Tomatoes

image

Με εισαγωγές ντομάτας από την Πολωνία καλύπτεται και στη μεσσηνιακή αγορά το έλλειμμα ντόπιας και εγχώριας παραγωγής, καθώς αυτή την περίοδο στα θερμοκήπια ξηλώνονται τα παλιά φυτά για να φυτευτούν νέα, ενώ και η υπαίθρια παραγωγή είναι εξαιρετικά δύσκολη εξαιτίας του εντόμου Τuta absoluta.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Πολωνία έγιναν μεγάλες επενδύσεις από Ολλανδούς σε θερμοκηπιακές μονάδες, με στόχο τη ρώσικη αγορά αλλά το εμπάργκο τους έστρεψε σε πιο… νότιες αγορές. Παρά τις εισαγωγές όμως η τιμή της ντομάτας αυτή την περίοδο παραμένει υψηλή και οι καταναλωτές αναρωτιούνται γιατί είναι πανάκριβο το προϊόν.

Απαντώντας σε αυτό το ερώτημα παραγωγοί της Τριφυλίας επισημαίνουν ότι το υψηλό κόστος παραγωγής στην καλλιέργεια της υπαίθριας ντομάτας, σε συνδυασμό με την δύσκολη αντιμετώπιση εχθρών -και κυρίως του Τuta absoluta- έχουν κάνει τους παραγωγούς να μειώσουν κατά πολύ την καλλιέργειά της τόσο στην περιοχή της Τριφυλίας -που είναι ένα μεγάλο παραγωγικό κέντρο- όσο και στην υπόλοιπη χώρα. Επίσης την περίοδο αυτή στις θερμοκηπιακές μονάδες της περιοχής δεν υπάρχουν παραγωγικές καλλιέργειες ντομάτας, καθώς οι παραγωγοί είναι στο στάδιο που αλλάζουν καλλιεργητική περίοδο, δηλαδή ξηλώνουν τα παλιά φυτά και φυτεύουν νέα τα οποία θέλουν κάποιο διάστημα για να δώσουν παραγωγή.

Ο διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Τριφυλίας Αντώνης Παρασκευόπουλος μας είπε για το θέμα χαρακτηριστικά: «Η καλλιέργεια της υπαίθριας ντομάτας στην περιοχή το 2016 έχει μειωθεί πάρα πολύ σημαντικά, υπολογίζουμε 50-70%. Σχεδόν οι παραγωγοί μας αποφεύγουν να καλλιεργούν υπαίθρια ντομάτα. Οι λόγοι είναι τα πολλά προβλήματα φυτοπροστασίας που συνεπάγονται τη μείωση της παραγωγής και υποβαθμισμένη ποιότητα, με αποτέλεσμα την υποβάθμιση της εμπορικής αξίας του παραγόμενου προϊόντος. Αυτό συμβαίνει γιατί έχουμε αυξημένες προσβολές από το έντομο Τuta absoluta και δύσκολη αντιμετώπισή του ειδικά στις υπαίθριες καλλιέργειες. Δεν είναι δυνατόν να γίνει η αντιμετώπιση μόνο με χημικά μέσα, αλλά χρειάζεται να αξιοποιήσουμε και τους φυσικούς εχθρούς όπως γίνεται στα θερμοκήπια. Επίσης σημαντικό πρόβλημα είναι οι ιολογικές ασθένειες, αλλά και οι υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού. Ενας ακόμη παράγοντας είναι το υψηλό κόστος. Τους μήνες αυτούς δεν είναι δυνατόν να καλυφθούν οι ανάγκες από τα θερμοκήπια γιατί την περίοδο αυτή δεν έχουμε καλλιέργειες μιας και δεν υπάρχει ο απαραίτητος εξοπλισμός να καλλιεργούμε όλο το χρόνο, είμαστε σε μια περίοδο που αλλάζει η καλλιέργεια στα θερμοκήπια. Φυσικά μια λύση για όλα αυτά είναι η κατασκευή διχτυοκηπίων, κάτι που πρέπει να προωθήσουμε». Οσον αφορά τις εισαγωγές, ο κ. Παρασκευόπουλος τόνισε ότι οι έλεγχοι γίνονται στα σημεία εισόδου, ενώ θα πρέπει να ενταθούν ειδικά τις περιόδους αυτές για τη διασφάλιση της ποιότητας.»

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Φιλιατρών «Η Τριφυλία» Γιώργος Αλεξανδρόπουλος τόνισε: «Δεν έχουμε στην περιοχή μας πλέον μεγάλες καλλιέργειες υπαίθριας ντομάτας. Οι χαμηλές τιμές που είχαν πέρυσι, οι προσβολές από το Τuta absoluta και η δύσκολη αντιμετώπισή του, σε συνδυασμό με το υψηλό κόστος παραγωγής, καθιστούν απαγορευτικό να καλλιεργήσει κάποιος. Αυτό φυσικά δεν συμβαίνει μόνο στην περιοχή μας αλλά σε όλη την Ελλάδα. Είναι πολλοί παραγωγοί που δεν μπαίνουν πλέον καν στη διαδικασία να καλλιεργήσουν. Αποτέλεσμα αυτών είναι να μην έχουμε ντόπιες ντομάτες και να γίνονται μεγάλες εισαγωγές ντομάτας, οι οποίες σε κάποιες περιπτώσεις παρουσιάζονται και ως ελληνικές».

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Φιλιατρών Βασίλης Αθανασόπουλος υπογράμμισε: «Υπάρχουν μεγάλα προβλήματα στην καλλιέργεια της υπαίθριας ντομάτας και το κυριότερο είναι με το Τuta absoluta. Εδώ με δυσκολία μπορούμε να τα βγάλουμε πέρα στις θερμοκηπιακές καλλιέργειες, πόσο μάλλον στις υπαίθριες. Από την άλλη, πολλοί παραγωγοί δεν καλλιέργησαν γιατί τα προηγούμενα χρόνια οι τιμές ήταν πολύ χαμηλές και το κόστος πολύ υψηλό, με συνέπεια να αγωνίζεσαι χωρίς να έχεις κάποιο αποτέλεσμα. Από ό,τι μαθαίνουμε από συναδέλφους μας σε άλλες περιοχές τα ίδια προβλήματα υπάρχουν παντού, για αυτό έχει μειωθεί η παραγωγή σε όλη τη χώρα. Αλλά και όσοι καλλιεργούν δεν έχουν ούτε μεγάλη παραγωγή ούτε καλή ποιότητα. Αυτή την περίοδο δεν έχουμε παραγωγή από τα θερμοκήπια, καθώς βρισκόμαστε στη διαδικασία φύτευσης της νέας καλλιέργειας. Η συγκομιδή σταμάτησε περίπου 15-20 Ιουλίου και θα ξεκινήσει πάλι στα μέσα Σεπτεμβρίου».

Κ.Μπ.