Θέμα: Πρόγραμμα «MOG / Μνήμες από την Κατοχή στην Ελλάδα»

Delaware, USA

www.professors-Phds.com email: IHAHellas@gmail.com

Μάρτιος 6, 2021


Προς:

Πρωθυπουργό κ. Μητσοτάκη, 

Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως

Μέλη της Ελληνικής Βουλής, 

Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής,u

Περιφερειακά Κέντρα Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού,

Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος,

Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Θέμα:  Πρόγραμμα «MOG / Μνήμες από την Κατοχή στην Ελλάδα»

Το πρόγραμμα «MOG / Μνήμες από την Κατοχή στην Ελλάδα», που χρηματοδοτείται κυρίως από το Γερμανικό Υπουργείο Εξωτερικών,  πέραν του ότι είναι ανιστόρητο, είναι και επιζήμιο για τους ακόλουθους λόγους:

Βοηθά τη διείσδυση της Γερμανίας στο Ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα, με την ανάπτυξη μιας «εκπαιδευτικής πλατφόρμας» που φιλοδοξεί να αποτελέσει μέρος των προγραμμάτων Δημοτικών, Γυμνασίων και Λυκείων της Ελλάδας. Με παράθεση μεροληπτικών σεναρίων, η «εκπαιδευτική πλατφόρμα» επιχειρεί να εμπλέξει τους Έλληνες μαθητές στη διαστρέβλωση των ιστορικών γεγονότων. Ζητάει από τους μαθητές να κατασκευάσουν αυθαίρετα σενάρια για την ιστορία της Κατοχής στην Ελλάδα, αγνοώντας βασικά ιστορικά ντοκουμέντα.

Επιχειρεί την διαμόρφωση της ιστορικής συνείδησης των Ελλήνων μαθητών, παραχαράσσοντας την Ιστορία της Κατοχής και του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, αλλοιώνοντας ιστορικά γεγονότα, βάσει αντιφατικών προσωπικών μαρτυριών 93 θυμάτων και θυτών, και παραγνωρίζοντας χιλιάδες καταγεγραμμένες μαρτυρίες και καταγεγραμμένα ιστορικά στοιχεία.

Επιχειρεί την μετάθεση της ευθύνης για τις θηριωδίες από τους κατακτητές Γερμανούς στην Εθνική Αντίσταση. Αποκαλεί τα ειδεχθή εγκλήματα των κατοχικών δυνάμεων «αντίποινα», αποσιωπώντας ότι η πάγια τακτική των Γερμανών ήταν η «μαζική δολοφονία». Προσπαθεί να αμβλύνει τις εντυπώσεις του λιμού και των εκτελέσεων αμάχων στην Ελλάδα, και να αποποιηθεί τις ευθύνες που οφείλει να αναλάβει η Γερμανική Κυβέρνηση για τις καταστροφές που προκάλεσε το Γ΄ Ράιχ στη χώρα μας.   

Το πρόγραμμα επικαλείται την «συμφιλίωση», χωρίς να αναγνωρίζει τις ευθύνες για τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που διέπραξε στην Ελλάδα η Γερμανία. Δεν αναγνωρίζει την οφειλή Γερμανικών Επανορθώσεων στην Ελλάδα, όπως επιδικάστηκαν από τις Διεθνείς Συνθήκες Παρισίων και Λονδίνου. Αποσιωπά την  οφειλή της Γερμανίας για το Κατοχικό Δάνειο στο Ελληνικό Κράτος και για τις Πολεμικές Αποζημιώσεις στον Ελληνικό λαό για τα δεινά που υπέστη. Αποσιωπά τις απαράγραπτες νόμιμες ελληνικές αξιώσεις, όπως αυτές διατυπώθηκαν στην από 17/4/2019 απόφαση της Βουλής και την από 4/6/2019 Ρηματική Διακοίνωση της Ελληνικής προς τη Γερμανική Κυβέρνηση.        

Σημειωτέον ότι, αντίθετη με το πρόγραμμα MOG είναι η ενεργή συμμετοχή πολλών Γερμανών δημοκρατών στον Ελληνικό αγώνα για Δικαιοσύνη και Αποζημίωση. Προφανώς, οι εν λόγω Γερμανοί τιμούν τη σημερινή Γερμανία.

Ενώ η Γερμανική Κατοχή της Ελλάδας δεν διδάσκεται στα Γερμανικά σχολεία, το Γερμανικό πρόγραμμα MOG απευθύνεται προκλητικά σε Έλληνες μαθητές.  Προκειμένου να δικαιολογηθεί η παρέμβαση του Γερμανικού Υπουργείου Εξωτερικών στην Ελληνική εκπαίδευση, επιχειρείται ακόμα και η απαξίωση του Έλληνα δασκάλου. Είναι προκλητικό το ότι η Γερμανία υποδεικνύει στην Ελλάδα πώς πρέπει να διδάσκεται η Γερμανική Κατοχή στα Ελληνικά σχολεία.

Καλούμε την Ελληνική Κυβέρνηση να μην επιτρέψει στη Γερμανία να θέσει υπό τον έλεγχό της τη διδασκαλία της ιστορίας ‘Κατοχής και Αντίστασης’ στα σχολεία της Ελλάδας. 

Καταγγέλλουμε το γεγονός ότι η πλατφόρμα MOG αποστέλλεται προς τα σχολεία της Ελλάδας χωρίς έγκριση από τις αρμόδιες Ελληνικές Αρχές.

Προτείνουμε στην Ελληνική Κυβέρνηση να ζητήσει από το Γερμανικό Υπουργείο Εξωτερικών να διαθέσει τα χρήματα του προγράμματος MOG στην ανάπτυξη εκπαιδευτικού προγράμματος διδασκαλίας, περί Γερμανικής Κατοχής, στα Γερμανικά κι όχι στα Ελληνικά σχολεία. Ένα τέτοιο πρόγραμμα θα μπορούσε να συγχρηματοδοτηθεί από την Ελληνική Κυβέρνηση και να υποστηριχτεί από Έλληνες ιστορικούς και εκπαιδευτικούς.


Κατά ΔΣ Εντολή του INTERNATIONAL HELLENICASSOCIATION

Capt. Ευάγγελος Ρήγος, Πρόεδρος ΙΗΑ — Καθ. Ελένη Σαββάκη, Μέλος IHA

Πηγή: InternationalHellenicAssociation

5 thoughts on “Θέμα: Πρόγραμμα «MOG / Μνήμες από την Κατοχή στην Ελλάδα»

 1. Το ανήρτησα στο facebook ως John Kontos όπου εχω 4983 φίλους.
  Ιωάννης Κόντος,
  ομότιμος καθηγητής ΕΚΠΑ

 2. Κατα πρωτον εδω μαρξιστοποιηται η ιστοριογραφια της Ελλαδος. Ο μαρξισμος στηριζει την απαξιωσιν του Ελληνος Δασκαλου. Απαξιουται το προτυπον και η αυθεντια του Δασκαλου. Περαιτερω αυτοι οι κυβερνωντες επωλησαν το ονομα της Μακεδονιας.

  Και κατα δευτερον επαιξαν και αλλοι εξωγενεις παραγοντες οπως οι Συμμαχοι μας οι Αγγλοι τον ρολο των. Τοσον κατα τον λιμον οσον και κατα τας διαφορους αποκαλουμενους αντιστασιακας πραξεις.

  Πολλοι Γερμανοι αγνοουσι πληρως οτι οι προγονοι των κατεκτησαν την Ελλαδα κατα τον Δευτερον Παγκοσμιον Πολεμον. Κυριως γνωριζουσι περι του ανατολικου μετωπου, ητοι την Σοβιετικην Ενωσιν.

 3. Για τον λοιμό της Κατοχής εκτός από το ότι οι Κατοχικές δυνάμεις έπαιρναν τα ελληνικά γεωργικά προϊόντα για τη διατροφή των στρατιωτών τους (και όχι μόνο για αυτούς που βρίσκονταν στην Ελλάδα) μεγαλύτερο ρόλο έπαιξε ο Συμμαχικός αποκλεισμός με τον Βρετανικό στόλο που εμπόδιζε την μεταφορά τροφίμων στην Ελλάδα.

 4. Τι υβριδικός πόλεμος ήπιας ισχύος είναι πάλι τούτος από τον ‘’μεγάλο’’ εταίρο; Δεν του αρκεί δηλαδή ο διαρκής ανθελληνικός ρόλος που διαχρονικά διαδραματίζει; Ας τακτοποιήσει πρώτα ο θύτης Γερμανία τις υποχρεώσεις του προς το θύμα Ελλάδα, που απορρέουν από διεθνείς συνθήκες, και μετά ας έρθει να μας μιλήσει για ‘’συμφιλίωση’’. Με την εξόφθαλμα κατακριτέα και προκλητική συμπεριφορά της, θέλει πάλι με τα χρήματά της να ’ρθεί να μας κάνει και τον ‘’Δάσκαλο’’; Σε πόσες άλλες χώρες από τις Συμμαχικές Δυνάμεις ενάντια στον Άξονα έχει εφαρμόσει αυτή την τακτική παρείσφρησης; Υπάρχει άλλη; Πρέπει μάλιστα εδώ να πούμε ότι αρκετά από τα μεγάλα πανεπιστήμιά μας, παρά την αλγεινή εντύπωση και τον πόνο ψυχής που μας προκαλούν τα κτήριά τους μαζί με τα έκτροπα των αντεξουσιαστών, εξακολουθούν να φέρουν αρκετά καλή σειρά στην παγκόσμια κατάταξη χιλιάδων πανεπιστημίων, που κυμαίνεται από το 50 μέχρι και το 200. Ας μορφώσουν λοιπόν οι Γερμανοί τους δικούς τους πολίτες με ό τι εκπαιδευτικές πλατφόρμες θέλουν κι ας αφήσουν τα Ελληνόπουλα σε Έλληνες δασκάλους να τους μάθουν την ιστορία τους που την ξέρουν και καλύτερα. Γιατί μετά δεν μας μένει τίποτα άλλο από το να ακολουθήσουν και οι φίλοι τους οι Τούρκοι να κάνουν το ίδιο! Μη γένοιτο!

  Φρίντα Δημουλή
  π. Πολιτική Αναλύτρια

Leave a ReplyCancel reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.