​Ο Aντιστράτηγος (ε.α.) Ιωάννης Μπαλτζώης

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

O Ιωάννης Αθ. Μπαλτζώης, Αντιστράτηγος (ε.α.) και πρόεδρος του Ελληνικού Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών (ΕΛ.Ι.Σ.ΜΕ.), γεννήθηκε στην Άρτα και αποφοίτησε το 1976, από την ΣΣΕ, ονομασθείς ανθυπολοχαγός Ιππικού – Τεθωρακισμένων (ΤΘ). Υπηρέτησε σε όλες τις προβλεπόμενες από τον βαθμό του διοικητικές και επιτελικές θέσεις, στη Θράκη, στις νήσους Ανατ. Αιγαίου  στο εσωτερικό της χώρας, καθώς  και σε θέσεις εξωτερικού. 

Πλέον τούτων τοποθετήθηκε και υπηρέτησε σε ιδιαίτερες θέσεις όπως: 

•​ Παρατηρητής της Ε.Ε κατά τον πόλεμο της Βοσνίας (1993-94) και  Αξκός Επιχειρήσεων της ECMM (European Community MonitorMission)  στο RC ZENICA στην κεντρική Βοσνία  και στο  RC KNIN, στην Κράϊνα. 

•​ Υπασπιστής του αειμνήστου  προέδρου της δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλου από το 1995-2000. 

•​Ακόλουθος Άμυνας στο ΤΕΛ ΑΒΙΒ,  από το 2000 και   μέχρι το 2003, κατά την διάρκεια της 2ης Παλαιστινιακής Ιντιφάντα, του Αλ Ακτσά.

Έχει αποφοιτήσει από όλα τα προβλεπόμενα σχολεία του Στρατού. 

Ακόμη είναι:

➢ Απόφοιτος της Ανωτάτης Σχολής Πολέμου (σήμερα ΑΔΙΣΠΟ), 

➢ Απόφοιτος της Σχολής Εθνικής Αμύνης (ΣΕΘΑ). 

➢ Κάτοχος Διπλώματος  της Σχολής Τακτικών Πληροφοριών,(Tactical Intelligence School), από το Ft Huachuca, Arizona, του Στρατού των ΗΠΑ (US Army).

➢ Κάτοχος Μεταπτυχιακού  (M.Sc), στην Γεωπολιτική Ανάλυση, Γεωστρατηγική Σύνθεση και σπουδές Άμυνας & Διεθνούς Ασφάλειας του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. 

➢ Ομιλεί την Αγγλική γλώσσα.

➢ Έχει λάβει όλα τα προβλεπόμενα μετάλλια και παράσημα των Ε.Δ. καθώς  και ηθικές αμοιβές, συνολικά 14 μετάλλια. Έχει τιμηθεί με  τα μετάλλια έξη Ευρωπαϊκών κρατών ( Πορτογαλίας, Πολωνίας, Κύπρος, Εσθονίας, καθώς και    της Ε.Ε, για την συμμετοχή του ως παρατηρητής στον πόλεμο της  Βοσνίας), καθώς   και από  την Α.Μ. τον Βασιλέα της Σουηδίας. Του έχει ακόμη απονεμηθεί το 2003, ο τίτλος (μετά διπλώματος)  του Μικρού Σταυροφόρου του Τάγματος των Ορθοδόξων Σταυροφόρων του  Παναγίου Τάφου από τον Παναγιότατο  Πατριάρχη Ιεροσολύμων. 

➢ Είναι αρθρογράφος στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο, με εκατοντάδες (πάνω από 800 ) δημοσιευμένα άρθρα. Είναι γεωπολιτικός αναλυτής σε τηλεόραση και ραδιόφωνο. Ακόμη είναι  διαλέκτης στο  ΥΠΕΘΑ, Στρατιωτικές Σχολές, Ινστιτούτα, Πανεπιστήμια, Δήμους και με συμμετοχή σε δεκάδες ημερίδες και σεμινάρια γεωπολιτικών και όχι μόνο αναλύσεων. 

Συμμετέχει συγγραφικά στα εξής βιβλία του ΕΛΙΣΜΕ,

Ανατολική Μεσόγειος  Παρόν και Μέλλον (2017).  

Οι Σχέσεις Ελλάδος – Αλβανίας, Προβλήματα & Προοπτικές (2020).

200 Χρόνια από την Επανάσταση του 1821. (2021)

Υβριδικοί Πόλεμοι (2021)

Αφρική. (Υπό έκδοση).

Είναι παντρεμένος και έχει δύο παιδιά.