Ζωή Σπυροπούλου

ΖΩΗ ΠΑΝ. ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

Γεννήθηκε στη Λαμία  Φθιώτιδος όπου και έλαβε τη βασική και μέση εκπαίδευση στο 1ο Λύκειο Λαμίας από το οποίο και αποφοίτησε με γενικό βαθμό ‘Άριστα’ 19,6/10. Το 1988 μετά από εισαγωγικές εξετάσεις εισήλθε στο Νομικό Τμήμα της Νομικής Σχολής Αθηνών από όπου αποφοίτησε το 1992 με βαθμό πτυχίου «Λίαν καλώς». Το 1990 φοίτησε στο Katholiek Universiteit Leuven Βελγίου, ως υπότροφος του προγράμματος Εrasmus της Ευρωπαϊκής Κοινότητας. 
Μετά το πέρας των σπουδών της πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές κατά το ακαδημαϊκό έτος 1994-1995 στο πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου στη Μεγάλη Βρετανία (Edinburgh University) από όπου και έλαβε το πτυχίο Master in Law (LL.M) με διάκριση.
Στη συνέχεια άρχισε να εκπονεί στο Πανεπιστήμιο Αθηνών διδακτορική διατριβή με θέμα  “Η ασφάλιση της επαγγελματικής ευθύνης και δη της ευθύνης του ιατρού (Συγκριτική έρευνα εξ’ απόψεως αστικού, δικονομικού και ασφαλιστικού δικαίου)” υπό την επίβλεψη του αειμνήστου Καθηγητή της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών Μιχάλη Μηνούδη και κατόπιν του Επίκουρου Καθηγητή του Εμπορικού Δικαίου Θεμιστοκλή Σκούρα, την οποία πρόσφατα ολοκλήρωσε. 
Κατόπιν μετέβη στη Γερμανία στο Freie Universitat Berlin όπου παρέμεινε επί 1 έτος για έρευνα σε θέματα ασφαλιστικού δικαίου και ιατρικής ευθύνης, υπό την επίβλεψη του Καθηγητή του Αστικού Δικαίου κ. Ruedolf Gartner. 
Από τον Ιούνιο του 2001 μέχρι το Σεπτέμβριο του 2001 πραγματοποίησε επιστημονική έρευνα για το θέμα της εργασίας της με υποτροφία του προγράμματος ELPIS της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Πανεπιστήμιο του Ανοβέρου, στη Γερμανία.
Για το ακαδημαϊκό έτος 1994-1995 υπήρξε υπότροφος του κληροδοτήματος «Οικονομίδη» του Πανεπιστημίου Αθηνών και από το 1996 μέχρι και το 1999 ήταν υπότροφος του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ).
Έλαβε επίσης την υποτροφία της ιαπωνικής κυβέρνησης SASAKAWA το έτος 2000.

Το 1994 έλαβε την άδεια του Δικηγόρου στο Πρωτοδικείο Αθηνών μετά από άσκηση στο Δικηγορικό γραφείο του Καθηγητή κ. Μιχάλη Γ. Μηνούδη. (Διορισμός στο Πρωτοδικείο Αθηνών μετά από σχετικές εξετάσεις, σειρά επιτυχίας 9η),  και από το 1998 προήχθη σε Δικηγόρος παρ’ εφέταις, ενώ πλέον είναι δικηγόρος παρ’ ΑρείωΠάγω.

Από τον Ιούνιο 1991 έως τον Ιούνιο 1992 υπήρξε μέλος της ερευνητικής ομάδας του Πανεπιστημίου Αθηνών υπό τον Καθηγητή κ. Ε.Κ.Βολουδάκη σχετικά με τους “Κανονισμούς λειτουργίας των Ελληνικών αντιπροσωπευτικών σωμάτων από την ίδρυση του Ελληνικού Κράτους έως σήμερα “. 
Από τον Μάιο 1992 έως τον Σεπτέμβριο 1992 εργάστηκε ως  Ειδικός Συνεργάτης του Γραμματέα του Υπουργικού Συμβουλίου στη Γραμματεία του Υπουργικού Συμβουλίου.

Είναι μέλος της ελληνικής αντιπροσωπείας πανεπιστημιακών νομικών που (υπό την κεντρική ευθύνη των καθηγητών Κ. Κεραμέα, Ι. Σπυριδάκη και Ι. Ανδρουλιδάκη), συμμετέχει στο πρόγραμμα συγκριτικού ευρωπαϊκού αστικού δικαίου του ΤΡΕΝΤΟ με αντικείμενο τα χαρακτηριστικά του κοινού πυρήνα του αστικού δικαίου στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (The common core of European private law-the Trentoproject). Τη συντονιστική ευθύνη του προγράμματος έχουν οι Καθηγητές Ugo Mateiκαι Mauro Bussani. 
Στο πρόγραμμα αυτό είναι η εθνική εισηγήτρια για το ελληνικό δίκαιο στα θέματα «Enforceability of a promise» την επίβλεψη του οποίου έχει ο Καθηγητής της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Berkleley ΗΠΑ James Gordley, το οποίο ήδη δημοσιεύθηκε  και «Complex liability» την επίβλεψη του οποίου έχει ο καθηγητής της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Τορίνο, G. P. Monateri.  Τα κείμενα των εργασιών αυτών θα δημοσιευτούν διεθνώς σε αντίστοιχους αυτοτελείς τόμους. 

Από το 1989 μέχρι και το 1995 ήταν Ανταποκρίτρια του ελληνικού δικαίου – μέλος της Διεθνούς Εταιρίας Κοινωνικής Ασφάλισης (AISS).  
Από το 1992 είναι μέλος  του ιδρύματος Μαραγκοπούλου για τα δικαιώματα του ανθρώπου και μέλος του συνδέσμου για τα δικαιώματα της γυναίκας.
Είναι μέλος της Παγκόσμιας Οργάνωσης του Ιατρικού Δικαίου.
Έχει συμμετάσχει ως εισηγήτρια σε τρία συνέδρια ιατρικού δικαίου όπου μίλησε για τα δικαιώματα του ασθενούς και θέματα υποχρέωσης ενημέρωσης εκ μέρους των γιατρών, για τα προβλήματα της ευθανασίας και των μεταμοσχεύσεων.

Έχει δημοσιεύσει άρθρο στο περιοδικό «Ιδιωτική Ασφάλιση» το έτος 1997 σε συνεργασία με τον Διδάκτωρα της Κοινωνικής ασφάλισης Γαβριήλ Αμίτση με τίτλο «Ο ρόλος της ιδιωτικής ασφάλισης στην κοινωνική προστασία των πολιτών», σχόλιο για την έννοια του συμβιβασμού στις εργατικές διαφορές το οποίο δημοσιεύθηκε στην Επιθεώρηση του Εργατικού Δικαίου (ΕΕργΔ. Ιούλιος 2001).
Έχει ακόμη προβεί σε αρκετές δημοσιεύσεις σε θέματα αστικού δικαίου και ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε διάφορα επιστημονικά περιοδικά.

Προσφέρει από το 1997 αμισθί τις υπηρεσίες της στο πανεπιστήμιο Αθηνών ως υπότροφος του ΙΚΥ και μετά το πέρας της υποτροφία του ΙΚΥ στον Α’ τομέα ιδιωτικού δικαίου, όπου συμμετέχει στην διδασκαλία του ιατρικού δικαίου στα πλαίσια του προγράμματος Erasmus, καθώς και στον προπτυχιακό και μεταπτυχιακό κύκλο σπουδών. Ακόμη, έχει διδάξει στα πλαίσια του προγράμματος ERASMUS στο μάθημα ιατρικό δίκαιο στο Πανεπιστήμιο Regensburg της Γερμανίας το οποίο πραγματοποιήθηκε τον Αύγουστο 1998.

Είναι επιστημονικός συνεργάτης του Ινστιτούτου Δικονομικών Μελετών.

Είναι μέλος της Ένωσης των Μαχομένων Δικηγόρων και Ποινικολόγων.  

Έχει λάβει μέρος  σε πλήθος ημερίδων και συνεδρίων ως ομιλήτρια. 

Μιλά άπταιστα αγγλικά και γερμανικά.