ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΠΑΜΜΑΚΕΔΟΝΙΚΩΝ ΕΝΩΣΕΩΝ ΥΦΗΛΙΟΥ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ BBC


    Νίνα Γκατζούλη

  Συντονίστρια Παμμακεδονικών Ενώσεων Υφηλίου

       Email: ninagatz@comcast.net

Τηλ: 603-742-0466

3 Μαρτίου 2019

Stephen Mulvey

Assistant Editor

BBC Digital, Current Affairs

3 Μαρτίου 2019

Αξιότιμε κ. Mulvey,

Η πεποίθηση του Paul Joseph Goebbels ότι “ένα ψέμα το οποίο επαναλαμβάνεται συχνά γίνεται αλήθεια” είναι η παροιμία, υπόλειμμα ενός από τους πιο καταστροφικούς πολέμους (του Β’Παγκοσμίου Πολέμου), που όλοι επιθυμούμε η ανθρωπότητα να μην ξαναζήσει ποτέ. Το απόφθεγμα όμως αυτό, υποστηρίχθηκε δυστυχώς από την ανταποκρίτρια του BBC στην Ελλάδα, Μαρία Μαργαρώνη, η οποία με περισσή αυθάδεια και οίστρο έγραψε ένα επαίσχυντο και άκρως προκατειλημμένο αφήγημα με τίτλο “Η αόρατη μειονότητα της Ελλάδας: οι Μακεδόνες Σλάβοι” https://www.bbc.com/news/stories-47258809, το οποίο επικεντρώθηκε στη λεγόμενη “μακεδονική” γλώσσα που ομιλείται από τους δήθεν “Μακεδόνες Σλάβους” που είναι δήθεν “καταπιεσμένοι” στην Ελλάδα. Το άρθρο επιπλέον τονίζει τις απόψεις της συγγραφέως για τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Δεν θα προσπαθήσουμε να σας κάνουμε μάθημα σχετικά με το ιδίωμα που μιλιέται σε κάποια παραμεθόρια χωριά της Μακεδονίας κοντά στα σύνορα με τον βόρειο γείτονά της, αλλά θα θέλαμε να τονίσουμε μερικά γεγονότα. Η γλώσσα που μιλούσαν οι αρχαίοι Μακεδόνες ήταν ελληνική με δωρικά στοιχεία και οι διάφορες επιγραφές αρχαίων ευρημάτων στη Μακεδονία έχουν αποδείξει ακριβώςαυτό. Κατά την περίοδο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας υπήρχαν σλαβόφωνος κόσμος στην περιοχή της ιστορικής Μακεδονίας και των γύρω περιοχών, οι περισσότεροι με ελληνική εθνική συνείδηση (οι υπόλοιποι είχαν βουλγαρική εθνική συνείδηση). Προκειμένου να ξεχωρίζουν τα Ελληνικά που μιλιούνταν στην περιοχή από τους σλαβικούς ιδιωματισμούς, τα τελευταία ονομάζονταν “εντόπια” (τοπικό ιδίωμα). Αυτά τα ιδιώματα περιείχαν ένα συνονθύλευμα λέξεων που προέρχονταν από τους διάφορους λαούς που ζούσαν στην ιστορική Μακεδονία και τις γύρω περιοχές. Ταξιδεύοντας από δυτικά προς τα ανατολικά προς τη Βουλγαρία, οι ιδιωματισμοί γίνονταν όλο και περισσότερο βουλγαρικοί. Φυσικά, η ύπαρξη αυτών των σλαβικών ιδιωμάτων δεν συνεπάγεται την ύπαρξημακεδονικής γλώσσας. Η δημιουργία μιας Σλαβικής γλώσσας στη δεκαετία του 1940 που φέρει μακεδονικό όνομα ήταν μια πολιτική πράξη του κομμουνιστικού καθεστώτος του Γιουγκοσλάβου δικτάτορα Τίτο, ως δικαιολογία της ιδέας της Κομμουνιστικής Διεθνούς (ComΙntern) για τη δημιουργία ενός «Μακεδονικού έθνους» στη Γιουγκοσλαβία. Η δημιουργία αυτής της γλώσσαςπεριλάμβανε την κωδικοποίηση της Σέρβο-βουλγαρικής που μιλιέται στη νότια Γιουγκοσλαβία, σε πολλές περιπτώσεις την σκόπιμη απάλειψη Βουλγαρικών στοιχείων, την δημιουργία ενός αλφαβήτου και ακόμη την ανακάλυψη νέων λέξεων. Είναι γνωστό ότι ο Τίτο και η ComIntern εποφθαλμιούσαν τις βόρειες ελληνικές περιοχές και ιδιαίτερα την Μακεδονία. Αυτό γνωστοποιήθηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες (που ήταν ο «ηγέτης του Ελεύθερου Κόσμου») το 1944 και χαρακτηρίστηκε ως εχθρική πράξη εναντίον της Ελλάδας. Οι Γιουγκοσλάβοι υποστήριζαν (οικονομικά και στρατιωτικά) και επηρέασαν τους αυτονομιστές βουλγαρόφιλους ναζιστές συνεργάτες οι οποίοι μεταλλάχτηκαν σεκομμουνιστές στη βόρεια Ελλάδα. Αυτή ήταν και η αιτία που οδήγησε στον εμφύλιο πόλεμο στην Ελλάδα και τελικά στην πλήρη ήττα των κομμουνιστών από τις Ελληνικές Βασιλικές Δυνάμεις με τη βοήθεια των αμερικανικών και βρετανικών δυνάμεων. Ως αποτέλεσμα, πολλοί Έλληνες κομμουνιστές (αυτοαποκαλούμενοι “Μακεδόνες”) έφυγαν στο Σιδηρούν Παραπέτασμα για να αποφύγουν τη δίωξη και τα αντίποινα για τα εγκλήματά τους εναντίον του ελληνικού έθνους. Ως εκ τούτου, η Ελλάδα (όπως και κάθε έθνος) έχει κάθε δικαίωμα να αρνηθεί την είσοδο σε εκείνους τους προηγούμενους πολίτες που συνεργάστηκαν με τους εχθρούς του κράτους. Κανείς δεν αρνείται την ύπαρξη εκείνων που έφυγαν και των πολύ λίγων που παρέμειναν. Ωστόσο, μια εθνική μειονότητα – ειδικά «Μακεδονική»ανάμεσα σε 2,5 εκατομμύρια Μακεδόνες Έλληνες – δεν υπάρχει.

Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, το άρθρο της κας Μαργαρώνη δεν ήταν απλώς παραπληροφόρηση, αλλά ήταν επίσης προκατειλημμένο. Η αφήγησή της βασιζόταν μόνο σε μια συνέντευξη από κάποιον κύριο Φωκά – έναν αυτοαποκαλούμενο “Μακεδόνα” του οποίου η οικογένεια όπως περιέγραψε ο ίδιος, ήταν από εκείνες που συνεργάστηκαν εναντίον του ελληνικού κράτους μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Ο άνδρας αυτός, που κατάγεται από τα βόρεια παραμεθόρια χωριά της Ελλάδας, είναι η κύρια φωνή της ιστορίας που παρουσίασε η κυρία Μαργαρώνη και περιγράφει πολλαπλές καταγγελίες εναντίον του ελληνικού κράτους. Το BBC όμως δεν κάνει τίποτα για να παρουσιάσει τον αντίλογο – προωθώντας μόνο την πλευρά του παρτιζάνου κατά τη διάρκεια τουεμφυλίου πολέμου. Τι απέγινε η φωνή εκείνων που υπέφεραν κάτω από τον ζυγό των Βουλγαρόφιλωνκατά τη διάρκεια των Βαλκανικών Πολέμων, την κατοχή του Άξονα και μετά τον εμφύλιο πόλεμο του οποίου αφορμή ήταν ο κομμουνισμός;

Προφανώς είναι πιο ενδιαφέρον για το BBC να στηρίξειτην άποψη του δήθεν κατατρεγμένου.Αυτό είναι απολύτως απαράδεκτο καθώς η ανταποκρίτρια του BBC πήρε συνέντευξη από την κα Νίνα Γκατζούλη, Συντονίστρια των Παμμακεδονικών Ενώσεων Υφηλίου και από τον κ. Γιώργο Τάτσιο, πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδόνων, στις 8 Σεπτεμβρίου 2018 στη Θεσσαλονίκη. Οι θέσεις τους όμως δεν αποκαλύφθηκαν ποτέ καθώς ησυγγραφέας αποφάσισε να αποσιωπήσει τη φωνή της μιας πλευράς. Επιπλέον, η κ. Μαργαρώνη δήλωσε ότι το 1913 η Ελλάδα «προσάρτησε» τη Μακεδονία αντί να γράψει πως η Ελλάδα απελευθέρωσε τη γη όπου ζούσε πλειοψηφία Ελλήνων κάτω από τον ζυγό των Οθωμανών.Προσάρτηση είναι το αφήγημα εκείνων που ιστορικά αμφισβήτησαν την κυριαρχία της Ελλάδας στις βόρειες περιοχές της, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που μοιράζονται τις ιδέες του κ. Φωκά. Η «προσάρτηση» συνεπάγεται οικειοποίηση περιοχής που δεν ανήκε στην Ελλάδα πριν. Επιτρέποντας αυτή τη ρητορική να προωθηθεί ευρέως από το BBC είναι ντροπή. Αυτό που επίσης προκαλεί έκπληξη και ανησυχία είναι το γεγονός ότι παρόλο που αυτές οι συνεντεύξεις έγιναν πριν από καιρό, η συγγραφέας τις έθαψε για περίπου έξι μήνες. Τώρα που η Συμφωνία των Πρεσπών έχει γίνει το μήλο της έριδος μεταξύ του ελληνικού λαού και ορισμένων κέντρων εξουσίας που την υποστηρίζουν, η ιστορία της αποδεικνύεται πως είναι μια προσεκτικά διαμορφωμένη παρουσίαση. Θα αναφερθούμε σε ένα τελευταίο σημείο: η φωτογραφία στο άρθρο της που δείχνει «Μακεδόνες [Σλάβους)] το 1947» είναι στην πραγματικότητα φωτογραφία Σαρακατσάνων οι οποίοι είναι Έλληνες ποιμένες νομάδες (η ενδυμασία τους το δείχνει).

Κύριε Mulvey,

Πρακτορεία ειδήσεων όπως το σεβαστό BBC έχουν την υποχρέωση να αναφέρουν την αμερόληπτη και πλήρη αλήθεια ενός θέματος βασισμένου σε επαληθευμένα γεγονότα. Η κα Μαργαρώνη παρουσίασε ένα άρθρο το περιεχόμενο του οποίου δεν είναι τίποτα περισσότερο από την δική της γνώμη. Ποιων τα συμφέροντα υποστηρίζει; Το BBC μοιράζεται τις απόψεις της; Η υποβολή αναληθών αναφορών από πρακτορεία ειδήσεων ανοίγει την πόρτα σε μηνύσεις από εκείνους που τιμούν την αλήθεια και επιδιώκουν να την υπερασπιστούν. Με αυτή την ιστορία, η κα Μαργαρώνη απέτυχε ως δημοσιογράφος, αλλά μάλλον θριάμβευσε ως ακτιβίστρια. Αυτό αντικατοπτρίζεται αρνητικά στο BBC και όχι μόνο στα μάτια ολοκλήρου του ελληνικού έθνους – ένα ελεύθερο έθνος τοοποίο το Ηνωμένο Βασίλειο κάποτε βοήθησε να υπερασπιστεί τα δίκαιά του από πράξεις ατόμων τηςίδιας ιδεοληψίας με αυτήν του κ. Φωκά. 

Με τιμή,

ΠΑΜΜΑΚΕΔΟΝΙΚΕΣ ΕΝΩΣΕΙΣ ΥΦΗΛΙΟΥ

Παμμακεδονική Ένωση ΗΠΑ

Πρόεδρος: Δημήτρης Φιλιππίδης

Παμμακεδονική Ομοσπονδία Αυστραλίας

Συντονιστής: Παναγιώτης Ιασωνίδης

Παμμακεδονική Ένωση Καναδά 

Πρόεδρος: Χρήστος Καράτζιος

Παμμακεδονική Ένωση Αφρικής

Πρόεδρος: Αμύντας Παπαθανασίου

Παμμακεδονική Ομοσπονδία Καναδά

Πρόεδρος: Γεώργιος Παπαδάκης

Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδόνων (Ελλάδα)

Πρόεδρος: Γεώργιος Τάτσιος

One thought on “ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΠΑΜΜΑΚΕΔΟΝΙΚΩΝ ΕΝΩΣΕΩΝ ΥΦΗΛΙΟΥ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ BBC

  1. Μπράβο για την απάντηση σας στο BBC. Μας κάνετε υπερήφανους παγκοσμίως διότι μιλάτε με ιστορικές αλήθειες καί όχι αερολογιες όπως έκανε η δημοσιογράφος τού BBC, δεν θελω νά πω ούτε τό όνομα της. Ευχαριστώ.

Leave a ReplyCancel reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.