Οι Βρετανοί Σχεδιαστές Παραμονής Τουρκικών Στρατευμάτων

 

20 ΙΟΥΛΙΟΥ 2017

της Φανούλας Αργυρού*

Μάθιου Κίντ 1983: Με θεραπεία του ψυχολογικού μας κτυπήματος του 1974 θα μπορούσαμε να δεχθούμε παραμονή τουρκικών στρατευμάτων!

Στην εβδομαδιαία έκδοσή της 20.7.2017 η ομογενειακή εφημερίδα ‘ Ελευθερία’ στο Λονδίνο δημοσίευσε το πιο κάτω άρθρο στην σελίδα 5 των κυρίων άρθρων της με την υπογραφή ΗΡΑ. http://www.eleftheria.co.uk

«O Sir Alan Duncan κι εμείς

Ο υπουργός Ευρώπης της Βρετανίας, Sir Alan Duncan, συμπεριφέρεται στο Κυπριακό ως… συνήγορος της Τουρκίας. Στο Κραν Μοντάνα, σε αντίθεση με τη θέση του Μπόρις Τζόνσον, αλλά και του Βρετανού εκπροσώπου στη διάσκεψη, Τζόναθαν Άλεν, ο Σερ Άλαν την κρίσιμη στιγμή τάχθηκε υπέρ κάποιας μορφής Εγγυήσεων της Τουρκίας και παραμονής τουρκικού στρατού στο νησί. Βεβαίως, του απάντησε ο Νίκος Κοτζιάς, σημασία όμως έχουν οι θέσεις που εξέφρασε.

Επιπλέον ο Σερ Άλαν συμπεριφέρεται και «εχθρικά» έναντι της παροικίας μας. Απ΄ότι γνωρίζω, αρνήθηκε επανειλημμένα να συναντήσει αντιπροσωπεία της οργανωμένης Ε/κ Ομογένειας με διάφορες προφάσεις.

Αποκορύφωμα της περιφρόνησής του αυτής είναι ότι στη συγκέντρωση σε αίθουσα της Βουλής των Κοινοτήτων, που οργάνωσε η Εθνική Κυπριακή Ομοσπονδίας στις 11 Ιουλίου, είχε απαντήσει ότι θα παρευρισκόταν, την τελευταία στιγμή το ακύρωσε, προφασιζόμενος άλλες… ασχολίες δήθεν στο εξωτερικό ενώ την ώρα της συγκέντρωσης εθεάθη στο κτίριο του Κοινοβουλίου να πίνει… ανέμελος το καφεδάκι του.

Είναι ο πρώτος υπουργός Ευρώπης από τη δεκαετία του 1980 που δείχνει τέτοια περιφρόνηση προς την Παροικία μας».

 

Ο Σερ Άλαν πλαισιωμένος από τον Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακκιντζί και τον Νορβηγό Έσπεν Μπάρθ Έιντε

Για την τόσο εμφανή περιφρόνηση της παροικίας εκ μέρους του Σερ Άλαν, ειδικά όταν το βράδυ εκείνο σε αίθουσα της Βουλής των Κοινοτήτων κύριος ομιλητής ήταν ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, είναι ευθύνη της ηγεσίας της Ομογένειας να ερευνήσει το θέμα, να προβεί σε διαμαρτυρία προς τον προϊστάμενο του, τον υπουργό Εξωτερικών και Κοινοπολιτείας Μπόρις Τζόνσον και να μην μείνει απαθής αποδέκτης τέτοιας συμπεριφοράς.

Για το ρόλο και θέσεις των Βρετανών στην Ελβετία προηγήθηκαν τα άρθρα του δημοσιογράφου κ. Κώστα Βενιζέλου αμφότερα ημερ. 16.7.2017 «Επιμένουν οι Βρετανοί: Ιδέες για Ασφάλεια και εκβιασμοί εναντίον Λευκωσίας και Αθήνας» http://www.onisilos.gr και «Βρετανικές ιδέες για μείωση στρατευμάτων και εγγυήσεις 15 χρόνων με την τελική απόφαση στον Γ.Γ. ΟΗΕ» http://www.onisilos.gr .

Σχέδιο Μάθιου Κίντ 1983 –

Η υποστήριξη που ο Σερ Άλαν πρόσφερε στην Τουρκία στην ‘κρίσιμη στιγμή’ στη διάσκεψη για το Κυπριακό στο Κραν Μοντάνα της Ελβετίας, όπως ορθά επισημαίνει η Έλευθερία΄, τασσόμενος υπέρ κάποιας μορφής Εγγυήσεων της Τουρκίας και παραμονής τουρκικού στρατού στο νησί, ήταν προμελετημένη. Ήταν βάση βρετανικών σχεδίων του Φόρειν ΄Οφις για μερική εσαεί παραμονή τουρκικού στρατού μετά τη ‘λύση’. Πιο συγκεκριμένα χρονολογούνται εκείνα τα σχέδια από το 1983 και αρχικός εισηγητής/σχεδιαστής τους ήταν ο σημερινός Βρετανός ΄Υπατος Αρμοστής της Βρετανίας στην Κυπριακή Δημοκρατία κ. Μάθιου Κίντ. Το πρόβλημα που αντιμετώπιζαν από τότε ήταν πώς να το έκαναν αποδεκτό από τους Ελληνοκύπριους. Δεν ήταν τυχαία η επιστροφή του στην Λευκωσία, για 3η φορά από το 1983… Προς τεκμηρίωση παραθέτω το άρθρο μου στην Σημερινή 7.12.2016.

*Φανούλα Αργυρού

Ερευνήτρια/δημοσιογράφος

Λονδίνο 20.7.2017

Leave a ReplyCancel reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.