ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ

Ιούνιος 2022

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ

στον Πρόεδρο & την ΥΠΕΞ Γερμανίας

Του Λεωνίδα Χρυσανθόπουλου*

Αγαπητέ κύριε Καγκελάριε Όλαφ Σολτς,

Αγαπητή ΥΠΕΞ κυρία Αναλένα Μπέρμποκ,

Σας καλοσωρίζουμε στην Ελλάδα στην πρώτη σας επίσκεψη με την επίσημη ιδιότητά σας. Έρχεστε σε μια δύσκολη στιγμή για την ανθρωπότητα, κυρίως με τα όσα συμβαίνουν στην Ουκρανία μετά τη ρωσική εισβολή και φανταζόμαστε ότι αυτό το θέμα θα κυριαρχήσει κατά τις διμερείς σας συζητήσεις στη χώρα μας.

Αναφορικά με το θέμα αυτό θα θέλαμε να σας πληροφορήσουμε ότι υπάρχουν ορισμένα ζητήματα που απασχολούν περισσότερο τον ελληνικό λαό και λιγότερο την ελληνική κυβέρνηση. Η πλειοψηφία του ελληνικού λαού καταδικάζει μεν τη ρωσική εισβολή αλλά αντιτίθεται στην αποστολή όπλων στην Ουκρανία. Δυσκολευόμαστε να κατανοήσουμε γιατί η Γερμανία δεν στέλνει απευθείας βαρύ πολεμικό οπλισμό στην Ουκρανία και υποχρεώνει κατά έναν τρόπο τις Ελλάδα, Τσεχία, Πολωνία, Βουλγαρία κ.λπ. να στείλουν αυτές στη θέση σας, με αντάλλαγμα άλλου είδους όπλα. Μήπως προτίθεστε σε κάποια επίμαχη στιγμή να ισχυριστείτε ότι η Γερμανία δεν έστειλε ποτέ βαρύ οπλισμό στην Ουκρανία; Ελπίζουμε πως όχι γιατί οι Ρώσοι δεν είναι τόσο ανόητοι ώστε να μην αντιληφθούν το τέχνασμα.

Ως προς την Ελλάδα ειδικότερα, θα μας παραδώσετε marder τεθωρακισμένα κι εμείς θα στείλουμε στην Ουκρανία BMP-1 τεθωρακισμένα μεταφοράς προσωπικού. Η συμφωνία αυτή είναι αντίθετη με την επιθυμία της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού. Επισημαίνουμε ότι τα περισσότερα BMP-1 βρίσκονται στα ελληνικά νησιά του Αιγαίου και κατά συνέπεια θα πρέπει πρώτα να φτάσουν τα marder στη χώρα μας και στη συνέχεια να φύγουν τα BMP-1 για την Ουκρανία. Και τούτο, για να μη μείνουν ούτε στιγμή ανοχύρωτα τα νησιά μας σε μια εποχή που απειλούνται ευθέως και ανενδοίαστα από τη γείτονα Τουρκία.

Και παρακαλούμε εσάς, κυρία Μπέρμποκ, που θα επισκεφτείτε αμέσως μετά την Άγκυρα, να μην παρουσιάσετε αυτήν τη συναλλαγή ως μια μερική ικανοποίηση των τουρκικών αιτημάτων για αποστρατικοποίηση των νησιών μας.

Ζητάτε να γίνει έρευνα στην Ουκρανία για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που ενδεχομένως διέπραξε ο ρωσικός στρατός εκεί. Σωστό το αίτημά σας, υπό την προϋπόθεση να δείξετε το ίδιο ενδιαφέρον και για τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που διέπραξε ο γερμανικός στρατός κατά την εισβολή του στην Ελλάδα το 1941 μέχρι το 1944. Η δίκη της Νυρεμβέργης τιμώρησε την τότε πολιτική ηγεσία της Γερμανίας αλλά οι αποζημιώσεις της Γερμανίας προς την Ελλάδα παραμένουν ακόμα σε εκκρεμότητα. Δύο μέτρα και δύο σταθμά; Δυστυχώς η ελληνική κυβέρνηση κατά πάσα πιθανότητα δεν θα τολμήσει να σας θέσει το θέμα αυτό κι έτσι το θέτουμε εμείς.

Οι ανθρώπινες απώλειες της Ελλάδας κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου ανέρχονται σε 500.000 με 600.000 ψυχές. 35.000 σκοτώθηκαν στα πεδία των μαχών, 171.000 άμαχοι σκοτώθηκαν σε εκκαθαριστικές επιχειρήσεις και εκτελέσεις ενώ από την πείνα πέθαναν περί τα 300.000 άτομα. Η Wermacht κατέστρεψε περίπου 1.170 χωριά στη διάρκεια της γερμανικής Κατοχής.

Το  χρέος τη Γερμανίας προς την Ελλάδα από το αναγκαστικό κατοχικό δάνειο ανέρχεται σήμερα σε ένα ποσόν που κυμαίνεται μεταξύ 289 και 500 δις ευρώ. Το δάνειο αυτό ξεκίνησε ως αναγκαστικό και στη συνέχεια μετατράπηκε σε συμβατικό. Είναι γνωστό ότι οι διακρατικές δανειακές συμβάσεις είναι απαράγραπτες εις το διηνεκές, έντοκα απαιτητές και ληξιπρόθεσμες. Επομένως, το περί ου ο λόγος αναγκαστικό δάνειο είναι ισχυρό και απαιτητό. Θα είναι εις γνώσιν σας ασφαλώς ότι σύμφωνα με το Ινστιτούτο HALLE η Γερμανία κέρδισε από τα ελληνικά ομόλογα μέσω του Προγράμματος Αγοράς Τίτλων 2,9 δις ευρώ μεταξύ 2010 και 2017. Επίσης, η Γερμανία κέρδισε τα τελευταία δέκα χρόνια περισσότερα από 200 δις ευρώ από το γεγονός ότι η κρίση χρέους στην Ελλάδα είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση των επιτοκίων των γερμανικών ομολόγων κατά περίπου 300 βασικές μονάδες.

Από τα παραπάνω γίνεται παγκοίνως αντιληπτό ότι η Αθήνα θα μπορούσε να σταματήσει τις πληρωμές της προς το Βερολίνο στα πλαίσια των μνημονιακών της υποχρεώσεων μέχρις ότου η Γερμανία αρχίσει ν’ αποπληρώνει στην Ελλάδα τα χρέη της. Και, ίσως να το κάνει.

Εν ολίγοις, αν η Γερμανία εκπληρώσει τις οικονομικές υποχρεώσεις της προς την Ελλάδα, η Αθήνα θα μπορέσει ν’ αποπληρώσει το χρέος της προς τις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης κι έτσι να ισχυροποιήσει τη θέση της στην Ένωση. Κυρίως όμως θα μπορέσει ν’ ανακουφίσει τις Ελληνίδες και τους Έλληνες που έχουν τραβήξει τα πάνδεινα από τα δεκαετή μνημόνια και που ακόμα ταλαιπωρούνται αφάνταστα.

Παρατηρήσαμε ότι η Γερμανία επέστρεψε πρόσφατα στη Ναμίμπια έναν αριθμό αρχαιοτήτων που είχαν μεταφερθεί στη Γερμανία το 1906, πολύ πριν επιβληθεί το ναζιστικό καθεστώς στη χώρα σας. Αναρωτιόμαστε γιατί δεν πράττετε το ίδιο και για τα 8.500 αρχαία κινητά αντικείμενα που εκλάπησαν από τους συμπατριώτες σας κατά τη διάρκεια της Κατοχής και τα οποία είναι καταγεγραμμένα στον κατάλογο που σας υπέβαλε η ελληνική κυβέρνηση το 1946. Ο ελληνικός λαός θα ήθελε να επιστραφούν εκεί όπου ανήκουν.

Παρατηρούμε με κάποια ανησυχία το νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα της χώρας σας, με το πρόσχημα της ρωσικής απειλής, ύψους 500 δις ευρώ σύμφωνα με τον προϋπολογισμό σας. Πρόκειται για τον δεύτερο πολύ μεγάλο εξοπλισμό που επιχειρείτε στην ιστορία σας κι όλοι θυμόμαστε από την Ιστορία τι συνέβη μετά τον πρώτο αναλόγου μεγέθους εξοπλισμό σας. Ελπίζουμε αυτή τη φορά να μην ζήσουμε άλλη παρόμοια τραγωδία.

Ίσως να σας κουράσαμε με τα όσα γράψαμε, αλλά το πράξαμε αυτό για να μην επικαλεστείτε άγνοια των γεγονότων. Ογδόντα χρόνια μετά από την εισβολή της Γερμανίας στην Ελλάδα ήρθε, νομίζουμε, η ώρα για την αποπληρωμή των οφειλών σας προς τη χώρα μας, μια κίνηση άλλωστε που θα ικανοποιήσει τους δύο λαούς μας και θα τους φέρει πιο κοντά.

Είμαστε σίγουροι ότι αν ο γερμανικός λαός γνώριζε αυτές τις εκκρεμότητες θα ένιωθε ντροπή και θα πίεζε την κυβέρνησή του να φερθεί δίκαια και έντιμα.

Με ιδιαίτερη εκτίμηση,

Λεωνίδας Χρυσανθόπουλος

Υστερόγραφο.: Αναλυτική ενημέρωση της κοινής Επιτροπής Γερμανικών Αποζημιώσεων η οποία αποτελείται από μέλη των International Hellenic Association, Canadian Hellenic Congress, Hellenic American National Council και Ιδρύματος Νεγρεπόντη – Δεληβάνη, υπάρχει σε Ελληνικά, Αγγλικά, Γερμανικά και Γαλλικά, στο κείμενο με τίτλο «Η Ελλάδα ζητά δικαίωση

(*) Πρέσβης επί τιμή, μέλος του International Hellenic Association (IHA)

__________________________________________________________________________

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα του ΙΗΑ εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς – μέλη του ΙΗΑ. Η ιστοσελίδα του ΙΗΑ δεν λογοκρίνει, ούτε επεμβαίνει σε άρθρα – κείμενα των μελών του ΙΗΑ.

_________________________________________________________________________

INTERNATIONAL HELLENIC ASSOCIATION

3 thoughts on “ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ

  1. Εξωχωτατε κε Πρεσβυ, παντι σεβασμω εναντι του προσωπου σας, και συμφωνων εις το επακρον μετα των γραφομενων σας, αλλα δεν νομιζω να ιδρωση ο ους της κα υπουργου. Μεταξυ μας, αξιοτιμε κε Πρεσβυ, αλλα τι συμφερον θα ειχε η Γερμανια απο την ενισχυσιν της θεσεως της Ελλαδος εν Ευρωπη; Θα ηθελε να την ιδη να ισχυροποιηται; Μοιραζομαι και εγω, ζων εν Γερμανια, τους φοβους και τας ανησυχιας σας περι του νεου εξωπλισμου της χωρας. Πολυ φοβουμαι οτι δια τους ιδιους λογους, δια τους οποιους εξωπλισθη η Γερμανια προ ενενηκονταετιας, δια τους ιδιους προφανεις λογους επανεξωπλιζεται και την σημερον. Εξ αλλου απο ο,τι παρατηρω μακροθεν και εδω επικρατει κλιμα τυπου “μαχης ξεκινημα, νεοι αγωνες” δια παραφρασω το γνωστον ασμα. Μετα τιμης

  2. Αγαπητε κε Πρεσβυ σας συγχαιρω για την πρωτοβουλια σας αυτη. Μπορει να μην απαντησουν, αλλα οπως γραφεται στην επιστολη σας, δεν θα μπορεσουν ποτε να πουν οτι δεν γνωριζαν. Θα τους κρινει και αυτους η Ιστορια. Σας ευχαριστω.

  3. The German Foreign Minister’s planned visit to Greece was cancelled (due to a COVID result) and perhaps she will now have time to reacquaint herself with the information in the letter sent to her by former ambassador. One can only hope. When she referred to World War II, she stressed that “as many Germans are familiar with Greece from an unforgettable vacation, so little is often known about the extent of the atrocities committed by the Germans here during the Nazi occupation.”

    Yes she is right. Very little about the holocaust and genocides is known by Germans today as the German Government provides no instruction or learning to its citizens regarding their forefathers’ violent activities (some of who are still alive). After WWI Germans knew exactly what they had done but still managed to create Hitler and the Wehrmacht. But as far as German State apparatus is concerned WWII is over and in the past and now Germans can and will carry out their bright futures.

Leave a ReplyCancel reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.