ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΙΗΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΒΟΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟ

23 Φεβρουαρίου 2021

Το International Hellenic Association, ένας μη κερδοσκοπικός, μη κυβερνητικός και μη κομματικός οργανισμός με έδρα το Delaware των Ηνωμένων Πολιτειών και 4.000 περίπου μέλη Ακαδημαϊκού επιπέδου σε ολόκληρο τον κόσμο, εκφράζει την έντονη αποδοκιμασία και τον αποτροπιασμό του για την επαναλαμβανόμενη εφαρμογή φασιστικών πρακτικών εθνοκάθαρσης των Αλβανικών αρχών εναντίον του εναπομείναντος ελληνισμού της Βορείου Ηπείρου.

Τελευταίο κρούσμα η (ερήμην) καταδίκη, από Αλβανικό δικαστήριο του Αργυρόκαστρου, σε φυλάκιση 8 ετών και 6 μηνών του Αντιπροέδρου της Κίνησης για την Αναγέννηση της Βορείου Ηπείρου και διακεκριμένου ακτιβιστή για τα ανθρώπινα δικαιώματα της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας Μόντη Κολίλα.

Η αιτιολογία της «καταδίκης» ταυτίζεται απόλυτα με τις αθρόες καταδίκες Κούρδων πολιτών και πολιτικών στην Τουρκία, στρατηγικό εταίρο της Αλβανίας και διακηρυγμένο μέντορα της στην εφαρμογή πολιτικών εθνοκάθαρσης: «Πρόκληση μίσους και ταραχών, διάδοση αντισυνταγματικών κειμένων, οργάνωση και συμμετοχή σε παράνομες συγκεντρώσεις και συλλαλητήρια».

Οι συνεχιζόμενες «πρακτικές» εθνοκάθαρσης της Αλβανικής κυβέρνησης με ύπουλες δολοφονίες επιλεγμένων Ελλήνων της Βορείου Ηπείρου (όπως το 2018 ο Κωνσταντίνος Κατσίφας επειδή συμμετείχε στον εορτασμό της ελληνικής εθνικής επετείου της 28ης Οκτωβρίου ή  το 2010 ο Αριστοτέλης Γκούμας επειδή μιλούσε ελληνικά στην πατρίδα του την Χιμάρα), οι  προκλητικές αποφάσεις της αλά-τούρκα κατευθυνόμενης Αλβανικής «δικαιοσύνης» καθώς και πολλές άλλες μεθοδεύσεις της Αλβανικής κυβέρνησης εναντίον της ζωής και της περιουσίας του ελληνισμού της Β. Ηπείρου, θέτουν αξεπέραστα εμπόδια στην Ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας και την οδηγούν πίσω, στις πιο σκοτεινές εποχές της διακυβέρνησης Εμβέρ Χότζα με την συνεχή εφαρμογή  ακραία φασιστικών πρακτικών.  
Κάνουμε έκκληση στην Ελληνική Κυβέρνηση να καταγγείλει επίσημα τις απαράδεκτες πολιτικές εθνοκάθαρσης της Αλβανικής κυβέρνησης σε όλα τα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του Συμβουλίου της Ευρώπης, του Οργανισμού για την Ασφάλεια και την Συνεργασία στην Ευρώπη και να παρέχει την αναγκαία νομική υποστήριξη στην δικαίωση του Μόντη Κολίλα από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Για το

International Hellenic Association

Η επιτροπή Β. Ηπείρου

International Hellenic Association

2 thoughts on “ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΙΗΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΒΟΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟ

  1. Μακάρι ο κύριος Ράμα να κατανοήσει ότι η φιλία και η συνεργασία με την Ελλάδa καθώς και η προστασία των δικαιωμάτων των Γηγενών Ελλήνων από την Άρτα Αυλώνος και το Πόγραδετς μέχρι το Λεσκοβίκι και τους Αγίους Σαράντα είναι η μόνη προοπτική για την ειρήνη και την ανάπτυξη στην Περιοχή. Ο εναγκαλισμός με την ισλαμοφασιστική Τουρκία θα τον οδηγήσει σε περιπέτειες, που θα θέσουν υπό αμφισβήτηση ακόμη και την ύπαρξη του ίδιου του Αλβανικού κράτους.

  2. Οι καταγγελίες πρέπει να απευθύνονται στην Αθήνα, το δήθεν εθνικό κέντρο που εδώ και δεκαετίες συμπράττει με την αλβανική κυβέρνηση στην εξάλειψη της Β. Ηπείρου και την εξόντωση των βορειοηπειρωτών. Ας αναρωτηθεί μόνο κανείς γιατί η ελληνική δημόσια διοίκηση έχει καταργήσει την χρήση του όρου αντικαθιστώντας τον με το “Νότια Αλβανία”!

Leave a ReplyCancel reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.