Σκόπια: Το ψέμα έχει κοντά ποδάρια

 

Του Λεωνίδα Κουμάκη

πΌπως είναι γνωστό, η FYROM (Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας) είναι δημιούργημα του Στρατάρχη Γιόσιπ Μπροζ Τίτο (1892 – 1980), ο οποίος αμέσως μετά το τέλος του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου, με την πλήρη υποστήριξη του Ιωσήφ Στάλιν (1878 – 1953), έφτιαξε μέσα στην τότε Ομοσπονδιακή Λαϊκή Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας ένα ομόσπονδο «κρατίδιο» στην ευρύτερη περιοχή του Άνω Αξιού με πρωτεύουσα τα Σκόπια, το οποίο ονόμασε «Μακεδονία».

Το κατασκεύασμα αυτό άρχισε να δημιουργεί συστηματικά και με μεθοδική συνέπεια, ένα κάλπικο όραμα, μια μελλοντική υποθήκη αλυτρωτισμού και επεκτατισμού, εναντίον της Ελλάδος (κυρίως) αλλά και άλλων γειτόνων της περιοχής.

Από τις αρχές της δεκαετίας του 1950 οι νέες γενιές των Σκοπιανών άρχισαν να διδάσκονται πως «είναι απόγονοι του Μεγάλου Αλεξάνδρου» και να φανατίζονται με απίθανες και «ιερές» ψευδαισθήσεις αλυτρωτισμού. Έτσι όταν το 1991 διαλύθηκε η Ομοσπονδιακή Γιουγκοσλαβία, δημιουργήθηκε –με τις ευλογίες και την υποστήριξη όλων των μεγάλων συμμάχων μας- στην περιοχή που ο Τίτο ονόμασε «Μακεδονία» ένα νέο κρατίδιο το οποίο έσπευσε να αναγνωρίσει, πρώτη και καλύτερη, η Τουρκία.

Το νεαρό κρατίδιο, με πολύ γερές «πλάτες» που τις παρείχαν εξαιρετικά ύποπτοι «προστάτες», δεν άφησε καμιά απολύτως πρόκληση που να μην κάνει απέναντι στην Ελλάδα:

Αυτό-ονομάστηκε «Δημοκρατία της Μακεδονίας» κατέχοντας μόνο το 37% της ευρύτερης γεωγραφικής περιοχής της Μακεδονίας (Η Ελλάδα κατέχει το 51%, η Βουλγαρία το 11% και η Αλβανία το 1% περίπου). Προφανώς θεωρούσε πως το υπόλοιπο 63% της γεωγραφικής περιοχής της Μακεδονίας που της έλλειπε, θα της το «χάριζαν» οι ύποπτοι προστάτες της!

Έσπευσε χωρίς καθυστέρηση να τυπώσει και να μοιράσει ανά τον κόσμο χάρτες που περιλαμβάνουν και την αρχαία Μακεδονία, δηλαδή την Ελλάδα. Τύπωσε και μοίρασε χαρτονομίσματα με τον Λευκό Πύργο, το έμβλημα της Θεσσαλονίκης – της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Ελλάδος. Δημιούργησε σημαία με τον ήλιο της Βεργίνας, το σύμβολο που βρέθηκε πάνω στον τάφο του Φιλίππου στην Βόρεια Ελλάδα. Γέμισε σταδιακά χώρους και πλατείες με «μεγαλοπρεπή» αγάλματα – κακέκτυπα του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Και άρχισε να χύνει ποταμούς από κροκοδείλια δάκρυα σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς επειδή η Ελλάδα αντιδρούσε στην απροκάλυπτη κλοπή του ονόματος ολόκληρης της Μακεδονίας!

Οι ισχυροί «προστάτες» του γειτονικού κρατιδίου κατάφεραν να εξασφαλίσουν την αναγνώριση του κάλπικου ονόματος από 130 χώρες του κόσμου οι οποίες είναι απόλυτα φυσικό να μην γνωρίζουν τις ιδιαιτερότητες του θέματος της ονομασίας, αλλά όχι της Ελλάδος η οποία πρόβαλε βέτο στην ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ – φυσικά ούτε λόγος για πιθανή ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το φθινόπωρο του 2008 οι εθνικιστές των Σκοπίων υπέγραψαν με τυμπανοκρουσίες μια «στρατηγική συμφωνία» με την Τουρκία αφ’ ενός μεν για να αισθάνονται πιο «ασφαλείς» σε σχέση με τους συνεχείς τυχοδιωκτισμούς εναντίον της Ελλάδος, αφ΄ ετέρου δε για να διαβεβαιώνουν τον λαό τους πως οι αχυρένιες πλάτες των Τούρκων στρατηγών τους εξασφαλίζουν «ατιμωρησία».

Ένα χρόνο αργότερα (Οκτώβριος 2009) ο νεοεκλεγείς τότε Πρόεδρος των Σκοπίων Γκιόργκε Ιβανόφ (παραμένει και σήμερα), έσπευσε στην Τουρκία για να ευχαριστήσει τους Τούρκους «προστάτες», επιβεβαιώνοντας πανηγυρικά πως οι πολιτικοί απατεώνες διακρίνονται πάντοτε για τις χωρίς περιεχόμενο μεγαλοστομίες τους: «Η χρησιμοποίηση του συνταγματικού ονόματος, η υποστήριξη της εδαφικής ακεραιότητας και της εθνικής κυριαρχίας, όπως και η σθεναρή υποστήριξη για την ενσωμάτωση στο ΝΑΤΟ, αποδεικνύουν τις ειλικρινείς προθέσεις των πραγματικών μας φίλων!» έλεγε απευθυνόμενος στην πολιτική και στρατιωτική ηγεσία της Τουρκίας.

Την εποχή που η Ελλάδα περνούσε μια ακόμα περίοδο αστάθειας με τις διαδοχικές εκλογικές αναμετρήσεις του 2012 (Μάιος και Ιούνιος), ο τότε ΥΠΕΞ των Σκοπίων Νίκολα Πόποσκι βρισκόταν πάλι στην Τουρκία όπου με μεγάλη ικανοποίηση άκουγε το θρασύτατο Εγκεμέν Μπαγίς (παραιτήθηκε τον Δεκέμβριο του 2013 κάτω από το βάρος του τεράστιου σκανδάλου διαφθοράς που συγκλονίζει έκτοτε την Τουρκία παρά την δικτατορία που έχει επιβληθεί) να απευθύνεται στην Ελλάδα με ύφος αυθεντικού «προστάτη» της νέο-οθωμανικής πύλης:

«Ελπίζω η Ελλάδα, αντί να ασχολείται με την ονομασία της “Μακεδονίας”, με κάποια προβλήματα στα νησιά και με το συρματόπλεγμα στα σύνορα, να δώσει βάρος στα οικονομικά προβλήματά της …. Το αποτέλεσμα των εκλογών της 6ης Μαΐου κατέστησε δύσκολη υπόθεση τον σχηματισμό κυβέρνησης στην Ελλάδα, αλλά η Τουρκία θα σεβαστεί τις αποφάσεις του ελληνικού λαού!». (Πω, πω απίστευτη μεγαλοψυχία από την νέο-οθωμανική… υψηλή πύλη!)

Την εικόνα της εποχής συμπληρώνει ο θεωρητικός του νέο – οθωμανισμού Αχμέτ Νταβούτογλου ο οποίος στις 20 Μαΐου 2012, κραύγαζε σε ακροατήριο αλαλαζόντων ψευτο-μακεδόνων: «Δεν είμαι μόνο μεγάλος και ειλικρινής φίλος της Μακεδονίας, αλλά είμαι επίσης Μακεδόνας»! (Μήπως ορθώς «ηλίθιο» τον ανεβάζει ο Έντουαρντ Λούτβακ του CSIS* και «βλάκα» τον κατεβάζει ο αρχηγός του Τουρκικού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος Κεμάλ Κιλιτρσντάρογλου;)

Φυσικά, Τούρκοι «προστάτες» και ολόκληρη η κουστωδία των εθνικιστών ψευτο-μακεδόνων προσποιείται ότι γνωρίζει ιστορία και λέει αυτήν που θα ήθελε ή αυτήν που ονειρεύεται. Δεν είναι όμως πιο απλό να ακούσουν προσεκτικά και να μάθουν τι ακριβώς λέει ένας από τους επιφανέστερους μελετητές της Αρχαίας Ιστορίας της Μακεδονίας, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης Robin Lane Fox; Αν δεν κλείσουν μόνοι τους τα αυτιά τους, ας ακούσουν:

«Η Μακεδονία είναι ένα βασίλειο της Βορείου Ελλάδας, που κατοικείται από ανθρώπους που μιλούν την ελληνική γλώσσα, χρησιμοποιούν ελληνικά ονόματα, έχουν το ελληνικό ημερολόγιο και λατρεύουν τους Θεούς των Ελλήνων. Εκείνοι που ζουν στα Σκόπια και υποστηρίζουν ότι εκεί είναι η Μακεδονία, η πατρίδα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, είναι αμαθείς και αποτρόπαιοι. Είναι σαν να λέει κανείς ότι το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης έχει τις ρίζες του στη Λευκορωσία κι ότι η Οξφόρδη ήταν το Μινσκ!».

Η Οξφόρδη λοιπόν δεν είναι το Μινσκ και τα Σκοπιανά ψέματα έχουν και αυτά, όπως όλα τα άλλα ψέματα, κοντά ποδάρια. Το 2016 ο Νίκολα Γκρουέφσκι, του εθνικιστικού VMRO-DPMNE, παραιτήθηκε αφού για μια ολόκληρη δεκαετία έσυρε το γειτονικό κρατίδιο στην πιο μαύρη περίοδο της σύντομης ιστορίας του. Στις εκλογές του Δεκεμβρίου 2016 συγκέντρωσε ποσοστό 39%, έλαβε εκ νέου εντολή για σχηματισμό κυβέρνησης, αλλά απέτυχε να παραμείνει στην εξουσία. Μετά από ολόκληρους μήνες ατέρμονων συζητήσεων και αφού η χώρα έφθασε στα πρόθυρα του εμφύλιου, στις 29 Μαΐου 2017 ανακοινώθηκε η σύνθεση της νέας κυβέρνησης συνεργασίας της Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης (SDSM) και των αλβανικών DUI και «Συμμαχία για τους Αλβανούς», υπό τον σοσιαλδημοκράτη Ζόραν Ζάεφ. Στην νέα κυβέρνηση των Σκοπίων ένας εκ των τριών αντιπροέδρων είναι Αλβανός, (Μπουγιάρ Οσμάνι) και Υπουργός Εξωτερικών ο Νίκολα Ντιμιτρόφ, πρώην διπλωμάτης.

Τα 2 περίπου εκατομμύρια των κατοίκων της γειτονικής χώρας είναι κυρίως Σλάβοι, Αλβανοί, Ρομά και Σέρβοι. Στις μέρες μας, το δηλητήριο του εθνισμού που έσπειρε μέσα στη χώρα το VMRO, οι έντονες εθνοτικές διαφορές και οι συχνές, απροκάλυπτες επεμβάσεις των «μεγάλων δυνάμεων» έχουν δημιουργήσει μια έκρυθμη κατάσταση και χειροπιαστές προϋποθέσεις διαμελισμού της νεαρής χώρας.

Σ υ μ π έ ρ α σ μ α: Η πιο σώφρων, αναίμακτη και πολιτισμένη λύση για το γειτονικό κράτος και την νέα κυβέρνηση του, είναι χωρίς αμφιβολία η άμεση συνεννόηση με την Ελλάδα, σε μια κοινά αποδεκτή συμφωνία για νέα ονομασία, νέα σύμβολα και εξάλειψη των φαντασιώσεων της «εθνότητας» και της «γλώσσας» που επιχειρήθηκε να «επιβληθεί» με το ζόρι σε Σλάβους, Αλβανούς, Ρομά, Σέρβους κ.α.

Η Ελλάδα πάντα είχε απλωμένο και ανοικτό χέρι συνεννόησης και συνεργασίας, παρά τις συνεχείς προσβολές που έχει υποστεί από ύποπτους «εθνικιστές» που επιχείρησαν (και επιχειρούν) να βάλουν δυναμίτη στην ειρήνη της περιοχής, παρ΄ όλο που η χώρα μας αποτελεί τον μεγαλύτερο ξένο επενδυτή της γειτονικής χώρας!

Η άμεση αλλαγή του ονόματος που «οικειοποιείται» την γεωγραφική περιοχή ολόκληρης της Μακεδονίας, η συμφωνία στα υπόλοιπα θέματα των συμβόλων, της εθνότητας και της γλώσσας είναι βέβαιο πως θα οδηγήσει αμέσως το γειτονικό κράτος στην Ατλαντική συμμαχία εξασφαλίζοντας πλήρως την ασφάλεια του και θα δημιουργήσει τις απαραίτητες προϋποθέσεις για την μελλοντική ένταξή του στους κόλπους της Ε.Ε. με την αμέριστη υποστήριξη της Ελλάδος.

«ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΒΑΛΚΑΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ» είναι ένα πιθανό, νέο όνομα για τα Σκόπια το οποίο έχουν ήδη προτείνει, με ανοικτή παρέμβαση προς τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας και τους πολιτικούς αρχηγούς, οι Παμμακεδονικές Ενώσεις της Υφηλίου.

Η «Κεντρική Βαλκανική Δημοκρατία», η νέα πιθαν���� ονομασία των Σκοπίων φαίνεται πολύ εύστοχη. Εκφράζει αυθεντικά την σημερινή κατάσταση και την θέση του νέου κράτους στην ευρύτερη γεωγραφική περιοχή του Βαλκανικού χώρου. Τερματίζει μια διένεξη που δημιουργήθηκε από την υστεροβουλία κάποιων ηγετών του περασμένου αιώνα, βασισμένη σε ανύπαρκτα ιστορικά δεδομένα. Οδηγεί με ασφάλεια προς το μέλλον το γειτονικό κράτος χωρίς αιματοχυσία, πολεμικές περιπέτειες ή διαμελισμούς. Και φυσικά, χωρίς ανατολίτες «προστάτες» που υποθάλπουν συνεχώς αντιθέσεις και έριδες, χωρίς φυσικά να δίνουν δεκάρα τσακιστή για τα πραγματικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα τους.

Εμείς ευχόμαστε να πρυτανεύσει έστω και τώρα η κοινή λογική, μακριά από υπερβολές και υστερίες, για το καλό της ειρήνης και της ευημερίας των κατοίκων ολόκληρης της περιοχής η οποία –ούτως ή άλλως- βρίσκεται πολύ κοντά στην κινούμενη βάλτο της Μέσης Ανατολής και έχει ανάγκη από ειρηνική συνύπαρξη και ανάπτυξη – μεγαλύτερη από ποτέ…

____________________________________________________________________
* Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών (Center for Strategic and International Studies) με έδρα την Ουάσιγκτον, ΗΠΑ.

 

4 thoughts on “Σκόπια: Το ψέμα έχει κοντά ποδάρια

 1. “Αυτό-ονομάστηκε «Δημοκρατία της Μακεδονίας» κατέχοντας μόνο το 37% της ευρύτερης γεωγραφικής περιοχής της Μακεδονίας (Η Ελλάδα κατέχει το 51%, η Βουλγαρία το 11% και η Αλβανία το 1% περίπου). “Αρα μπορει η περιοχη των Σκοπιων να ονομαστει ΑΝΩ ηΒΟΡΕΙΟΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ και να ενσωματωθει στην Ελλαδα!
  Επισης απο το 1,8 εκ κατοικους > 800000 ομιλουν ελληνικα αρα ειναι ΕΛΛΗΝΕΣ και δικαιουνται ελληνικων διαβατηριων οπως οι αλβανοφωνοι εχουν αλβανικα και βουλγαροφωνοι βουλγαρικα.
  Η αρνηση προστασιας σε ελληνες απο Ελλαδα αποτελει ΠΡΟΔΟΣΙΑ!

 2. τα ποσοστά που αναφέρονται στο άρθρο για την υποτιθέμενη διαίρεση της Μακεδονίας, ακολουθώντας τα ποσοστά κάποιων πολιτικών κύκλων δεν είναι σωστά. Εκείνη την εποχή δηλαδή το 1913 όταν έλαβε χώρα η Συμφωνία του Βελιγραδίου δεν υπήρχε ο όρος Μακεδονία, αλλά υπήρχαν τα τρία Βιλαέτια: του Μοναστηρίου, της Θεσσαλονίκης και του Κοσόβου.

  Σας παρακαλώ διαβάστε το άρθρο του Μάρκου Τέμπλαρ για να διαπιστώσετε τα αληθή ποσοστά της περιοχής: http://www.macedonia.info/Public%20Thesis.pdf

  • Τα ποσοστά που αφορούν την ευρύτερη γεωγραφική περιοχή της Μακεδονίας τα οποία αναφέρονται στο άρθρο μου, ελήφθησαν από τις πληρωμένες, ολοσέλιδες καταχωρήσεις του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού στις μεγαλύτερες σε κυκλοφορία εφημερίδες της Αμερικής το έτος 2008. Η «προσέγγιση» αυτή στόχευε να γίνει κατανοητό το πρόβλημα του ονόματος σε εκατομμύρια αναγνωστών που δεν έχουν ούτε την γνώση, ούτε την παιδεία (ούτε και την διάθεση) να ασχοληθούν με το πρόβλημα.

   Η γεωγραφική κατανομή του 2013 (Συμφωνία του Βελιγραδίου), έχετε απόλυτα δίκαιο, πράγματι δεν αναφέρει τον όρο “Μακεδονία”. Ας συμφωνήσουμε πάντως ότι η ουσία του θέματος δεν είναι γεωγραφικό, αλλά εθνοτικό και ίσως πρέπει να εστιάσουμε μελλοντικά μόνο σε αυτό, αφού γεωγραφικά στην διάρκεια των αιώνων η μόνη σταθερή είναι η αρχαία Μακεδονία, δηλαδή η Ελλάδα. Ο Μακεδόνες κατοικούσαν στην Ελλάδα, μιλούσαν Ελληνικά, είχαν ελληνικά ονόματα και λάτρευαν του θεούς των Ελλήνων. Οι όψιμοι ψευτομακεδόνες δεν έχουν ούτε υποψία ενός ελάχιστου ίχνους των χαρακτηριστικών αυτών!

 3. “Τα 2 περίπου εκατομμύρια των κατοίκων της γειτονικής χώρας είναι κυρίως Σλάβοι, Αλβανοί, Ρομά και Σέρβοι.”
  Δεν αναφέρεται η ύπαρξη Ελλήνων.
  Αλλά στην απογραφή που έγινε στα (τελευταία) χρόνια του Γκληγκόροφ, ένα πολύ υψηλό ποσοστό, (αν δεν με απατά η μνήμη μου) 33% είχαν δηλώσει Έλληνες.
  Επίσης σε εκπομπή της ΕΡΤ (πριν αρκετά χρόνια) είχαν παρουσιαστεί ολόκληρα χωριά Ελληνικά που ευρίσκονται στην επικράτεια του κράτους των Σκοπίων, τα οποία είχαν εξαναγκασθεί σε εκπατρισμό και μετεγκατάσταση από την περιοχή της Θράκης κατά την Τουρκοκρατία. Συμφωνώ λοιπόν με τον “ΚΙΟΣ” για αναγνώριση προστασία, (ίσως και διαβατήρια) της Ελληνικής μειονότητας.

Leave a ReplyCancel reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.