Ποιος φταίει για τους ατιμώρητους…. κουκουλοφλώρους;

Στα τέλη της δεκαετίας του ’80, αν θυμάμαι καλά, εγκαινιάστηκε το νοσηρό φαινόμενο των καταλήψεων. Παιδιά 13 ετών πραγματοποιούν επί εβδομάδες «καταλήψεις» σχολείων, με αίτημα κατ’ αρχάς την κατάργηση των εξετάσεων. Και υπήρξαν πολιτικοί που έσπευσαν να φωτογραφηθούν μαζί τους στα κιγκλιδώματα για να αλιεύσουν συμπάθειες. Η κοινωνία διαβρωμένη, θρυμματισμένη και σε αποσύνθεση, παρακολουθούσε  – γονείς, εκπαιδευτικοί, συνδικαλιστές, Τύπος – εμβρόντητη, αλλά άφωνη και απαθής, από δειλία και καιροσκοπισμό. Με το πέρασμα του χρόνου οι καταλήψεις, απέκτησαν μορφή εθιμικού δικαίου. 

Τον Ιούνιο στέλνουμε παιδιά στο γυμνάσιο και κατά τον Οκτώβριο κάθε έτους, τα βλέπουμε να περιφέρονται, σε ώρες μαθημάτων, γύρω από το δημοτικό τους σχολείο, πασιχαρή, διότι απέκτησαν τον… περίοπτο και τιμητικό τίτλο του καταληψία. Ενός μηνός φοίτηση στο γυμνάσιο, αρκεί, για να μεταμορφώσει την παιδικότητα και αγνότητα, που παραδίδουμε στην ανώτερη από μας εκπαιδευτική βαθμίδα, σε εν δυνάμει αναρχικούς και κουκουλοφόρους. Αυτό το γρήγορο μεγάλωμα, συνοδεύεται μεν από την αποβολή της αθωότητας, φυλάσσεται όμως ως κόρη οφθαλμού, η ανωριμότητα. Όπως αριστοτεχνικά το διατύπωσε ο άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος «ώσπερ δεδοικότες μη το κακόν απολέσωσιν», δηλαδή,  σαν να φοβούνται μήπως χάσουν το κακό.

Προϊόντος του χρόνου, τα αιτήματα των καταλήψεων στα γυμνάσια, καταρράκωσαν και το τελευταίο ίχνος σοβαρότητας από αυτό που κάποτε ονομάζαμε «εθνική παιδεία». Κατανοώντας οι μαθητές την περιρρέουσα ατιμωρησία και αδιαφορία, καταλαμβάνουν σχολεία με δικαιολογίες, που παραπέμπουν σε «φραπεδοσύναξη» συνοικιακής καφετέριας, στην οποία «λιώνουν», αναπαυόμενα, τα άλκιμα νιάτα της δόλιας πατρίδας.  Έτσι ακούσαμε για την μορφή της τυρόπιττας του κυλικείου, για το χρώμα του χαρτιού στην τουαλέτα και άλλα φαιδρά που κατεξευτελίζουν μια ολόκληρη κοινωνία. Τελειώνοντας το λύκειο, οι νέοι πλέον είναι πανέτοιμοι, να διακριθούν και στις υψηλότερες βαθμίδες της ανομίας, μετά και την πανηγυρική υποδοχή που τους επιφυλάσσουν οι αειθαλείς κομματικές νεολαίες στο πανεπιστήμιο, κυρίως της αριστερόμυαλης και κρανιοκενούς αναρχίας, να φορέσουν κουκούλα, να βιαιοπραγούν ατιμωρητί και να χτίζουν ή να εισβάλλουν σε γραφεία πρυτάνεων-όπως τις προάλλες με τον πρύτανη της ΑΣΟΕΕ-και να τους κρεμούν «λαιμαριές» στις οποίες αναγράφουν δημοκρατικότατα τα «ευγενή» συνθήματά τους, όπως «αλληλεγγύη στις καταλήψεις». Προφανώς και κάποιοι γονείς θα καμαρώνουν που τα βλαστάρια τους, οι «κουκουλοφλώροι» των βορείων και νοτίων προαστίων, διαπρέπουν στην κουκουλοφορία και στην ασυδοσία. «Παιδιά είναι, κάνουν την επανάστασή τους».

Τα συφοριασμένο κράτος, το οποίο επιβάλλει με βαριά πρόστιμα και απειλές την «μάσκα παντού», ανέχεται βέβαια, σχεδόν υποθάλπει, εδώ και δεκαετίες, την κουκούλα, επιτρέποντας την διασπορά ενός πιο επικίνδυνου «ιού». Του ιού της ατιμωρησίας, που τα συμπτώματά του είναι πολύ πιο επικίνδυνα, γιατί ροκανίζουν το μέλλον του λαού μας. Και το κακό επιτείνεται, διότι το «εμβόλιο» κατά της κουκουλοφορίας υπάρχει, αλλά καμμιά κυβέρνηση δεν έχει το σθένος να το χρησιμοποιήσει. Το εμβόλιο λέγεται τιμωρία, λέξη που έχει απαγορευτεί, διά ροπάλου, να μνημονεύεται από το νηπιαγωγείο ακόμη.

Μία… ωραία ετυμολογική παρένθεση. Η λέξη «ώρα», όταν γράφαμε αρτιμελώς την γλώσσα  μας, με πνεύματα και τόνους, σήμαινε την χρονική διάρκεια, με δασεία και οξεία στο ωμέγα, αλλά και την φροντίδα, την πρόνοια και το ενδιαφέρον, με ψιλή και οξεία στο τονιζόμενο φωνήεν. Άρα τιμή+ώρα, δηλαδή «τιμωρία», σημαίνει ότι φροντίζω και προνοώ για την τιμή και την αξιοπρέπειά σου. Πού να τα πεις όμως αυτά σε ένα, βυθισμένο σε λήθαργο, υπουργείο Παιδείας, που στερεί τα παιδιά από τον πλούτο της παντέρπνου και πανευφήμου ετυμολογίας μας;

Πώς αντέδρασε η «πολιτεία» στην διαπόμπευσή της, και όχι του ατυχούς πρυτάνεως, που είναι θύμα της ανυπαρξίας και αβουλίας της; Με τις χιλιοειπωμένες, αφόρητες κοινοτοπίες. Θα τους πιάσουμε, θα τους επικηρύξουμε, «θα το πούμε στην μαμά τους»… Τίποτε απολύτως δεν θα γίνει, θα ξεχαστεί όπως και τόσα άλλα, γιατί δεν μπορούν να κατανοήσουν το πρόβλημα. (Και να τους συλλάβουν τι θα γίνει; Για αντίποινα οι «κουκουλοφλώροι» θα ρημάξουν και πάλι κάποιο πολυτεχνείο, ενώ οι ποινές τύπου Παρασκευόπουλου, θα τους τιμωρήσουν με μια «βαρύτατη» αναστολή, γιατί είναι παιδιά της… αγιοτόκου Αριστεράς).

«Τα παιδιά μας είναι παιδιά της εποχής μας. Η εποχή μας είναι δική μας κατάκτηση, δική μας ευθύνη, δική μας λογοδοσία, δική μας αλαζονεία, αλλά κυρίως δική μας παιδεία. Ο κάθε πολιτισμός, είπε ο Όσβαλντ Σπέγκλερ, είναι το αναπόφευκτο πεπρωμένο μιας συγκεκριμένης παιδείας», θα γράψει ο αείμνηστος Τάσος Λιγνάδης στο περισπούδαστο πόνημά του. «Καταρρέω». (εκδ. «Ακρίτας», σελ 33).

Ας μου συγχωρεθεί η σκληρή γλώσσα, αλλά σήμερα τα παιδιά έρχονται στα σχολείο πνευματικώς άρρωστα. Μοσχοαναθρεμμένοι μοναχογιοί και μοναχοκόρες, γεμάτοι υπερηφάνεια και κενοδοξία. (Υπερηφάνεια σημαίνει χειτοκροτώ τον εαυτό μου, κενοδοξία επιζητώ τα χειροκροτήματα των άλλων). Μια σωστή παιδεία, μια παιδεία εθνική, που αιματώνεται από τα αείχλωρα νάματα των αρχαίων και χριστιανών «γοναίγων της ανθρωπότης», που θα έλεγε ο Μακρυγιάννης, θεραπεύει τις ασθένειες με τα ιαματικά φάρμακά της. Αυτό απαιτεί πρωτίστως αγάπη, αγωγή και τέχνη. («Τέχνη τεχνών και επιστήμη επιστημών το άγειν άνθρωπο», κατά τους αγίους Πατέρες). Δασκάλους, φωτιστές τους Γένους, όπως τους ονόμαζαν την περίοδο της Τουρκοκρατίας). Αυτό απαιτεί βιβλία σχολικά, όχι σαν τα σημερινά δηλητήρια, στα οποία κατασυκοφαντούνται οι τιμαλφείς αξίες του λαού μας- πίστη, φιλοπατρία, αξιοπρέπεια, εντιμότητα, φιλότιμο-αλλά βιβλία πατριδογνωσίας. (Στην σελίδα 85 του βιβλίου Γλώσσας της Στ΄ Δημοτικού γ΄ τεύχος, φιλοξενείται μια αφίσα. Με κόκκινα, πηχυαία γράμματα, καλείται ο λαός να πάρει μέρος, «στις 15 Φλεβάρη, σε αντιπολεμικό συλλαλητήριο». Στην επόμενη σελίδα, διαβάζουμε «Περπατώντας σε κάποιον κεντρικό δρόμο διαβάζετε αυτή την αφίσα.  Θα θέλατε να πάρετε μέρος σ’ αυτό το συλλαλητήριο; Δικαιολογήστε την απάντησή σας».

Βεβαίως, όλα τα παιδιά, επειδή το ερώτημα είναι υποβολιμαίο και καθοδηγούμενο, απαντούν, ναι. Και μετά αναρωτιόμαστε ποιος φταίει!!).

Παιδεία εθνική σημαίνει ηγεσία που δεν υποκύπτει στις θύελλες των καιρών, αλλά μένει προσηλωμένη στο όραμα για μια νέα Παλιγγενεσία, για σύνδεση των νέων με το παρελθόν, γιατί και αυτό σημαίνει Παιδεία. Δεν υπάρχει μέλλον –και παρόν- χωρίς παρελθόν.  Έχουμε μια ατίμητη κληρονομιά, αποστολή του σχολείου, είναι να μεταδώσει αυτήν την προίκα των προγόνων, να τους αναπτύξει το συναίσθημα ότι ανήκουν σε ένα σύνολο, σε έναν λαό που «έρχεται από μακριά». (Ελύτης).

Όποιος διαβάσει την αντίδραση της νυν υπουργού για τον προπηλακισμό του πρυτάνεως, «να καταδικάσουν τα κόμματα», «να εκδιωχθούν οι φασιστικές ομάδες από τα πανεπιστήμια», μόνο θλίψη αισθάνεται. Ανούσιες τιποτολογίες, «ασκιά γιομάτα αγέρα» και άγνοια του προβλήματος.

Ένα δέντρο, δεν θα καρποφορήσει ούτε αν το εγκαταλείψεις απότιστο ούτε αν βάναυσα το κλαδέψεις. Αλλά αν με τέχνη το ποτίσεις και κόψεις τα κλαδιά που πρέπει και αφήσεις εκείνα που θα δώσουν καρπό. Αυτός είναι και ο σκοπός της Παιδείας. Ποτίζουμε τις ρίζες και κλαδεύουμε με τέχνη, προσοχή και αγάπη τα βλαβερά κλαδιά. Στην… ώρα τους.

Δημήτρης Νατσιός

δάσκαλος-Κιλκίς – Μέλος ΙΗΑ

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα του ΙΗΑ εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς – μέλη του ΙΗΑ. Η ιστοσελίδα του ΙΗΑ δεν λογοκρίνει, ούτε επεμβαίνει σε άρθρα – κείμενα των μελών του ΙΗΑ. 

INTERNATIONAL HELLENIC ASSOCIATION

3 thoughts on “Ποιος φταίει για τους ατιμώρητους…. κουκουλοφλώρους;

 1. Mακάρι όλοι οι εκπαιδευτικοί να ήταν σαν τον Νατσιό! Δεν είναι όμως όπως φαίνεται παρακάτω. Δυστυχώς, οι περισσότεροι συνάδελφοι του Νατσιού είναι πλέον αυτού του “φυράματος”. Παραθέτω το μήνυμα όπως μου περιήλθε.

  “Subject: ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΜΟΡΦΗ ΕΟΡΤΑΣΜΟΥ ΤΗΣ 28ης ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ( ! )

  Ο Άγγλος συγγραφέαςΤζορτζ Όργουελ καπου μέσα στο γνωστό βιβλίο του “Η φάρμα των ζώων” γράφει :
  – “Όλα τα ζώα είναι ίσα, αλλά μερικά ζώα είναι πιο ίσα από τα άλλα”

  Έτσι κι εδώ στην Ελλάδα, για την αριστερά : “Ολοι είναι δημοκράτες, αλλά μερικοί είναι ΠΙΟ ΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ από τους άλλους” !
  Που για αυτούς Δημοκρατία σημαίνει “Κάνουμε ο,τι θελουμε και γράφουμε ο,τι θελουμε, και την κοινωνία τη γράφουμε στα α…α μας και λογαριασμό δεν δίνουμε σε κανέναν !”
  ( Έστω και αν, στην προκειμένη περίπτωση, η κοινωνία ταυτίζεται με ανήλικα παιδιά ! )

  Και ο λόγος είναι ένα μήνυμα των εκπαιδευτικών της Κεφαλονιάς ( παρατίθεται αυτούσιο ) προς τους μαθητές, σαν ο,τι καλύτερο βρήκαν για να γιορτάσουν φέτος την 28η Οκτωβρίου !

  **********

  ( Μήνυμα εκπαιδευτικών της Κεφαλονιάς προς τους μαθητές για την 28η Οκτωβρίου )

  «Αγαπητοί μας Μαθητές

  Η επέτειος της 28ης Οκτώβρη 1940 ως ένας από τους σημαντικότερους σταθμούς της σύγχρονης ιστορίας της χώρας μας, προσφέρεται πάντα για την κατάκτηση της ιστορικής αλήθειας που δεν γράφεται στα σχολικά βιβλία, αλλά και για την άντληση στέρεων συμπερασμάτων για το σήμερα.
  Ήταν αλήθεια ο πόλεμος «…το ολέθριο αποτέλεσμα της αποτυχίας στην εφαρμογή των όρων της ειρήνης που είχαν τερματίσει τον Α΄παγκόσμιο πόλεμο την περίοδο 1919-20…» όπως αναφέρουν τα σχολικά βιβλία;

  Ψάξε μήπως για τον πόλεμο τότε και πάντα η αιτία είναι η αδηφάγα ανάγκη των μονοπωλίων και των «τραστ» (βιομήχανοι επιχειρηματίες, τραπεζίτες κ.α), να εξασφαλίσουν νέες πλουτοπαραγωγικές πηγές και νέες αγορές, για να αυξήσουν παραπέρα τα κέρδη τους αποκτώντας δύναμη και σε άλλες χώρες αλλάζοντας τα σύνορά τους.

  Ψάξε μήπως τον φασισμό δεν τον επιβάλλουν κάποιοι «τρελοί» όπως αποκαλούν τον Χίτλερ. Ψάξε μήπως το φασισμό την 10ετία 1930-40 τον στήριξαν όλες αυτές οι πολιτικές δυνάμεις που ζητούσαν από το γερμανικό λαό να είναι “ενωμένος”, να βάλει πλάτη, να αποδεχτεί τη φτώχεια και την ανεργία του για το καλό “του γερμανικού έθνους”, όπως ακριβώς το ζητούσαν πρόσφατα (και τώρα) στην χώρα μας, έχοντας την ίδια επιχειρηματολογία και συναγελαζόμενοι με την εγκληματική Χρυσή Αυγή. Αλήθεια δεν γιγαντώθηκε ο φασισμός με την οικονομική ενίσχυση που απλόχερα του παρείχαν δεκάδες καπιταλιστές των ΗΠΑ, της Αγγλίας και της Γαλλίας (“Ford”, “General Motors”, IBM, Siemens), στην Ιαπωνία και αλλού, κάνοντας τσιράκια τους φασίστες; Τα τσιράκια των εφοπλιστών δεν έκαναν στο Πέραμα οι χρυσαυγίτες;

  Ψάξε μήπως αυτό που σου λένε, ξανά και ξανά, για το ότι όποτε οι Έλληνες ενώθηκαν όλοι μαζί μεγαλούργησαν…είναι άραγε αλήθεια, αφού υπήρξαν Έλληνες (π.χ. κατοχικές κυβερνήσεις Τσολάκογλου – Λογοθετόπουλου – Ράλλη) που στήριξαν τη ναζιστική κατοχή που με την σειρά της οδήγησε στο θάνατο μισού εκατομμυρίου Ελλήνων από την πείνα, το χειμώνα του 1940-41. Αφού οι ελληνικές αρχές και ο ίδιος ο δικτάτορας Μεταξάς ήταν αυτοί που αρνήθηκαν, αρχικά, στους εκατοντάδες πολιτικούς κρατούμενους κομμουνιστές και άλλους αγωνιστές να πολεμήσουν τον Ιταλό εισβολέα και στη συνέχεια τους παρέδωσαν στους Γερμανούς κατακτητές για να τους εκτελέσουν. Αφού το μεγαλύτερο τμήμα των αστικών πολιτικών κομμάτων της εποχής εγκατέλειψε τη χώρα και εγκαταστάθηκε στο Κάιρο αφήνοντας τον ελληνικό λαό να πολεμά και ν’ αντιστέκεται μόνος του.

  Ψάξε μήπως το τσάκισμα του φασισμού το κατάφεραν οι αντιστασιακές οργανώσεις των λαών αλλά και ιδιαίτερα, το νεοσύστατο σοσιαλιστικό κράτος της Σοβιετικής Ένωσης με τον ασύλληπτο αριθμό των 20 εκατομμυρίων νεκρών, αφού οι Δυτικοί «Σύμμαχοι» σήκωσαν όπλα ενάντια στην Γερμανία μόνο το 1944, δηλαδή μετά την στρατιωτική νίκη της.

  Ψάξε μήπως και στην χώρα μας ο λαός μας είπε το μεγάλο ΟΧΙ στα βουνά της Αλβανίας όταν ο δικτάτορας Μεταξάς έλεγε να ρίξουμε μερικές ντουφεκιές για την τιμή των όπλων, όταν οργανώθηκε στο ΕΑΜ, ο ένοπλος ΕΛΑΣ και η ΕΠΟΝ που έδιωξαν Ιταλούς και Γερμανούς φασίστες. Όταν το ΕΑΜ απελευθέρωσε τη μισή Ελλάδα, πολύ πριν φύγουν οι Γερμανοί, λειτούργησε σχολεία, με θέατρα και πολιτισμό στις ελεύθερες περιοχές, εμπόδισε το (1943) και τελικά κατάφερε να μη φύγει ούτε ένας Έλληνας, για να πάει εργάτης στα εργοστάσια των ναζί. Έσωσε το λαό από την πείνα με τα συσσίτια, οργάνωσε τη “μάχη της σοδειάς”. Εμπόδισε με μαζικά συλλαλητήρια που είχαν δεκάδες νεκρούς να γίνει η Βόρεια Ελλάδα μέρος του Βουλγαρικού φασιστικού κράτους κ.α.

  Ψάξτε αγαπητοί μαθητές αν έχει κάποια σχέση το 1940 με το 2020 σκεπτόμενοι πίσω από τα φαινόμενα γιατί και σήμερα ετοιμάζονται νέοι πόλεμοι στην περιοχή μας για τους ίδιους σχεδόν λόγους. Με πρωταγωνιστές πολυεθνικές που για την εξασφάλιση νέων ενεργειακών πηγών, εμπλέκουν την χώρα μας σε μεγάλους ανταγωνισμούς και επικίνδυνα αδιέξοδα μέσα σε ιμπεριαλιστικά σχέδια.

  Ψάξτε επίσης ποιος απολαμβάνει τον πλούτο που βγαίνει από τη δουλειά των εργαζομένων, των γονιών σας. Ψάξτε αν υπάρχουν εμπόδια στα όνειρά σας, αν κάποιοι βγάζουν τρελά κέρδη ενώ οι πολλοί ζουν κάτω από τις ανάγκες τους;

  Τη φετινή χρονιά, που αναπτύχθηκαν μεγάλοι μαθητικοί αγώνες διεκδικώντας το αυτονόητο δικαίωμα μαθητών – γονιών – εκπαιδευτικών για την ασφαλή διά ζώσης πρόσβαση στην εκπαιδευτική διαδικασία, η απάντηση ήταν η καταστολή, η ωμή βία, τα ΜΑΤ που έβαλαν σε κίνδυνο τη ζωή και την ασφάλεια ανήλικων και την σύλληψη και κράτηση 14 χρονου μαθητή.
  Η 28η Οκτώβρη είναι μια γιορτή της εποχής μας γιατί μπορούμε να δώσουμε το περιεχόμενο των σημερινών μας ονείρων, των αναγκών μας.

  Η ιστορία της γενιάς σας θα γραφτεί πάλι με αγώνες!

  Τιμάμε το ΟΧΙ του 1940 παλεύοντας για τα δικαιώματά μας στη δουλειά, στη μόρφωση, στην Υγεία, στον ελεύθερο χρόνο!

  Αργοστόλι 27/10/20
  Το ΔΣ της ΕΛΜΕ ΚΙ»

  **********

  Δυστυχώς άλλοι δικάζονται, χαρακτηρίζονται “εγκληματική οργάνωση” και φυλακίζονται, γιατί έτσι θέλει και ΑΠΑΙΤΕΙ μια πολύ μικρή μειοψηφία ( τη μεγάλη πλειοψηφία κανεις δεν τη ρώτησε, αλλά και αν τη ρωτούσε απάντηση δεν θα έπαιρνε, μιά και οι επίσημοι εκπρόσωποι της ΚΟΙΜΟΥΝΤΑΙ ΟΡΘΙΟΙ ! ) και άλλοι κυκλοφορούν ελεύθεροι, σπέρνοντας συνεχώς στοιχεία μίσους προς όποιον διαφωνεί με τις απόψεις τους, χωρίς να διστάζουν να χρησιμοποιούν ανενόχλητοι κάθε μέσο που εξυπηρετεί τα δολια τους συμφέροντα ( ακόμη και μικρούς μαθητές ) !”

Leave a ReplyCancel reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.