HALKI petition in Bulgarian

SIGN THE PETITION HERE

ПОДПИШЕТЕ ПЕТИЦИЯТА ТУК

До:
Реджеп Тайип Ердоган, Президент на Република Турция
Ахмет Давутоглу, Министър-председател на Република Турция

Ваше Превъзходителство,
Молим да отворите Богословското училище на остров Халки.

Бихме искали да изразим нашата подкрепа за възобновяването на Гръцкото Православно Богословско училище на остров Халки (Хайбелиада).

Семинарията в Халки е символ на духовният, интелектуален и културен живот на гръцката православна общност.

До затварянето си през 1971 година, семинарията в Халки е включвала международни студенти от разнороден културен и етнически прозход. Училището е център за обучение на духовни лица от една от най-старите християнски църковни служби в света, също така е и място за обучение на миряни към Гръцката Православна църква.
То е исторически център и богатство за християнския свят.

Пояснение за петицията

Съвременното богословски училище в Халки е отворено през 1844 г. в Патриаршеския манастир “Света Троица” в Константинопол. То е учебен център за митрополити от Вселенската Патриаршия в Константинопол, Турция.

Принудителното затваряне на училището през 1971 г. е последвано от скандални погроми и изселване на гръцки православни християни през 1955 и 1964 г. , което представлява нарушение на чл. 37-44 от Лозанския договор, Хартата на Обединените нации, Европейската конвенция за защита правата на човека и основните свободи, както и основните принципи за сигурност и сътрудничество в Европа.

Турското правителство е правило опити да прикрие проявената дискриминация, като е предявявяло искания към Гърция, които не са имали никаква връзка с проблемът в Халки по времето на затварянето на училището.

Докато Богословското училище в Халки е било затворено, други частни колежи са получавали разрешение да функционират, което доказва дискриминационния характер на случая.

Конгресът на САЩ и Европейският парламент са приели резолюции, които изискват отварянето на училището.

Най-малко двама американски президенти и стотици други политически и религиозни фигури от целия свят, включително и Папата, са призовали турските власти да премахнат дискриминационните ограничения от Богословското училище в Халки.

Дайте своя глас, подпишете петицията и споделете във Facebook, Twitter, електронна поща и…навсякъде.

ПОДПИШЕТЕ ПЕТИЦИЯТА ТУК

SIGN THE PETITION HERE

International Hellenic Association