A brief history of Greece 1941-1949

By Dr. Dimitrios Karamitsos

Άμα δεν γνωρίζουμε την ιστορία μας σιγά-σιγά θα γίνουμε μια μάζα ανθρώπων χωρίς παρελθόν και ακόμη πιο αβέβαιο μέλλον. Η ιστορία διδάσκει και μας κάνει να κατανοούμε ποια είναι η γενιά μας, οι αξίες μας —θρησκεία και παραδόσεις, ελληνικό φιλότιμο, αγάπη για την πατρίδα— και ότι πρέπει να αγωνιστούμε ώστε να μη χαθεί τίποτε από αυτές τις αξίες, αλλά και να μην επαναλάβουμε τα σφάλματα του παρελθόντος.

Η Ελλάδα με τα παιδιά της πολέμησε το 1940-41 απέναντι σε υπέρτερους αριθμητικά και στρατιωτικά αντιπάλους. Η Ελλάδα ήταν η πρώτη χώρα που προσέφερε μέχρι τότε μια νίκη στον συμμαχικό αγώνα με την απώθηση των Ιταλών και η μόνη ευρωπαϊκή χώρα (πλην της αχανούς ΕΣΣΔ) που καθυστέρησε επί δυο περίπου μήνες τη Γερμανία μέχρι τη συνολική κατάληψή της από αυτήν. Ακολούθησε η πείνα και ο ζόφος της Κατοχής, αλλά και η Εθνική Αντίσταση με πολλές αντιστασιακές οργανώσεις. Δυστυχώς μια μερίδα (ΚΚΕ μέσω ΕΑΜ-ΕΛΑΣ) επιδίωξε την βίαιη κατάληψη της εξουσίας δια των όπλων. Έτσι από τα μέσα του 1943 μέχρι την απελευθέρωση είχαμε εν μέσω της τριπλής Κατοχής εμφύλιες συγκρούσεις με πολλές αγριότητες, τα αιματηρά Δεκεμβριανά του 1944 και τον τρίχρονο Εμφύλιο 1946-1949. Ο ρόλος των Βρετανών σε αυτό το διάστημα ήταν διαιρετικός αλλά και τελικά σωστικός.

Για αυτήν την χρονική περίοδο των πολέμων και εμφύλιων συγκρούσεων έχουν γραφτεί πολλά κείμενα, αλλά τα περισσότερα με εμφανή στράτευση των συγγραφέων στη μια ή την άλλη πλευρά.

Στο βιβλίο μου A brief history of Greece 1941-1949 μετέφερα στην αγγλική γλώσσα μέρος από τους δυο τόμους που δημοσίευσα με τίτλο «Ιστορία της νεότερης Ελλάδας» 1897-1941 (Α’ τόμος) και 1942-1967 (Β’ τόμος) του εκδ. οίκου University Studio Press. Θέλω να πιστεύω ότι παρουσιάζω με τη μέγιστη δυνατή αντικειμενικότητα τα γεγονότα και ο αναγνώστης θα βγάλει εύκολα μόνος τα συμπεράσματά του.

Το βιβλίο αυτό διαμορφώθηκε στην Αγγλική γλώσσα, γιατί απευθύνεται κυρίως στους Έλληνες της διασποράς που ίσως δεν διδάχθηκαν Ελληνικά στις χώρες που ζουν, αλλά και σε κάθε ξένο που ενδιαφέρεται για αυτήν την ταραχώδη περίοδο της ελληνικής ιστορίας.

Τα έσοδα των πωλήσεων του βιβλίου μέσω της ΑΜΑΖΟΝ και του KINDLE τα παραχωρώ στο ΙΗΑ αναγνωρίζοντας τη μεγάλη συνεισφορά του στα Εθνικά μας θέματα.

Τέλος ευχαριστώ τον captain Ευάγγελο Ρήγο για τη βοήθειά του στη φάση της έκδοσης από την ΑΜΑΖΟΝ και τις «Εκδόσεις Εχέδωρος» για τη βοήθεια στην τελική διαμόρφωση του εξωφύλλου. Ευχαριστίες για τη βοήθεια στο κείμενο περιέχονται στο βιβλίο.

Δημ. Θ. Καραμήτσος

Ομ. Καθηγητής ΑΠΘ

Μέλος του ΙΗΑ

Ιστολόγιο: dtkaram.webpages.auth.gr

Mail: karam1941@gmail.com

Το βιβλίο είναι διαθέσιμο στο AMAZON.COM