Γιασάρ Γιακίς – Νέα 03/10/20

FAKE NEWS

Ο Γιασάρ Γιακίς, πρώην υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας και ένα από τα ιδρυτικά μέλη του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, σε άρθρο του στα ΝΕΑ το Σάββατο,3.10.2020, έγραψε:

«Αποκλειστική οικονομική ζώνη του Καστελόριζου: το Διεθνές Δικαστήριο (ICJ) εξέδωσε αρκετές αποφάσεις που θα μπορούσαν να αποτελέσουν προηγούμενο για το Καστελόριζο. Στη διεθνή ορολογία, ονομάζονται «νησιά στη λάθος πλευρά». Η απόφαση του ICJ για το νησί του Τζέρσεϊ μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Γαλλίας και η απόφαση για το νησί Μικελόν μεταξύ Γαλλίας και Καναδά είναι σχεδόν ένα αντίγραφο της υπόθεσης Καστελόριζο…Σε όλα αυτά, το ICJ αποφάσισε ότι «τα νησιά στη λάθος πλευρά» δεν πρέπει να επιτρέπεται να έχουν ΑΟΖ πέρα από τα χωρικά τους ύδατα».

THE TRUTH

Δεν είναι ακριβές ότι τα νησιά που είναι σε κοντινές αποστάσεις από άλλα κράτη στη διεθνή ορολογία ονομάζονται «νησιά στη λάθος πλευρά». Μια τέτοια ορολογία αποτελεί αμφισβήτηση εδαφικής ακεραιότητας και η διατύπωση της και μόνο, είναι παράνομη ως προς το Διεθνές Δίκαιο.

Δεν είναι ακριβές ότι τα νησιά( Saint Pierre et) Miquelon δεν έχουν ΑΟΖ. Διαιτητικό Δικαστήριο το 1992, απέδωσε στα νησιά Miquelon, θαλάσσια ζώνη έκτασης 12.348 τ.χ. δηλαδή 51 φορές την συνολική τους εδαφική έκταση. Αφορά 24 ν.μ δυτικά και μια λωρίδα πλάτους 10,5 ν.μ και μήκους 200 ν. μ. νότια των νήσων. Και βέβαια δεν έχουν σχέση με το Καστελόριζο αφού τα χωρίζει ο Ατλαντικός Ωκεανός από τη Γαλλία. Ο χάρτης είναι αναρτημένος στην ιστοσελίδα https://www.marineregions.org/gazetteer.php?p=details&id=8494

Δεν είναι ακριβές ότι τα νησιά Jersey και Guernsey δεν έχουν ΑΟΖ. ‘Έχουν ΑΟΖ, σε γεωγραφική συνάρτηση,  όπως φαίνεται και από τους επίσημους χάρτες που είναι αναρτημένοι στις ιστοσελίδες: https://www.marineregions.org/gazetteer.php?p=details&id=21789 καιhttps://www.marineregions.org/gazetteer.php?p=details&id=21788


Βασίλης Μούτσογλου, Πρέσβης ε.τ.