσεως. Η μεταβολή δε σε τέμενος δεν αφορά την UNESCO όσο δεν κατεδαφίζεται ο “ναός”, δεν καταστρέφεται το πολιτιστικό του στοιχείο και όσο οι διεθνείς επισκέπτες μπορούν να συνεχίσουν να τον επισκέπτονται και να θαυμάζουν αλώβητο τον εσωτερικό διάκοσμο. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το μέτρο συνιστά για μας μία ακόμη εθνική ταπείνωση και μία ηθικής τάξεως πρόκληση για την χριστιανοσύνη. Αλλά αν είμασταν άξιοι, αφενός δεν θα είχαμε χάσει την Αγ. Σοφία και αφετέρου, αν την χάναμε, θα την είχαμε ανακαταλάβει. Οσο για τον κόσμο, αισθάνεται αλληλέγγυος και συμπαθεί τους λεβέντες, όχι τα διαρκώς υποχωρούντα μειράκια. Δυστυχώς εμείς, όπως έχουμε μάθει και ξέρουμε καλά να κάνουμε, περιφερόμεθα ανα την υφήλιο μυξοκλαίγοντας σαν βουτυρομπεμπέδες για ό,τι μας συμβαίνει κάθε τόσο και τώρα για το “νέο κακό” που μας κάνει ο “Σουλτάνος”. Τέτοιοι που είμαστε, καλά να μας κάνει!

  3. Είναι λυπηρό να ακούγονται τέτοιες απόψεις σε μια στιγμή που οι Τούρκοι κλιμακώνουν επιθετικές ενέργειες εναντίον μας με τον Έβρο, τους μετανάστες στο Αιγαίο, τη παράνομη υπογραφή συμβάσεων με τη Λιβύη, την πολεμική παρουσία τους στη χώρα αυτή, τη διείσδυση στην Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία κλπ κλπ. Το θέμα της Αγιάς Σοφιάς είναι μέρος του όλου μιας επιθετικής στάσης κατά της Δύσης και ιδιαίτέρως της Ελλάδας με παραβίαση διεθνών κανόνων και συμβάσεων. Είναι μυωπικός, το λιγότερο, ο ισχυρισμός σας και ανατρέπεται πλήρως με την εξής απλή ερώτηση: γιατί αυτό δεν το έκαναν πριν δυο ή πέντε χρόνια και διάλεξαν την παρούσα στιγμή;

Leave a ReplyCancel reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.