ΣΟΝΙΑ ΕΥΘΥΜΙΑΔΟΥ-ΠΑΠΑΣΤΑΥΡΟΥ

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ


Η δασκάλα Σόνια Ευθυμιάδου-Παπασταύρου γεννήθηκε το 1961 στη Μελβούρνη Αυστραλίας, μετά τα 7 της χρόνια έζησε στη Φλώρινα, τόπο καταγωγής των γονιών της, ζει όμως από το 1981 στο Μαυροχώρι Καστοριάς, στο δημοτικό σχολείο του οποίου δίδαξε ως τον Ιούνιο του 2020, οπότε και συνταξιοδοτήθηκε. 

Έχει συγγράψει και εκδώσει ως τώρα 5 βιβλία («Με τη σάκα τους φορτωμένη αλήθειες», «Μάνες από φλόγα», «Ο λαός της περιοχής Καστοριάς στον Μακεδονικό Αγώνα», «Αθέατες πλευρές του Μακεδονικού Αγώνα», «Της Πατρίδας») κι έχει επιμεληθεί τα 4 βιβλία και το cd με τα παραδοσιακά κάλαντα Μαυροχωρίου Καστοριάς που εξέδωσε το σχολείο της.

Από το 1990 αρθρογραφεί στον τοπικό τύπο, συνεργαζόμενη σταθερά για πολλά χρόνια με την καστοριανή εφημερίδα ΟΔΟΣ, για θέματα ιστορικά, κοινωνικά, παιδαγωγικά κλπ. Είναι μέλος της Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς και του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, από τον οποίο τιμήθηκε το 2015 με το πανελλήνιο βραβείο για τον Έλληνα Δάσκαλο. Συνταξιούχος πια, ως μέλος του Δ.Σ. του δραστήριου Συλλόγου “Φίλοι Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα Ν. Καστοριάς”, είναι υπεύθυνη των εκπαιδευτικών δράσεων του Μουσείου, στον χώρο του οποίου τα σχολεία του νομού συμμετέχουν σε εκπαιδευτικά προγράμματα με ιστορικό περιεχόμενο. Ο φετινός Οκτώβριος έχει αφιερωθεί από το Μουσείο μας στον κορυφαίο γηγενή Μακεδονομάχο μας καπετάν Κώττα.