1944: Απελευθέρωση Θεσσαλονίκης, ΕΛΑΣ και ιστορική αλήθεια

Με αφορμή την επέτειο των 77 χρόνων από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής στις 30 Οκτωβρίου 1944, ο Σύνδεσμος Προάσπισης Μακεδονίας-Θράκης, στις 16 Οκτωβρίου 2021, είχε αποστείλει στον αναπληρωτή υπουργό για θέματα αυτοδιοίκησης κ. Στ. Πέτσα (με κοινοποίηση στον Υπουργό Εσωτερικών Μάκη Βορίδη, στον υφυπουργό Εσωτερικών Στ. Καλαφάτη και στον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα), επιστολή με θέμα την τοποθέτηση, από το 2016, αναθηματικής πλάκας από τον Δήμο Θεσσαλονίκης που αφορά την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης το 1944. Το πλήρες κείμενο της επιστολής είχε αναρτηθεί και στην ιστοσελίδα του ΙΗΑ (https://professors-phds.com/2021/10/19/39205/.

Στις 4 Ιανουαρίου 2022 στην «Εφημερίδα των Συντακτών» αναρτήθηκε άρθρο με τίτλο «70 χρόνια μετά, ακόμα τους τρομάζει ο ΕΛΑΣ» το οποίο υπογράφει ο δημοσιογράφος Απόστολος Λυκεσάς στο οποίο -μεταξύ πολλών άλλων- αναφέρονται και τα εξής:

«Η αντιστασιακή, αντιφασιστική ιστορία της συμπρωτεύουσας φαίνεται πως ενοχλεί τους πολιτικούς επιγόνους των ναζί, οι οποίοι έχουν βαλθεί να κατεβάσουν την αναθηματική πλάκα που έχει τοποθετηθεί δίπλα στο Βασιλικό Θέατρο για τον θρίαμβο των ανταρτών του ΕΛΑΣ και την απελευθέρωση της πόλης στις 30 Οκτωβρίου του 1944. Στο μάτι νεοναζιστών, αναθεωρητών της Ιστορίας, των πιο συντηρητικών δυνάμεων της Θεσσαλονίκης και εσχάτως και της δημόσιας διοίκησης έχει μπει η μικρή αναθηματική πλάκα δίπλα στο Βασιλικό Θέατρο που θυμίζει ότι οι αντάρτικες δυνάμεις του ΕΛΑΣ στις 30 Οκτωβρίου 1944 απελευθέρωσαν την πόλη από τον ναζιστικό ζυγό».

Ο Ομότιμος καθηγητής ΑΠΘ, Πρόεδρος του Συνδέσμου Προάσπισης Μακεδονίας Θράκηςκαι μέλος του International HellenicAssociation Δημήτριος Καραμήτσος (ο οποίος είχε συνυπογράψει την επιστολή Οκτωβρίου 2021 με τον Ομότιμο καθηγητή ΑΠΘ και Γ. Γραμματέα ΣΠΜΘ Ν. Καρατζά) θεωρώντας προσβλητική την σχετική ανάρτηση, απέστειλε (7/1/2022) την παρακάτω επιστολή στην «Εφημερίδα των Συντακτών»:

«Κύριε Διευθυντά,

Είδα τη δημοσίευσή σας για το θέμα της αναθηματικής πλάκας και σας στέλνω την επιστολή αυτή με την παράκληση να δημοσιευτεί γιατί η δημοσίευσή σας μας θίγει με απαράδεκτους χαρακτηρισμούς.

Όπως και στις επιστολές μας γράφουμε αυτή η πλάκα ασκεί διχαστικό ρόλο και αποτελεί φαιά κομματική προπαγάνδα. Κανείς αντικειμενικός άνθρωπος που γνωρίζει ιστορία δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι ο ΕΛΑΣ κατόρθωσε να διώξει τους Γερμανούς από την Ελλάδα. 

Ακόμη και ο αείμνηστος Νικόλαος Πλαστήρας (κάθε άλλο παρά δεξιός) δήλωσε (τα Χριστούγεννα του 1944 σε σύσκεψη πολιτικών αρχηγών με συμμετοχή του γραμματέα του ΚΚΕ Γ. Σιάντου υπό την προεδρία του μακαριστού αρχιεπισκόπου Δαμασκηνού) ότι «Οι Γερμανοί έφυγαν από την Ελλάδα λόγω της πορείας του πολέμου και όχι λόγω της Αντίστασης». Το ίδιο αναφέρει και ο αείμνηστος καθηγητής ιστορίας ΣπΣφέττας σε συνέντευξή του στην εκπομπή «Ανιχνεύσεις» του δημοσιογράφου Παντελή Σαββίδη.

Η αλήθεια είναι ότι οι τελευταίοι Γερμανοί έφυγαν από τη Θεσσαλονίκη στις 29 Οκτωβρίου και την επόμενη μέρα μπήκαν στην πόλη έφιπποι αντάρτες του ΕΛΑΣ και έκαναν παρέλαση. Ερωτώ, πώς θεωρεί ο Δήμος ότι απελευθερώνεται μια ήδη απελευθερωμένη πόλη; Αν δεν είχε μπει ο ΕΛΑΣ η πόλη μας δεν θα ήταν απελευθερωμένη;

Τα στρατεύματα που έφυγαν ήταν ο Γερμανικός στρατός. Το γερμανικό κράτος που συνεχίζεται είναι αυτό που οφείλει στην Ελλάδα πολεμικές αποζημιώσεις και όχι κάποιο ναζιστικό κράτος, το οποίο σήμερα δεν υφίσταται. Αυτός είναι ο λόγος που δεν πρέπει να αναφέρεται ο στρατός ως ναζιστικός. Ούτε όλοι οι Γερμανοί ήταν ναζιστές.

Τα αναγραφόμενα στην πλάκα δεν αποφασίστηκαν από το δημοτικό συμβούλιο. Η επιγραφή γράφτηκε αυθαίρετα και πραξικοπηματικά. Είναι καιρός να παύσει να υφίσταται αυτή η ανιστόρητη προπαγανδιστική αναθηματική πλάκα ή να αλλάξει η επιγραφή της που πρέπει να συνάδει με το προεδρικό διάταγμα 50/2016 που αναφέρει ότι «στις 30 Οκτωβρίου εορτάζει η Θεσσαλονίκη την απελευθέρωσή της από τα γερμανικά στρατεύματα Κατοχής το 1944». 

Η επιστολή μας στον Δήμαρχο κ. Κ. Ζερβά -εντελώς ευγενική- στάλθηκε στα τέλη Μαΐου από 520 έγκριτους πολίτες της πόλης μας. 

Τέλος, απορρίπτουμε τον χαρακτηρισμό ότι είμαστε ακροδεξιοί. Είμαστε δημοκρατικοί πολίτες και ζητούμε να ισχύσει το αυτονόητο. Αυτό το αυτονόητο το επιδιώκουμε με νόμιμα μέσα κι όχι με βανδαλισμούς. Προσωπικά έχω συγγράψει την πρόσφατη ιστορία της χώρας μας και αν τη διαβάσετε θα αντιληφθείτε την αντικειμενικότητά μου (Ιστορία της νεότερης Ελλάδας, Β’ τόμος 1942-1949).

Όσον αφορά την αντίθεσή μας στη «Συμφωνία των Πρεσπών», αυτήν την αντίθεση εκδήλωσαν και εκατομμύρια Έλληνες με διαδηλώσεις και ψηφίσματα και δεν μπορεί να χαρακτηρίζονται ως ακροδεξιοί το 70% των Ελλήνων που δεν συμφωνούσαν με τη συμφωνία των Πρεσπών, όπως έδειχναν οι δημοσκοπήσεις. 

Αναμένουμε με ενδιαφέρον τις ενέργειες της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης, για το θέμα της αναθηματικής πλάκας. Η ανωμαλία αυτή δεν μπορεί να συνεχίζεται επ’ άπειρον.

Δημ. Καραμήτσος, Ομότιμος καθηγητής ΑΠΘ, Πρόεδρος Συνδέσμου Προάσπισης Μακεδονίας Θράκης».

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα του ΙΗΑ εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς – μέλη του ΙΗΑ. Η ιστοσελίδα του ΙΗΑ δεν λογοκρίνει, ούτε επεμβαίνει σε άρθρα – κείμενα των μελών του ΙΗΑ.


INTERNATIONAL HELLENIC ASSOCIATION

Leave a ReplyCancel reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.