HALKI petition in Rumanian

SIGN THE PETITION HERE

Excelenta Voastra,
Vă rugăm să re deschideți Școala Teologica din Halki.
Am dorința de a transmite sprijinul nostru pentru redeschiderea Școlii greco-ortodoxe de Teologie pe insula Halki (Heybeliada).
Școala Halki reprezintă viața spirituală, intelectuală, și cultural al comunității ortodoxe grecești.
Ca un loc de educație și învățătura, Scoala greco-ortodoxa de la Halki până la închiderea sa în 1971, a inclus studenții internaționali dintr-o gamă largă de medii culturale și etnice.
Este un centru de formare pentru clerici, unul dintre cele mai vechi oficii ecleziastice creștine din lume, precum și un loc de învățătura pentru laici în Biserica Ortodoxă Greacă.
Este un centru istoric, cultural, o comoara pentru lumea creștină.

Explicarea petiției
Școala modernă Teologice din Halki a fost deschisa în 1844 la Mănăstirea Sfintei Treimi din Constantinopol.
Este centrul de formare pentru ierarhi ai Patriarhiei Ortodoxe Ecumenice din Constantinopol, Turcia.
Închiderea forțată a Școlii greco-ortodoxe de Teologie pe insula Halki în 1971, urmată de pogromurile infame și deportări ale creștinilor ortodocși greci în 1955 și 1964 constituie printre altele, încălcarea articolelor 37-44 din Tratatul de la Lausanne, Carta Națiunilor Unite, Convenția Europeană a Drepturilor Omului, precum și Principiile pentru Securitate și Cooperare în Europa.
Guvernul turc a încercat să-și ascundă discriminarea prin formularea unor cereri adresată Greciei cu privire la aspecte care sunt complet fara legătură cu problema Halki, ori inexistente la momentul închiderii lui Halki.
În timp ce Școala Halki de teologie a fost închisă, alte colegii private li sa permis să funcționeze astfel dovedind caracterul discriminatoriu de închidere a lui Halki.
Atât Congresul american și Parlamentul European au adoptat rezoluții cerând redeschiderea Halki.
Cel puțin doi presedinti americani și sute de alte figuri politice și religioase din întreaga lume, inclusiv Papa de la Roma au cerut autorităților turce să ridice restricțiile discriminatorii privind Școala Halki de Teologie.

SIGN THE PETITION HERE

International Hellenic Association