ΑΝΑΦΟΡΑ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΕΤΟΣ 2019

Επιτροπή Ακριτικών Νησίδων 2019

Κατά τους πρώτους μήνες του 2019 συνεχίστηκε η προσπάθεια συλλογής στοιχείων για Αρκιούς και Ερείκουσα για καλύτερη κατανόηση της επικρατούσας κατάστασης στα παραπάνω νησιά. Στην περίπτωση των Αρκιών πολλά στοιχεία παρασχέθηκαν από την δασκάλα του δημοτικού σχολείου και μέλος της επιτροπής, Μαρίας Τσιαλέρας. Το κυριότερο προβλήμα είναι η απουσία μόνιμου ιατρικού προσωπικού για την στελέχωση του Κέντρου Υγείας.

Με βάση τα συλλεγέντα στοιχεία συντάχθηκε Στρατηγικό Σχέδιο και Οδικός Χάρτης των στόχων και ενεργειών για το πρόγραμμα επανεποικισμού (βραχυπρόθεσμο, μεσοπρόθεσμο). Συμμετοχή της AHEPA. Αντίστοιχη προσπάθεια έγινε και για την Ερείκουσα, χωρίς μέχρι στιγμής να ολοκληρωθεί.

Τον μήνα Μάϊο έγινε η πρώτη επαφή με την Ανωτάτη Συνομοσπονδία Πολυτέκνων Ελλάδας, η οποία συνεχίστηκε έως τον Οκτώβριο, με αίτημα την συμμετοχή της ΑΣΠΕ στο πρόγραμμα και η δημοσίευση από τις κατά τόπους Ενώσεις της, της πρόσκλησης ενδιαφέροντος για εγκατάσταση πολύτεκνων οικογενειών στα νησιά.

Μετά τις εκλογές του Ιουλίου έγινε συνάντηση με τον δήμαρχο Πάτμου και ενημέρωση για τους Αρκιούς. Ο νέος δήμαρχος ανταποκρίθηκε άμεσα και έλυσε μία σειρά από προβλήματα, όπως η επισκευή του σχολείου.

Καταβλήθηκε προσπάθεια για συνεργασία με τοπικούς παράγοντες αναφορικά με την Τέλενδο.

Δημιουργήθηκε σύνδεση με την τοπική κοινωνία της Ψερίμου και υιοθετήθηκε το πρώτο μετα από χρόνια, νεογέννητο βρέφος. Εστάλθηκε επιστολή στους Καλύμνιους των ΗΠΑ για την υποστήριξη τους στο πρόγραμμα. Ενημερώθηκε ο Τύπος για τα προβλήματα των νησιών και υπήρξαν σχετικά δημοσιεύματα.

Πραγματοποιήθηκε συνάντηση με παράγοντες του Υπουργίου Παιδείας για την πρόσληψη δασκάλου στην Ερείκουσα. Τελικά, η θέση πληρώθηκε στις αρχές του 2020.

Θεόδωρος Σπαθόπουλος

Συντονιστής Επιτροπής

Επιτροπή Βορείου Ηπείρου

Αναφορά Επιτροπής Βορείου Ηπείρου

Ο βασικός στόχος της Επιτροπής Βορείου Ηπείρου είναι η διδασκαλία σε άτομα Ελληνικής καταγωγής και μη, τηςΕλληνικής γλώσσας και την εξοικείωσή τους με τονΕλληνικό Πολιτισμό. Πιστεύουμε ότι και τα δύο είναι αναπόσπαστο στοιχείο του πολιτισμού στη γειτονική χώρα και η προαγωγή τους θα βοηθήσει στην φιλία και στηειρηνική συνύπαρξη των λαών της περιοχής. 

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΤΟΥΣ 2019

  1.  Συνεχίστηκε ο συντονισμός κινήσεων με τους τρεις γνωστούς σε εμάς  φορείς, οιοποίοι συνεργάζονται στο στόχο αυτό, ήτοι, με την “Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού”, τον Σύλλογο “Φίλων της Μαριούπολης” καθώς και τον σύλλογο “Φίλων του Πολιτισμού”. Εξετάζουμε ακόμη τις δυνατότητες συνεργασίας και με άλλους φορείς εφόσον βεβαίως θέλουν να εμπλακούν στην εκπαίδευση (π.χ. Ενωμένη Ρωμιοσύνη, Κίνηση για την Αναγέννηση της Βορείου Ηπείρου, & ΣΦΕΒΑ). 
  2. Σε συνεργασία με τους παραπάνω τρεις φορείς συμμετείχαμε σε τρία ταξίδια στην περιοχή, τον Σεπτέμβριο του 2018, τον  Σεπτέμβριο του 2019 και τον Οκτώβριο του 2019, κατά  την διάρκεια των οποίων  παραδώσαμε εκπαιδευτικό υλικό σε έξησχολεία της δυτικής περιοχής (Άγιοι Σαράντα, Χειμμάρα, Αργυρόκαστρο) και σε τρία της ανατολικής ( Κορυτσά, Σχολείο “Αριστοτέλης” μέσω της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού, καθώς και στα φροντιστήρια ελληνικής γλώσσας α. Βίλιστας και β. Σβυρίνας). Καταθέσαμε στεφάνους και διεξάγαμε επιμνημόσυνες δεήσεις στους τάφους των νεκρών ηρώων του ελληνοϊταλικού πολέμου κατά την περιόδο τους 1940-41, στις Βουλιαράτες, στην Χειμμάρα, στην Κλεισούρα και στο ύψωμα 731.
  3. Αποκτήσαμε προσωπική επικοινωνία με πολλά στελέχη της αναγνωρισμένης Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας, τα οποία μας βοήθησαν να διευρίνουμε την γνώση μας για την εκπαιδευτική υποδομή του ελληνισμού της περιοχής, γεγονός που μας επιτρέπει επί του παρόντος να στοχεύουμε σε τρια ακόμη σχολεία της περιοχής (Μεσοπόταμος, Λειβαδιά και Φοινίκη) για τα οποία θα γίνει προσπάθεια να βοηθηθούν με εκπαιδευτικό υλικό κατά την διάρκεια του 2020. Είμαστε και σε διαδικασία σύνδεσης και με δημόσιο σχολείο στους Αγίους Σαράντα, όπου φοιτούν 150 μαθητών της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας. 
  4. Συνεχίσαμε την ενημέρωση της παγκόσμιας κοινότητας των ελλήνων καθηγητών του ΙΗΑ με δεκάδες μηνύματα για την ευρύτερη πολιτιστική και οικονομική κατάσταση της Αλβανίας και της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας ενώ δώσαμε και δύο συνεντεύξεις στο Kriti FM με στόχο της παρουσίαση του θέματος στο ευρύ κοινό.
     
  5. Μέσω εράνου που διεξάγαμε στο forum αλλά και εξωτερικού δωρητή κατέστη δυνατόν να λειτουργήσουν τα φροντιστήρια ελληνικής γλώσσας του Λεσκοβικίου, της Σβυρίνας και μερικώς της Ερσέκας τα σχολικά έτη (2018-2019-2020).
  6. Διευρύνουμε την συνεργασία μας με οργανώσεις και ΜΜΕ των αποδήμων βορειοηπειρωτών με στόχο την βοήθεια των εκπαιδευτικής προσπάθειας σε οποιοδήποτε μέλος της Ε.Ε.Μ που το επιθυμεί. 
  7. Συμμετείχαμε σε σειρά πολιτιστικών εκδηλώσεων Βορειοηπειρωτών διανοούμενων, όπου είχαμε την ευκαιρία να παρουσιάσουμε τους σκοπούς και την δραστηριότητα του ΙΗΑ αλλά και να διοργανώσουμε σειρά συνεντεύξεων για την παρουσίαση των νέων βιβλίων που τίθενται σε κυκλοφορία.
  8. Υποστηρίξαμε έμπρακτα  το έργο της αδελφής Επιτροπής Ακριτικών Νήσων, στέλνοντας μια πλήρη βαλίτσα με αναγκαία ρούχα για το νεογέννητο  ελληνάκι της Ψερίμου. Δεσμευόμαστε ότι η συγκεκριμένη προσπάθεια θα συνεχιστεί.

Στέφανος Παπακώστας

Συντ. Επιτρ. Β.Η.

Επιτροπή Θράκης

Ο Απολογισμός της Επιτροπής Θράκης δεν μπορεί να είναι εντυπωσιακός, καθότι ανέλαβα στις 9 Σεπτεμβρίου 2019 συντονιστής, ενώ νωρίτερα δεν θυμάμαι ενέργειές της. Παρέλαβα πάντως το στρατηγικό σχέδιο από τον προκάτοχό μου κ. Τσατσανίφο κι ελπίζω να το εξελίξουμε συν τω χρόνω. Στους τρεισήμιση μήνες που ακολούθησαν όλη μας η δραστηριότητα κινήθηκε γύρω από τον προγραμματισμό εκδηλώσεων για τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της Κομοτηνής, επέτειος που θα γιορταστεί εφέτος και στην οποία έχουμε ήδη καθοριστική συμβολή. Μένει να δούμε αν ως ΙΗΑ θα αναλάβουμε κάποιο κομμάτι ή αν θα το χρηματοδοτήσουμε με κάποιο χαμηλό ποσό, ενδεχομένως με βραβεία σε μαθητές που θα διαγωνισθούν σε ιστορικές γνώσεις.

Κώστας Καραΐσκος

Συντονιστής Θράκης

Επιτροπή Ομήρου

INTERNATIONAL HELLENIC ASSOCIATION
Ἐπιτροπή Ὁμήρου καί Ἀρχαίας Ἑλληνικῆς Γραμματείας
Συντονίστρια: Ἰσμήνη Μαρτίνη
Εmail: ismartin797@gmail.com
Ἀθήνα 26/01/2020
 


ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΩΝ 2019

Ἡ Ἐπιτροπή Ὁμήρου καί Άρχαίας Ἑλληνικῆς Γραμματείας κατά τό ἔτος  2019 περιορίστηκε στίς  ἑξῆς δραστηριότητες:1. Ὁλοκληρώθηκε ἡ ἀπόδοση στήν νέα ἑλληνική γλῶσσα τῆς ἐργασίας μέ τίτλο «Μακεδόνες, Ἀρχαῖο γένος τῶν Ἑλλήνων». Ἡ ἐργασία ἀναρτήθηκε στήν ἱστοσελίδα τοῦ ΙΗΑ. Ἡ μετάφραση στήν ἀγγλική μετατίθεται γιά τό μέλλον, ἀπροσδιόριστα, καθώς ὑπάρχουν ἄλλες ἐργασίες σέ ἐκκρεμότητα πού πρέπει νά τακτοποιηθοῦν ἀπό ἐμένα.2. Συνεχίστηκε ἡ μελέτη τῶν Ὁμηρικῶν ἑπῶν ἀπό τό πρωτότυπο κείμενο καί ἡ διδασκαλία τῆς Ἀρχαίας Ἑλληνικῆς γλώσσης. Κατά τό ἔτος αὐτό παραδόθηκαν 15 ἑνότητες μέ στίχους τῆς ραψωδίας α’ τῆς Ὀδυσσείας, ἀπόδοση τῶν στίχων στήν νέα ἑλληνική, λεξιλόγιο, παρατηρήσεις καί Γραμματική.3. Ἡ μελέτη θά συνεχιστεῖ μέ τήν ὁλοκλήρωση τῆς α’ ραψωδίας τῆς Ὀδυσσείας (31 ἑνότητες στό σύνολο, ἀπομένουν 4), καί ἡ ὁμάδα θά συνεχίσει μέ τήν μελέτη τῆς Α’ ραψωδίας τῆς Ἰλιάδος.4. Ἡ μελέτη τῆς Α’ ραψωδίας τῆς Ἰλιάδος θά ὁλοκληρωθεῖ σέ 8 ἑνότητες. Θά παραδίδονται πολλοί στίχοι πρός ἀνάγνωση μέ περιορισμό τοῦ λεξιλογίου, καθώς αὐτό ἔχει ἤδη διδαχθεῖ στό μεγαλύτερο μέρος του.  

Ἰσμήνη Μαρτίνη

Συντονίστρια Ἐπιτροπῆς Ὁμήρου ΙΗΑ

Ἀθήνα 26/01/2020