Κοτζιάς για Σκοπιανούς: «Οι Μακεδόνες μέσα στη διαδρομή της ιστορίας, έτσι ένιωσαν, έτσι πλάστηκαν, πέτυχαν μια διαδικασία εθνογένησης»

Γράφει ο Ιωάννης Αμπατζόγλου*

Σε συνέντευξή του στο ΕΘΝΟΣ, ο Νικόλαος Κοτζιάς –ο αρχιτέκτονας της επαίσχυντης Συμφωνίας των Πρεσπών– τρία χρόνια μετά την υπογραφή της, επανέρχεται και μιλάει γι’ αυτή. Βέβαια, ο κ. Κοτζιάς δε φαίνεται να μετάνιωσε για ότι έκανε εις βάρος της Ελλάδας και του ελληνισμού, το μόνο που φαίνεται να τον ανησυχεί είναι το γεγονός ότι το μέλλον της Συμφωνίας των Πρεσπών δεν είναι και τόσο ευοίωνο. Στον δημοσιογράφο του έθνους κ. Τίμο Φακαλή έδωσε τη συγκεκριμένη συνέντευξη, η οποία καταγράφηκε σε βίντεο1 και τα σημαντικότερα σημεία της δημοσιεύθηκαν στο ΕΘΝΟΣ της Κυριακής και στο ethnos.gr2 στις 20 Ιουνίου 2021. Στο βίντεο της συνέντευξης βρίσκονται ακριβώς αυτά που είπε ο κ. Κοτζιάς και βάσει αυτού του βίντεο θα σταθούμε σε τρεις θεματικές αναφορές. Οι δύο αναφορές δείχνουν το επίπεδο της πολιτικής που έχει ασκήσει ο συγκεκριμένος πολιτικός στο σκοπιανό και η τρίτη δείχνει το άγχος του για την πιθανότητα η Συμφωνία των Πρεσπών να πάει στον αγύριστο.

1η θεματική αναφορά

Κοτζιάς: «Οι Μακεδόνες μέσα στη διαδρομή της ιστορίας, έτσι ένιωσαν, έτσι πλάστηκαν, πέτυχαν μια διαδικασία εθνογένησης».

Αυτομάτως έρχεται στο μυαλό μου μία ερώτηση. Αν εγώ νιώσω ότι είμαι ο Σούπερμαν θα είναι λογικό οι άλλοι να υπογράψουν ότι με αναγνωρίζουν ως Σούπερμαν; Κάποιος που τρελάθηκε και νομίζει ότι είναι κάτι άλλο από αυτό που είναι στην πραγματικότητα, ή κάποιος που ντύθηκε καρναβάλι και παριστάνει κάτι άλλο από αυτό που είναι στην πραγματικότητα μπορεί να απαιτήσει από τους υπόλοιπους να τον αναγνωρίσουν ως αυτό που νομίζει ότι είναι ή ως αυτό που μασκαρεύτηκε;

Οι Σκοπιανοί «έτσι ένιωσαν», ότι είναι Μακεδόνες, μας λέει ο κ. Κοτζιάς. Και έπρεπε να τους αναγνωρίσουμε ως Μακεδόνες. Και μάλιστα εμείς οι Έλληνες, αφού οι Μακεδόνες ήταν και είναι Έλληνες. Φυσικά, μόνον η δική μας αναγνώριση είχε αξία, κανενός άλλου, επειδή σε εμάς τους Έλληνες ανήκουν οι όροι «Μακεδονία», «Μακεδόνας», «Μακεδονικό». Έτσι, παραχωρήσαμε ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ στους Σκοπιανούς. Και όλα αυτά επειδή οι Σκοπιανοί «έτσι ένιωσαν». Γιατί να τους το αρνηθούμε και  να τους στεναχωρήσουμε;

Τα πιο πάνω δείχνουν το επίπεδο του συγκεκριμένου πολιτικού και τον κατατάσσουν στην κατηγορία των πολιτικά ηλίθιων, εάν θεωρηθεί ότι δεν είχε συνείδηση του εθνικού εγκλήματος που διέπραττε, γιατί αν είχε συνείδηση, τότε η κατηγορία στην οποία θα πρέπει να καταταγεί είναι διαφορετική… Άλλωστε, αυτό που λέει ότι, «οι Μακεδόνες… έτσι ένιωσαν… πέτυχαν μια διαδικασία εθνογένησης» δεν είναι απόλυτα ακριβές. Εάν οι Σκοπιανοί δεν έβρισκαν τους πρόθυμους από την ελληνική πλευρά δεν θα πετύχαιναν ποτέ αυτή την εθνογένεση. Είπατε τίποτα για την πέμπτη φάλαγγα;

2η θεματική αναφορά

Κοτζιάς: «Αυτόν τον υπερβολικά και ακραίο συχνά εθνικισμό που ξαναπροβάλλει στη Βόρεια Μακεδονία, τον στηρίζουνε, χαριεντίζονται μαζί του και τον χαϊδεύουνε, οι Έλληνες ακροδεξιοί και δεξιοί με αντιλήψεις εντελώς αρνητικές για τις Πρέσπες».

Σε αυτό το σημείο ο κ. Κοτζιάς βάζει στο ίδιο τσουβάλι τους πολέμιους της Συμφωνίας των Πρεσπών σε Σκόπια και Ελλάδα. Από τη μία είναι οι Σκοπιανοί εθνικιστές και από την άλλη όσοι Έλληνες είναι εναντίον της Συμφωνίας των Πρεσπών, τους οποίους μάλιστα αποκαλεί ακροδεξιούς και δεξιούς «με αντιλήψεις εντελώς αρνητικές για τις Πρέσπες».

Για να δούμε όμως τι συμβαίνει στην πραγματικότητα.

Οι Σκοπιανοί εθνικιστές –οι οποίοι μάλιστα ανήκουν στο κόμμα VMRO-DPMNE– δε δέχονται τη Συμφωνία των Πρεσπών επειδή θεωρούν ότι κατάγονται απ’ ευθείας από τον Μέγα Αλέξανδρο και τους αρχαίους Μακεδόνες, παραβλέποντας το γεγονός ότι οι αρχαίοι Μακεδόνες ήταν Έλληνες. Αυτό το τελευταίο έχει αποδειχθεί επιστημονικά και δεν επιδέχεται αμφισβήτησης, ωστόσο οι Σκοπιανοί εθνικιστές συνεχίζουν να πιστεύουν ότι οι αρχαίοι Μακεδόνες δεν ήταν Έλληνες. Φυσικά, αυτές οι απόψεις των συγκεκριμένων Σκοπιανών δεν έχουν να κάνουν με την ιστορία, αλλά με μία άλλη επιστήμη, την ψυχιατρική!

Από την άλλη πλευρά οι Έλληνες που δε δέχονται τη Συμφωνία των Πρεσπών, τάσσονται με το ιστορικά και επιστημονικά ορθό. Οι Μακεδόνες ήταν και είναι Έλληνες και δεν μπορεί να είναι κάτι άλλο. Αυτό δεν είναι υποκειμενικό, αλλά αποτελεί μία επιστημονική αλήθεια.

Στη Συμφωνία των Πρεσπών και συγκεκριμένα στο άρθρο 7 παρ. 1-3, ορίζονται διαφορετικές ερμηνείες των όρων «Μακεδονία» και «Μακεδόνας», με αποτέλεσμα μία έννοια να έχει δύο διαφορετικές σημασίες. Ένα σημαίνον με δύο σημαινόμενα. Με το όρο «Μακεδόνας» εννοείται ο Σλαβοαλβανός Σκοπιανός για τους Σκοπιανούς και ο Έλληνας της βόρειας Ελλάδας για τους Έλληνες. Για να μην αναφερθούμε στη σκοπιανή γλώσσα την οποία η Συμφωνία των Πρεσπών βαφτίζει από την μία «μακεδονική» (άρθρο 1 παρ. 3γ) και από την άλλη στο άρθρο 7 παρ. 4 αναφέρει ότι «ανήκει στην ομάδα των Νότιων Σλαβικών γλωσσών» και η οποία ως γνωστόν είναι βουλγαρική διάλεκτος. Πως μπορεί να είναι «Μακεδόνας» ένας Σλαβοαλβανός και «μακεδονική» μία σλαβική γλώσσα; Και όμως έγινε και αυτό, χάρις στον κ. Κοτζιά. Έτσι παραχαράχθηκε η ιστορία και βιάστηκε η επιστήμη.

Με λίγα λόγια μπορούμε να πούμε ότι η ίδια η Συμφωνία των Πρεσπών παραλογίζεται, οι Σκοπιανοί πολέμιοί της υπερπαραλογίζονται, ενώ οι Έλληνες που δεν την αποδέχονται έχουν το επιστημονικό και ιστορικό δίκαιο με το μέρος τους. Τόσο απλά. Και ο κ. Κοτζιάς που θεωρεί σωστή τη Συμφωνία των Πρεσπών, θεωρεί το ίδιο ακραίους τόσο τους Σκοπιανούς όσο και τους Έλληνες που την αντιμάχονται. Είπατε τίποτα για την πέμπτη φάλαγγα;

3η θεματική αναφορά

Κοτζιάς: «Πάρα πολλά τεχνικά ζητήματα που είναι απαραίτητα προκειμένου να πραγματωθεί αυτή η συμφωνία δεν έχουνε τεθεί… Δεν έχει ξεκινήσει να λειτουργούν οι επιτροπές για τα σχολικά βιβλία… Δε φτιάχτηκε η επιτροπή για τα εμπορικά σήματα που σύμφωνα με τη συμφωνία θα έπρεπε να τελειώνει φέτος, σήμερα έπρεπε να τελειώνει, λέει τρία χρόνια μετά την υπογραφή της συμφωνίας. Φτάσαμε τρία χρόνια μετά και δεν έχει ξεκινήσει… Δεν έχει γίνει η συνάντηση η “G to G” ανάμεσα στις κυβερνήσεις Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας προκειμένου από κοινού να δούνε ποια είναι τα πρακτικά προβλήματα και να υλοποιηθεί. Και επίσης αυτό που με ανησυχεί και το είπα στη χθεσινή μου δήλωση, είναι ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει φροντίσει να ενισχύσει την πρεσβεία μας… Επίσης, η ελληνική κυβέρνηση μη φέρνοντας τις τρεις συμφωνίες μνημόνια προς επικύρωση από την ελληνική Βουλή δίνει πάρα πολύ χώρο στον κ. Ζάεφ. Θα μου επιτρέψετε να πω για πρώτη φορά μια βαθιά μου ανησυχία, βλέπω πάλι τον εθνικισμό να επανέρχεται με τρόπο αποσταθεροποιητικό για την περιοχή… Ο Ζάεφ αφήνει και εξελίσσεται ένας εθνικισμός που φτάνει –όπως κατήγγειλα χθες και σήμερα– στην παραβίαση της Συμφωνίας των Πρεσπών… Εδώ έχουμε έναν κίνδυνο έντασης στις σχέσεις του αλβανικού στοιχείου με τους Σλαβομακεδόνες στη Βόρεια Μακεδονία… Ο Ζάεφ είναι μπερδεμένος και αφήνει να εξελίσσεται ο εθνικισμός του, διότι δεν ήταν μόνο το ποδόσφαιρο. Και ο ραδιοφωνικός τους σταθμός, ο κρατικός, περί Μακεδονίας μιλάει αυτές τις μέρες. Υπάρχει ένταση στη σχέση της ομάδος για την λύση των προβλημάτων ανάμεσα στη Βόρεια Μακεδονία και στη Βουλγαρία και όλα δείχνουν ότι δεν καταλήγουν προς το παρόν σε λύσεις και αυτό θα εκτονωθεί από την πλευρά των Σλαβομακεδόνων, οι οποίοι νιώθουν στριμωγμένοι από τους Βούλγαρους, προς την ελληνική κατεύθυνση που με μεγάλη χαρά συγκεκριμένες εφημερίδες, τα τρολ από την μεριά και της ΝΔ πρέπει να πω, τα τρολ στα social media, τα υιοθετούνε και αναγάγουνε τις δράσεις ή τη στάση των ακροδεξιών σε αυτές τις χώρες, σε κύριο χαρακτηριστικό της συμπεριφοράς της χώρας της Βόρειας Μακεδονίας και σε αποτυχία των Πρεσπών. Δηλαδή, αν βγει κάποιος, όπως βγαίνουνε και πει ότι είναι “γείτονα χώρα” ας πούμε, οι περιφερειάρχες της Νέας Δημοκρατίας στη Βόρεια Ελλάδα αρνούνται να πούνε “τη Βόρεια Μακεδονία” και αυτοί είναι επίσημοι παράγοντες, δεν είναι ιδιώτες, είναι στοιχείο του κρατικού μηχανισμού, της κρατικής διοίκησης, παραβιάζουνε τη Συμφωνία των Πρεσπών, λένε “η γείτονα χώρα”…».

Αυτά τα ολίγα. Κατά τα άλλα η Συμφωνία των Πρεσπών εφαρμόζεται και δεν είναι δυνατόν να ακυρωθεί. Ευσεβείς πόθοι του ανθρώπου που με την υπογραφή του ακρωτηρίασε τον ελληνισμό.

Ο συγκεκριμένος κύριος συνεχίζει να βγαίνει με αυτό το ύφος του καθηγηταρά που δεν σηκώνει μύγα στο σπαθί του. Ίσως να θεωρεί ότι λόγω του τίτλου του, έχει το αλάθητο. Προφανώς ξεχνάει τη φράση του Μπίσμαρκ «drei Professoren Vaterland verloren» δηλαδή «καθηγητές τρεις και εχάθη η πατρίς». Λοιπόν, καθηγηταρά μου, μπορεί να έκανες τη δουλίτσα σου και να είναι άξιος ο μισθός σου, όμως θα πρέπει να γνωρίζεις ότι αυτό το εθνικό έγκλημα, του οποίου ήσουν ενορχηστρωτής, ήταν η αιτία να οργανωθούμε και να περάσουμε στην αντεπίθεση.

Ἔσσεται ἦμαρ!

1. https://youtu.be/zQCdwnrYWnw

2. https://www.ethnos.gr/politiki/162131_kotzias-sto-ethnosgr-o-mitsotakis-afise-laska-ton-zaef-gia-tin-efarmogi-ton-prespon

*Ο Ιωάννης Αμπατζόγλου είναι Ακτινοφυσικός Ιατρικής, διδάκτωρ του Ιατρικού Τμήματος του ΔΠΘ, Επιστημονικά Υπεύθυνος του Τμήματος Ιατρικής Φυσικής του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης και μέλος του IHA.


Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα του ΙΗΑ εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς – μέλη του ΙΗΑ. Η ιστοσελίδα του ΙΗΑ δεν λογοκρίνει, ούτε επεμβαίνει σε άρθρα – κείμενα των μελών του ΙΗΑ.


International Hellenic Association

One thought on “Κοτζιάς για Σκοπιανούς: «Οι Μακεδόνες μέσα στη διαδρομή της ιστορίας, έτσι ένιωσαν, έτσι πλάστηκαν, πέτυχαν μια διαδικασία εθνογένησης»

  1. Ο Ελύτης για το εγερθέν θέμα περί μακεδονικότητος των Σκοπίων: “Το όνομα είναι η ψυχή μας”. Θα μπορούσε ποτέ ο Κοτζιάς να γράψει έστω κι έναν στίχο σαν τους εκατοντάδες του Ελύτη; Ούτε καν ένα στίχο, πόσο περισσότερο να κάνει και ποίημα. Γιατί οι ποιητές μας είτε βρέθηκαν προς τ’ αριστερά, είτε προς τα δεξιά, δεν αποδέχτηκαν ποτέ τέτοια ψεύδη και οι Κοτζιάδες, όχι μόνο τα δέχονται, αλλά τα επικυρώνουν κιόλας από πάνω; Είναι τυχαίο που ενώ δεν ξέρουμε τί σημαίνει “Κοτζιάς”, γνωρίζουμε τόσο καλά τί σημαίνει Ελύτης και Θεοδωράκης; Από πού έρχονται αυτοί οι άνθρωποι που γίνονται καθηγητάδες και υπουργοί στη χώρα του Σολωμού και του Σεφέρη;

Leave a ReplyCancel reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.