Γράμμα στον Jay Nordlinger

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΩΝ

Το άρθρο του Jay Nordlinger* στις 11 Μαϊου για τα Βαλκάνια http://www.nationalreview.com/article/418171/macedonia-journal-part-i-jay-nordlinger
στρεβλώνει την προοπτική της Ελλάδας σχετικά με το πρόβλημα του ελληνικού ονόματος Μακεδονία. Ο κ Nordlinger φαίνεται να παίρνει στα σοβαρά οτιδήποτε του λένε οι οικοδεσπότες του οι Σκοπιανοί.
Ο κ. Nordlinger έπρεπε να είχε αντιληφθεί ότι η κατασκευή αγάλματος του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην καρδιά της πόλης των Σκοπίων είναι μια πρόκληση που απευθύνεται προς την Αθήνα. Στο διάβα του χρόνου αυτοί οι ίδιοι σοβινιστές έχουν διανήμει χάρτες, δείχνοντας την βόρεια περιοχή της Ελλάδας, τη Μακεδονία, ως μέρος της δικής τους χώρας και έχουν ιδιοποιηθεί ελληνικά σύμβολα, όπως το αστέρι της Βεργίνας (αναφέρθηκε εν συντομία στο άρθρο).
Η παραποίηση της ιστορίας από τους Σκοπιανούς δεν έχει όρια. Έχουν ιδιοποιηθεί τους δυο Έλληνες αδελφούς Κύριλλο και Μεθόδιο οι οποίοι ήταν μοναχοί από τη Θεσσαλονίκη και είχαν αναλάβει των εκχριστιανισμό των Σλάβων, επιμένοντας πως οι δυο Μοναχοί ήταν και αυτοί Σλάβοι! Προσπάθειες εκ μέρους της Ελλάδας για την εξεύρεση συμφιλίωσης με τα Σκόπια έχουν πλήρως απορριφθεί. Πλήθος ελληνικών επιχειρήσεων έχουν επενδύσει στα Σκόπια και η Αθήνα συνήψε διπλωματικές σχέσεις με τα Σκόπια. Σε αντάλλαγμα, τα Σκόπια συνεχίζουν να διεκδικούν όλα όσα σχετίζονται με την ιστορία και το όνομα της Μακεδονίας, προκαλώντας έτσι την Ελλάδα.
​​ Στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ το 2008, όλα τα κράτη-μέλη της συμμαχίας ανεπιφύλακτα άσκησαν το δικαίωμα του βέτο αφού εξέτασαν τα αποδεικτικά στοιχεία που προέβαλε η Ελλάδα (σε αντίθεση με τον κ Nordlinger ο οποίος αποδέχεται την προπαγάνδα των Σκοπίων, χωρίς σκεπτικισμό ή κριτική). Για μια καλύτερη κατανόηση του προβλήματος που έχει δημιουργήσει η ΠΓΔΜ η εξής επιστολή-απάντηση στον καθηγητή Victor Friedman μπορεί να είναι διαφωτιστική:
http://history-of-macedonia.com/2009/03/12/a-greek-response-to-victor-friedmans-views-on-macedonia-and-balkan-multilingualism/
​Τέλος, στο τέταρτο μέρος του άθρου του ο κ. Nordlinger αναφέρει πώς τα Σκόπια γιορτάζουν 2.000 χρόνια χριστιανισμού στη χώρα τους. Όποιος έχει διαβάσει την Καινή Διαθήκη και τις περιοδείες του Αποστόλου Παύλου στη Μακεδονία, αντιλαμβάνεται ότι ο Απόστολος ταξίδεψε στην Ελλάδα και όχι στα Σκόπια. Οι Σλάβοι κατέφτασαν στα Βαλκάνια πολλούς αιώνες αργότερα. Επίσης η Εκκλησία των Σκοπίων ενώ ψευδώς αυτοκαλείται «Μακεδονική Ορθόδοξη Εκκλησία», είναι σχησματική και δεν αναγνωρίζεται από κανένα Ορθόδοξο Πατριαρχείο, εφ’ όσον ήταν ένα πολιτικό δημιούργημα που επέφερε την πλήρη περιφρόνηση και αδιαφορία του Ορθοδόξου Κανονικού Δικαίου.

Θεόδωρος Καρακώστας

*Ο Jay Nordlinger Είναι δημοσιογράφος στο συντηρητικό περιοδικό National Review

Leave a ReplyCancel reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.