ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΜΑΘΗΤΩΝ ΓΙΑ ΗΦΑΙΣΤΕΙΟ ΣΟΥΣΑΚΙ 2020

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΜΑΘΗΤΩΝ ΓΙΑ ΗΦΑΙΣΤΕΙΟ ΣΟΥΣΑΚΙ
===================================

ΣΟΥΣΑΚΙ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΜΑΘΗΤΩΝ ΓΙΑ ΗΦΑΙΣΤΕΙΟ ΣΟΥΣΑΚΙ

(Πιλοτική Εφαρμογή)

===================================

Την Πέμπτη, 20 Φεβρουαρίου 2020, το Γυμνάσιο Ισθμίων, το 4 & 12 Δημοτικό σχολείο Κορίνθου επισκέφτηκαν το Ηφαίστειο Σουσάκι όπου ξεναγήθηκαν από μέλη της INTERNATIONAL HELLENIC Association . Παρακαλούνται οι μαθητές να περιγράψουν πιο κάτω τι έμαθαν για το Σουσάκι και τα Ηφαίστεια γενικά. Η καλύτερη περιγραφή θα βραβευτεί με ένα βιβλίο του γενικού προξένου,φιλέλληνα Γεωργίου Χόρτων, το οποίο έχει εκδοθεί από την. INTERNATIONAL HELLENIC ASSOCIATION.

Τέλος αναρτήσεων 20 Μαρτίου, 2020.

Κριτές θα είναι ο Καθηγητής Γεωλογίας & Ηφαιστειολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Κωνσταντίνος Κυριακόπουλος καιεκπαιδευτικός Δρ. Χρίστος Τάρταρης.

Οι μαθητές που θα συμμετάσχουν μπορούν να υπογράψουν το κείμενο τους και με καλλιτεχνικά ψευδώνυμα, αρκεί να αναφέρουν την τάξη τους για να διευκολυνθούν οι κριτές στη βράβευση. 

5 thoughts on “ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΜΑΘΗΤΩΝ ΓΙΑ ΗΦΑΙΣΤΕΙΟ ΣΟΥΣΑΚΙ 2020

 1. Εμένα μου έκαναν εντύπωση οι πέτρες από λάβα , η ελαφρόπετρα, οι γύψοι, το θερμόμετρο .
  Αθηνά Χουντή
  Δ2- 4ο Δημοτικό Σχολείο Κορίνθου

 2. Εμένα μου άρεσαν πιο πολύ οι πέτρες που είχαν λάβα , οι γύψοι και τα όργανα συλλογής αερίου και το θερμόμετρο.
  Αγγελική Ζέρβα
  Δ2- 4ο Δημοτικό Σχολείο Κορίνθου

 3. Μου έκανε εντύπωση το ότι η λάβα ήταν μαύρη και ότι υπήρχε ένα μηχάνημα που μετρούσε την θερμοκρασία. Επίσης, μου έκανε εντύπωση το ότι είχε πολύ υψηλή θερμοκρασία.
  Φαίδρα Φαρφαρά
  Δ2 – 4ο Δημοτικό Σχολείο Κορίνθου

 4. 1 Μου έκανε εντύπωση το θειάφι που σκότωνε το φυτά .
  2 Μου έκανε εντύπωση το μηχάνημα συλλογής αερίου.
  3 Το μάγμα που μύριζε κλούβιο αυγό .
  4 Μου έκανε εντύπωση γιατί οι ελαφρόπετρες είχαν τρύπες .

  Αθηνά Μαρία Τσάκωνα
  Δ2- 4o Δημοτικό Σχολείο Κορίνθου

 5. Είχα την τύχη να παραβρεθώ σε μία επίσκεψη στο Σουσάκι. Ο κύριος Κ. Κυριακόπουλος μας ξενάγησε και μοιράστηκε τις γνώσεις του για τα ηφαίστεια, με μας. Μπορώ να πω πως στην αρχή με παραξένεψαν τα λόγια του. Αργότερα, με προσοχή και προσωπική μου μελέτη προς το θέμα άρχισα να το βρίσκω ενδιαφέρον. Όταν έμαθα για τον διαγωνισμό αποφάσισα να πάρω μέρος για να διεκδικήσω το βιβλίο του κ. Γεώργιου Χάρτων αλλά και να έχω την τιμή να αξιολογήσουν ( μπορώ να πω ) το κείμενό μου ο κ. Κυριακόπουλος και ο κ. Ταρτάρης. Επειδή όμως τα πολλά λόγια είναι φτώχια, ας αρχίσω… Τα ηφαίστεια δημιουργούνται όταν το μαγματικό τήγμα βγαίνει από το εσωτερικό της γης. Εκχύνεται σιγά- σιγά και ήρεμα στην επιφάνεια. Όταν το μάγμα εκτινάσσεται στην ατμόσφαιρα απελευθερώνει διάφορα αέρια, υδρατμούς και ηφαιστειακά πετρώματα. Η ζώνη υποβύθισης, οι περιοχές απόκλισης στο εσωτερικό των ηπείρων και οι περιοχές που εκδηλώνονται θερμές, είναι οι 4 ζώνες γεωτεκτονικών περιβαλλόντων. Η επιρροή στον άνθρωπο ή το περιβάλλον είναι σε παγκόσμιο επίπεδο. Δυστυχώς, δεν μπορούμε να υπολογίσουμε με ακρίβεια πότε ένα ηφαίστειο θα γίνει ανενεργό. Είναι επικίνδυνα μεν και ακίνδυνα δε, μιας και οι εκρήξεις μπορεί να διαρκέσουν για λίγο όμως το 5% των ανθρώπων πεθαίνει από αυτό. Η Ελλάδα είναι μια σεισμογενής χώρα και φέτος μάθαμε για το ηφαιστειακό τόξο του Ν. Αιγαίου, το οποίο βρίσκεται στο Σουσάκι, την Αίγινα, τα Μέθανα, τον Πόρο, τη Μήλο, τη Σαντορίνη και την Κω-Νίσυρο-Υαλί. Κατά πάσα πιθανότητα, στο ηφαίστειο Σουσακίου υπήρξε ηφαιστειακή δραστηριότητα από 4,0 έως 2,3 εκατομμύρια χρόνια. Αυτή η εκδρομή μου άρεσε πολύ και αν μου ξαναδινόταν η ευκαιρία θα ξαναπήγαινα για να συλλέξω κι άλλα πετρώματα. Πάντως, ένα ξέρω πως τη μυρωδιά υδροθείου θα την θυμάμαι για όλη μου την ζωή! Λοιπόν, σας ευχαριστώ και πάλι για την ευκαιρία…ΜΝΔ
  ΣΤ’ 12ο Δημοτικό Σχολείο Κορίνθου

Leave a Reply Cancel reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.