Προδιαγεγραμμένο το Τέλος του Ερντογάν

«Το πραξικόπημα στην Τουρκία»
Του Δαμιανού Βασιλειάδη* IHA member
Κυριακή, 17 Ιουλίου 2016
”H κίνηση που έγινε ήταν μια προδοσία εναντίον του κράτους και θα πληρώσουν βαριά το τίμημα της προδοσίας τους”. Αυτά είπε στην ομιλία του σε κλειστό κύκλο οπαδών του στην Κωνσταντινούπολη, προχθές ο Ερντογάν. Και συνέχισε: ”Αυτή η κίνηση θα γίνει η αιτία να καθαρίσουμε τις ένοπλες δυνάμεις από αυτούς που είχαν σχέση με το παράλληλο κράτος…”.
Με τον τρόπο αυτό φαίνεται ότι θέλει να αξιοποιήσει την απόπειρα, όπως και να τα την χαρακτηρίσει κανείς, για να επιβάλει τον απόλυτο έλεγχο όχι μόνο στις ένοπλες δυνάμεις, που παίζουν καθοριστικό ρόλο, αλλά και σ’ ολόκληρο τον κρατικό μηχανισμό. Οι συλλήψεις και δικαστικών είναι ενδεικτικές του πράγματος.
Χαρακτηριστικός ήταν και ο τρόπος που απευθύνθηκε και στους Τούρκους φαντάρους, λέγοντας: «Είστε δικά μας παιδιά. Αυτή τη στιγμή, μην αντιστέκεστε εσείς απέναντι στον κόσμο. Αν κάνετε το αντίθετο, θα πληρώσετε και εσείς βαρύ τίμημα», και συνέχισε απειλητικά: «Συλλαμβάνονται πολλοί αυτή τη στιγμή. Δεν θα μείνουμε εδώ. Θα πάμε μέχρι ψηλά στην ιεραρχία μας. Οι ένοπλες δυνάμεις θα καθαρίσουν. Συνεχίζουμε.. Αυτή τη στιγμή υπάρχει κυβέρνηση και πρόεδρος εκλεγμένοι. Δεν θα επιτρέψουμε στους εισβολείς να υπάρχουν στη χώρα μας. Δεν θα αφήσω την Τουρκία βορά στους κατακτητές. Αυτή τη στιγμή διενεργείται στο στράτευμα ουσιαστική εκκαθάριση από τέτοια στοιχεία και επειδή ξέρουν τι τους περιμένει, έκαναν αυτό το βήμα μέσα στην απελπισία τους».
Μετά από δεκατρία χρόνια εξουσίας, η κυβέρνηση Ερντογάν έχει προωθήσει χιλιάδες δικούς της αξιωματικούς στο στράτευμα.
Βασικά θα πρέπει να πούμε ότι όλοι οι «περισπούδαστοι αναλυτές (διεθνολόγοι, δημοσιογράφοι κ.λπ), λίγο έως πολύ έπεσαν έξω στις διαγνώσεις τους, όπως δείχνουν οι τοποθετήσεις τους.
Δεν πειράζει λοιπόν αν προσθέσω κι εγώ την δική μου, την οποία καταθέτω κατωτέρω και ας είναι λάθος.
Πρώτα απ’ όλα, θα ξεκινήσω πάλι, όπως πάντα και όπως συνηθίζω, από κάποια κριτήρια που είναι απαραίτητα και που αφορούν στην περίπτωση αυτή πραξικοπήματα.
Το πρώτο που κάνουν οι πραξικοπηματίες είναι να συλλάβουν τους αντιπάλους και στην περίπτωσή της Τουρκίας, τουλάχιστον τον Ερντογάν.
Το δεύτερο που πρέπει να κάνουν, αν είναι σοβαροί πραξικοπηματίες και πράγματι πρόκειται για πραξικοπηματίες, είναι να απαγορεύσουν την λειτουργία οποιονδήποτε Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, ελέγχοντας οι ίδιοι την ροή της ενημέρωσης, που θέλουν.
Το τρίτο είναι η απαγόρευση συγκεντρώσεων. Αυτά είναι τα βασικά, τα οποία και δεν υπήρξαν στην προκείμενη περίπτωση, οπότε το γεγονός αυτό μας βάζει σε σκέψεις τουλάχιστον ότι εδώ κάτι δεν ταιριάζει στην λογική των πραγμάτων, δεν «κολλάει» όπως συνηθίζεται να λέγεται στην καθομιλουμένη.
Εξάλλου δεν είναι γνωστό παγκοσμίως ότι έχει γίνει πραξικόπημα σε ώρα που είναι ο κόσμος στους δρόμους και σε εγρήγορση.
Η άποψή μου για να μην ταλαιπωρώ με πολλές αναλύσεις είναι ότι μάλλον επρόκειτο για καλοστημένο σχέδιο του Ερντογάν να «ξεμπερδεύει» με κάθε αντίσταση στον κρατικό μηχανισμό (ένοπλες δυνάμεις και όχι μόνο), γιατί τέτοιες δυνάμεις ήταν υπαρκτές (βλ. Γκιουλέν και Κεμαλικούς κ.λπ), ώστε με τον τρόπο αυτόν τον οπερετικό βασικά, να γίνει απόλυτος κυρίαρχος στην Τουρκία. Σίγουρα είχε υπόψη του ότι τέτοιες δυνάμεις υπάρχουν στο παρασκήνιο.
Αυτό είναι το ένα. Το δεύτερο ως πρόβλεψη που διατυπώνω είναι ότι ο Ερντογάν, αν προσπαθήσει να κάνει τρία πράγματα, που για τις ΗΠΑ είναι απαγορευτικά, θα χάσει την εξουσία του κι ας φαίνεται παντοδύναμος κι ας φαίνεται μια τέτοια προοπτική αποκύημα επιστημονικής φαντασίας:
1. Να υπογράψει με τους Ρώσους τον αγωγό φυσικού αερίου, όπως διατυμπανίζεται από πλευράς Τουρκίας και Ρωσίας.
2. Να παραχωρήσει στρατιωτικές βάσεις στους Ρώσους (βλ. Ιντσιρλίκ κ.λπ), όπως πάλι λέγεται
3. Να προμηθευτεί ρωσικό στρατιωτικό υλικό και μάλιστα επικίνδυνο για το Ισραήλ.
Η Αμερική, όπως έδειξε και η σύνοδος του ΝΑΤΟ στην Βαρσοβία, ενδιαφέρεται, όπως έχω αναλύσει και τονίσει επανειλημμένα, να απομονώσει την Ρωσία με κάθε τρόπο και μέσο. Για την στρατηγική αυτή συσπειρώνει Ισραήλ, Τουρκία και Ελλάδα, εναντίον της Ρωσίας, άσχετα από αυτά που λέγονται για τον Έλληνα πρωθυπουργό, που αποτελούν προπαγάνδα για εσωτερική κατανάλωση. Όλοι οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ, μηδενός εξαιρουμένου, συσπειρώθηκαν με τις αποφάσεις των ΗΠΑ. Τα δήθεν ανοίγματα της Τουρκίας με την Ρωσία είναι μόνο τακτικής σημασίας.
Αν ο Ερντογάν με την αλαζονεία, που τον διακατέχει, που αποτελεί βασικά ύβριν η οποία θα επιφέρει την τιμωρία, αποφασίσει όλα αυτά, η τύχη του, κατά την δική μου εκτίμηση, που μπορεί και να είναι αυθαίρετη, αλλά την καταθέτω, είναι προδιαγεγραμμένη.
Οι Αμερικανοί, όπως αναλογικά δεν συγχώρησαν στον Κωνσταντίνο τον νεότερο, την προσέγγισή του προς την Ρωσία με τον αγωγό Νοβοροσίσκ- Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη και τα άλλα γνωστά, για να μην τα επαναλαμβάνω, δεν πρόκειται να ανεχτούν τέτοια ανοίγματα προς την Ρωσία από κανέναν και ας είναι αυτός που φαίνεται πώς είναι, δηλαδή πανίσχυρος. Τρόποι αποκαθήλωσής του υπάρχουν πάμπολλοι. Να είναι καλά η CIA και οι άλλες μυστικές υπηρεσίες των συμμάχων.

*Εκπαιδευτικού, συγγραφέα, μέλους του ΙΗΑ

Politico: «Αυτό μοιάζει περισσότερο με θέατρο του Ερντογάν, παρά με πραξικόπημα»

Μια άλλη άποψη την οποία υιοθετούν κάποιοι Τούρκοι παρουσιάζει ο δημοσιογράφος του Politico Ράιαν Χιθ
Ο Χιθ πόσταρε στο Twitter το μήνυμα που του έστειλε μια πηγή του, όπως ο ίδιος λέει, η οποία υποστηρίζει ότι η όλη κατάσταση μοιάζει «περισσότερο με θέατρο παρά με πραξικόπημα».
Το μήνυμα που έχει ποστάρει στο Twitter ο Χιθ, γράφει:
«Για όσους δεν είναι εξοικειωμένοι με την παράλογη πραγματικότητα της Τουρκίας, θα ήθελα να μοιραστώ μαζί τους την άποψή μου για όσα έγιναν χθες βράδυ: Δεν επρόκειτο για ένα πραγματικό στρατιωτικό πραξικόπημα! Στήθηκε από τον εκλεγμένο ισλαμιστή δικτάτορα και τις μυστικές υπηρεσίες σε συνεργασία. Ήταν μια μεγάλη παραγωγή αλλά και ένα φθηνό παιχνίδι, κανένας πολιτικός ή επίσημος δεν παραδόθηκε πουθενά! Δεν κόπηκε το Ιντερνετ, δεν απαγορεύτηκε το Facebook και το Τwitter (παρά το γεγονός ότι αυτά είναι ρουτίνα για τον Ερντογάν ακόμη και για το πιο λάιτ περιστατικό) μόνο μια φθηνή στρατιωτική επίδειξη, πιθανότατα κάποιων εξαπατημένων χαμηλόβαθμων αξιωματούχων οι οποίοι μάλλον θα θανατωθούν για ένα ψεύτικο πράγμα που εκείνοι πίστεψαν! Φτωχοί μου… Κάτι τέτοια τα συνηθίζει ο πρόεδρος για να κάνει τον εαυτό του να μοιάζει με “ήρωα και υπερασπιστή της δημοκρατίας”, ενώ στην πραγματικότητα είναι το αντίθετο. Όχι μόνο θα πάρει τις απαραίτητες ψήφους αλλά θα κάμψει και ψυχολογικά τους ψηφοφόρους, κάτι που δεν μπορούσε να κάνει με άλλο τρόπο, με σκοπό να γίνει ο “δικτάτορας” ενός ψευδούς προεδρικού συστήματος που προσπαθεί να επιβάλλει και να υποκινήσει ενάντια στην πλειοψηφία.
Καλεί τον κόσμο να βγει έξω, ανθρώπους που θέλει να τους κάνει να πιστέψουν ότι είναι ο μοναδικός άνδρας στην Τουρκία, η μόνη αρχή, ο νομοθέτης, ο δικαστής, ο προφήτης (δεν κοροϊδεύω)! Οι πολιτικοί ισλαμιστές που τον υποστηρίζουν είναι στους δρόμους ενάντια στο στρατιωτικό πραξικόπημα! Καλούν για προσευχή από τα τζαμιά, ενώ δεν είναι ώρα για προσευχή. Και αυτό το κάνει για να προκαλέσει τους ισλαμιστές υποστηρικτές να βγουν στους δρόμους! Ετσι, είναι πολύ πιθανό να δούμε μια περισσότερο απολυταρχική, ισλαμιστική Τουρκία και ένα διαιρεμένο έθνος! Και την Τουρκία στο χείλος του εμφυλίου πολέμου! Γράφω την άποψή μου για όσα έγιναν, για αυτό το ψεύτικο πραξικόπημα που στήθηκε γελοία για να χρησιμοποιηθεί ώστε να ακολουθήσει μια νέα απολυταρχική, αναμφισβήτητη εντολή στον Ταγίπ Ερντογάν.
Και ακόμη τώρα, μέσα από αυτό το ψεύτικο πραξικόπημα, εξορθολογίζει τις απαράδεκτες, μη δημοκρατικές ενέργειές του και τη στάση του ως ένας ψεύτης υπερασπιστής της δημοκρατίας».
Και η πηγή του Ράιαν Χιθ καταλήγει: “Πιθανότατα θα πάμε σε πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο (κάτι που πολλοί αναλυτές προέβλεπαν) που εγγυημένα θα του εξασφαλίσει την πλειοψηφία των ψήφων. Και αυτό πιθανότατα θα του εξασφαλίσει ακόμη 10 με 15 χρόνια νομιμοποιημένης, εκλεγμένης δικτατορίας. Είναι πιθανό να δούμε μια αλλαγή των θεσμών προς το χειρότερο, όπου θα κυριαρχεί ο λαϊκισμός και ο ισλαμισμός. Και μια περίοδος όπου οι ισλαμιστές και οι τζιχαντιστές θα επικρατήσουν. Αυτή, κατά την άποψή μου είναι η αλήθεια, η οποία δεν έχει ακόμη ξεδιπλωθεί. Αλλά πολλοί άνθρωποι είναι υποψιασμένοι. Το «θέατρο όχι πραξικόπημα» (#TheatreNotCoup!) γίνεται hashtag.
Και αυτός τώρα στέλνει sms σε όλους στην Τουρκία! Τι οργάνωση! Και εξακολουθεί να μιλά ακόμη στην τηλεόραση (πραξικόπημα;) για αυτό που συνέβη και αποτέλεσε μια ευκαιρία να καθαρίσει τον τουρκικό στρατό και να κάνει τα πράγματα καλύτερα! Η τουρκική δημοκρατία είναι ακόμη νεκρή κάτω από την εξουσία του. Οποιεσδήποτε και αν είναι οι συνέπειες, σήμε����α άρχισε η κηδεία!”.

[Πηγή: Analysts for Change, 16/07/2016]
Αναρτήθηκε από Pyli TonFilon στις 3:37 μ.μ. Αποστολή με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου BlogThis!
Ο Ερντογάν ενορχήστρωσε το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016 αποκαλύπτει νέα μελέτη TOPICS:ΓκιουλένΕρντογάνπραξικόπημαΤουρκία FILE PHOTO. Turkish President Recep Tayyip Erdogan. EPA, TURKISH PRESIDENTAL PRESS OFFICEFILE PHOTO. Turkish President Recep Tayyip Erdogan. EPA, TURKISH PRESIDENTAL PRESS OFFICE July 5, 2017.
Το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία το 2016 δεν είναι τίποτα περισσότερο από μια ενορχηστρωμένη κίνηση του αυταρχικού Τούρκου προέδρου Ερντογάν ώστε να δημιουργήσει την αναγκαία πρόφαση για μαζικές διώξεις κατά κάθε αντιπάλου του και διατήρηση, για πάντα, της κατάστασης έκτακτης ανάγκης στη χώρα. Αυτό αναφέρει εμβριθής μελέτη του Stockholm Center for Freedom (SCF). Βασισμένη σε προσβάσιμα σε όλους δεδομένα το SCF αναφέρει πως το «πραξικόπημα» δεν θα πρέπει καν να καλείται έτσι καθώς η κινητοποίηση των «πραξικοπηματιών» ήταν περιορισμένη, η διαχείριση της όλης απόπειρας ήταν προβληματική και παραβίαζε τους κοινούς κανόνες εμπλοκής. «Υπάρχει μια σειρά προβληματικών καταστάσεων στο περυσινό πραξικόπημα. Ο Ερντογάν φαίνεται πως χρησιμοποίησε τις φήμες που κυκλοφορούσαν για να εξουδετερώσει την αντιπολίτευση», αναφέρει ο πρόεδρος της SCF. Κρίνοντας εκ του αποτελέσματος ο Ερντογάν κέρδισε με το πραξικόπημα τον «θρόνο» του, εξασφάλισε τα κέρδη του, εξουδετέρωσε την αντιπολίτευση και ακόμα-ακόμα προετοιμάζει εισβολή στην Συρία, την οποία διακαώς επιθυμούσε. Για αυτό άλλωστε χαρακτήρισε το πραξικόπημα «δώρο θεού». Στα βασικά σημεία της η έκθεση για το τι συνέβη πραγματικά στις 15 Ιουλίου 2016 αναφέρει: Υπάρχει τεράστια απόσταση μεταξύ των πραγματικών γεγονότων και των σεναρίων που διέσπειρε το καθεστώς Ερντογάν, μέσω προπαγάνδας, πιέσεων, απειλών, ακόμα και βασανιστηρίων. Οι μαρτυρίες από κατηγορούμενους και τα στοιχεία που αποκαλύφθηκαν μέχρι τώρα ενισχύουν την άποψη πως το πραξικόπημα ήταν σκηνοθετημένο. – Οι αντικρουόμενες δηλώσεις του Ερντογάν σχετικά με την σειρά των γεγονότων εκείνο το βράδυ, οι χιλιάδες συλλήψεις και οι διώξεις. – Το γεγονός ότι ο επικεφαλής της ΜΙΤ Χακάν Φιντάν δήλωσε ότι γνώριζε για το πραξικόπημα, αλλά δεν ειδοποίησε ούτε τον πρωθυπουργό, ούτε τον πρόεδρο αλλά παραμένει ακόμα στη θέση του. – Το γεγονός ότι ο Φιντάν δεν έχει κληθεί ούτε ως κατηγορούμενος, ούτε καν σαν μάρτυρας στις δίκες για το πραξικόπημα, η μη παρουσία του στο κοινοβούλιο κατά την σχετική έρευνα και συζήτηση. – Το γεγονός ότι ο Φιντάν είχε επαφές με την στρατιωτική ηγεσία επί μέρες πριν το πραξικόπημα, ακόμα και την ημέρα εκδήλωσής του, η επίσκεψή του στο γενικό επιτελείο αν και υπήρχαν φήμες ότι θα συλλαμβάνονταν και η εκδήλωση του πραξικοπήματος αμέσως μετά την αποχώρησή του από εκεί δεν έχει εξηγηθεί ούτε δικαιολογηθεί ακόμα. – Είναι επίσης σημαντικό να σημειωθεί ότι ο αρχηγός του γενικού επιτελείου Χουκλουσί Ακάρ επίσης προέβη σε αντικρουόμενες δηλώσεις. Οι καταθέσεις και οι μαρτυρίες δε δεν δικαιολογούν τις δηλώσεις του. Αναλυτές αναφέρουν ότι το πραξικόπημα θα μπορούσε να καταπνιγεί πριν καν εκδηλωθεί. Ο Ακάρ όμως δεν έλαβε κανένα μέτρο. – Είναι πολύ ασυνήθιστο το γεγονός ότι η ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων μετείχε ακόμα και σε γαμήλιες τελετές την ώρα που υπήρχαν πληροφορίες για επικείμενο πραξικόπημα. – Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία στο πραξικόπημα συμμετείχαν 8.651 στρατιωτικοί, δηλαδή ποσοστό 1,5% των τουρκικών δυνάμεων. Από αυτούς δε οι 1.761 ήταν κληρωτοί στρατιώτες, οι 1.214 ήταν μαθητές στρατιωτικών σχολών και οι 5.761 ήταν αξιωματικοί και υπαξιωματικοί. Παρόλα αυτά διώχθηκαν 168 ανώτατοι αξιωματικοί που όλοι μαζί είχαν υπό τον έλεγχό τους 200.000 άνδρες. – Το γεγονός ότι η γέφυρα του Βοσπόρου έκλεισε μόνο από το ένα ρεύμα, ότι επλήγησαν στόχοι άσχετοι με τους στόχους των πραξικοπηματιών, ότι δεν ενοχλήθηκαν οι πολιτικοί, ότι σκοτώθηκαν πολίτες, ότι επιχειρήθηκε κατάληψη στρατηγικών σημείων με μια χούφτα μόνο στρατιωτών δεν μπορούν να εξηγηθούν. Οι δε ομάδες που υποτίθεται καταδίωκαν τον Ερντογάν πήγαν στο ξενοδοχείο όπου διέμενε πολλές ώρες μετά τη διαφυγή του από εκεί. Όλα αυτά δεν βγάζουν νόημα. – Ακόμα και μετά από έναν χρόνο από το πραξικόπημα η τουρκική κυβέρνηση δεν έχει παρουσιάσει ούτε ένα αξιόπιστο στοιχείο εμπλοκής του κινήματος Γκιουλέν στο πραξικόπημα. Κατασκευασμένα μόνο στοιχεία και μαρτυρίες που ελήφθησαν μετά από βασανιστήρια παρουσιάστηκαν. – Τα στρατεύματα που κινητοποιήθηκαν για το πραξικόπημα κινητοποιήθηκαν με άλλες δικαιολογίες ενώ οι μετέχοντες αξιωματικοί προέρχονται από διάφορους πολιτικούς χώρους και ιδεολογίες. – Ο Γκιουλέν έχει δηλώσει πως το πραξικόπημα ήταν σκηνοθετημένο από τον Ερντογάν. – Ακόμα οι βαλλιστικές έρευνες των όπλων με τα οποία σκοτώθηκαν πολίτες παραμένουν σκοτεινές. Είναι γνωστό ότι στις συγκρούσεις μετείχαν παραστρατιωτικές ομάδες, ενώ υπάρχουν πληροφορίες πως η αστυνομία μοίρασε όπλα σε πολίτες. – Στην Τουρκία πλέον δεν υπάρχει Κράτος Δικαίου. Είναι μια χώρα που κυβερνάται με διατάγματα σε καθεστώς έκτακτης ανάγκης. Η δικαστική εξουσία ελέγχεται απόλυτα από την κυβέρνηση, δεν υπάρχει ελευθερία του Τύπου ή της έκφραση, μέλη της αντιπολίτευσης βρίσκονται στη φυλακή και το κοινοβούλιο δεν λειτουργεί κανονικά. – Πάνω από 150.000 δημόσιοι λειτουργοί έχουν χάσει τη δουλειά τους χωρίς ουσιαστικό έλεγχο. Οι διώξεις στις ένοπλες δυνάμεις, τη δικαιοσύνη, το διπλωματικό σώμα, τη διοίκηση και στους μηχανισμούς ασφαλείας φτάνει σε ανησυχητικά υψηλό επίπεδο και 51.889 άτομα βρίσκονται στις φυλακές χωρίς αποδείξεις, χωρίς δίκη και καταδίκη που θωρούνται οπαδοί του Γκιουλέν. ΕΔΩ Η ΠΗΓΗ Share this:

Πηγή: Ο Ερντογάν ενορχήστρωσε το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016 αποκαλύπτει νέα μελέτη http://mignatiou.com/2017/07/nea-meleti-apokalipti-o-erntogan-enorchistrose-to-praxikomata-tis-15is-iouliou-2016ated-july-15-coup-in-turkey/

Leave a ReplyCancel reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.