Η Γενετική Ιστορία της Ελλάδας- To DNA των Ελλήνων (2014)

 

 

Ποιοι είναι οι πρόγονοί μου;  Ποια είναι η καταγωγή μου; Η γοητεία των ερωτημάτων δεν μας προϊδεάζει για τον πολυσύνθετο χαρακτήρα των απαντήσεων. Το βέβαιο όμως είναι ότι η γενετική μπορεί πλέον να δώσει  κάποιες  απαντήσεις  σε τέτοιου είδους ερωτήματα.

   Το βιβλίο αυτό αποτελεί έργο ολόκληρης ζωής του συγγραφέα. Μεταδίδει στον αναγνώστη τον παλμό της σύγχρονης γενετικής του ανθρώπου, με επίκεντρο την πατρίδα μας. Αρχίζει από την καταγραφή της γενετικής σύστασης των σύγχρονων Ελλήνων και τη διασύνδεσή τους με άλλους λαούς και φθάνει μέχρι την ιχνηλάτηση των  αρχέγονων προγονικών βιολογικών μας ριζών. Συγκρίνει τη γενετική σύσταση των Ελλήνων με λαούς της Βαλκανικής, της Ευρώπης, της  Μέσης Ανατολής και της Αφρικής. Συνοψίζει στοιχεία για το αν υπάρχουν επιμειξίες των Ελλήνων και σε ποιο βαθμό με άλλους γειτονικούς λαούς και ανθρώπινες “φυλές”.

  Η γενετική των πληθυσμών προσφέρει τη δυνατότητα να διευκρινίσουμε πτυχές της ιστορίας και προϊστορίας μας. Αυτή η προσφορά είναι ιδιαίτερα σημαντική για την πατρίδα μας που οι κάτοικοί της έχουν τόσο αρχαία ιστορία και τόσο πολλά έχουν προσφέρει στον παγκόσμιο πολιτισμό. Στο βιβλίο λοιπόν παρουσιάζονται στοιχεία για: τη καταγωγή των σημερινών κατοίκων της Ελλάδας, πότε εγκαταστάθηκαν οι πρόγονοί μας στον ελλαδικό γεωγραφικό χώρο και αν ο σύγχρονος Έλληνας  κατάγεται από τους αρχαίους ΄Ελληνες.  

   Βιολόγοι, γιατροί, ιστορικοί, αρχαιολόγοι και απλοί πολίτες θα βρουν   επιστημονικά στοιχεία που θα απαντήσουν στα ερωτήματά τους για τη γενετική σύσταση των Ελλήνων.