Σ Τ Ε Φ Α Ν Ο Σ Π Α Π Α Κ Ω Σ Τ Α Σ
Καλλέργη 3, Κάτω Ηλιούπολη – ΑΘΗΝΑ
Τηλέφ: 2109968458, Κινητό: 6974660208

 
Εθνικότητα : Ελληνική
Στρατιωτικές Υποχρεώσεις: Εκπληρώθηκαν την 6.2.85
Πτυχία:
• 1981 – 1983: Μεταπτυχιακό (ΜΒΑ) στη Διοίκηση Επιχειρήσεων, Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Ελ Πάσο
• 1975 – 1980: Πτυχίο Πολιτικών Επιστημών (Πάντειο Πανεπιστήμιο)
Γλώσσες: Αγγλικά (άριστα – TOEFL, MBA, καθηγητής για 13 χρόνια σε τρία αμερικανικά κολλέγια), Ρουμανικά (μέτρια, παρακολούθηση σεμιναρίων γλώσσας στο ρουμανικό σχολείο Interact για 14 μήνες, εργασία στη Ρουμανία 1 & ½ χρόνια),
Διδακτική Εμπειρία
• 2001, Καθηγητής, δίδαξε Διεθνείς Εξαγωγές σε Μολδαβική εμπορική αντιπροσωπεία στον Ελληνικό Οργανισμό Εξαγωγών.
• 2001, Καθηγητής, δίδαξε Έρευνα Αγοραγνωσίας στο Πανεπιστήμιο της Ινδιανάπολης.
• 1997 – 1999, Εγκεκριμένος καθηγητής, δίδαξε Διοίκηση και Δημόσιες Σχέσεις στο Εκπαιδευτικό Κέντρο του ΟΤΕ.
• 1992 – 1999, Καθηγητής, δίδαξε Διοίκηση, Δημόσιες Σχέσεις, Λογιστική και Διαφήμιση στο Deree College.
• 1987 – 1992, Καθηγητής, δίδαξε Διοίκηση, Αγοραγνωσία, Χρηματοδότηση και Μακροοικονομία στο Κολλέγιο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, αλλά και σε σειρά εταιριών της ελληνικής αγοράς.
Εργασιακή Εμπειρία (Ελλάδα και Ευρώπη) & διεθνή συνέδρια
• 2017 Μέλος της Επιτροπής Οργάνωσης του 11ου Συνεδρίου της Ελληνικής Εταιρίας Ορολογίας (www.eleto.gr / Αθήνα 9-11 Νοεμβρίου 2017)
• 2016 Μέλος της Επιτροπής Οργάνωσης του Ευρωπαϊκού Συνεδρίου της Fitce (www.fitce2016.gr / Αθήνα 1-3 Σεπτεμβίου 2016)
• 30-12-2013 Απεχώρησε με εθελουσία έξοδο από τον Οργανισμό.
• 2012 (Απρίλιος) Προσκεκλημένος στο συνέδριο της διεθνούς εταιρείας συμβούλων IDC με θέμα «New Emerging Concepts in Retail Strategy» (Διαφήμιση στις Κινητές Επικοινωνίες, Κουπόνια, Οργανωτική Αναδιάρθρωση, Ηλεκτρονικό Εμπόριο κλπ), στη Βιέννη.
• 2008 (Ιούλιος) – 2013 (Δεκέβριος). Εργάστηκε στην Υποδ/νση Οικονομικής Διαχείρησης Εγχωρίων Παρόχων. Ασχολήθηκε με Θέματα κανονιστικής προσαρμογής, ηλεκτρικής ενέργειας, τοπικών βρόχων καθώς και την επίτευξη ομαλής ροής των πληρωμών των οφειλών των Εγχωρίων Παρόχων προς τον ΟΤΕ.
• 2007 (Ιούλιος) – 2008 (Ιούλιος). Στέλεχος της Υποδ/νσης Εκπροθέσμων Λογαριασμών. Ενεργοποίησε και συντόνισε ομάδα εργασίας που μετά από πέντε μήνες εργασία έλεγξε 993 εκπρόθεσμους εταιρικούς πελάτες και εντόπισε ή συνέλλεξε € 12,8 εκατ. Ευρώ από μη καταχωρημένους – μη εισπραχθέντες λογαριασμούς. Ασχολήθηκε και με θέματα πιστωτικού ελέγχου των παρόχων. 2005 (Δεκέμβριος) – 2007 (Μάϊος) Προϊστάμενος του Τμήματος Υπηρεσιών Προστιθέμενης Αξίας και Αναπληρωτής Υποδιευθυντής. Διαχειριστής των εταιριών Vodafone, On Telecoms, Vivodi, Ionian Telecoms, & Sparknet. Υλοποίησε το έργο του ΙΚΑ σε συνεργασία με αρμόδιο Δ/ντή τα Vodafone, φροντίζοντας για την ομαλή εγκατάσταση 350 κυκλωμάτων, σε όλα τα γραφεία του ΙΚΑ στην Ελλάδα. Συντόνισε την ομαλή υλοποίηση δεκάδων συνεγκαταστάσεων σε όλη της Ελλάδα, διασυνδέσεων, παντός τύπου κυκλωμάτων και γραμμών ISDN – PSTN επιτυγχάνοντας για τον Οργανισμό διαχρονική εισροή δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ. Επιμελήθηκε για την ομαλή υπογραφή εκατοντάδων συμβολαίων παντός τύπου (RIO, RUO, RBO, ΙΣΦΣ, Τηλεφωνικοί Κατάλογοι κλπ) με τους παρόχους.
• 2003 (Μάρτιος) – 2005 (Δεκέμβριος). Προϊστάμενος του Τμήματος Εναλλα-κτικών Παρόχων και Αναπληρωτής Υποδιευθυντής. Διοίκησε την πρώτη εταιρική ομάδα των Διαχειριστών των τηλεπ/κών παρόχων της ελληνικής αγοράς, οργανώνοντας την ομαλή ικανοποίηση των αιτημάτων τους. Υπεύθυνος για εκατοντάδες συμβόλαια που υπογράφτηκαν μεταξύ του ΟΤΕ και παρόχων (RUO, RBO, Φυσικές Συνεγκαταστάσεις, Τηλεφωνικοί Κατάλογοι κλπ).
• 2002 (Ιούλιος) – 2003 (Μάρτιος). Συντονιστής της πρώτης φάσης του έργου της Ε.Ε «IREMMA», αξίας € 1,8 εκατ. Συντόνισε ομάδα 12 στελεχών του ΟΤΕ, την εργασία δύο Ισπανικών και δύο Ελληνικών νοσοκομείων, ενός ιταλικού ερευνητικού οργανισμού και γνωστής ελληνικής εταιρίας υψηλής τεχνολογίας παραδίδοντας επιτυχώς το πρώτο πακέτο των αιτηθέντων παραδοτέων στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
2002 (Νοέμ) Συντόνισε την δεύτερη συνάντηση των συνεταίρων του έργου της Ευρωπαϊκής Κοινότητας IREMMA στην Βαρκελώνη της Καταλονίας.
2002 (Σεπτ) Αντιπροσώπευσε τον ΟΤΕ σε συνάντηση με στελέχη της ΕΕ στις Βρυξέλλες, για τον θέμα του Business Plan του έργου IREMMA.
• 2001 (Μάρτιος) – 2002 (Ιούλιος). Εργάστηκε στην εταιρία «ΟΤΕ Διεθνείς Επενδύσεις» επιλύοντας θέματα διεθνών επενδύσεων του ΟΤΕ.
2001 (Ιούνιος) Οργάνωσε το πρόγραμμα εργασίας και συμμετείχε στην ελληνική αντιπροσωπεία που μετέβη στο Βουκουρέστι και αξιολόγησε από κοινού με διάφορες Ρουμανικές Αρχές το τηλεπικοινωνιακό κανονιστικό περιβάλλον της χώρας και τη πορεία της υλοποίησης των έργων της ROMTELECOM.
• 2001 (Ιανουάριος – Μάρτιος). Εμπορικός Διαχειριστής της Υπηρεσίας TETRA. Προσδιόρισε την αγορά της συγκεκριμένης υπηρεσίας.
2001 (Μάρτιος) Εκπροσώπησε τον ΟΤΕ στο παγκόσμιο συνέδριο στο Λονδίνο για το Πρόγραμμα TETRA παρουσιάζοντας την ελληνική εμπειρία.
• 1999-2000: Διευθυντής Κανονιστικών Θεμάτων της εθνικής Ρουμανικής Τηλεπικοινωνιακής εταιρίας ROMTELECOM. Οργάνωσε την πρώτη Κανονιστική Διεύθυνση και πήρε όλες τις σχετικές άδειες από το κράτος. Σε συνεργασία με τον εμπορικό Δ/ντή της Frigoglass στη Βουλγαρία, οργάνωσε την εξαγωγή φιαλών από τα βουλγαρικά εργοστάσια της Frigoglass στην Ρουμανία. Σε συνεργασία με το αρμόδιο Έλληνα εμπορικό δ/ντή της Romtelecom και το ομόλογό του της ΓΕΡΜΑΝΟΣ στη Ρουμανία, φρόντισε για την υπογραφή συμβολαίου για την πώληση ρουμανικών τηλεκαρτών μέσω του ρουμανικού δικτύου της ΓΕΡΜΑΝΟΣ.
2000 (Iούνιος): Συμμετείχε στη συνάντηση για το θέμα της Τηλεπικοινωνιακής Απάτης στην Πράγα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού ΕΤΝΟ.
2000 (Μάϊος): Μέσα στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων του σαν General Manager Κανονιστικών Θεμάτων της Romtelecom οργάνωσε το πρώτο Ρουμανικό Συνέδριο για τηλ/κά κανονιστικά Θέματα στο Slanic της Μολδαβίας.
1999 (Νοεμ): Συμμετείχε στο 18ο συνέδριο και συνάντηση της Διοικητικής Ομάδας ελέγχου των έργων του EURESCOM στη Βουδαπέστη.
1999 (Οκτ): Συμμετείχε και παρουσίασε την «Ρουμανική Εμπειρία» στο συνέδριο «Κανονιστικής Στρατηγικής» των χωρών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης που οργάνωσε η εταιρία συμβούλων McKinsey στην Πράγα.
1999 (Σεπτ): Συμμετείχε στην ομάδα εργασίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ραδιοεπικοινωνιών στο Βουκουρέστι.
1999 (Ιούλιος): Συμμετείχε στην ελληνική αντιπροσωπεία που επισκέφθηκε διάφορα εργαστήρια της SIEMENS στην Γερμανία, για την παρουσίαση τεχνολογιών που χρησιμοποιούνται από τις εναλλακτικές τηλεπ/κές εταιρίες.
• 1998-1999: Εργάστηκε στην Δ/νση Επιχειρησιακών Πελατών. Οργάνωσε την μηνιαία οικονομική τους παρακολούθηση και ετοίμασε την πρώτη απόρρητη έκθεση για την ανάπτυξη του ανταγωνισμού στην τηλεπικοινωνιακή αγορά μετά από εντολή συμβούλου της Διοίκησης. Συνεργάστηκε με αρμόδια εταιρία συμβούλων μέσω της οποίας επιτεύχθηκε η πιστοποίηση της Δ/νσης σε θέματα ποιότητας των υπηρεσιών.
• 1997 – 1998: Σύμβουλος στην Υπηρεσία Συμβούλων Ολοκληρωμένων Λύσεων. Ολοκλήρωσε σειρά έργων «με το κλειδί στο χέρι» που αφορούσαν μεγάλους πελάτες του ΟΤΕ.
• 1994 – 1997: Στέλεχος της Διεύθυνσης Στρατηγικού Σχεδιασμού και Ελέγχου. Προετοίμασε εκθέσεις για το Management του Οργανισμού που αναφέρονταν σε στρατηγικές αγορές (καλωδιακή τηλεόραση, κινητή τηλεφωνία, δορυφορική τηλεφωνία κλπ). Εξέδωσε το πρώτο δελτίο παρακολούθησης των διεθνών τηλεπ/κών αγορών το οποίο σταδιακά ενσωματώθηκε στο περιοδικό του ΟΤΕ «ΤΗΛΕ». Ασχολήθηκε για μία τριετία (δύο φορές ήταν αρχηγός ευρωπαϊκής πολυεθνικής ομάδας) με τρεις μελέτες στον ευρωπαϊκό Τηλεπικοινωνιακό Οργανισμό EURESCOM (α. Τηλεπικοινωνίες και Ευρύτερο Περιβάλλον, β. Ηλεκτρονικό Εμπόριο, γ. Δορυφορικές Επικοινωνίες).
1997 (Ιαν): Συμμετείχε στη συνάντηση της Ομάδας Εργασίας του EURESCOM για τις δορυφορικές επικοινωνίες στη Βουδαπέστη.
1996 (Δεκ): Συμμετείχε σαν εκπρόσωπος του ΟΤΕ στην σύνοδο της Επιτροπής Διαχείρισης Έργων του EURESCOM στην Μαδρίτη.
1996 (Νοέμ): Παρουσίασε έργα του EURESCOM σε σεμινάριο του Ιρλανδικού Οργανισμού Τηλεπικοινωνιών στο Δουβλίνο.
1996(Οκτ): Συντόνισε την Ομάδα Εργασίας του EURESCOM για το Ηλεκτρονικό Εμπόριο στην Χαϊδεμβέργη.
1996 (Σεπτ): Οργάνωσε και συντόνισε την Ομάδα Εργασίας του EURESCOM για το Ηλεκτρονικό Εμπόριο στην Αθήνα.
1996(Ιούν): Συμμετείχε στο συνέδριο του Οργανισμού EWOS για το Ηλεκτρονικό Εμπόριο στις Βρυξέλλες.
1996(Ιούν): Συμμετείχε ως εκπρόσωπος του ΟΤΕ στη συνάντηση της Επιτροπής Διαχείρισης Έργων του EURESCOM στην Κρήτη.
1996 (Μάϊος): Συμμετείχε και συντόνισε τη συνάντηση της Ομάδας Εργασίας για το Ηλεκτρονικό Εμπόριο του EURESCOM στο Ελσίνκι.
1996(Μάρτ): Συμμετείχε ως εκπρόσωπος του ΟΤΕ στην Επιτροπή Διαχείρισης Έργων του EURESCOM στη Χαϊδεμβέργη.
1996(Φεβρ): Συμμετείχε στο συνέδριο και σεμινάριο «Δορυφόρος ‘96» στην Ουάσιγκτον των ΗΠΑ.
1996 (Ιαν): Συμμετείχε στη συνάντηση της Επιτροπής Διαχείρισης Έργων του EURESCOM στην Χαϊδεμβέργη.
1995 (Δεκ): Παρουσίασε έργο σε σεμινάριο του EURESCOM ����το Λονδίνο.
1995 (Νοεμ): Συμμετείχε ως εκπρόσωπος του ΟΤΕ στη συνάντηση της Επιτροπής Διαχείρισης Έργων του EURESCOM στο Μόναχο.
1995 (Ιούλ): Συμμετείχε στο Συνέδριο «Ασία-Ειρηνικός Ψηφιακές Κινητές Επικοινωνίες» στη Σιγκαπούρη.
1995 (Ιούν): Οργάνωσε και διαχειρίστηκε τη σύνοδο ομάδας εργασίας «Τηλεπικοινωνίες και Ευρύτερη Οικονομία» του EURESCOM στην Αθήνα.
1995(Μάρ): Συμμετείχε σε συνάντηση ομάδας εργασίας του EURESCOM στη Χάγη.
1994 (Δεκ): Συμμετείχε στο Διεθνές Συνέδριο Αγοραγνωσίας στην Αθήνα.
1994 (Οκτ): Εκπροσώπησε την Ελλάδα στη σύνοδο της επιτροπής του ΟΟΣΑ «Πολιτικές Πληροφορικής, Υπολογιστών και Επικοινωνιών» στο Παρίσι.
1994 (Οκτ): Συμμετείχε στη μικτή αντιπροσωπεία Υπουργείου Μεταφορών-Επικοινωνιών– ΟΤΕ, που εκπροσώπησε την Ελλάδα στο παγκόσμιο συνέδριο της Διεθνούς Τηλεπ/κής Ένωσης στο Κυότο της Ιαπωνίας.
1994 (Σεπτ): Οργάνωσε και συμμετείχε στο διεθνές «Εργαστήριο για τον Ανταγωνισμό στην Τηλεπικοινωνιακή Υποδομή – Θέματα και Πολιτικές» που έλαβε χώρα στον Αστέρα της Βουλιαγμένης.
• 1990 – 1994:
1. Στέλεχος της Υποδ/νσης Οικονομικού Σχεδιασμού του ΟΤΕ με μερική απασχόληση στο γραφείο του «Crash Programme», βάσει του οποίου ψηφιακοποιήθηκε το ελληνικό τηλεπ/κό δίκτυο και εγκαταστάθηκαν 1,5 εκατ. τηλεφωνικές γραμμές. Συμμετείχε στην υλοποίηση των έργων: «Εταιρική Επικοινωνία», «Εκπαίδευση» & «Τιμολόγηση».
2. Αντιπροσώπευσε την Ελλάδα στον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης στο Παρίσι την περίοδο 1990 – 1994, ενημερώνοντας τη Διοίκηση και το αρμόδιο Υπουργείο.
3. Αντιπροσώπευσε τον ΟΤΕ στις κοινές προσπάθειες με την εταιρία συμβούλων Coopers & Lybrand για την προετοιμασία του πρώτου Business Plan του ΟΤΕ & του Crash Programme.
4. Αντιπροσώπευσε τον ΟΤΕ στις κοινές προσπάθειες με την ιαπωνική πολυεθνική ΝΤΤ, για την προετοιμασία του πρώτου μακροπρόθεσμου Στρατηγικού Σχεδίου για την Ανάπτυξη των Ελληνικών Τηλεπικοινωνιών.
1994 (Μάρτ): Εκπροσώπησε την Ελλάδα στη σύνοδο της επιτροπής του ΟΟΣΑ «Πολιτικές Πληροφορικής, Υπολογιστών και Επικοινωνιών» στο Παρίσι.
1994 (Ιαν): Συμμετείχε σαν εμπορικός εκπρόσωπος του ΟΤΕ στη συνάντηση για την Ψηφιακή Τηλεειδοποίηση (ERMES) στη Βόννη.
1993 (Ιουν): Συμμετείχε σαν εμπορικός εκπρόσωπος του ΟΤΕ στη συνάντηση για την Ψηφιακή Τηλεειδοποίηση (ERMES) στη Χάγη.
1993(Μαρτ): Εκπροσώπησε την Ελλάδα στη σύνοδο της επιτροπής του ΟΟΣΑ «Πολιτικές Πληροφορικής, Υπολογιστών και Επικοινωνιών» στο Παρίσι.
1993 (Ιαν): Συμμετείχε σαν εμπορικός εκπρόσωπος του ΟΤΕ στη συνάντηση για την Ψηφιακή Τηλεειδοποίηση (ERMES) στο Παρίσι.
1992 (Οκτ): Εκπροσώπησε την Ελλάδα στη σύνοδο της επιτροπής του ΟΟΣΑ «Πολιτικές Πληροφορικής, Υπολογιστών και Επικοινωνιών» στο Παρίσι.
1991 (Σεπτ): Συμμετείχε στην Ομάδα Εργασίας του ΟΟΣΑ «Πολιτικές Πληροφορικής, Υπολογιστών και Επικοινωνιών» στο Παρίσι.
1991(Ιουν): Συμμετείχε στην Ομάδα Εργασίας του ΟΟΣΑ «Πολιτικές Πληροφορικής, Υπολογιστών και Επικοινωνιών» στο Παρίσι.
1991 (Μάϊος): Συμμετείχε στη σύνολο της επιτροπής PGT / CEPT στην Αθήνα.
1990 (Ιούνιος): Συμμετείχε στην Ομάδα Εργασίας του ΟΟΣΑ «Πολιτικές Πληροφορικής, Υπολογιστών και Επικοινωνιών» στο Παρίσι.
1990 (Μάρτ): Εκπροσώπησε την Ελλάδα στη σύνοδο της επιτροπής του ΟΟΣΑ «Πολιτικές Πληροφορικής, Υπολογιστών και Επικοινωνιών» στο Παρίσι.
• 1986 – 1989: Εργάστηκε στη Δ/νση Οικονομικών Υπηρεσιών του ΟΤΕ, εμπλεκόμενος σε θέματα μηχανογράφησης των υπηρεσιών της και χρηματοδότησης του ΟΤΕ από διεθνείς τράπεζες .
1987 (Νοέμ): Εκπροσώπησε την Ελλάδα και παρουσίασε τις τεχνικές απόσβεσης Τηλεπικοινωνιακών Επενδύσεων στο Συνέδριο των Ηνωμένων Εθνών στη Βαρσοβία.
• 1985 – 1986: Βοηθός Λογιστής, μέλος ελεγκτικής ομάδας της Πολυεθνικής KPMG, ασχολήθηκε με λογιστικό έλεγχο πολυεθνικών τραπεζών και οργανισμών στην Ελλάδα (Societe Generale, Credit Commercial France, Royal Bank of Scotland, American Farm School κλπ).
Δραστηριότητες σε Εθελοντικές Οργανώσεις
1. Πρόεδρος επί σειρά ετών της Εξελεκτικής Επιτροπής του Οργανισμού για τη Διάδοση της Ελληνικής Γλώσσας (www.odeg.gr). Ο Οργανισμός ασχολείται με τη διάδοση της ελληνικής γλώσσας παγκόσμια, μέσω οργάνωσης διεθνών συνεδρίων, με την ανάπτυξη της ελληνικής διαλέκτου στης Κάτω Ιταλία, την υποστήριξη φροντιστηρίων ελληνικής στην Βόρειο Ήπειρο, στην Κριμαία, στην Τασκένδη κλπ.
2. Ενεργός εθελοντής σε εβδομαδιαία βάση στη Οργάνωση ΔΙΑΚΟΝΙΑ (www.diaconia.gr) της Αρχιεπισκοπής Αθηνών της Εκκλησίας της Ελλάδος. Ασχολείται με την περίθαλψη-ψυχολογική υποστήριξη εγκαταλειμμένων – κακοποιημένων παιδιών καθώς και κατάκοιτων μοναχικών ασθενών στα νοσοκομεία των Αθηνών.
Σεμινάρια
Έχει συμμετάσχει σαν εκπαιδευτής αλλά και σαν εκπαιδευόμενος σε μεγάλο αριθμό σεμιναρίων στην Ελλάδα (Σχολές ΟΤΕ) και στο εξωτερικό (Ηνωμένες Πολιτείες, Ιρλανδία, Γερμανία, Ρουμανία, κλπ).
Τηλεπικοινωνιακές Δημοσιεύσεις
Έχει αρθρογραφήσει ασχολούμενος με τηλεπικοινωνικά θέματα για πάνω από 25 χρόνια σε σειρά περιοδικών όπως: Στο εταιρικό περιοδικό του ΟΤΕ «ΤΗΛΕ», στο περιοδικό του Πανελληνίου Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΕ (ΠΑΣΕ-ΟΤΕ), στο περιοδικό της ΟΜΕ-ΟΤΕ, στο «Χρηματοασφαλιστικό Μάρκετινγκ», στο Privatization International, και στο Communication Solutions.
5