ΠΟΙΕΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Δεν θα ασχοληθούμε με ανάλυση της απαράδεκτης απόφασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου γιατί δεν αξίζει να χάνουμε τον χρόνο μας με αποφάσεις που δεν έχουν νόημα και που οδηγούν την ΕΕ στην διάλυσή της, μιας και είναι ανίκανη να λειτουργεί αποτελεσματικά. Υπενθυμίζεται πάλι ότι όταν η Αργεντινή εισέβαλε στα νησιά Falklands το 1982, χρειάστηκαν  μόλις τρεις εβδομάδες για να επιβληθούν οι κυρώσεις στις 15 Απριλίου 1982. Η Ελλάδα υποστήριξε τότε  την λήψη κυρώσεων που περιελάμβαναν την  απαγόρευση των εξαγωγών όπλων στην Αργεντινή και την διακοπή των εμπορικών σχέσεων με τη χώρα αυτή. Καμία σχέση με την χθεσινή απόφαση που μεταχειρίζεται την Ελλάδα και την Κύπρο  σαν να ήταν τρίτες χώρες και όχι κράτη-μέλη της ΕΕ.

Η Ελλάδα θα πρέπει να κινηθεί ως εξής τώρα:

1. Να καταγγείλει το μνημόνιο του 2010 με βάση τις διαδικασίες που προβλέπει η Συνθήκη της Βιέννης περί Συνθηκών. Η Συνθήκη αυτή προβλέπει τη δυνατότητα καταγγελίας για σφάλματα που έγιναν (αρθρο 48), απάτη (άρθρο 49), διαφθορά αντιπροσώπου κράτους (άρθρο 50), εξαναγκασμός αντιπροσώπου κράτους (άρθρο 51), ουσιαστική αλλαγή καταστάσεων (άρθρο 62β).

2. Να θέσει το θέμα της παύσης πληρωμών λόγω πανδημίας γιατί μέχρι το 2028 πρέπει να πληρώσει 66,7 δις ευρώ στους δανειστές.

3. Να τεθεί με επιμονή στο Βερολίνο η πληρωμή του κατοχικού δανείου, η αξία του οποίου κυμαίνεται σε σημερινές τιμές μεταξύ 13 μεχρι 422 δις ευρώ,  ακόμη και με απειλή κατάσχεσης γερμανικών περιουσιακών στοιχείων που βρίσκονται στην Ελλάδα.

4. Να ανακοινώσει επισήμως ότι δεν θα συμφωνήσει στην επέκταση των κυρώσεων κατά της  Ρωσίας όταν είναι να ανανεωθούν και γενικά να τηρεί αρνητική στάση σε θέματα κυρώσεων κατά άλλων τρίτων χωρών.

Τα ανωτέρω θα πρέπει να τεθούν ταυτόχρονα στην ΕΕ και στό Βερολίνο από την Ελλάδα και με τον τρόπο αυτό θα ασκηθεί από την Αθήνα αφόρητη πίεση που ίσως καταλήξει στην επιβολή ουσιαστικών κυρώσεων στην Τουρκία. Διαφορετικά δεν έχει νόημα η παραμονή της Ελλάδας στην ΕΕ.

Λεωνίδας Χρυσανθόπουλος 

Πρέσβης επί τιμή – Μέλος του ΙΗΑ

11.12.2020

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα του ΙΗΑ εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς – μέλη του ΙΗΑ. Η ιστοσελίδα του ΙΗΑ δεν λογοκρίνει, ούτε επεμβαίνει σε άρθρα – κείμενα των μελών του ΙΗΑ

ΠΗΓΗ: International Hellenic Association

2 thoughts on “ΠΟΙΕΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

  1. ΔΥΣΤΥΧΩΣ!!! Όλες οι προτάσεις που έχουν σαν βάση τα Ελληνικά Εθνικά συμφέροντα, το Δίκαιο και την Κοινή Λογική, αποτελούν φωνή βοόντων εν τη ερήμω!!!
    Ένα πρόβλημα για να το λύσεις, ΠΡΕΠΕΙ ΠΡΩΤΑ ΝΑ ΤΟ ΕΝΤΟΠΙΣΕΙΣ!!! Και το πρόβλημά μας, ΔΕΝ είναι η έλλειψη προτάσεων …
    Το πρόβλημά μας είναι η ΕΛΛΕΙΨΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΗΓΕΣΙΑΣ!!!

  2. Δεν θα δεχτούν οι “ελληνικές’ κυβερνήσεις να κάνουν τα πολύ σωστά πράγματα που προτείνετε. Γιατί αυτές αν και βγαίνουν τελικά από τον Ελληνικό λαό, προετοιμάζονται από κέντρα που θέλουν τις κυβερνήσεις τοποτηρητές που υπηρετούν τις δικές τους αποφάσεις (των κέντρων) και τα δικά τους συμφέροντα. Οι λαοί μοιάζει να είν’ ελεύθεροι επειδή δεν πηγαίνουν πέρα από το μήκος του σχοινιού με το οποίο τους έχουν δέσει. Όταν αποφασίζουν ν’ απαιτήσουν τα δίκαιά τους ανακαλύπτουν ότι αυτά βρίσκονται πέραν του σχοινίου. Ανακαλύπτουν πως το κοντό, το ανεπαρκές σχοινί τους είναι καμωμένο από το ίδιο υλικό που είναι μείγμα των κέντρων που αποφασίζουν και των κυβερνήσεων που τα υπηρετούν. Δεν νομίζω ότι σας λέγω κάτι καινούργιο που δεν ξέρετε. Απλώς δηλώνω την παρουσία μου (λέγοντας πράγματα που σας είναι γνωστά). Ευχαριστώ!

Leave a ReplyCancel reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.