Ενίσχυση του Brain Gain

Ενίσχυση του BrainGain

Του Δρα Αθανάσιου Σαραντόπουλου*

Ο Έλληνας στο εξωτερικό ανοίγει τα φτερά του. Απαλλαγμένος από το άγος ενός γραφειοκρατικού κρατικού μηχανισμού, εδώ και μία δεκαετία, συνεχίζοντας την παράδοση, διαπρέπει και μεγαλουργεί στο εξωτερικό, όπου, όχι απλά αξιοποιούνται τα προσόντα του, αλλά εξασφαλίζει τα προς το ζειν, και, συνάμα, το ευημερείν.

Η ολοένα αυξανόμενη εξάλειψη της γραφειοκρατίας στο μητροπολιτικό κέντρο και ο αλματώδης ψηφιακός μετασχηματισμός είναι τρανή απόδειξη ότι, πλέον, με τη βοήθεια της τεχνολογίας, το Brain Drain μπορεί τάχιστα να αντιστραφεί και να γίνει το ευκταίο Brain Gain.

Γρηγορότερες διαδικασίες συνεπάγονται μειωμένα λειτουργικά κόστη για τους δημόσιους και τους ιδιωτικούς φορείς, την ατμομηχανή της οικονομίας.  Μία φιλική προς την επιχειρηματικότητα διακυβέρνηση και ένα σταθερό φορολογικό σύστημα θα μειώσει την αβεβαιότητα, θα ενισχύσει την παραγωγικότητα και θα εξασφαλίσει θέσεις εργασίας, συμβάλλοντας στην οικονομική ανάπτυξη.

Οι νέοι θα έχουν ισχυρά κίνητρα να αποφοιτούν στην ώρα τους και δεν θα περιμένουν στην ουρά, για τα vouchers ή να πάρουν τα διαβατήριά τους για το εξωτερικό. Λαμπροί επιστήμονες θα αποφασίσουν να επιστρέψουν στον τόπο τους, μεταφέροντας, παράλληλα, την πολύτιμη τεχνογνωσία που απέκτησαν στο εξωτερικό και τον πειθαρχημένο επαγγελματισμό που τους συνοδεύει.

Η συνεργασία των εγχώριων πανεπιστημίων, δημόσιων και ιδιωτικών που πρέπει να θεσπιστούν, με την βιομηχανία να παύσει να είναι θέμα ταμπού και να αποτελέσει, επιτέλους, εργαλείο τεχνολογικής ανάπτυξης και καινοτομίας. Ήδη ανθίζουν δεκάδες start up εταιρείες στη χώρα μας με πολλά υποσχόμενη δραστηριότητα στην υψηλή τεχνολογία.

Η εποχή μας χαρακτηρίζεται ως εποχή της γνώσης. Οι εκπαιδευτικοί φορείς οφείλουν να την μεταλαμπαδεύουν στις νέες γενιές και το κράτος να διευκολύνει άμεσα την εφαρμογή της σε πληθώρα τομέων. Όπως, ακριβώς, γίνεται στο εξωτερικό.

(*) Δρ. Αθανάσιος Σαραντόπουλος, PhD, MBA Ηλεκτρολόγος Μηχανικός, Διδάκτωρ του University of Akron, μέλος του ΙΗΑ

__________________________________________________________________________

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα του ΙΗΑ εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς – μέλη του ΙΗΑ. Η ιστοσελίδα του ΙΗΑ δεν λογοκρίνει, ούτε επεμβαίνει σε άρθρα – κείμενα των μελών του ΙΗΑ.

_________________________________________________________________________

INTERNATIONAL HELLENIC ASSOCIATION

Leave a Reply Cancel reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.