Πέντε χρόνια από την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών

Πέντε χρόνια από την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών

του Ιωάννη Αμπατζόγλου*

Τις μέρες αυτές, κλείνουν πέντε χρόνια από την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών. Τη συμφωνία που κατά την τότε κυβέρνηση (και σημερινή αξιωματική αντιπολίτευση) είναι «μία εξαιρετική συμφωνία, μία συμφωνία πρότυπο για την ελληνική εξωτερική πολιτική» αλλά για κάποιους άλλους είναι ότι χειρότερο έχει υπογράψει και επικυρώσει η χώρα μας.

Προσωπικά τάσσομαι με τους τελευταίους, οι οποίοι μάλιστα χαρακτηρίζουν τη συγκεκριμένη συμφωνία προδοτική και θεωρούν ότι πρέπει να ακυρωθεί. Να σημειωθεί ότι και η συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων –σε ποσοστό 70%– καταγράφηκε ότι είναι κατά αυτής της συμφωνίας.

Πως θα ήταν δυνατόν άλλωστε να δεχθούμε μία συμφωνία που αναγνωρίζει τους Σλάβους Σκοπιανούς ως Μακεδόνες, τη βουλγαρική γλώσσα τους ως μακεδονική, μία συμφωνία με τηνοποία τα Σκόπια λαμβάνουν όνομα –και μάλιστα από την Ελλάδα– που περιέχει τον όρο “Μακεδονία”;

Ας δούμε όμως μερικά σημεία από την κατάσταση σε Σκόπια και Ελλάδα σήμερα.

Τα Σκόπια παραβιάζουν συνεχώς τη Συμφωνία των Πρεσπών εκεί όπου δεν συμφωνούν μαζί της –στην Επιτροπή Ελληνισμού έχουμε καταμετρήσει μέχρι τώρα 326 παραβιάσεις– αφού πέραν όλων αυτών που λάβανε θέλουν πάντα κάτι παραπάνω. Διεκδικούν ως δική τους τη μακεδονική αρχαιότητα, χρησιμοποιούν κατά κόρον το σύμβολο του Ήλιου της Βεργίνας, διακινούν χάρτες που δείχνουν τη χώρα τους να εκτείνεται μέχρι τη Χαλκιδική, χρησιμοποιούν συνεχώς την ονομασία σκέτο “Μακεδονία” και χαρακτηρίζουν ως “μακεδονικό” ότι παράγεται στη χώρα τους, από κρασιά μέχρι τραγούδια.

Το υπερεθνικιστικό κόμμα VMRO-DPMNE που αντιτάχθηκε στη Συμφωνία των Πρεσπών σαρώνει σε δημοτικότητα και οι υποψήφιοί του νίκησαν κατά κράτος τους αντιπάλους τους στις δημοτικές εκλογές του 2021.

Στην Ελλάδα παρά του ότι η κυβέρνηση που υπέγραψε και επικύρωσε τη Συμφωνία τωνΠρεσπών έχει φύγει από την εξουσία, το πολιτικό κατεστημένο συνεχίζει να την σέβεται και να την εφαρμόζει. Και σαν να μην έφτανε αυτό, έχει δημιουργηθεί σύλλογος φιλοσκοπιανών στη Φλώρινα με σκοπό τη διδασκαλία της λεγόμενης «μακεδονικής γλώσσας» μέσα στην Ελλάδα τηνοποία μάλιστα θέλει να τη διδάξει και σε ελληνικά πανεπιστήμια.

Θα μαθαίνουν λοιπόν οι Έλληνες φοιτητές βουλγάρικα και θα λένε ότι αυτά είναι «μακεδονικά». Σε τι κατάντια έχουμε φτάσει!

Δυστυχώς τα δικαστήρια της Φλώρινας μέχρι τώρα έχουν απορρίψει όλες τις τριτανακοπές κατά αυτού του φιλοσκοπιανού συλλόγου όπως επίσης και την ανακοπή της εισαγγελέως.

Σε αυτό το σημείο απλά να αναφέρω ότι και η Επιτροπή Ελληνισμού έχει ασκήσει τριτανακοπή, η οποία μετά από δύο αναβολές –χωρίς δική μας υπαιτιότητα– ορίστηκε να δικαστεί στις 21 Σεπτεμβρίου 2023.

Συμπερασματικά, τους Σκοπιανούς η Συμφωνία των Πρεσπών μόνο τους έχει δώσει και φυσικά το τραγικότερο όλων είναι η παραδοχή από μέρους της Ελλάδος ότι είναι Μακεδόνες και ότι αυτά που διαθέτουν είναι μακεδονικά. Ό,τι υποτίθεται πως θα τους έπαιρνε, οι Σκοπιανοί απλά το αγνοούν και δεν το εφαρμόζουν.

Από τα πιο πάνω είναι ξεκάθαρο ότι όσοι αγωνιζόμαστε κατά αυτής της συμφωνίας βρισκόμαστε στη σωστή πλευρά της ιστορίας. Μόνος δρόμος για εμάς είναι ο δρόμος της αντίστασης και του αγώνα κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών μέχρι αυτή να ακυρωθεί. Η Επιτροπή Ελληνισμού έχει ανακηρύξει την 17η Ιουνίου ως Ημέρα Αντίστασης και Αγώνα κατά της Συμφωνίας τωνΠρεσπών, επειδή στις 17 Ιουνίου του 2018 Έλληνες πολίτες αντιστάθηκαν στο χωριό Πισοδέρι της Φλώρινας κατά της υπογραφής της συγκεκριμένης συμφωνίας. Σε σημείο του Πισοδερίου, όπου εκείνη την ημέρα είχε ασκηθεί βία στους διαδηλωτές από τα ΜΑΤ της τότε συν-κυβέρνησης, η ομάδα Μακεδόνες Δραμινοί, στις 17 Ιουνίου του 2020, ανήγειρε μαρμάρινο μνημείο, το οποίο αποκαλούμε μνημείο Αντίστασης και Αγώνα κατά της Συμφωνίας τωνΠρεσπών.

Όπως κάθε χρόνο, από το 2020 και μετά, έτσι και φέτος βρισκόμαστε σε αυτό το μνημείο στο Πισοδέρι, το οποίο για εμάς είναι ένα σημείο αναφοράς του αγώνα μας.

Φέτος η συγκέντρωση προγραμματίστηκε για την Κυριακή 18 Ιουνίου 2023, στις 12 το μεσημέρι στο μνημείο Αντίστασης και Αγώνα κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών στο Πισοδέρι της Φλώρινας και στην συνέχεια επίσκεψη στο χωριό Ψαράδες και συγκεκριμένα το σημείο όπου υπογράφηκε η Συμφωνία των Πρεσπών, με την παρουσία όλων όσων δεν θέλουν να ξεχαστεί αυτή η μεγάλη προδοσία της Μακεδονίας αλλά και για να υπάρξει συνέχεια του αγώνα μας εμπράκτως.

Όσο υπάρχουν Έλληνες, θα αγωνίζονται εναντίον αυτής της προδοσίας και εναντίον αυτών που την προκάλεσαν.

Δεν είναι καθόλου συμπτωματικό ότι και οι δύο συν-κυβερνήτες που οδήγησαν την χώρα στηνπροδοτική Συμφωνία των Πρεσπών, έκτοτε υπέστησαν πανωλεθρία: Εκείνοι μεν που αντί να ρίξουν την κυβέρνηση που θα υπέγραφε την προδοτική συμφωνία, την τροφοδότησαν με «μεταγραφές» βουλευτών, διαλύθηκαν εντελώς εις τα εξ ών συνετέθησαν, η δε τότε κυβερνητική πλειοψηφία (και σημερινή αξιωματική αντιπολίτευση) κυριολεκτικά συνετρίβη: Πριν από την υπογραφή της προδοτικής συμφωνίας των Πρεσπών είχε συγκεντρώσει ποσοστό 36,34% του εκλογικού σώματος, ενώ τον Μάιο του 2023 το ποσοστό της μειώθηκε σε μόλις 20,07%!

Όλες ανεξαιρέτως οι πολιτικές δυνάμεις που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα θα πρέπει πλέον να έχουν βεβαιωθεί πως όποιοι τολμούν να επιβάλλουν σε εθνικά θέματα αντεθνικές λύσεις με μονομερείς αποφάσεις,  ερήμην της βούλησης του Ελληνικού λαού, αργά ή γρήγορα τιμωρούνται παραδειγματικά από την λαϊκή ετυμηγορία!

*Ο Ιωάννης Αμπατζόγλου είναι Ακτινοφυσικός Ιατρικής, διδάκτωρ του Τμήματος Ιατρικής του ΔΠΘ, Επιστημονικά Υπεύθυνος του Τμήματος Ιατρικής Φυσικής του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης, Πρόεδρος της Επιτροπής Ελληνισμού και μέλος του International Hellenic Association (IHA).


Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα του ΙΗΑ εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς – μέλη του ΙΗΑ. Η ιστοσελίδα του ΙΗΑ δεν λογοκρίνει, ούτε επεμβαίνει σε άρθρα – κείμενα των μελών του ΙΗΑ


International Hellenic Association

Leave a ReplyCancel reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.