Κύριε πρόεδρε,

η ερώτησή μου έχει δυο σκέλη. Η πρώτη ερώτηση βασίζεται στις εξής αλήθειες:1.  

Α) Όπως γνωρίζετε από την πρώτη ημέρα της υπογραφής της «Συμφωνίαςτων Πρεσπών» μέχρι και σήμερα τα Σκόπια συνεχίζουν να την παραβιάζουν. Οι καταγραμμένες παραβιάσεις ανέρχονται σε περισσότερες από εκατό, ενώ η ελληνική κυβέρνηση τις παρακολουθεί παθητικά και επιμένει στην μονομερή εκ μέρους της Ελλάδος τήρησης της «Συμφωνίας».

Β) Το καλοκαίρι του 2019 μέλη των Παμμακεδονικών Ενώσεων επισκεφθήκαμε την πόλη των Σκοπίων και διαπιστώσαμε πως τίποτε δεν άλλαξε ως προς τον επεκτατισμό των γειτόνων μας. Στο κέντρο της πόλης υπάρχουν τεράστια μνημεία τα οποία αποπνέουν και διαιωνίζουν μίσος προς την Ελλάδα και αυτά δεν συμπεριλαμβάνονται στην συμφωνία.

Γ) Η πλειοψηφία του ελληνισμού ποτέ δεν θα δεχτεί την «Συμφωνία των Πρεσπών». Ο ελληνικός λαός σας εξέλεξε περιμένοντας από εσάς αυτό που του είχατε υποσχεθεί, δηλαδή μία σειρά συνεχόμενων βέτο κατά την πορεία των Σκοπίων για ένταξή τους στην Ε.Ε. Κύριε Πρόεδρε, όλοι καταλαβαίνουμε πως βρισκόμαστε σε ένα τέλμα. 

Και τώρα η ερώτηση:

Δεν νομίζετε πως ο γόρδιος αυτός δεσμός θα μπορούσε να επιλυθεί μόνον από τον ελληνικό λαό, και, αφού τα Σκόπια συστηματικά δεν τηρούν την «Συμφωνία», να διεξαχθεί δημοψήφισμα με ερώτημα: «αν η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει να τηρεί μία μονομερώς παραβιασμένη συμφωνία ή όχι». 2. Το δεύτερο σκέλος της ερώτησής μας έχει ως εξής: Κάναμε αρκετές προσπάθειες να σας συναντήσουμε για να μπορέσουμε να σας μεταφέρουμε αυτά και άλλα προβλήματα νομικού περιεχομένου τα οποία προκύπτουν από την εμφάνιση φιλοσκοπιανών συλλόγων στην Μακεδονία μας των οποίων απώτερος σκοπός είναι αναγνώριση «Μακεδονικής» μειονότητας στην Ελλάδα. Θα δεχτείτε να μας δείτε κ. Πρόεδρε;

Nina Gatzouli

Συντονίστρια Παμμακεδονικών Ενώσεων Υφηλίου