ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ ΟΜΗΡΟΥ

Ισμήνη Μαρτίνη

Order here

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Συγκέντρωση, καταγραφή και ταξινόμηση, ανά θεματική κατηγορία, των στοιχείων που συνθέτουν τον ομηρικό κόσμο: τον φυσικό κόσμο και τον κόσμο των νοημάτων. των νοημάτων που προβάλλουν ξεκάθαρα αλλά κι εκείνων που ο ποιητής κρύβει αριστοτεχνικά πίσω από συμβολισμούς και πλάσματα της φαντασίας.
Η εργασία στοχεύει μέσα από την παράθεση των στοιχείων, να συμβάλλει στην προσπάθεια ανασύνθεσης του ομηρικού κόσμου στο σύνολό του και όχι αποσπασματικά, επιδιώκοντας συγχρόνως να αναδείξει τα στοιχεία εκείνα του Έλληνα ανθρώπου, τα οποία παρέμειναν αναλλοίωτα στον χρόνο.
Ειδικότερα, καταγράφονται:
1.τα στοιχεία που σχετίζονται με το φυσικό περιβάλλον: αστρονομικά, μετεωρολογικά και γεωλογικά φαινόμενα, ουράνια σώματα, στοιχεία του τοπίου της ξηράς αλλά και της θάλασσας, τα φυτά και τα ζώα.
2.τα αντικείμενα που κατασκευάζει με τέχνη ο ομηρικός άνθρωπος: αντικείμενα καθημερινής χρήσης, αντικείμενα πολυτελούς κατασκευής, τέχνεργα, ενδύματα, κτίσματα, πλοία και όπλα.
3.οι πόλεις και οι τόποι.
Καταγράφονται οι ιδέες, οι αντιλήψεις, οι σκηνές που φωτογραφίζουν στιγμές από τον καθημερινό βίο, αλλά και οι στιγμές που περιγράφουν συγκλονιστικά τα συναισθήματα και τον ανθρώπινο πόνο.
Ο ομηρικός και ο σύγχρονος κόσμος συνδέονται αρμονικά με γέφυρα την ελληνική γλώσσα, συρρικνώνοντας τον χρόνο, θυμίζοντάς μας ότι ο Όμηρος βρίσκεται παντού γύρω μας, τροφοδοτώντας τον νου με έμπνευση και φαντασία.