To praxikopima stin Tourkia

«Το πραξικόπημα στην Τουρκία»
Του Δαμιανού Βασιλειάδη, δημοδιδασκάλου, συγγραφέα
Αθήνα, 17 Ιουλίου 2016
”H κίνηση που έγινε ήταν μια προδοσία εναντίον του κράτους και θα πληρώσουν βαριά το τίμημα της προδοσίας τους”. Αυτά είπε στην ομιλία του σε κλειστό κύκλο οπαδών του στην Κωνσταντινούπολη, προχθές ο Ερντογάν. Και συνέχισε: ”Αυτή η κίνηση θα γίνει η αιτία να καθαρίσουμε τις ένοπλες δυνάμεις από αυτούς που είχαν σχέση με το παράλληλο κράτος…”.
Με τον τρόπο αυτό φαίνεται ότι θέλει να αξιοποιήσει την απόπειρα, όπως και να τα την χαρακτηρίσει κανείς, για να επιβάλει τον απόλυτο έλεγχο όχι μόνο στις ένοπλες δυνάμεις, που παίζουν καθοριστικό ρόλο, αλλά και σ’ ολόκληρο τον κρατικό μηχανισμό. Οι συλλήψεις και δικαστικών είναι ενδεικτικές του πράγματος.
Χαρακτηριστικός ήταν και ο τρόπος που απευθύνθηκε και στους Τούρκους φαντάρους, λέγοντας: «Είστε δικά μας παιδιά. Αυτή τη στιγμή, μην αντιστέκεστε εσείς απέναντι στον κόσμο. Αν κάνετε το αντίθετο, θα πληρώσετε και εσείς βαρύ τίμημα», και συνέχισε απειλητικά: «Συλλαμβάνονται πολλοί αυτή τη στιγμή. Δεν θα μείνουμε εδώ. Θα πάμε μέχρι ψηλά στην ιεραρχία μας. Οι ένοπλες δυνάμεις θα καθαρίσουν. Συνεχίζουμε.. Αυτή τη στιγμή υπάρχει κυβέρνηση και πρόεδρος εκλεγμένοι. Δεν θα επιτρέψουμε στους εισβολείς να υπάρχουν στη χώρα μας. Δεν θα αφήσω την Τουρκία βορά στους κατακτητές. Αυτή τη στιγμή διενεργείται στο στράτευμα ουσιαστική εκκαθάριση από τέτοια στοιχεία και επειδή ξέρουν τι τους περιμένει, έκαναν αυτό το βήμα μέσα στην απελπισία τους».
Μετά από δεκατρία χρόνια εξουσίας, η κυβέρνηση Ερντογάν έχει προωθήσει χιλιάδες δικούς της αξιωματικούς στο στράτευμα.
Βασικά θα πρέπει να πούμε ότι όλοι οι «περισπούδαστοι αναλυτές (διεθνολόγοι, δημοσιογράφοι κ.λπ), λίγο έως πολύ έπεσαν έξω στις διαγνώσεις τους, όπως δείχνουν οι τοποθετήσεις τους.
Δεν πειράζει λοιπόν αν προσθέσω κι εγώ την δική μου, την οποία καταθέτω κατωτέρω και ας είναι λάθος.
Πρώτα απ’ όλα, θα ξεκινήσω πάλι, όπως πάντα και όπως συνηθίζω, από κάποια κριτήρια που είναι απαραίτητα και που αφορούν στην περίπτωση αυτή πραξικοπήματα.
Το πρώτο που κάνουν οι πραξικοπηματίες είναι να συλλάβουν τους αντιπάλους και στην περίπτωσή της Τουρκίας, τουλάχιστον τον Ερντογάν.
Το δεύτερο που πρέπει να κάνουν, αν είναι σοβαροί πραξικοπηματίες και πράγματι πρόκειται για πραξικοποιματίες, είναι να απαγορεύσουν την λειτουργία οποιονδήποτε Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, ελέγχοντας οι ίδιοι την ροή της ενημέρωσης, που θέλουν. Το τρίτο είναι η απαγόρευση συγκεντρώσεων. Αυτά είναι τα βασικά, τα οποία και δεν υπήρξαν στην προκείμενη περίπτωση, οπότε το γεγονός αυτό μας βάζει σε σκέψεις τουλάχιστον ότι εδώ κάτι δεν ταιριάζει στην λογική των πραγμάτων, δεν «κολλάει» όπως συνηθίζεται να λέγεται στην καθομιλουμένη.
Η άποψή μου για να μην ταλαιπωρώ με πολλές αναλύσεις είναι ότι μάλλον επρόκειτο για καλοστημένο σχέδιο του Ερντογάν να «ξεμπερδεύει» με κάθε αντίσταση στον κρατικό μηχανισμό (ένοπλες δυνάμεις και όχι μόνο), γιατί τέτοιες δυνάμεις ήταν υπαρκτές (βλ. Γκιουλέν και Κεμαλικούς κ.λπ), ώστε με τον τρόπο αυτόν τον οπερετικό βασικά, να γίνει απόλυτος κυρίαρχος στην Τουρκία. Σίγουρα είχε υπόψη του ότι τέτοιες δυνάμεις υπάρχουν στο παρασκήνιο.
Αυτό είναι το ένα. Το δεύτερο ως πρόβλεψη που διατυπώνω είναι ότι ο Ερντογάν, αν προσπαθήσει να κάνει τρία πράγματα, που για τις ΗΠΑ είναι απαγορευτικά, θα χάσει την εξουσία του κι ας φαίνεται παντοδύναμος κι ας φαίνεται μια τέτοια προοπτική αποκύημα επιστημονικής φαντασίας:
1. Να υπογράψει με τους Ρώσους τον αγωγό φυσικού αερίου, όπως διατυμπανίζεται από πλευράς Τουρκίας και Ρωσίας.
2. Να παραχωρήσει στρατιωτικές βάσεις στους Ρώσους (βλ. Ιντσιρλίκ κ.λπ), όπως πάλι λέγεται
3. Να προμηθευτεί ρωσικό στρατιωτικό υλικό.
Η Αμερική, όπως έδειξε και η σύνοδος του ΝΑΤΟ στην Βαρσοβία, ενδιαφέρεται όπως έχω αναλύσει και τονίσει επανειλημμένα, να απομονώσει την Ρωσία με κάθε τρόπο και μέσο. Για την στρατηγική αυτή συσπειρώνει Ισραήλ, Τουρκία και Ελλάδα, εναντίον της Ρωσίας, άσχετα από αυτά που λέγονται για τον Έλληνα πρωθυπουργό, που αποτελούν προπαγάνδα για εσωτερική κατανάλωση. Όλοι οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ μηδενός εξαιρουμένου συσπειρώθηκαν με τις αποφάσεις των ΗΠΑ.
Αν ο Ερντογάν με την αλαζονεία, που τον διακατέχει, που αποτελεί βασικά ύβριν η οποία θα επιφέρει την τιμωρία, αποφασίσει όλα αυτά, η τύχη του, κατά την δική μου εκτίμηση, που μπορεί και να είναι αυθαίρετη, αλλά την καταθέτω, είναι προδιαγεγραμμένη.
Οι Αμερικανοί, όπως αναλογικά δεν συγχώρησαν στον Κωνσταντίνο τον νεότερο, την προσέγγισή του προς την Ρωσία με τον αγωγό Νοβοροσίσκ- Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη και τα άλλα γνωστά, για να μην τα επαναλαμβάνω, δεν πρόκειται να ανεχτούν τέτοια ανοίγματα προς την Ρωσία από κανέναν και ας είναι αυτός που φαίνεται πώς είναι, δηλαδή πανίσχυρος. Τρόποι αποκαθήλωσής του υπάρχουν πάμπολλοι. Να είναι καλά η CIA και οι άλλες μυστικές υπηρεσίες των συμμάχων.

1xik

One thought on “To praxikopima stin Tourkia

Leave a ReplyCancel reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.