ΔΑΜΙΑΝΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗΣ (1937- 5 Νοεμβρίου 2020)

Με μεγάλη λύπη σας αναγγέλουμε τον αιφνίδιο θάνατο του διακεκριμένου και δραστήριου μέλους της οργάνωσης μας Δαμιανού Βασιλειάδη που συνέβη στις 5/11 το βράδυ.

Ο Δαμιανός γεννήθηκε το 1937 στην Φλώρινα από Πόντιους γονείς που ήρθαν σαν πρόσφυγες από τον Καύκασο και εγκαταστάθηκαν στην Β. Ελλάδα. Η περίοδος της δικτατορίας τον βρήκε στο Μόναχο της Γερμανίας, όπου ανέπτυξε μεγάλη δράση για την αποκατάσταση της δημοκρατίας στην Ελλάδα. Εκεί εντάχθηκε στην αντιστασιακή οργάνωση του ΠΑΚ, στο οποίο υπήρξε από τους πρωτεργάτες και υπεύθυνος για τον τομέα της Γερμανίας. Με την επαναφορά της δημοκρατίας στην Ελλάδα ο Δαμιανός επιστρέφει και εντάσσεται σαν ένα από τα ιδρυτικά μέλη στο ΠΑΣΟΚ με πρόεδρο τον Ανδρέα Παπανδρέου. Το 1977 παραιτείται ως διαμαρτυρία στην διακρινόμενη μετεξέλιξη του κινήματος σε προσωποπαγή, προεδρο-κεντρική οργάνωση. Με την δημιουργία του ΔΙΚΚΙ υπό τον Δ. Τσοβόλα συμμετέχει ενεργά στο παραπάνω κόμμα έως την διάλυση του. Δημιουργεί την Πατριωτική Δημοκρατική Συμμαχία, η οποία συνεργάζεται με τους Ανεξάρτητους Έλληνες και κατεβαίνει ως υποψήφιος βουλευτής στις εκλογές του 2015. Η συνεργασία του με τους ΑΝΕΛ τερματίζεται τον Σεπτέμβριο του 2015, κυρίως λόγω της επαμφοτερίζουσας στάσης τους στο ζήτημα της Μακεδονίας. Την ίδια χρονιά, με άλλα στελέχη της ΠΔΣ δημιουργεί την Πατριωτική Συσπείρωση, με βασικό στόχο την συνένωση των διάσπαρτων δημοκρατικών, πατριωτικών δυνάμεων σε ενιαίο πολιτικό φορέα.

Η δραστηριότητα του Δαμιανού ήταν πολυσχιδής: Πολυγραφότατος συγγραφέας πολιτικο-κοινωνικών άρθρων, μιας σειράς βιβλίων σχετικών με το ΠΑΣΟΚ και τον αρχηγό του, την παγκοσμιοποίηση, τις γερμανικές αποζημιώσεις και την βιογραφία του πατέρα του. Πέραν των άλλων, υπήρξε για δεκαετίες Γ.Γ. του συλλόγου Ποντίων Αξιωματικών, πρόεδρος του συλλόγου Ελληνοκουρδικής Φιλίας και βασικό στέλεχος της Επιτροπής για τις Γερμανικές Αποζημιώσεις. Αγωνίστηκε με τεράστιο πάθος και συνέπεια για τα εθνικά ζητήματα, ιδιαίτερα για το Μακεδονικό. Ένας ασυμβίβαστος αγωνιστής ενάντια στον εθνομηδενισμό και τους οπαδούς του και απόλυτα αφοσιωμένος στην υπεράσπιση της δημοκρατίας και την καθιέρωση των αρχών της,τόσο στην Πολιτεία, όσο και στην προσωπική  μας ζωή.

Ο Δαμιανός Βασιλειάδης ήταν δυναμικό στέλεχος της οργάνωσης μας έχοντας ενεργή παρουσία στα δρώμενα του ΙΗΑ για πολλά χρόνια. Ο επίμονος του λόγος για αυτά που υπερασπιζόταν θα μείνει στην μνήμη μας, όπως και ο ίδιος για όλα αυτά που μας επικοινώνησε και που μας βοήθησε να κατανοήσουμε.

Ας είναι ελαφρύ το χώμα της πατρίδας που τίμησε  σε όλη του την ζωή. Στην σύζυγο και τα δύο του παιδιά το ΔΣ. του ΙΗΑ εκφράζει τα πιο θερμά συλλυπητήρια και τους εύχεται καλή δύναμη.

INTERNATIONAL HELLENIC ASSOCIATION(IHA)

Leave a ReplyCancel reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.