Καθ. Θωμάς Γερασιμίδης βιογραφικό

Σύντομο Βιογραφικό

Ο Καθηγητής Θωμάς Γερασιμίδης γεννήθηκε στην Έδεσσα το 1945. Σπούδασε στην Ιατρική Σχολή του ΑΠΘ. Ειδικεύθηκε στην χειρουργική στην Δυτ.Γερμανία για 5 χρόνια. Αναγορεύθηκε διδάκτορας στην  Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Χαιδελβέργης το 1978. Μετά την επιστροφή του στην Ελλάδα διορίσθηκε στην νεοσύστατη Β΄ Χειρουργική Προπαιδευτική Πανεπιστημιακή Κλινική, όπου ανήλθε όλες τις πανεπιστημιακές βαθμίδες. Εφήρμοσε νέες τεχνικές στην γενική χειρουργική και υπήρξε ο πρώτος που τοποθέτησε καρδιακό βηματοδότη στην Θεσσαλονίκη. Σε συνεργασία με ενδοκρινολόγους πραγματοποίησε για πρώτη φορά στην Ελλάδα την βιοψία του θυρεοειδούς με λεπτή βελόνη ( Fine Needle Aspiration FNA) , μέθοδος που καθιερώθηκε στην συνέχεια πανελλαδικά.  

Το 2001 εκλέγεται διευθυντής της Ε΄ Χειρουργικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο από όπου αφυπηρέτησε το 2012. Εξειδικεύθηκε με πολλές μετεκπαιδεύσεις στο εξωτερικό στην αγγειοχειρουργική, (ειδικότητα που απέκτησε από τους πρώτους όταν αυτή αναγνωρίσθηκε στην Ελλάδα το 1990) και δημιούργησε πρωτοποριακές τεχνικές στην ενδοαυλική χειρουργική για την αντιμετώπιση των ανευρυσμάτων, των στενώσεων των καρωτίδων, του διαβητικού ποδιού και των αρτηριών γενικότερα. Οι μαθητές του στην γενική χειρουργική και στην αγγειοχειρουργική διαπρέπουν ως γενικοί χειρουργοί ή ως  αγγειοχειρουργοί καθώς και στο Πανεπιστήμιο και συνεχίζουν το έργο του. Για το επιστημονικό και το κοινωνικό του έργο τιμήθηκε με πολλές διακρίσεις μεταξύ των οποίων και από την UNESCO και την Κοσμητεία της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΑΠΘ. 

Έχει ασχοληθεί με τον εθελοντισμό, τις νέες τεχνολογίες αλλά και τις αιτίες του θανάτου του Μεγάλου Αλεξάνδρου θέματα για τα οποία έχει κάνει πολλές διαλέξεις. Έχει οργανώσει Ιατροκοινωνική ομάδα στα πλαίσια της Πανελλήνιας Ένωσης Καππαδοκικών Σωματείων και επισκέφθηκαν περισσότερα από 75 χωριά σε όλη την Ελλάδα εξετάζοντας ασθενείς τα τελευταία 11 χρόνια 

Υπήρξε Πρόεδρος πολλών επιστημονικών Εταιρειών μεταξύ των οποίων και της Ιατρικής Εταιρείας Θεσσαλονίκης τις διετίες 2006-2007 και 2008 -2010 της οποίας τώρα είναι Επίτιμος Πρόεδρος. Είναι Ιδρυτικό μέλος πολλών επιστημονικών εταιρειών μεταξύ των οποίων και της Διαβητολογικής Εταιρείας Βορείου Ελλάδος. Διοργάνωσε ως Πρόεδρος πολλά συνέδρια με θέματα Χειρουργικής ,Αγγειοχειρουργικής, Χειρουργικών λοιμώξεων κ.α. Υπήρξε επιβλέπων ή μέλος συμβουλευτικής επιτροπής σε περισσότερες από 70 διδακτορικές διατριβές . Έχει συγγράψει περισσότερες από 400 επιστημονικές εργασίες που δημοσιεύθηκαν σε Ελληνικά και ξένα περιοδικά και ανακοινώθηκαν σε συνέδρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Η τελευταία του συγγραφική δουλειά είναι η έκδοση βιβλίου το 2022 με τίτλο «Τα Νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης Παρελθόν, Παρόν και Μέλλον» 400 σελίδων που δίδεται από τον Ιατρικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης σε όλα τα μέλη του δωρεάν.