Θύμαινα: Γιατρός να σου πετύχει….

Θύμαινα:

Γιατρός να σου πετύχει….

Από IHA

Ανάστατοι οι 71 κάτοικοι του νησιού – παραλιακού οικισμού της Θύμαινας (οφείλει το όνομα της στα πολλά θυμάρια που υπάρχουν στο νησί), του συμπλέγματος των Φούρνων που βρίσκεται μεταξύ Σάμου και Ικαρίας.

Αιτία, ο γιατρός του Περιφερειακού Ιατρείου Θύμαινας, ο οποίος ανέλαβε φέτος τα καθήκοντά του, αλλά φαίνεται πως δεν ήταν καθόλου μα καθόλου ευχαριστημένος.

Στην αρχή απουσίασε από τα καθήκοντα του «επειδή αρρώστησε με Covid-19», μετά απουσίασε «γιατί είχε άδεια». Όταν άρχισε να δουλεύει «ξέσπασε» στον εξοπλισμό και στον χώρο του περιφερειακού ιατρείου, ισχυρίστηκε ότι «κινδυνεύει η ζωή του από τους κατοίκους», ότι «κυβερνητικοί αξιωματούχοι θα φρόντιζαν να τον μεταθέσουν» ενώ συμπεριφερόταν απρεπώς, αποκαλούσε το νησί «Σπιναλόγκα» και τους κατοίκους «προβληματικούς».

Όταν πλέον η κατάσταση με τον γιατρό έφθασε στο απροχώρητο, οι 71 κάτοικοι του νησιού υπέγραψαν μια αναλυτική αναφορά προς το Υπουργείο Υγείας με πολλές κοινοποιήσεις, ζητώντας το αυτονόητο: Την σωστή κάλυψη της θέσης ιατρού υπαίθρου του Περιφερειακού Ιατρείου Θύμαινας.

Το πλήρες κείμενο της σχετικής αναφοράς έχει ως εξής:

«

Προς: Υπουργείο Υγείας

Κοινοποίηση:

-Γενική Γραμματεία Πρωθυπουργού

-2η ΔΥΠΕ Πειραιώς και Αιγαίου

-Περιφέρεια Β. Αιγαίου

-Δήμος φούρνων Κοροεών

-Συνήγορος του Πολίτη

-Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης

3 Μάϊου 2022

Θέμα: Ζήτημα με ιατρό υπαίθρου ΠΠΙ Θύμαινας

Αξιότιμες/οι κυρίες/οι,

Η παρούσα επιστολή συντάχθηκε συλλογικά από κατοίκους κι εκπαιδευτικούς της νήσου Θύμαινας και αφορά σε ζήτημα που προέκυψε με τον ιατρό υπαίθρου του ΠΠΙ Θύμαινας.

Ο ιατρός υπαίθρου (παρατίθεται το όνομα του γιατρού) ανέλαβε τα καθήκοντά του στο ΠΠΙ Θύμαινας έπειτα από υπηρεσία ενός (1) μηνός στο Γ.Ν – Κ.Υ. Ικαρίας σύμφωνα με την αρ. πρωτ. ΔΑΑΔ 82262/30-12-2021.

Για ορισμένες ημέρες, περί τις 16-02-2022, δεν επισκέφθηκε το ιατρείο, καθώς, σύμφωνα με τα λεγόμενά του, νοσούσε με COV1D-19.

Έπειτα, κατά τις ημερομηνίες 28-02-2022 έως και 4-03-2022 απουσίασε από το νησί με άδεια από την υπηρεσία του και κατά το υπόλοιπο διάστημα απουσίαζε καθημερινά από το νησί κατά το χρονικό διάστημα 17.00 -19.00 και τα Σαββατοκύριακα ολημερίς, ενώ προφορικώς είχε διαδώσει πως εφημερεύει καθημερινώς.

Εκτός αυτών, φάνηκε να παραμελεί και να κακομεταχειρίζεται τον εξοπλισμό και τον χώρο του ΠΠΙ Θύμαινας. Ενδεικτικά, είχαν αφεθεί ιατρικά εργαλεία έξω από το ιατρείο, πάνω σε τοιχίο, σε κοινή θέα, για μεγάλο χρονικό διάστημα κι επίσης παρουσιάστηκαν φθορές στην πόρτα του ιατρείου και σε άλλα σημεία.

Κάτοικοι επικοινωνήσαμε μαζί του ώστε να διευκρινίσουμε τις ώρες και τις ημέρες υπηρεσίας του, καθώς δε γνωρίζαμε πότε μπορούσαμε να τον αναζητούμε στο ιατρείο. Υπήρξαν περιπτώσεις κατά τις οποίες ηλικιωμένοι επισκέφθηκαν το ιατρείο κι εκείνος απουσίαζε. Επιπλέον, διατυπώθηκαν παράπονα σχετικά με λανθασμένες συνταγογραφήσεις και καθυστερήσεις συνταγογραφήοεων, καθώς η σφραγίδα του ΠΠΙ Θύμαινας βρισκόταν για ένα διάστημα στη νήσο Φούρνοι Κορσεών για αδιευκρίνιστο λόγο.

Επιστήσαμε την προσοχή του στον φόβο απουσίας ιατρού που διακατέχει το νησί εξ αιτίας περιόδων στο παρελθόν κατά τις οποίες δεν υπηρετούσε ιατρός και προέκυψαν σοβαρά ζητήματα υγείας. Σε συνδυασμό με τις συχνές κακοκαιρίες που αποκλείουν τη συγκοινωνία, τα ηλικιωμένα άτομα και τα άτομα με ειδικές ανάγκες που κατοικούν στη νήσο Θύμαινα, η αγωνία μας είναι απολύτως δικαιολογημένη.

Ο ιατρός όχι μόνο δε φάνηκε συνεργάσιμος, αλλά με ιδιαίτερη έπαρση χλεύασε τα λεγόμενά μας κι άρχισε να διαδίδει πως απειλείται η ζωή του από τους κατοίκους και να κάνει συχνή αναφορά σε ονόματα που κατέχουν θέσεις εξουσίας στην παρούσα κυβέρνηση, τα οποία, σύμφωνα με τα λεγόμενά του θα φρόντιζαν για τη μετάθεσή του. Επιπλέον, προχωρούσε με κάθε ευκαιρία σε άσχημους χαρακτηρισμούς για το νησί και τους κατοίκους. Συγκεκριμένα, το νησί μεταξύ άλλων χαρακτηρίστηκε ως «Σπιναλόγκα» και οι κάτοικοι ως «προβληματικοί».

Οι κάτοικοι της Θύμαινας από την πρώτη στιγμή που έφθασε ο ιατρός στο νησί συμπεριφερθήκαμε με τον δέοντα σεβασμό, του προσφέραμε βοήθεια όποτε τη χρειάστηκε και ουδέποτε απειλήθηκε η ζωή του από εμάς. Αντιθέτως εμείς απειληθήκαμε από εκείνον πως, σύμφωνα με τις πληροφορίες που του παρέχονταν εξ αιτίας των γνωριμιών του, το νησί θα έμενε χωρίς ιατρό.

Πράγματι, στις 22-03-2022, μετατέθηκε στο ΠΠΙ Φούρνων για διάρκεια ενός (1) μηνός λόγω αδιευκρίνιστων ειδικών συνθηκών. Το ΠΠΙ Θύμαινας καλύφθηκε έκτοτε ορισμένες ημέρες κατά το χρονικό διάστημα ι4.00 – ι7.00 με ιατρό από το ΠΠΙ Φούρνων μέχρι τις 5-04-2022, οπότε κι έφτασε στο νησί στρατιώτης από τη Σάμο ώστε να αναλάβει υπηρεσία.

Γνωρίζουμε πως η λύση αυτή είναι προσωρινή και πως η θέση του ΠΠΙ Θυμαινας εξακολουθεί να ανήκει στον ιατρό (παρατίθεται το όνομα του γιατρού) ο οποίος βέβαια έχει δηλώσει πως δεν πρόκειται να επιστρέψει στη θέση του. Έχουμε ενημερωθεί πως βρισκόμενος πλέον στους Φούρνους Κορσεών συνεχίζει να διαδίδει κακοήθειες για τους κατοίκους της Θύμαινας και να τονίζει συνεχώς τις προσωπικές του γνωριμίες δημιουργώντας αναστάτωση και συγκρούσεις κι εκεί.

Ο εν λόγω ιατρός φαίνεται να μην μπορεί να υπηρετήσει με σύνεση το λειτούργημά του και να μην αντιλαμβάνεται τις ανάγκες του τόπου στον οποίο είχε την τύχη να βρεθεί. Οι κάτοικοι και οι εκπαιδευτικοί της ακριτικής Θύμαινας θέλουμε να γνωρίζουμε πως το νησί θα καλύπτεται συνεχώς με ιατρό, ο οποίος θα τηρεί το ωράριό του και θα σέβεται τους ασθενείς του. Ζητούμε ενημέρωση σχετικά με την κάλυψη της θέσης ιατρού υπαίθρου στο ΠΠΙ Θύμαινας, καθώς και αιτιολόγηση της συμπεριφοράς του προαναφερόμενου ιατρού, ο οποίος προσέβαλε κατ’ επανάληψη την υπόληψή μας και υπονόησε περίπτωση διαφθοράς.

Με εκτίμηση,

οι κάτοικοι και οι εκπαιδευτικοί της Θύμαινας(ακολουθούν οι υπογραφές 71 κατοίκων του νησιού)

»

Ας ελπίσουμε ότι οι καθ΄ύλην αρμόδιοι θα αποκαταστήσουν μια ομαλή, ιατρική περίθαλψη στους λιγοστούς κατοίκους του ακριτικού μας νησιού.

Όχι τίποτα άλλο, για να μην αναρωτιόμαστε μετά γιατί ερημώνουν τα ακριτικά νησιά…

_________________________________________________________________________

INTERNATIONAL HELLENIC ASSOCIATION

4 thoughts on “Θύμαινα: Γιατρός να σου πετύχει….

  1. Λυπηρό το φαινόμενο απειθαρχίας, ίσως και λόγω ανικανότητας, στην εκτέλεση των ιατρικών καθηκόντων από τον περί ου ο λόγος “συνάδελφο”. Είμαι περίεργος να μάθω που εσπούδασε και ποιά ήταν η προηγούμενη συμπεριφορά του, π.χ. κατά την διάρκεια της στρατιωτικής θητείας του. Καλό θα είναι να γίνει καταγγελία στον τοπικό Ιατρικό Σύλλογο (Ικαρίας) και φυσικά στον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο, εάν πρέπει να ληφθούν μέτρα για την μετέπειτα σταδιοδρομία του..

  2. Αυτος σπουδασε Ιατρικη ΔΩΡΕΑΝ στην Ελλαδα και αντι να δειξει ευγνωμοσυνη στην Κοινωνια συμπεριφερεται με τετοιο τροπο. Αξιζει τιμωριας για παραβαση καθηκοντος

  3. Και ο γιατρός που είναι τώρα Ιουλιο εδώ είναι αλήτης.. Εβρισε αισχρά και επιτέθηκε πολύ άσχημα χθες σε έναν ηλικιωμένο κύριο. Ποιος θα τον μαζέψει τον γιατρουδακο αυτόν;

Leave a ReplyCancel reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.