Η εθνική μας τύφλωση του Ιωακείμ Γρυσπολάκη

 

Μετά την εθνική ήττα του 1897, αποτέλεσμα των πύρινων λόγων της Εθνικής Εταιρείας και των στρατιωτικών, που έπρεπε να αποδείξουν τη χρησιμότητά τους, η εφημερίδα Σάλπιγξ του Στυλιανού Χουρμούζιου έγραφε ότι για την ήττα μας φταίει η Ευρώπη, Η «εκπορνευθείσα υπό του συμφέροντος Ευρώπη», η οποία δεν επενέβη εγκαίρως για να εμποδίσει το στόλο να αποπλεύσει από τον Πειραιά προς την Κρήτη και δεν υποχρέωσε την Ελλάδα σε αποστράτευση, ενώ γνώριζε που θα οδηγήσει το Ελληνικό Έθνος ή η ευγενής του τύφλωση. Το 1910 ο δικηγόρος Λεβίδης, εκ των ιδρυτών της Εθνικής Εταιρείας, έγραφε στην εφημερίδα Πατρίς ότι οι Γερμανοί προκάλεσαν τον ελληνοτουρκικό πόλεμο του 1897, προκειμένου να τον χάσουμε, να υποχρεωθούμε σε αποδοχή δανείου, ως αποζημίωση της Τουρκίας, και να επιβάλουν στην Ελλάδα τον Διεθνή Οικονομικό Έλεγχο και να διώξουν τον βασιλιά Γεώργιο. Επίσης, όταν το 1906 ο μαραθωνοδρόμος Κουτουλάκης εγκατέλειψε στο 20ο χιλιόμετρο τον αγώνα, η εφημερίδα Εμπρός έγραφε ότι οι Γερμανοί έδωσαν φάρμακο στον Κουτουλάκη για να χάσει.

Αυτά συνέβαιναν τότε, και ουδέποτε η φυλή μας εγκατέλειψε τη συνήθεια να ρίχνει την ευθύνη στους ξένους για κάθε αποτυχία της και για κάθε εθνική συμφορά. Σήμερα, και πάλι φταίνε οι δανειστές, οι ξένοι εκμεταλλευτές, οι τοκογλύφοι του ΔΝΤ και της ΕΕ, οι ντόπιοι συνεργάτες τους, πλην ημών. Ακόμη και ο «ήπιος» Νίκος Φίλης, σήμερα στην πρωϊνή εκπομπή του ΣΚΑΪ είπε ότι η συγκέντρωση της Πέμπτης, με σύνθημα «Μένουμε Ευρώπη» ήταν αντικυβερνητική, αφού είχε τα συνθήματα των δανειστών. Ενώ η «δική τους συγκέντρωση» ήταν φιλελληνική, παρά το γεγονός ότι τα συνθήματα που κυριάρχησαν διατράνωναν την έξοδο από την ευρωζώνη και την μη πληρωμή του χρέους.

Και εμείς τραβάμε το δρόμο, που μοιραία χαράξαμε από το 1823 έως σήμερα. Εθνικός διχασμός, προγονοπληξία, εμμονή στην προσφορά των προγόνων μας, άρνηση εθνικής συνεννόησης, απέχθεια προς τις μεταρρυθμίσεις, άγνοια των αρχών του Διαφωτισμού και απόρριψη της αρχής που λέει ότι για να ελπίζεις σε ένα καλλίτερο μέλλον θα πρέπει να αποβάλλεις τις κακές συνήθειες, την αεργία και την επιστροφή σε πρότυπα που η ίδια η πράξη και η διεθνής εμπειρία απέρριψαν και απέδειξαν ότι είναι αναποτελεσματικά και ζημιογόνα. Επιμονή στην πρόωρη συνταξιοδότηση από τα 50, εμμονή στο λαϊκισμό και προγραμματισμένη επαναφορά των πανεπιστημίων στην προ του 2007 κατάσταση. Δηλαδή εκεί που ήσαν πριν από το νόμο Γιαννάκου και στη συνέχεια τον νόμο Διαμαντοπούλου. Εμμονή στην μετατροπή των πανεπιστημίων από Ιδρύματα παραγωγής γνώσης, έρευνας και καινοτομίας σε Σχολές προπαγάνδας και φυτώρια συνδικαλιστών και κομματικών στελεχών.

Άραγε, υπάρχουν ακόμη αφελείς πολίτες που πιστεύουν ότι ο κ. Τσίπρας είναι δυνατόν να ξεπεράσει τις εμμονές των συνιστωσών του κόμματός του για ένα καλλίτερο μέλλον έξω από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς; Θεωρούν ότι έχει τη δύναμη να αντιπαρέλθει τη βούληση της πλειονότητας των βουλευτών του να μετατρέψουν την Ελλάδα σε χώρα του Τρίτου Κόσμου, αποξενωμένη από την Ευρώπη, απομονωμένη από τους θεσμούς του Ενιαίου Ευρωπαϊκού Χώρου Ανώτατης Εκπαίδευσης, στερημένη από τους πόρους των 8 περίπου δις ευρώ, που εισρέουν ετησίως στη χώρα για ανάπτυξη υποδομών, για ενίσχυση της αγροτικής παραγωγής, για επιχορήγηση της κινητικότητας φοιτητών και ερευνητών, για διαφύλαξη των συνόρων μας και για ενίσχυση των πολιτιστικών δομών; .. . . . . . . . . . . . .

http://www.metarithmisi.gr 23/6/2015

Υ.Γ.1. Ελπίζω πως πληροφορηθήκατε ότι η Ρωσσία και η Κίνα τόνισαν στην κυβέρνηση ότι εκτός ευρωζώνης δεν τους είναι χρήσιμη η Ελλάδα και ότι δεν υπάρχει περίπτωση στήριξης της δραχμής. Εννοούσαν στήριξη για την αποφυγή (ρίχνοντας στην αγορά 10 δις ευρώ για την αγορά δραχμών) της ραγδαίας υποτίμησης της δραχμής, που θα έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια αγοραστικής αξίας σύμφωνα με την συνάρτηση y=1/x.

Υ.Γ.2. Θυμάμαι τον Καμμένο και πολλούς ακόμη στο εν λόγω forum να ισχυρίζονται προ διετίας ότι έχουμε 600 δις ευρώ σε υδρογονάνθρακες (οι κατά Καμμένο υδατάνθρακες) να μας περιμένουν στην Νότιο Κρήτη. Προ ημερών ολοκληρώθηκαν οι υποβολές προτάσεων από πετρελαϊκές εταιρείες. Ενδιαφέρον έδειξαν μόνον για το οικόπεδο 2 δυτικά της Κέρκυρας και το οικόπεδο 11 δυτικά του νομού Ηλείας. Ουδεμία προσφορά για τα κατά φαντασίαν «πλούσια» οικόπεδα νοτίως της Κρήτης. Ας προσγειωθούμε λοιπόν

Με εκτίμηση

Ιωακείμ Γρυσπολάκης

Ομότιμος καθηγητής Πολυτεχνείου Κρήτης

One thought on “Η εθνική μας τύφλωση του Ιωακείμ Γρυσπολάκη

  1. To ουδεμία προσφορά νοτίως Κρήτης εις τι οφείλεται? Εις το ότι δεν υπάρχει τίποτα ή στο ότι υπάρχουν αμφιισβητήσεις από χώρες που διεκδικούν την κυριότητα (π.χ. Γαύδο)?
    ΝΚ

Leave a ReplyCancel reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.