ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΛΟΥ ΜΠΙΝΙΑΡΗΣ
Ο Στέφανος Μπινιάρης γεννήθηκε στη Σαλαμίνα το 1938.
Σπούδασε στο Πολυτεχνείο του Άαχεν της Δυτικής Γερμανίας με υποτροφία του Γερμανικού Κράτους (Deutscher Akademischer Austauschdienst, δηλαδή DAAD) λόγω ιδιαιτέρων επιδόσεων και έχει πάρει τα ακόλουθα διπλώματα:• Του Μηχανολόγου-Μηχανικού.• Του Οικονομολόγου-Μηχανικού.• Του Διδάκτορα Μηχανολόγου-Μηχανικού.
Κατά τη διάρκεια των σπουδών του στο Πολυτεχνείο του Άαχεν διετέλεσε Βοηθός Καθηγητού στην Έδρα των Μαθηματικών και Επιμελητής στην Έδρα των Στροβιλομηχανών.
Η Διδακτορική του Διατριβή βαθμολογήθηκε με «Άριστα» και αναγνωρίσθηκε παγκοσμίως ως η «Μέθοδος Μπινιάρη», που επέτρεψε για πρώτη φορά τον υπολογισμό της τρισδιάστατης ροής μέσα και στα πτερύγια Στροβιλομηχανών.
Του απενεμήθησαν:• Η τιμητική Borchers-Πλακέτα του Πολυτεχνείου του Άαχεν για τη Διδακτορική του Διατριβή.• Το τιμητικό Μετάλλιο της «Επιτροπής για την Προστασία της Ατμόσφαιρας» του «Συνδέσμου Γερμανών Μηχανικών» (VDI) επειδή «…συνέβαλε καθοριστικά στην προστασία του Περιβάλλοντος…» όπως αναφέρεται στην αιτιολογία. Για μεγάλο χρονικό διάστημα ήταν ο μόνος μεταξύ των Ειδικών που έχουν αυστηρά επιλεγεί ως μέλη της «Επιτροπής για την Προστασία της Ατμόσφαιρας», στον οποίο απενεμήθη η υψηλή αυτή Διάκριση. • Η τιμητική Διάκριση του «Τεχνικού Συνδέσμου των Εταιρειών Μεγάλων Εργοστασίων Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας» (VGB), δηλαδή ενός διεθνούς Συνδέσμου μέλος του οποίου είναι και η Ελληνική ΔΕΗ.
Μόνο σε διεθνές επίπεδο έχει δημοσιεύσει και παρουσιάσει περίπου 50 πρωτοποριακές μελέτες για το Περιβάλλον, ενώ οι διαλέξεις του σε όλα τα επίπεδα ανέρχονται σε περισσότερες εκατοντάδες.
Ήταν ενεργό μέλος όλων των μεγάλων Ενεργειακών Οργανισμών της Γερμανίας (VDI, VGB, VDEW). Έτσι ήταν μέλος σε 23 Ειδικές Επιτροπές στον τομέα των Στροβιλομηχανών και της προστασίας του Περιβάλλοντος 6 από τις οποίες διηύθυνε ο ίδιος. Ιδιαίτερα επελέγη επί σειρά ετών μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Τομέα 2 «Μετεωρολογία και Περιβάλλον» της «Επιτροπής για την Προστασία της Ατμόσφαιρας» του «Συλλόγου Γερμανών Μηχανικών» (VDI).
Κατά τη διάρκεια της θητείας του στην Ελλάδα δίδαξε στη «Σχολή Μηχανικών Αεροπορίας» (Σ.Μ.Α.) τα μαθήματα «Αεροδυναμική» και «Υπολογισμός και Κατασκευή Κινητήρα Αεροσκάφους».
Στη Γερμανία δίδαξε σε Πανεπιστημιακό επίπεδο «Προστασία του Περιβάλλοντος και Περιβαλλοντικό Δίκαιο».
Εκτός της μακροχρόνιας απασχόλησης του στο Πολυτεχνείο του Άαχεν εργάστηκε στις Γερμανικές εταιρείες:• Kraftwerk Union ως υπεύθυνος για το θάλαμο καύσης και την πειραματική εξέταση των πρωτοτύπων Αεριοστροβιλομηχανών και • RWE Energie AG ως Umweltschutzbeauftragter των εργοστασίων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, δηλαδή υπεύθυνος της εταιρίας για την προστασία του Περιβάλλοντος αλλά και εντεταλμένος από τη Γερμανική Κυβέρνηση έχοντας την ευθύνη έναντι αυτής να ελέγχει, αν τηρούνται από την εταιρεία όλες οι ισχύουσες νομοθεσίες σχετικά με την προστασία του Περιβάλλοντος.
Μετά τη συνταξιοδότησή του δραστηριοποιείται εκτός της Γερμανίας (όπου δημοσιεύει Άρθρα για το Περιβάλλον) και στην Ελλάδα. Έτσι ειδικά για την Ελλάδα:• Έγραψε δύο Βιβλία στα Ελληνικά (με συνολικά 621 σελίδες) για τη ρύπανση και την προστασία του Περιβάλλοντος. Το 2ο Βιβλίο με 431 σελίδες, το οποίο έγραψε με τη βοήθεια και του Γιου του ΜίνουΜπινιάρη, ο οποίος έχει 2 Διπλώματα Βιοτεχνολόγου (Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων) και Φαρμακοποιού (Πανεπιστήμιο Βερολίνου), επελέγη στα πλαίσια του Προγράμματος «Εύδοξος», δηλαδή να διδάσκεται στα Ανώτατα Ιδρύματα.• Ολοκλήρωσε τρεις ενότητες από περίπου 50 ημίωρες ραδιοφωνικές Εκπομπές η καθεμία (δηλαδή σύνολο περίπου 150 ημίωρων Ραδιοφωνικών Εκπομπών) από τον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Εκκλησίας της Ελλάδος με θέμα: «Το Περιβάλλον. Ρύπανση και Προστασία». Έκανε μία σειρά Εκπομπών από τον κρατικό Ραδιοφωνικό Σταθμό ΕΡΑ 5 για τους απανταχού Έλληνες καθώς και τηλεοπτικές Εκπομπές π.χ. στην ΕΡΤ, Ρόδο, Πτολεμαΐδα.• Έχει δημοσιεύσει στην Ελλάδα περισσότερα από εκατό Άρθρα για όλα τα προβλήματα του Περιβάλλοντος σε Εφημερίδες, Περιοδικά και στο Διαδίκτυο.
Έχει δημιουργήσει μία Ιστοσελίδα με τον σύνδεσμο:
ή και απλά: Στέφανος Μπινιάρης, Περιβάλλον
όπου μέχρι τώρα σε 23 Ενότητες και 225 σελίδες έχει περιγράψει το μεγαλύτερο μέρος των προβλημάτων γύρω από τη ρύπανση και την προστασία του Περιβάλλοντος (και έπεται συνέχεια).