
Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Νευρολογίας-Νευροανοσολογίας
Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
Α΄ Νευρολογική κλινική, Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ
Η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Κουτσουράκη Ευφροσύνη αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης το 1990, και εξειδικεύτηκε στη Νευρολογία στην Α΄ Νευρολογική Κλινική ΑΠΘ από το 1991 έως και το 1996. Την ίδια χρονιά ολοκλήρωσε τη διδακτορική της διατριβή με θέμα «Νευροδιαβιβαστές των βρυωδών ινών του παρεγκεφαλιδικού φλοιού του ανθρώπου», η οποία κρίθηκε με το βαθμό «Άριστα».
Το 2003 κρίθηκε Λέκτορας Νευρολογίας στην Α΄ Νευρολογική Κλινική ΑΠΘ, ενώ στη συνέχεια εξελίχθηκε μετά από αντίστοιχες κρίσεις σε Επίκουρη Καθηγήτρια και ακολούθως Μόνιμη Επίκουρη καθηγήτρια Νευρολογίας ΑΠΘ το 2013.
Στις 11 Ιουλίου 2017 κρίθηκε παμψηφεί Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Νευρολογίας-Νευροανοσολογίας ΑΠΘ και μετά τριημέρου (14.7.2017) της ανατέθηκε από τον Τομέα Νευροεπιστημών η ευθύνη του Εκπαιδευτικού έργου της Α΄ Νευρολογικής κλινικής ΑΠΘ από την 1η Σεπτεμβρίου 2017.
Ανακηρύχτηκε το 2016 Επισκέπτρια Ανώτερη Ερευνήτρια του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου και Επισκέπτρια Καθηγήτρια στο Frederick University (Λευκωσία, Κύπρος) και στο Cyprus School of Molecular Medicine (Nicosia, Cyprus).
Από το 1997 έως το 2003 υπήρξε άμισθη επιστημονικώς συνεργαζόμενη της Α΄ Νευρολογικής Κλινικής του ΑΠΘ, ενώ από το 1998 έως το 1999 εργάσθηκε ως ωρομίσθια επιστημονική συνεργάτιδα των Τ.Ε.Ι. Θεσσαλονίκης στο εργαστήριο Φυσιολογίας του τμήματος της Νοσηλευτικής. Ταυτόχρονα με τα ανωτέρω, λειτούργησε ιδιωτικό ιατρείο από το 1997 έως το 2003 και από το 2013 έως το 2016. Επιπρόσθετα, από το 2001 έως και το 2003 εργάστηκε ως συμβασιούχος του ΙΚΑ.
Έχει μετεκπαιδευτεί στους τομείς της Νευροανοσολογίας, Νευροπαθολογίας και Νευρογενετικής συνολικά 19 μήνες εκτός του ΑΠΘ, εκ των οποίων 6 μήνες στο Laboratory of Neuropathology του Αμβούργου της Γερμανίας το 1996, 3 μήνες στο Laboratory of Neuroimmunology and MolecularBiology του Ινστιτούτου Pasteur το 2010 και 10 μήνες στο Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου, στην πόλη της Λευκωσίαςτο 2016-2017. Επιπρόσθετα, έχει μετεκπαιδευτεί εντός του ΑΠΘ στη Νευροπαθολογία και στο Ηλεκτρονικό Μικροσκόπιο στο Εργαστήριο Νευροπαθολογίας και Ηλεκτρονικής Μικροσκοπήσεως της Α΄ Νευρολογικής κλινικής του ΑΠΘ για 15 χρόνια, από το 1997 έως το 2011. Στο τομέα της Νευροανοσολογίας, πέραν των ανωτέρω, μετεκπαιδεύτηκε εντός και εκτός Ελλάδας επιπρόσθετα 2,5 μήνες.
Στα πλαίσια της εξειδίκευσής της στον τομέα της Νευροανοσολογίας και της Πολλαπλής Σκλήρυνσης, είχε αναλάβει από το 2004 έως σήμερα την οργάνωση και λειτουργία των Ειδικών Εξωτερικών Ιατρείων Σκλήρυνσης Κατά Πλάκας, των Ειδικών Εξωτερικών Ιατρείων για τα Παρεγκεφαλιδικά Νοσήματα και των γενικών εξωτερικών ιατρείων της Α΄ Νευρολογικής Κλινικής ΑΠΘ, στους χώρους του Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ, όντας παράλληλα υπεύθυνη από το 2008 του Νευροανοσολογικού Εργαστηρίου της Α΄ Νευρολογικής Κλινικής ΑΠΘ.
Έχει λάβει υποτροφίες για έρευνα στον τομέα των νευροεκφυλιστικών και απομυελινωτικών νοσημάτων από το Ίδρυμα Μποδοσάκη, το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών και το Βαρδινογιάννειο Ίδρυμα, διάρκειας συνολικά 38 μηνών, από το 1997 έως το 2001 και Χρηματοδότηση του ερευνητικού της έργου στη Σκλήρυνση κατά πλάκας από την Επιτροπή Ερευνών του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης για το έτος 2014-2015. Είναι υποψήφια για συμμετοχή σε δύο προγράμματα ΕΣΠΑ για τα ακαδημαϊκά έτη 2017-2019.
Από το 2003 μέχρι σήμερα παρουσιάζει πλούσιο ακαδημαϊκό διδακτικό έργο, τόσο σε προπτυχιακό, όσο και σε μεταπτυχιακό επίπεδο, διδάσκοντας παράλληλα σε υποψήφιους διδάκτορες Ιατρικής, σε ειδικευόμενους ιατρούς Νευρολογίας και άλλων ειδικοτήτων, σε ειδικευόμενους ιατρούς Νευρολογίας εκτός Ελλάδας και σε εκπαιδευτικά σεμινάρια της Ελληνικής Νευρολογικής Εταιρείας με θέματα Νευροανοσολογίας, Νευρομυικών, Νευροεκφυλιστικών και Απομυελινωτικών παθήσεων. Επιπρόσθετα, παρουσίασε τρία ανοιχτά ψηφιακά μαθήματα στην ιστοσελίδα της Ιατρικής ΑΠΘ και πραγματοποίησε διαλέξεις στα πλαίσια του Διασυνδετικού Μαθήματος Επιλογής του ΣΤ΄ Χειμερινού εξαμήνου σε φοιτητές της Ιατρικής. Το ακαδημαϊκό έτος 2016-2017,το διδακτικό της έργο εμπλουτίστηκε με μαθήματα στους ειδικευόμενους ιατρούς και φοιτητές του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου και στους μεταπτυχιακούς φοιτητές της Φαρμακευτικής Σχολής του Πανεπιστημίου Frederick και του Cyprus School of Molecular Medicine. Από την 1η Σεπτεμβρίου 2017 είναι υπεύθυνη των εκπαιδευτικών μαθημάτων σε ειδικευόμενους ιατρούς καθώς και 4ετείς και 6ετείς φοιτητές που ασκούνται στην Α΄ Νευρολογική κλινική ΑΠΘ.
Πέραν του πλούσιου ακαδημαϊκού της έργου, έχει να επιδείξει σημαντικό ερευνητικό έργο. Από το 2006 έως το 2015 έχει συμμετάσχει στη διοργάνωση συνολικά 131 συνεδρίων, ημερίδων και διακλινικών συναντήσεων, ενώ από το 2007 έως το 2017 έχει συμμετάσχει σε 13 επιτροπές Διεθνών Συνεδρίων. Είναι υπεύθυνη επιβλέπουσα σε 2 διδακτορικές διατριβές σε θέματα Nευροανοσολογίας, μέλος τριμελούς επιτροπής σε άλλες οκτώ και μέλος μίας εφταμελούς σε θέματα νευροπαθολογίας. Σε μεταπτυχιακό επίπεδο, είναι υπεύθυνη διπλωματικής εργασίας στη νόσο Alzheimer. Από το 2011 έως το 2016 υπήρξε υπεύθυνη σε συνολικά 12 ερευνητικά έργα μέσω του ΕΛΚΕ, εστιάζοντας στη Nευροανοσολογία των απομυελινωματικών νοσημάτων και των εκφυλιστικών νοσημάτων του κεντρικού νευρικού συστήματος.
Κατά τη διάρκεια της επαγγελματικής της σταδιοδρομίας έχει λάβει ένα σημαντικό αριθμό διακρίσεων, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται 11 συμμετοχές σε συντακτικές επιτροπές ξενόγλωσσων περιοδικών, 15συμμετοχές σε επιτροπές επιστημονικών συνεδρίων, περισσότερες από 47 προσκλήσεις για διαλέξεις σε ελληνικά και διεθνή συνέδρια και 13 συμμετοχές σε διεθνείς ακαδημαϊκούς/ερευνητικούς οργανισμούς ή επιστημονικές εταιρείες. Αξιομνημόνευτο είναι και το γεγονός ότι έχει λάβει συνολικά 14 βραβεία, διακρίσεις, υποτροφίες και τιμητικούς τίτλους, ενώ στο βιογραφικό της συγκαταλέγονται 23 συστατικές επιστολές.
Έχει λάβει βραβεία για αναρτημένες εργασίες της από το European Federation of Neurological Societies (EFNS, 1999), 3 φορές από την International Society for the Improvementof the Quality of Life on Dementia, Epilepsy and MS (2004, 2007, 2008) και από το Congress of Brain and Behavior (2011). Το 2007 δημοσιεύτηκε εύφημο σχόλιο από τον Κ. Jellinger για δυο προφορικές εισηγήσεις της.
Έχει να επιδείξει πλούσιο συγγραφικό έργο με εστίαση στη νευροανοσολογία των νευρομυϊκών παθήσεων, της νόσου Αλτσχάιμερ, των απομυελινωματικών νοσημάτων και των εκφυλιστικών νοσημάτων του κεντρικού νευρικού συστήματος. Υπήρξε συν-συγγραφέας με τους M.J. Aminoff & R.B. Daroff (εκδοτικός οίκος Elsevier Inc.) στην Encyclopedia of the Neurological Sciences, 2nd edition, vol. 1, pp. 678-682. Oxford: Academic Press. (2014), ενώ συμμετείχε παράλληλα στη συγγραφή 5 έτερων ιατρικών βιβλίων (2017, 2016, 2013, 2005). Συμμετείχε σαν συγγραφέας στο Βιβλίο Παθολογίας που διανέμεται στους φοιτητές του ΑΠΘ όπου έχει συγγράψει την Κλινική Νευρολογική εξέταση.
Ο δείκτης επιρροής (impactfactor)του έργου της έχει υπολογιστεί σε 53 για πλήρεις ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις και 129.511για ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις με μορφή περίληψης. Οι ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις της στο GOOGLE SCHOLAR ανέρχονται σε περισσότερες των 100, ενώ οι ελληνικές γύρω στις 80.
Τέλος, έχει να επιδείξει σημαντική κοινωνική και εθελοντική δράση, καθώς έχει συνεργαστεί με περισσότερους από 33 κοινωνικούς, πολιτιστικούς και παραγωγικούς φορείς στα πλαίσια της ενασχόλησης της με τη Σκλήρυνση κατά πλάκας.