Μια πρόταση για την ειρήνη στην Ουκρανία και τον πλανήτη
Του Λεωνίδα Χρυσανθόπουλου
Πρέσβη ε.τ., μέλους του ΙΗΑ
Απορεί κανείς με τον τρόπο που σκέφτονται οι ηγεσίες του πλανήτη μας.
Έχει ξεσπάσει ένας άδικος πόλεμος κι αντί να φροντίζουν να σταματήσει ο αφανισμός των συνανθρώπων μας με συζητήσεις για μια διπλωματική λύση, προχωρούν προς αντίθετες κατευθύνσεις καταβάλλοντας μάλιστα ιδιαίτερες προσπάθειες για να διατηρηθεί η ένταση με ύβρεις που αλληλοεκτοξεύουν και με αύξηση πολεμικών προετοιμασιών για μια ενδεχόμενη τελική αναμέτρηση. Επίσης, ο συνωστισμός στις Βρυξέλλες με νατοϊκούς και ευρωπαιοενωσίτες δίνει ένα λάθος μήνυμα στην ανθρωπότητα.
Τι θα μπορούσε να γίνει;
Πρώτα απ’ όλα θα πρέπει να σταματήσουν οι εκατέρωθεν κατηγορίες για να καταλαγιάσει η ατμόσφαιρα έντασης.
Δεύτερον, να συνεχιστούν οι διμερείς συνεννοήσεις των ηγετών της Δύσης με τον Ρώσο πρόεδρο.
Τρίτον, να προταθεί στον Ρώσο πρόεδρο η έναρξη επισήμων συνομιλιών μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας που να καλύπτουν τα εξής θέματα:
1. Συνεργασία και αδιαίρετη ασφάλεια. Ειρηνική διευθέτηση των διαφορών.
2. Για τη διευθέτηση των διαφορών μεταξύ των δύο μερών θα διεξάγονται διμερείς ή πολυμερείς διαβουλεύσεις με την επαναλειτουργία του Συμβουλίου ΝΑΤΟ-Ρωσίας.
3. Επιβεβαίωση των δύο μερών ότι δεν θεωρεί αντίπαλο το ένα το άλλο.
4. Απαγόρευση χρήσης πυρηνικών όπλων.
5. Περιορισμός στη χρήση επίγειων πυραύλων μέσου και βραχέος βεληνεκούς.
6. Επιστροφή στις διαβεβαιώσεις του 1990 περί μη περαιτέρω διεύρυνσης του ΝΑΤΟ.
7. Αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από την Ουκρανία. Η έκταση του εδάφους της αποχώρησης θα αποτελέσει αντικείμενο των διαπραγματεύσεων.
8. Συνέχιση των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας χρησιμοποιώντας στοιχεία από τις συμφωνίες του Μινσκ.
9. Άρση των εκατέρωθεν κυρώσεων σε περίπτωση επίτευξης συμφωνίας.
Προϋπόθεση για την έναρξη συνομιλιών μεταξύ των δύο πλευρών είναι η προηγούμενη κατάπαυση του πυρός σ’ όλη την Ουκρανία και η αποστολή παρατηρητών του ΟΑΣΕ προς επίβλεψη.
Τα αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων θα ενσωματωθούν σε συμφωνία μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας. Οι παρατηρητές που θα εποπτεύουν την εφαρμογή της συμφωνίας θα προέρχονται από χώρες του ΟΑΣΕ που δεν θα είναι μέλη του ΝΑΤΟ.
Η πρόταση αυτή προς την ειρήνη είναι μια πρόταση προδήλως καλύτερη από οιαδήποτε άλλη πρόταση που προβλέπει το αντίθετο.
Ας γίνει η προσπάθεια μήπως έτσι σωθεί η ανθρωπότητα.
__________________________________________________________________________
Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα του ΙΗΑ εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς – μέλη του ΙΗΑ. Η ιστοσελίδα του ΙΗΑ δεν λογοκρίνει, ούτε επεμβαίνει σε άρθρα – κείμενα των μελών του ΙΗΑ.
_________________________________________________________________________
!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Πολύ σωστά!!!
Η πρόταση του κ. Χρυσανθόπουλου αποτελεί θεάρεστη λύση. Όμως, πόσο ρεαλιστική είναι αυτή η λύση, όταν η Ουκρανία παραβίασε ήδη τη Συμφωνία του Μινσκ και οι ΗΠΑ παραβίασαν ήδη την Υπόσχεση Μη-Επέκτασης του ΝΑΤΟ (τις δυο βασικές προτεινόμενες συμφωνίες για τον τερματισμό του πολέμου); Πως θα πείσουμε τη Ρωσία να πιστέψει ότι δεν θα ξάνα-παραβιαστούν οι εν λόγω συμφωνίες; Ποιος θα μπορούσε να είναι ο διαμεσολαβητής εν προκειμένω; Αν θυμηθούμε ότι οι ΗΠΑ/ΝΑΤΟ έκαναν πόλεμο κατά της Γιουγκοσλαβίας (και όχι μόνον) χωρίς την έγκριση του ΟΗΕ, προφανώς η Μόσχα δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει το τελευταίο μέσο ελέγχου της δηλ. το δικαίωμα βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Όσο για τον ΟΑΣΕ (χωρίς τις χώρες του ΝΑΤΟ) φοβάμαι ότι δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει, γιατί ο διαμεσολαβητής θα πρέπει να είναι μια Μεγάλη Δυνατή και Ουδέτερη χώρα που να μπορεί να επιβάλει την τήρηση συμφωνιών.
H Ρωσια θα πεισθει γιατι η συμφωνια θα ειναι γραπτη.Διαμεσολαβητης θα μπορουσε να ηταν η Σουηδια. Ανεξαρτητα απο τις παρατηρησεις η προσπαθεια πρεπει να γινει εαν ειναι να επιβιωσει η ανθρωποτητα.Οι Δηλωσεις Κορυφης του ΝΑΤΟ και της ΕΕ δεν αφηνουν περιθωρια για μια διπλωματικη λυση γιατι εκπεμπουν μονο μισος..Πρεπει πρωτα να καταστραφει ολοκληρωτικα η Ουκρανια και ισως τοτε να αρχισουν οι συζητησεις.Αλλα τοτε θα ειναι αργα.
H συμφωνια θα ειναι γραπτη και ετσι θα πεισθει η Ρωσια.Η Σουδια θα μπορουσε να ηταν ο διαμεσολαβητης και στα πλαισια του ΟΑΣΕ θα μπορουσε με αλλα μη νατοικα κρατη να αναλαβει την την επιβλεψη της τηρησης των συμφωνιων.Η προσπαθεια πρεπει να γινει για την σωτηρια της Ανθρωποτητος.Οι δηλωσεις των Διασκεψεων κορυφης του ΝΑΤΟ και της ΕΕ μονο μισος εκπεμπουν.
Συμφωνω με ολλα που λετε. Αλλα οχι Σουηδια. Κατ’ αρχην η Σουηδία παρέμεινε ουδέτερη στον 2ο παγκόσμιο πόλεμο. Δευτερον η Σουηδια καταδίκασε την προσάρτηση της Κριμαίας. Τριτον, η πλειοψηφία των Σουηδών είναι υπέρ της ένταξης στο ΝΑΤΟ, σύμφωνα με δημοσκόπηση. Τεταρτον, η Σουηδία έχει υποκινήσει πολέμους εναντίον της Ρωσίας πολλές φορές στην ιστορία της. Τελος η πραγματικοτικα είναι ρευστη και αδιαφανής διοτι συσκοτίζεται από τα δυτικά μέσα ενημέρωσης. Εαν καποτε γινουν συνομιλιες ο διαμεσολαβητής θα πρεπει να ειναι κρατος της Ασιας/Αφρικης/νοτιοΑμερικης αλα οχι Ευρώπης…πχ Ινδια Κινα Βραζιλια, Νότια Αφρική. Η Ουγγαρία οπωςδιποτε θα μπορουσε να μεσολαβήσει.