Με αφορμή τον μηχανισμό των Αντικυθήρων

του Καθηγητή Ηλία Σταμπολιάδη, Μηχανικού Μεταλλείων, Μεταλλουργού, Μέλους ΙΗΑ

Την Πέμπτη 4 Νοεμβρίου 2021 σε μία από τις μέσω διαδικτύου διαλέξεις του ΙΗΑ παρακολουθήσαμε την ωραία ομιλία του κ. Βαλιανάτου η οποία έχει βιντεοσκοπηθεί και είναι διαθέσιμη από την σελίδα στο Facebook του International Hellenic Association.

Ο κ. Βαλιανάτος έκανε μία εμπεριστατωμένη ανάλυση της Ελληνικής σκέψης και φιλοσοφίας αναφέροντας ονόματα ανθρώπων αλλά και θεοτήτων που θεωρούνταν πρότυπα και πηγή γνώσης αλλά και έμπνευσης  προς μία ζωή δημιουργίας και μία συνεχή αναζήτηση της αληθείας, πράγμα που συνετέλεσε και στην ανάπτυξη της τεχνολογίας τους καρπός της οποίας ήταν και ο μηχανισμός των Αντικυθήρων.

Με την παρουσίαση αυτή βλέπει κανείς στο πρόσωπο του κ. Βαλιανάτου έναν ακούραστο ιστορικό ερευνητή, έναν επιστήμονα που επεξεργάζεται και ταξινομεί τα στοιχεία της έρευνας του, έναν δάσκαλο που θέλει να μεταδώσει την γνώση, έναν φιλοσοφικά σκεπτόμενο άνθρωπο που προσπαθεί να ερμηνεύσει την εξέλιξη της ιστορίας αλλά και έναν ένθερμο πατριώτη που αναπολεί την δόξα της πατρίδος του, την συγκρίνει με την σημερινή κατάσταση, προσπαθεί να εξηγήσει τα αίτια της πτώσης και προτείνει αυτά που θεωρεί αναγκαία για την ανόρθωση και παλιγγενεσία του Ελληνισμού στον σύγχρονο κόσμο. Για όλα αυτά όλοι οι τηλεθεατές συνεχάρημεν τον κύριο Βαλιανάτο.

Παρά την κατάσταση παρακμής που διακρίνει τον σύγχρονο Ελληνισμό υπάρχουν ακόμη Έλληνες που είναι πάντα πρόθυμοι να ακούσουν μία άποψη αλλά και να κάνουν μία καλοπροαίρετη κριτική ώστε να οδηγηθούμε στην αναζήτηση της αλήθειας και την χάραξη της πορείας που πρέπει να ακολουθήσουμε προς τον κοινό μας στόχο.

Προσωπικά θα ήθελα κάνω τις ακόλουθες δύο παρατηρήσεις. Η μία σχετίζεται με τα αίτια που θεωρεί  ο κ. Βαλιανάτος ότι προκάλεσαν την πτώση του Ελληνισμού και αναφέρει τα εξής τρία:

Την κατάκτηση της Ελλάδος από τους Ρωμαίους ως αποτέλεσμα του αλληλοσπαραγμού των απογόνων του Αλεξάνδρου που δεν διέκριναν τον εκ δυσμών κίνδυνο (πράγμα που κατά την γνώμη μου συμβαίνει και σήμερα).

Τον Χριστιανισμό, αναφέροντας την καταστροφή των βιβλιοθηκών, των ναών και την δίωξη των δωδεκαθεϊστών με παράδειγμα την Υπατία και τέλος

Την κατάκτηση της Ελλάδος από τους Τούρκους.

Από αυτά  θα μου επιτρέψετε να διαφωνήσω στο ότι ο Χριστιανισμός υπήρξε αιτία της πτώσης του Ελληνισμού. Όπως ο ίδιος ο κ. Βαλιανάτος αναφέρει χαρακτηριστικό των Ελλήνων είναι η αναζήτηση της αληθείας και την αναγνώρισαν στο πρόσωπο του Ιησού Χριστού, το ενανθρωπήσαν δεύτερο πρόσωπο της Αγίας Τριάδος η οποία συνέργησε για την εκ του μηδενός δημιουργία του κόσμου  και την αδιάλειπτο συντήρηση του από αυτήν την θεία ενέργεια. Αυτή η αναγνώριση της αλήθειας είναι και η βασική διαφοροποίηση του Ελληνισμού που η αιτία της έχθρας και του πολύμορφου πολέμου που έκτοτε δέχεται από την υλιστική Ανατολή και Δύση. Η έχθρα αυτή εκδηλώθηκε ήδη με τις σταυροφορίες και την άλωση της Πόλης το 1204, η καταλήστευση της οποίας υπήρξε η αιτία και της εν συνεχεία αλώσεως της από το τους Τούρκους  το 1453. Μήπως και η μικρασιατική καταστροφή, η εισβολή των Τούρκων στην Κύπρο και η σημερινή αμφισβήτηση των θαλασσίων και χερσαίων συνόρων της χώρας μας  δεν είναι αποτέλεσμα της κακόβουλης συνέργειας της Δύσης που με τα μνημόνια σχεδιάζουν την τελική υποδούλωση και αλλοίωση του Ελληνισμού;

Παρέλειψε όμως να αναφέρει ο κ. Βαλιανάτος ότι ο εκχριστιανισμένος Ελληνισμός ήταν αυτός που επεβλήθη της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας εκ των έσω χωρίς αιματοχυσία  μεταβάλλοντας την σε Ελληνικό Βασίλειο που  με χιλιετή ιστορία. Οι Χριστιανοί Έλληνες ήταν αυτοί που μετάδωσαν τον Ελληνικό πολιτισμό στην Δύση μετά την άλωση της Πόλης και προκάλεσαν την Αναγέννηση. Όσον αφορά τον διωγμό των δωδεκαθεϊστών από τους Χριστιανούς που αναφέρει ο κ. Βαλιανάτος όσοι υπήρξαν ήταν προϊόν ανθρώπινης εκδίκησης ορισμένων φανατικών και όχι διδασκαλία του Χριστιανισμού και ωχριούν απέναντι των οργανωμένων διωγμών που είχαν υποστεί  οι Χριστιανοί δημιουργώντας εκατόμβες αγίων μαρτύρων μεταξύ των οποίων και η πάνσοφος αγία Αικατερίνη, μια και κάνει αναφορά στην ανθρώπινη σοφία.

Η δεύτερη παρατήρηση αφορά την στάση του έναντι της κλιματικής αλλαγής η οποία συνιστά γεωλογικό φαινόμενο και όχι αποτέλεσμα του CO2 το οποίο είναι βασικό στοιχείο για την συντήρηση της ζωής που συντελείται με την ηλιακή ενέργεια και την δημιουργία οργανικής ύλης με βάση τον άνθρακα. Η φωτοσύνθεση δημιούργησε την οργανική ύλη που η φύση αποθήκευσε ως πηγή ενέργειας με την μετατροπή της σε στερεά, υγρά και αέρια καύσιμα. Όλες οι ανθρωπογενείς μέθοδοι αποθήκευσης ενέργειας (μπαταρίες) προς το παρόν είναι πολύ πιο ρυπογόνες.  Ίσως στο μέλλον οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας να είναι πλέον συμφέρουσες αλλά μέχρι τότε ας μάθουμε να παράγουμε τον απαιτούμενο εξοπλισμό παρά να τον εισάγουμε, όταν μάλιστα διαθέτουμε και την υποδομή και κυρίως τα καύσιμα για την ενεργειακή μας ανεξαρτησία.

Τέλος συμφωνώ απόλυτα με το τελικό συμπέρασμα του κ. Βαλιανάτου ότι είναι καθήκον όλων των Ελλήνων να απαλλάξουμε τον  τόπο από τους εθνομηδενιστές με την δική μου παρατήρηση πως δεν είναι τυχαίο ότι όλοι αυτοί είναι άθεοι και απάτριδες.


Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα του ΙΗΑ εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς – μέλη του ΙΗΑ. Η ιστοσελίδα του ΙΗΑ δεν λογοκρίνει, ούτε επεμβαίνει σε άρθρα – κείμενα των μελών του ΙΗΑ.

Πηγή: INTERNATIONAL HELLENIC ASSOCIATION

One thought on “Με αφορμή τον μηχανισμό των Αντικυθήρων

  1. panioan – Ελλάδα – Ιωάννης Παναγάκος Ανώτερος Αξιωματικός ε.α. Πρόεδρος του Α.Π.Ο. ΑΙΓΛΗ ΠΑΠΑΓΟΥ Δάσκαλος Σκακιού – Συγγραφέας – Ποιητής Μέλος της Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών Βλαχάβα 19 156 69 ΠΑΠΑΓΟΣ Τηλ.210-65.24.094, 690-65.83.797 Fax: 210-65.24.094 e-mail: panioan@otenet.gr https://www.facebook.com/ioannes.panagakos
    panioan says:

    Συγχαρητήρια κύριε Σταμπολιάδη για τα πολύ σωστά επιχειρήματά σας που ανατρέπουν τους ισχυρισμούς του κυρίου Βαλιανάτου εναντίον του Χριστιανισμού.

Leave a ReplyCancel reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.