Αντιναύαρχος ΠΝ (εα) Ηρακλής Καλογεράκης

Βιογραφικό

Email: heraklisk@gmail.com

Τηλέφωνο: 22970 54380 & 6973803603 

Ο Ηρακλής Καλογεράκης γεννήθηκε στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης. 

Τα παιδικά του χρόνια τα πέρασε στη Κρήτη και τα εφηβικά στη Καλλιθέα. Αποφοίτησε από Ευαγγελική Σχολή Νέας Σμύρνης και μετά φοίτησε στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων. 

Το 1972 ορκίστηκε Σημαιοφόρος και υπηρέτησε το Πολεμικό Ναυτικό επί 37 χρόνια. 

Μετεκπαιδεύτηκε στις Η.Π.Α στον Ανθυποβρυχιακό πόλεμο και υπήρξε για τρία χρόνια Σύμβουλος Ναυτικών Επιχειρήσεων και Υπεύθυνος προγραμματισμού του Κέντρου Yυποθαλάσσιων Ερευνών του ΝΑΤΟ (SACLANTCENT), στην Ιταλία. Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο πανεπιστήμιο ABERDEEN σε θέματα Crisis Management and Conflict Resolution. 

Διετέλεσε κυβερνήτης σε 3 πολεμικά πλοία, στη Ναρκοθέτιδα ΑΜΒΡΑΚΙΑ, στο Αρματαγωγό ΛΕΣΒΟΣ και στο Αντιτορπιλικό ΤΟΜΠΑΖΗΣ. 

Υπηρέτησε ως τμηματάρχης Επιχειρήσεων του Αρχηγείου Στόλου, τμηματάρχης Ασκήσεων ΝΑΤΟ στο ΓΕΕΘΑ και Διευθυντής των Ναυτικών Επιχειρήσεων στο Ανώτατο Στρατηγείο Συμμαχικών Δυνάμεων Ευρώπης (SHAPE). Επίσης, διετέλεσε διευθυντής της Διεύθυνσης Επιχειρησιακής Υποστήριξης του ΓΕΕΘΑ και ήταν επί 3τία ο Εθνικός Αντιπρόσωπος της χώρας μας, στις επιτροπές Σχεδίασης Ασκήσεων, Θαλάσσιων Μεταφορών και Επιχειρησιακής Υποστήριξης  στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ.

Το 2002, τοποθετήθηκε Διευθυντής Επιχειρήσεων στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας για την προετοιμασία και την εκτέλεση των Ολυμπιακών αγώνων. Κατά την θητεία του εκεί, αναθεώρησε το Σχέδιο Αντιμετώπισης καταστροφών ΞΕΝΟΚΡΑΤΗΣ και συνέταξε τα Εθνικά Σχέδια Αντιμετώπισης Φυσικών και Τεχνολογικών καταστροφών. 

Μετά την αποστρατεία του διετέλεσε επί τριετία σύμβουλος του δημάρχου Βάρης -Βάρκιζας και ασχολήθηκε με την αναδιοργάνωση του δήμου και την οργάνωση της Πολιτικής Προστασίας. 

Είναι παντρεμένος με την συγγραφέα Γεωργία Σταυριανέα και έχει δύο κόρες. 

Ασχολείται με την ιστορική έρευνα. Κατά καιρούς ορθογραφεί στο SL Press, στο περιοδικό Στρατιωτική Ιστορία, σε ημερήσιο τύπο και σε ηλεκτρονικές εφημερίδες.