«Άρτον και θεάματα»: Οι τουρκοσειρές στην ελληνική τηλεόραση είναι και δική μας ευθύνη.

DELAWARE – USA
http://www.professors-phds.com
IHAHellas@gmail.com

18 Μαΐου 2020

Από τον «άρτον και θεάματα», οι πιο πολλοί από μας μπορεί σήμερα να τρώμε ψίχουλα, αλλά τα θεάματα που μας προσφέρονται —και μάλιστα τουρκικά— τα δεχόμαστε ευχαρίστως, αποχαυνωμένοι μέχρι την τελική πτώση.

Είναι αποκαρδιωτικό το γεγονός ότι, ενώ η Τουρκία απειλεί την Ελλάδα παντοιοτρόπως, πολλοί Έλληνες «απολαμβάνουν» τις τουρκοσειρές στην ελληνική τηλεόραση, οι οποίες προπαγανδίζουν μια ιδανική Τουρκία με υψηλές πολιτιστικές επιδόσεις, με το φωτοστέφανο μιας ιδανικής χώρας με κοινωνικές ευαισθησίες υψηλής προστιθέμενης αξίας, αντιστρέφοντας την απάνθρωπη πραγματικότητα του στυγνού καθεστώτος του Ερντογάν.

Η υψηλή ακροαματικότητα των τουρκικών τηλεοπτικών σειρών —που οφείλεται κατά πολύ στο γεγονός ότι, όπως αναφέρθηκε, παρουσιάζουν για την εξ Ανατολών γείτονα χώρα μια πλαστή εικόνα παραδείσου— έχει ως αποτέλεσμα, διαφημιστικές εταιρείες που αναλαμβάνουν την πώληση των προϊόντων άλλων εταιρειών (για να τις ξεχωρίσουμε από τις διαφημιστικές, ας ονομάσουμε τις δεύτερες «παραγωγικές εταιρείες») να παρουσιάζουν τις διαφημίσεις τους στα πλαίσια των τουρκικών σειρών, διότι αυτές είναι «επιτυχημένες σειρές», ενισχύοντας με αυτόν τον τρόπο τις τουρκικές τηλεοπτικές παραγωγές. Οι διαφημιστικές αυτές εταιρείες επιδιώκουν, φυσικά, το κέρδος, χωρίς κριτήρια πατριωτισμού ή εθνικής αυτοσυνειδησίας, και αυτό τροφοδοτείται από το ελληνικό κοινό.

Βέβαια είναι και άλλοι παράγοντες που συμβάλλουν στην ενίσχυση των τουρκοσειρών από τις διαφημιστικές εταιρείες. Οι τουρκοσειρές προσφέρονται από την Τουρκία στους καναλάρχες σε εξευτελιστικές τιμές με συγκεκριμένους όρους (να μεταδίδονται στα τούρκικα κτλ.). Οι καναλάρχες με τη σειρά τους προσφέρουν στις διαφημιστικές εταιρείες μεγαλύτερες προμήθειες προκειμένου να προσελκύσουν τις διαφημίσεις των πελατών τους/των παραγωγικών εταιρειών, οι οποίοι πελάτες δεν γνωρίζουν πού κατευθύνονται οι διαφημίσεις τους. Με άλλα λόγια, η μεγαλύτερη ευθύνη έγκειται στους καναλάρχες και στις διαφημιστικές εταιρίες. Αυτοί είναι που μπροστά στο κέρδος δεν λογαριάζουν πατρίδα. Όμως και οι παραγωγικές εταιρίες οφείλουν να αποσύρουν τις διαφημίσεις των προϊόντων τους από τις τουρκοσειρές, όταν τους γίνεται γνωστό ότι εκεί διαφημίζονται τα προϊόντα τους, και εμείς ως τηλεθεατές οφείλουμε να τοποθετούμε την πατρίδα υπεράνω της «διασκέδασης» που μας προσφέρει η σύντομη φυγή από την πραγματικότητα, χαζεύοντας εξωπραγματικές τούρκικες σειρές. Όταν δεν υπάρχει ακροαματικότητα, η ύπαρξη διαφημίσεων χάνει τον σκοπό της.

H προώθηση αυτών των τουρκοσειρών έχει πέραν των οικονομικών σκοπιμοτήτων και γεωστρατηγικές παραμέτρους, με την έννοια ότι καλλιεργεί την προσαρμογή μας χωρίς αντίσταση στις ορέξεις του τουρκικού καθεστώτος, αμβλύνοντας τα εθνικά αντανακλαστικά του Έλληνα. Αυτός ο εκφυλισμός της ελληνικής κοινωνίας που προωθείται από ορισμένα τηλεοπτικά κανάλια είναι άκρως επικίνδυνος εθνικά, διότι προωθεί συνειδητά, αλλά κυρίως υποσυνείδητα, την προσαρμογή στο «θηρίο», που λέγεται νέο-Οθωμανισμός (γιατί περί αυτού πρόκειται) υποτάσσοντας Έλληνες πολίτες στην πολιτιστική «επίθεση» που γίνεται από μέρους της Τουρκίας, επί πλέον της τρομοκρατίας που ασκεί αυτή με την στρατιωτική της απειλή. Προκαλείται υποσυνείδητα ο εθισμός της ελληνικής κοινωνίας στο πνεύμα του νέο -Οθωμανισμού, μέσα από την εξιδανίκευση της τουρκικής κοινωνίας.

Ο μεγάλος γνώστης της τουρκικής πολιτικής και αγνός πατριώτης, μακαρίτης καθηγητής, Νεοκλής Σαρρής είχε πει ότι «η Τουρκία δεν έχει ιστορία, αλλά ποινικό μητρώο». Είχε επίσης πει ότι «σε λίγα χρόνια οι Τούρκοι θα κάνουν τους Έλληνες να σκέφτονται σαν Τούρκοι». Όμως η σκληρή αλήθεια είναι πως Έλληνες επιδιώκουν να κάνουν τους Έλληνες να σκέφτονται σαν Τούρκοι. Τι προωθεί την τουρκοποίηση των Ελλήνων, αν όχι οι τουρκοσειρές, η επιτροπή του 21 κλπ.; Οι υπεύθυνοι γι’ αυτές είναι Έλληνες, όπως ήταν και ο Εφιάλτης!

Όπως ορίζεται από το Σύνταγμα της Ελλάδας, το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης έχει ελεγκτικές αρμοδιότητες ως προς το περιεχόμενο των ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών εκπομπών, και το κράτος οφείλει να ασκεί έλεγχο με σκοπό : «… την εξασφάλιση της ποιοτικής στάθμης των προγραμμάτων που επιβάλλει η κοινωνική αποστολή της ραδιοφωνίας και της τηλεόρασης και η πολιτιστική ανάπτυξη της Χώρας…». Είναι επομένως απαράδεκτη η αδιάφορη στάση του κράτους και του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, με την οποία επιτρέπεται στα οικονομικά συμφέροντα ορισμένων καναλαρχών και εταιρειών να προέχουν των ζωτικών συμφερόντων της πατρίδας και του κοινωνικού της συνόλου.

Όμως μεγάλη ευθύνη έχουν και οι Έλληνες πολίτες, οι οποίοι αποτελούν τον φανατικό «χρυσό χορηγό» των τουρκοσειρών των τηλεοπτικών αυτών καναλιών. Αν δεν θέλουν οι Έλληνες να γίνουν ραγιάδες του νέο-Οθωμανισμού που προωθείται από κέντρα εντός και εκτός Ελλάδας, τότε οφείλουν να πάψουν να παρακολουθούν αυτές τις τουρκοσειρές, ώστε και τα κανάλια να αναγκαστούν να τις αποσύρουν.

Πηγή: INTERNATIONAL HELLENIC ASSOCIATION

3 thoughts on “«Άρτον και θεάματα»: Οι τουρκοσειρές στην ελληνική τηλεόραση είναι και δική μας ευθύνη.

  1. Δεν αρκεί ο πόλεμος εναντίον των τουρκοσειρών. Χρειάζεται καμπάνια για μποϋκοτάζ όλων των τουρκικών προϊόντων, είτε παράγονται από τουρκικές είτε από πολυεθνικές εταιρείες.

  2. Για μια φορά δικαιώνω τον ανεκδιήγητο Πολάκη, γιατί τόλμησε να μιλήσει για ΒΟΘΡΟΚΑΝΑΛΑ.
    Για το κέρδος, μπορεί να πουλήσουν και το “πουλί” της γυναίκας τους.
    Όμως, σε σχέση και με το mail του Συλλόγου Κωνσταντινουπολιτών, πού είναι οι διαμαρτυρίες, οι πορείες, οι καταγγελίες των Οργανώσεων και Συλλογικοτήτων, ακόμη και το boycottage ενάντια σ’ αυτό τον εξευτελισμό???
    Τα ΜΜΕ χρησιμοποιούν ύπουλα χάρτινες και ηλεκτρονικές βόμβες, που είναι πιο καταστροφικές από τις πραγματικές.
    Αποτελεί μέρος του λεγόμενου στην επαγγελματική μου διάλεκτο “soft war”.
    O Sun Tzu, στο σύγγραμμα του ” Η Τεχνη του Πολέμου” (που διδάσκεται ακόμη και σήμερα στην Ακαδημία West Point) σημειώνει περίπου “για να καταστρέψω τον εχθρό δε χρειάζεται να κάνω πόλεμο. Απλά ένα τελειωτικό χτύπημα, αφού θα έχω σαπίσει όλες τις δομές του, μέσα από μια σειρά στοχευμένων δράσεων προπαγάνδαςεξαγοράς και εκμαυλισμού των πάντων”.

Leave a ReplyCancel reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.